Varoitan, sillä luvassa on taas rakkaushehkutusta. Olen nimittäin tavannut nyt tajunnanräjäyttävän, hyvänmakuisen ja -tuoksuisen ja mitä vielä, terveellisen ja miellyttävärakenteisen kandidaatin jatkaakseni rakkaussuhdettani. Niin, siis leivän kanssa. Uskaltaisin jopa väittää, että tässä tulee nyt resepti, joka kannattaa poimia talteen, sillä tämä muuttaa ihan jokaisen leipää rakastavan, mutta prosessoituja viljoja karttavan elämän.
Kun aloin syömään terveellisemmin, niin leipä oli ensimmäisenä listallani, joka sai jäädä arjesta pois. Mutta rakkauteni sitä kohtaan ei suinkaan loppunut siihen. Olen kokeillut jos jonkinmoisia raakakräkkerireseptejä pitääkseni itseni tyytiksenä tässä suhteessa, mutta nyt vasta voin onneni kukkuloilla, hyvillä mielin todeta tavanneeni sen oikean. Oooh, tuo ainakin mun maailmaa mullistanut proteiinirikas ja runsaskuituinen siemenleipä, joka on glueeniton ja vegaaninen. Se säilyy hyvin ja on myös uskomattoman helppo valmistaa. Tarvitset vain ainekset, kulhon ja uuniin laitettavan vuoan sekä hieman malttia kehiin, sillä leipätaikinan pitää antaa muhia muutama tunti ennen uuniiin laittamista tai voit toki antaa sen olla yön yli jääkaapissa ja paistaa vasta aamiaispöytään.
Alla olevaa reseptiä voit muunnella ja oikeastaan kannustankin lataamaan joukkoon aineksia juuri sun oman maun mukaan. Voit siis korvata tietyt pähkinät joillakin toisilla, käyttää tattarihiutaleiden sijasta esimerkiksi gluteenittomia kaurahiutaleita tai vaihtaa kookospalmunektarit hunajaan tai vaahterasiirappiin, lisätä aurinkokuivattujen tomaattien sijasta vaikka juissaamisesta ylijäänyttä porkkanaraastetta. Leikittele siis ja uskalla olla rohkea!
Gluteeniton ja lisäaineeton maailmaa mullistava Siemenleipä
5 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pellavansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuna (tai jotakin muita pähkinöitä)
0,5 dl mantelirouhetta
5 dl tattarihiutaleita
1 dl luomukookosjauhoja (tai quinoajauhoja)
5 rkl chia-siemeniä
4 rkl psylliumkuitujauhetta
0,5 dl hamppurouhetta tai hampunsiemeniä
6 rkl kookosöljyä
laatusuuolaa maun mukaan
2 rkl kookospalmu nektaria
1,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
vettä
Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Sekoita keskenään kookospalmunektari, kookosöljy ja vesi. Kaada nesteet kulhoon kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Leipätaikinan kuuluu olla paksua, mutta lisää vettä tarpeen mukaan. Kaada seos vuokaan tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä muutama tunti ja laita vuoka uunin ritilälle keskitasolle 175 asteeseen. Paista puolisen tuntia ja irroita leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä toiset puoli tuntia. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen viipaloimista ja tarjoamista. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa reilun viikon. Tarjoile paahdettuna tai ilman esimerkiksi peston, hummuksen tai luomuvoin kanssa. Omnomnom.
Mahantäydeltä rakkautta just sun viikkoon! <3
Osa reseptin tuotteista on saatu testaukseen Greenroomilta sekä Ekololta.