En koskaan väittänytkään olevani helppo

Sinkkuus ja digitaalisuus. Sinkkuus ja yhteiskunta. Tarinoita sinkkuudesta sinkulta, joka ei enää greisibailaa ja käyttää kalliita kenkiäänkin vaan töissä.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on hevoset.

Sinkkuilta yllätti sinkun!  8

Olin eilen Ruohonjuuren sinkkuillassa. Yllätyin. Siellähän oli valtavan mukavaa. Toki olin tapahtumassa ikään kuin viran puolesta, joten en varsinaisesti itse osallistunut minglaamiseen, mutta silti tilaisuudesta jäi älyttömän mukavat fiilikset. Tosi söpöjä miehiäkin siellä oli!

Olen ennen ollut kovasti vastaan kaiken maailman sinkkutapahtumia. Minusta ne ovat konseptiltaan nöyryyttäviä karjamarkkinoita, joten peruspikkumyynä olen polkenut jalkaa ja sanonut, että en mene, en.

Hyvin konseptoitu sinkkutapahtuma on kaukana karjamarkkinasta!
Hyvin konseptoitu sinkkutapahtuma on kaukana karjamarkkinasta!

Mutta eilen tajusin, että samalla tavalla kuin nettideitti-konseptia, myös sinkkutapaamisten konseptia voi kehittää ja luoda siten laadukkaita puitteita sinkkujen kohtaamisille.

Ruohonjuuren sinkkuillassa ihmisiä tietysti yhdistää tietynlainen arvopohja, mikä ei sinänsä ole ollenkaan huono lähtökohta parisuhteelle.

Sinkkuillat, joita järjestetään baarissa tai, vielä pahempaa, Ruotsin laivalla, ovat totaalisen eri juttu.

Ne ovat vähän kuin perinteinen nettideittipalvelu; uskotellaan, että massa on se juttu. Kunhan tarpeeksi monta yksinäistä kokoontuu yhteen, niin kyllä se siitä.

No, ei se siitä! Juuri tuo ajattelutapa tekee minun mielestä sinkkutapaamisista ja massadeittisaiteista niin vastenmielisiä. Ei me sinkut ihan oikeasti olla kuin niitä käärmeitä, joita laitetaan samaan pussiin ja taas on pieniä käärmeitä.

Kyllä kohtaamisen pohjalla pitää olla syvyyttä ja sitä syntyy niistä yhteisistä intresseistä ja arvopohjasta.

Suhtauduin hiukan skeptisesti eiliseen Ruohonjuuren tapahtumaan siksikin, että reipas enemmistö ilmoittautuneista oli naisia. Panikoin, että kääk, tuleeko sinne ollenkaan miehiä. Että onko eettinen kuluttaminen kuitenkin niin paljon enemmän naisten juttu, että siitä pakurikääpästä pitää jutella koko ilta toisen naisen kanssa?

Tulihan sinne miehiäkin oikein kivasti, mutta enemmistönä olivat silti naiset. Aloin sitten pohtimaan, että mikä olisi sellainen molempia sukupuolia kiinnostava asia, minkä ympärille voisi rakentaa sinkkuillan.

No, en äkkiseltään keksinyt mitään, mutta toisaalta, eikös teekkarit ja hoitsuopiskelijatkin ole järjestäneet iät ja ajat yhteisiä pikkujouluja? Voisiko samaa ajattelun soveltaa myös sinkkutapaamisiin?

Koska itse olen ihmisenä parhaimmillani tallilla hevoseni luona, aloin pyörittelemään ajatusta sinkkutapaamisesta liittyen hevosiin. No, talleillahan ei paljon miehiä pyöri (no, ravitalleilla ehkä), joten teekkari-hoitsuopiskelija –konseptia pitäisi soveltaa.

Eli, nyt pitäisi vaan keksiä joku harrastus, mikä vetoaa miehiin ja hoitaa miehet mestoille sieltä.

Ehkäpä mopot tai motokrossipyörät, mitänenyton. Meillä ois nimittäin jotain yhteistäkin. Nimittäin hiekkakuopat! Siellä samoilla maastoapajilla me lapsuuden ponityttöunelmaa elävät tätit hevosinemme ja setät aikuisena ostamansa motogrossipyöränsä kanssa olemmekin törmäilleet.

