Latasin viime viikolla puhelimeeni Snapchatin. Julkaisin siellä syntisen kuvan munkista ja jännitin, että ehtiikö kumpikaan kahdesta kontaktistani näkemään sitä. En tiedä ehtivätkö, eivät ainakaan kommentoineet. Buu!
Snapchat on siis pikaviestittelysovellus, johon ladatut kuvaviestit tuhotaan tietyn ajan kuluessa täysin ja totaalisesti. Eli, lällällää teille, jotka väitätte, että Internetiin kerran julkaistu kuva on siellä forevä ja estää sua saamasta sun unelmien duunin yms. yms. Snapchatissä voi siis rivoilla ihan rauhassa.
Snapchat sai minut mietteliääksi. Mieleeni tulivat hurjat bilevuodet, joita viettelin vielä joskus muutama vuosi sitten. Okei, ei muutama, vaan oikeasti aikakaudella ennen sosiaalista mediaa. Silloin ei siis ollut ollenkaan tavatonta, että aamulla herätessäni muistin lähettäneeni KÄNNITEKSTAREITA. Ah, noloa. Erityisen, koska niihin ei tyypillisesti vastattu.
Nykynuorisolla on niin helppoa, teki mieleni marista, kun perehdyin snapchatin logiikkaan. Olisin noina vuosina antanut mitä tahansa itsestään tuhoutuvasta tekstiviestistä.
Sitten aloin miettimään, että itseasiassa nuorisolla ei todellakaan ole helppoa. Kun heräsin päänsärkyisenä kotoa rankan kekkeröinnin jälkeen, tarkistin aina uskollisesti lähetetyt tekstiviestit ja soitetut puhelut ja sen, että lompakko oli tallessa. Sen jälkeen saattoi uinahtaa uudelleen – nolona tai huojentuneena.
Mutta entäs jos olisin nykynuori tai edes sellainen kolmikymppinen krebaaja? Aamulla olisi aikamoinen urakointi, kun kävisi läpi kaikki mahdolliset sovellukset, joihin on voinut jäädä joku nolo digitaalinen jalanjälki.
- Facebook (statukset, viestit, kommentit, bilekaverien seinät)
- Twitter
- Instagram (OMG!!)
- Whatsapp (ikonit, voin kuvitella, minkälaista tuhoa ne saattaisivat varomattomien sormenpäiden välityksellä kylvää)
- Tekstarit
- Foursquare
Ja Pivosta näkisin sydäntä kylmäävänä faktana sen, että rahaakin meni taas ihan perkeleesti.
Puuh! Kerrankin voi sanoa, että onpas mukavaa olla jo tälleen vanhempi.
Toisaalta, sinkkuna olen edelleen vaaravyöhykkeellä. Oletetaan, että känniviestittely tai nettideittailu johtaa suhteeseen. Mutta sitten tuleekin ero. Ennen riitti, että deletoit exän puhelinnumeron puhelimestasi ja that’s it. Nyt on Facebook, Twitter ja aargh Instagram yms. yms.
Onneksi sovelluskehittäjien luovuus ei pääty vaan viestittelyyn. Marie Claire esittelee sivuillaan muutaman kätevän sovelluksen, jolla hallinnoit kätevästi exäsi olemassaoloa sosiaalisessa mediassa.
Pistäkäähän bookmarkkeihin varmuuden vuoksi.