Olen aina jumaloinut ruisleipää. Se on suurinta herkkua maailmassa. Saatoin joskus hiilarihimoissani vetäistä melkeimpä koko paketillisen. Ruisleivän pois jättäminen on kirpaissut tuhat kertaa enemmän kuin karkin. Se oli minun karkkiani. Olin ruisleipä koukussa.
Nyt olen muutaman kerran tehnyt Katjan ohjeesta itse soveltamiani kräkkereitä eli ihania ja todella koukuttavia siemennäkkäreitä. Loistava hiivaton ja viljaton vaihtoehto ruisleivälle, joka ei saa edes vatsaa pömpölle. Helppo ja nopea valmistaa, kun laitat siemenet edellisiltana kulhoon likoomaan, niin sinulla on aamulla lähes
valmis taikina.
2 pientä pellillistä
2 dl pellavansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl tulsinsiemeniä
kuminansiemeniä maun mukaan
2 porkkanaa
tuoretta timjamia
ripaus laatusuolaa
hyppysellinen mustapippuria
Liota siemeniä runsaassa vedessä kulhossa yön yli. Jos astiassa on vielä aamulla vettä, kaada ylimääräinen vesi pois. Raasta joukkoon porkkanat ja lisää muut mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille lusikalla taputellen. Erottele palat valmiiksi veitsellä tai lastalla. Kuivata kräkkerit kuivurissa tai uunissa 45 asteessa, niin kauan kunnes kräkkerit ovat kovia. Jos kuivatat uunissa, avaa luukkua muutaman kerran. Itse en kuivuria omista, joten kuivatusaika uunissa oli hieman pidempi, noin 18 tuntia ja kääntelin ne kerran myös ympäri. Jos et näkkäreiden raaka-statuksesta niin välitä, voit toki paistaa ne kovemmassakin lämpötilassa, jolloin myös valmistusaika on lyhyempi.
Tarjoile kräkkerit hummuksen tai peston kaverina ja nauti.
Tulsinsiemeniä tuo maahan Green Room ja niitä myydään ainakin Ruohonjuuressa. Tulsia eli pyhää basilikaa on käytetty jo tuhansia vuosia Ayurveda lääketieteessä ja se on intian arvostetuin kasvi. Auttaa kehoamme taistelemaan haastavissakin tilanteissa, lievittää stressiä, puhdistaa kroppaa sekä sisältää runsaasti C-vitamiinia. Tulsin siemeniä voit sekoittaa veteen, mehuun tai vaikka smoothieiden joukkoon.