Sattuneista syistä kohtaamiset ovat kuitenkin olleet lyhyitä ja yhteisymmärryksessä olemme eronneet nopeasti. Aina kuitenkin ystävällisissä merkeissä.


Aviomies vs. kaviomies – osa II  1

Tekstini kirvoitti Facebook-sivullani sen verran keskustelua, että päätin kirjoittaa tästä vielä jatko-osan. Kiitos keskusteluun osallistuneille inspiraatiosta.

Uskollisuus

Kinkkinen juttu tämä. Kuten aiemmassa osassa kerroin, kaviomieheni (sukupuolineutraaliversio on muuten kaviopuoliso) on hyvin ihmisrakasta sorttia. Se tykkää kaikista. Se lähtee kenen tahansa mukaan ja antaa iloisena hyvät kyydit kaikille. Toki kaviomiehen osalta tätä kyytien antamista voi kontrolloida. Salaratsastajat ovat sentään Suomessa aika harvinaisia.

Jos aviomies ei lähde kenen tahansa mukaan eikä anna muille kyytiä, on se tietysti positiivinen juttu, mutta jos taipumuksia näihin on, kontrollointi vain pahentaa asiaa. Ne osaavat myös tehdä sen salaa. Pirulaiset.

Tätä asiaa voi tietysti miettiä myös asettamalla kysymyksen toisin eli oletko valmis jakamaan aviomiehesi vai kaviomiehesi. Vastaaminen on helppoa, koska jaan jo kaviomieheni toisen tätin kanssa. Miehenkin voisin jakaa, ainakin alussa, mutta aika nopeasti sen alkuperäisen naisen pitää kyllä häipyä kuvioista.

Kaviomieskimppa toimii hienosti! ps. Normaalisti olemme tallilla hiukan arkisemmissa vaatteissa, mutta olimme tällä kertaa todistamassa, miten hevosnainen sai oman aviomiehen <3 <3!
Kaviomieskimppa toimii hienosti! ps. Normaalisti olemme tallilla hiukan arkisemmissa vaatteissa, mutta olimme tällä kertaa todistamassa, miten hevosnainen sai oman aviomiehen <3 <3!

Paikasta toiseen liikkuminen

Jos puhutaan pitkistä välimatkoista, on kaviomiehen liikuttaminen aina vähän pulmallista. Oman kaviomieheni akilleen kantapää on traikkuun meneminen. Kaiken muun se tekee nöyrästi, mut traikkuun se ei mene alle puolessa tunnissa. Eikä mulla ole omaa traikkua eikä vetoautoa eikä pikku-eetä. Joku muu perässävetäjä pitää siis aina puuhata paikalle.

Aviomies liikkuu yleensä ihan itsenäisesti ja olen havainnoinut, että se on jopa usein kuskin penkillä. Toisaalta, olen sivusta seurannut parisuhteita, joissa taivuttelu, et lähetään jonnekin (lenkille, harrastamaan, matkalle jne) kestää enemminkin puoli vuotta kuin puoli tuntia. Toisaalta, ehkä syytä on meissä naisissakin. Meinaan, kun kaviomies vihdoin ja viimein kapuaa traikkuun, saa se osakseen hurjat määrät kiittelyä ja rapsutusta ja herkkuja, mutta palkitsetko miehesi ylenpalttisesti, kun hän puolen vuoden mankumisen jälkeen lähtee kanssasi Tukholman risteilylle?

Yhteispeli

Kaviomiehen kanssa homma toimii, jos sinä olet sen pomo. Joidenkin kaviomiesten kanssa pomon paikka pitää ansaita päivittäin, toiset uskovat vähemmällä. Hevosia harrastavista naisista tulee usein pomoja myös työelämässä, Ruotsissa oli tehty tästä tutkimuskin (jota ei vimmaisesta googlettamisesta huolimatta löytänyt tähän referoitavaksi). En tiedä, onko tutkittu sitä, ottavatko hevosnaiset pomon paikan myös kotona, mutta uskoisin sen olevan monelle aika luonteva paikka.

Seuraavaksi muutamia keinona, joita hevosmaailmassa sovelletaan, kun yhteispeliin tulee ryppyjä tai sitä halutaan kehittää. Sovella parisuhteessa ja töissä omalla vastuulla.

Kovempi hallintaväline suuhun

Joissakin tapauksissa ihan perusteltua, mutta voidaan nähdä myös ns. oikotienä onneen.

