Lauantaibrunssi rakkaiden kanssa on arjen luksusta. Kokkaileminen on yksi suurimmista intohimoistani ja tapa rentoutua, heittää huolet mielestä ja keskittyä täysin tähän hetkeen. Järjestäisin luultavasti joka viikonloppu brunssin ystävilleni, jos asuntoni Suomessa olisi yhtään suurempi. Viime viikonloppuna loihdin kevyen ja yksinkertaisen Meksikon fiestan ystävilleni. Meksikolainen ruoka on freesiä, yksinkertaista ja paikallista. Tuoreiden raaka-aineiden hankkiminen lautaselle on helppoa, sillä jokaisesta kadunkulmasta löytyy pikkukojuja, joiden hyllyt notkuvat tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Tuliset chilit, kirpeä lime, suussa sulavat avocadot, tulipunaiset ja mehevät tomaatit sekä aromaattinen korianteri tarjoaa mielettömät makuelämykset. Meksikolainen ruoka saa veden kielelle sekä tarjoaa myös esteettisiä elämyksiä väriloistoineen. Makujen ei tarvitse olla polttavan tulisia, sillä chiliä voi käyttää hennolla otteella muiden mausteiden kanssa. Ruoka höystetään chilin lisäksi korianterilla, hedelmämehuilla ja valkosipulilla.
4-6 hengelle
Guacamole-salaatti
Avocado on ehdottomasti yksi suosikki hedelmistäni. Avocadoissa on kaliumia, B-, E- ja K-vitamiineja. Ei siis ihan turha hedelmä. Kauniin vihreän guacamolen loihdit helposti myös itse.
5 avocadoa
3 limen mehu
hyppysellinen suolaa (itse käytän ruususuolaa)
ripaus tuoretta chililä
mustapippuria
pieni loraus oliiviöljyä
6 tomaattia
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
puoli ruukkua korianteria
Halkaise avocadot keskeltä veitsellä ja poista kivi. Kaapaise hedelmä lusikalla irti kuoresta ja muussaa kulhossa tasaiseksi mössöksi. Lorauta joukkoon oliiviöljy. Mausta limetin mehulla, suolalla, mustapippurilla sekä chilillä omien makunystyröiden mukaan. Pese tomaatit ja pilko kuutioiksi. Kuori sipuli ja sekoita tomaatit ja sipulisilppu keskenään. Asettele tomaatti-sipuliseos lautasen reunoille avocadomuhennuksen ympärille ja ripottele päälle valkosipulisilppu ja korianteri.
Voimamuhennos
Tuore pinaatti on yksi lemppari raaka-aineistani. Suomessa ostan yleensä baby-pinaattia, sillä sen voi syödä myös kuumentamatta. Täältä en jostain syystä löytänyt kuin tavallista pinaattia. Sitä ei suositella syötäväksi sellaisenaan, sillä se sisältää runsaasti nitraattia, joka muuttuu elimistössä nitriitiksi.
Iso pussillinen tuoretta pinaattia
1 pieni sipuli
suolaa
öljyä paistamiseen
tuoretta valkosipulia
pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä
Huuhtele tuoreet pinaatit ja leikkaa veitsellä karkeasti ne hienoksi silpuksi. Silppua sipuli hienonhienoksi silpuksi. Laita lehdet pannulle öljyyn sipulisilpun kanssa ja kääntele koko ajan kuumentaen. Huomaat kun muhennos on valmista ja pinaatti pehmentynyt. Lisää joukkoon siemenet ja sekoita. Mausta suolalla ja tuoreella valkosipulilla.
Veggie-plate
Parsakaalissa on rautaa, kaliumia, kalsiumia, runsaasti C- vitamiinia, foolihappoa, A-vitamiineja ja flavonoideja. Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden tuore parsakaali sisältää myös runsaasti proteiineja, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja steroleita. Yhdestä parsakaalin kukinnosta saa puolitoista kertaisesti päivän C-vitamiiniannoksen.
1 parsakaali
2 isoa punaista paprikaa
1 keltainen paprika
2 porkkanaa
suolaa
öljyä (hamppu-, oliivi-, tai pähkinäöljy)
Pese ja pilko vihannekset. Mausta suolalla ja lisää joukkoon kunnon luraus mieleistäsi öljyä.
Voit myös halutessasi freesata kasvikset pikaisesti pannulla, jos tykkäät hieman rapsakammasta tai et pidä täysin kypsentämättömästä broccolista.
Mahi-Mahi
Sayulita on varmasti yksi parhaimmista paikoista nauttia tuoretta, paikallista ja eettistä kalaa. Vaikka olenkin pääsääntöisesti kasvissyöjä, niin päätin tällä kertaa höystää fiestan paikallisella fisulla, sillä kala kuitenkin kuuluu olennaisena osana meksikolaiseen keittiöön. Kalan alkuperä sekä pyyntimenetelmä on täällä tiedossa ja tuoreen kalan saaminen lautaselle on helppoa, suoraan merestä pannulle meiningillä.
Varaa kalaa noin 200g ruokailijaa kohden
3 Mahi-Mahi filettä (tai jotain paikallista vaaleaa kalaa)
tuoretta chiliä
nippu korianteria
suolaa
pari valkosipulin kynttä
limetin mehua
öljyä paistamiseen
Mausta kalafileet kevyesti suolalla. Pilko valkosipuli ja chili ja poista siemenet. Hienonna korianteri ja ripottele se chilisilpun ja pilkotun valkosipulin kanssa fileiden päälle. Purista päälle limetin mehu ja paista fileet pannulla. Tarjoile kala vihannesten, guacamole-salaatin sekä pinaattimuhennoksen kanssa.
¡Buen provecho!
Kirjoitettaessa soi Guantanamera, Celia Cruz