Käytä harkiten.

Avun pyytäminen

Tämä on rinnastettavissa postauksen ensimmäisessä osassa käsiteltyyn lääkärissä käyntiin eli kaviomieheltä ei kysellä, mikä tekee asiasta suoraviivaisen (lue myös kohta Paikasta toiseen liikkuminen). Suomi on täynnä taitavia hevosihmisiä ja sitten niitä, jotka luulevat olevansa taitavia. Tarkan seulonnan tuloksena löydät kyllä oman auttajasi. Omasta kokemuksestani perusteella voin kertoa, että hyvä valkku löytyy helpommin kuin poikaystävä.

Käytä aina, kun mahdollista, mutta muista, että molempien osapuolten pitää olla sitoutuneita, muuten ei tule mittään.

Kehuminen

Hevosten kanssa oppii kehumisen jalon taidon. Kun käyn kaviomiehen luona, kehun sitä varmaan keskimäärin sata kertaa muutaman tunnin aikana. Mitä tahansa se tekee oikein, se saa kehuja. Monesti riittää vain se, että se on vaan niin ihana! Kissa kiitoksella elää, sihisin toimitusjohtajalle, joka halasi minua töissä onnistuneen pitchin jälkeen, mutta onhan se myönnettävä, että kehut lämmittävät mieltä. Nuorena ja jyrkkänä en suostunut kehumaan poikaystävääni siitä, että hän imuroi, koska ei minuakaan kehuttu tommoisen perusasian tekemisestä. Nyt saattaisin miettiä asiaa hiukan pidemmälle.

Käytä aina, kun kehut on ansaittu (ja laske rimaa niin alas kuin pystyt).

Kerran oli hyvä viikko töissä. Sain kehuja ja sit sain myös tikkarin!
Kerran oli hyvä viikko töissä. Sain kehuja ja sit sain myös tikkarin!

Ruunaaminen

Vaikka oriit ovatkin oikein käsiteltynä yleensä ihan hevosiksi, voi hormoonit joskus sotkea pään niin pahasti, että elämä niiden kanssa menee vähän turhan jännittäväksi. Toinen syy ruunaukseen on se, ettei oriilla yksinkertaisesti ole sellaisia perintötekijöitä, joita jalostuksessa kannattaisi siirtää eteenpäin. Julmaa? Ehkä.

Ihmismaailmassa olen tavannut henkisiä ruunia eli onnistuu se miehen muuntaminen ruunaksi ilman kirurgiaakin, mikä on surullista. Olenkin pohtinut, että pitäisikö deitti-ilmoituksessani lukea, että “minulla on ruunattu hevonen ja kuohittu kissa, kolmatta sellaista en tarvitse”. Kyllä miehen pitää olla mies. RÄYH!

Älä käytä!


Aviomies vs. kaviomies  7

Meille hevostytöille meidän hevoset ovat maailman tärkeimpiä. Monella hevostytöllä on myös mies. Minulla ei. Mutta koska minulla on kuitenkin ollut parisuhteita, niin tiedän yhtä sun toista myös miehistä. Siksipä pistän nyt vertailuun aviomiehet ja kaviomiehet. Olkaa hyvä.

Raha

Jollein kaviomiehesi tottele nimeä Brad De Veluwe, niin rahaliikenne on aina poispäin, se on niin itsestään selvä asia, ettei tätä edes käsitellä tämän enempää. Mutta kuka sitä nyt rahan takia kaviomiestä hankkii.

Olen joskus kuullut, että aviomiehen mukana on tullut ns. naitua rahaa. Rahalla saa lisää kaviomiehiä. Jei!

Aviomies voittaa.

Vastaanotto

Olen onnekas tätiratsastaja, sillä tätiratsukseni eli kaviomiehekseni on valikoitunut poikkeuksellisen ihmisrakas yksilö. Käytännössä se näkyy hevoseni käytöksessä muun muassa siten, että se ilahtuu minun näkemisestäni aina niin kovasti, että muut hommat jäävät kesken. Olipa kaviomieheni sitten laitumella ruohostamassa tai vastajaetun heinäkasan ääressä tai hevoskavereiden kanssa pelmuamassa, minun tervehtiminen menee aina kaiken edelle. Kaviomies tallustaa minua vastaan ja kurkusta kumuaa tuttavallinen hörinä. Sydän täyttyy ilosta ja riemusta jokaikinen kerta ja stressi helpottaa välittömästi.

Moi!
Moi!

Entäs aviomies sitten. Tulet kotiin pinnan kireänä. Sinut on suututtanut asiakas, työkaveri, pomo, bussikuski, kaupan kassa, sää tai huonot kengät, mitä näitä syitä nyt on. Kotona odottaa aviomies, jolla on ehkä samat tunnelmat. Ja vaikka olisikin hyvällä tuulella, niin oliko käynyt kaupassa, kuten sinun mielestäsi oli selvästi sovittu ja vastasiko päivällä tekstariisi? NO EI! Kyllä noista jo riidan saa aikaiseksi.

Tämä erä meni kaviomiehelle. Heittämällä.

Kengät

Tämä menee tiukaksi. Jos minulla olisi aviomies, joka laittaisi kahdeksan viikon välein noin 125 euroa uusiin kenkiin, niin eihän nyt hyvänen aika mitkään tilat niille riittäisi. Toisaalta, jos hän heittäisi vanhat kengät menemään aina uusien tieltä, niin eihän sellaista kerskakulutusta voisi katsella muuta kuin paheksuen.

Toisaalta, kun kaviomies tallustaa laitumelta vastaan kuraisena ja kengän hukanneena, niin reaktio on välitön huoli ja hössötys. Että eihän ole lohjennut kavio ja onko nyt liukastunut kengättömänä ja satuttanut jalkansa. Hössön hössön.

Kuvitellaanpa tilanne, missä aviomies tulee reissulta kotiin toinen jalka paljaana. Voipi olla, että ilmasto viilenee niin, että termostaattipatterit parahtaa.

Menköön tasapeliksi.

Karkaaminen

Sinne meni!
Sinne meni!

Kun hevonen karkaa, juoksee se aina kotiinsa. Tämä on tietysti älyttömän kätevää. Tietysti ihanuus on suoraan verrannollinen siihen, miten kaukaa joudut jalkamieheksi joutuneena tallustamaan hevosesi perässä tallille.

Entäs aviomiehet sitten. Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta olen käsittänyt, että aviomiehet karkaavat nimenomaan pois kotoa.

Paitsi tietysti, jos ovat jonkun muun kuin sinun aviomiehiä, silloin ne loppupeleissä karkaavat aina takaisin kotiinsa.

Kaviomies voittaa.

Sairastaminen

Kun kaviomies sairastaa tai se tarvitsee jotain ylläpitävää huoltoa, kuten rokotteita tai hampaiden raspausta, kutsutaan paikalle eläinlääkäri, joka hoitaa homman eikä kaviomieheltä kysellä mitään. Hirmu yksinkertaista.

Kun aviomies sairastaa, pitää puolison kuunnella hurjaa valitusta ja ruikutusta siitä, miten vointi on kauhean huono. Mutta lääkäriin ei voi mennä. Ei vaan voi. En tiedä onko jollekin naiselle joskus selvinnyt, että miksi ei. Minulle ei ainakaan ole.

Toisaalta taas, eläinlääkäri jättää aina laskun, jonka maksamisessa yhteiskunta ei auta yhtään. Jos aviomiehen on valinnut oikein huolellisesti, hän on työterveyshuollon piirissä ja laskut kuittaa joku muu. Siis olettaen, että sinne lääkäriin on menty (yleensä ei).

Olin jo julistamassa tämän erän kuitenkin kaviomiehelle, kunnes tajusin, että onhan tuossa valittamisessa hyvätkin puolet. Kaviomiehet eivät nääs valita, koska sehän olisi suorastaan kutsu hevosia syöville petoeläimille. Ei ei, kaikki kipu pitää piilottaa ja näyttää se korkeintaan aavistuksen verran poikkeavana käytöksenä ja ajaa näin omistaja hermoromahduksen partaalle huolesta. Jotta poikkeavaa käytöstä voisi edes analysoida ja sairauksilla spekuloida, pitää taustatyön olla tehtynä; jokainen kaviomiehen morsian tuntee esimerkiksi tarkasti hevosensa kakan koostumuksen – niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä.

Ehkäpä aviomies kuitenkin voittaa…

Kaviomiehenkin kanssa voi olla romantillista <3
Kaviomiehenkin kanssa voi olla romantillista <3