Raakaruoka tarkoittaa mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen. Ruoan kuumentaminen tuhoaa ruoassa olevia entsyymeitä, hivenaineita ja vitamiineja, jotka ovat tärkeitä elimistöllemme. Yleisesti raakaravinnon valmistusmenetelminä käytetään tehosekoittamista, idättämistä, liottamista, mehuttamista sekä kuivattamista. Ruokavalioon kuuluvat muun muassa kaikki idätettävät linssit, siemenet ja pavut. Niin myös pähkinät, jotka kannattaa liottaa ennen käyttöä, jotta ne aktivoituvat ja vapauttavat niiden elämää antavat voimat. Näin ollen myös ruoansulatus helpottuu. Lehtivihreä puhdistaa kehoa ja mieltä, joten on sanomattakin selvää, että kaikki vihreät kasvikset kuuluvat tähän settiin olennaisena osana. Myös monet muut vihannekset ja hedelmät tukevat kylmäpuristettujen öljyjen ohella raakaruokavaliota. Suomen luonto on täynnä marjoja, sieniä ja erilaisia luonnonyrttejä, joten olemme onnekkaita, että saamme hyödynnettyä niitä keräämällä metsistämme täysin ilmaiseksi. Raakaruoka lisää elinvoimaa, kirkastaa mieltä ja kehoa, antaa lisäpotkua luovuudelle sekä vähentää sairauksia ja unentarvetta. Varsinaista rakkausravintoa keholle siis. Raakaravinto on enemmän elämäntapa kuin mikään muotidieetti, vaikka sen avulla pudotat myös huomaamattasi painoa.
Olen ollut nyt vajaan vuoden pääosin raakaruoalla ja vegaaniravinnolla. Kärsin lähes koko ikäni jos jonkinlaisista iho-ongelmista, mutta siirryttyäni raakaruokaan allergiat ovat pysyneet kurissa. Joskin huomaan, että silloin kun lipsun ruokavaliostani ja olen joutunut syömään huonommin, oireet alkavat palata. Olen pistänyt myös merkille, että palautuminen fyysisestä rasituksesta on nopeampaa ja koen ruokavalioni tukevan joogaharjoitustani. Myös sairastumiset on huomattavasti vähentyneet siirtyessäni raakaruokaan eli ”rakkausruoan" maailmaan ja useat flussa-aallot on selätetty, jonka ansiosta vannon vahvasti raakaruoan nimeen. Elävän ravinnon äidiksi tituleerattu Ann Wigmore onkin sanonut näin: ”Ruumis parantaa itse itseään mistä tahansa sairaudesta, kunhan se saa elävää runsaasti entsyymeitä sisältävää ja helposti sulavaa ravintoa.
Kannattaa muistaa, että ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa raakaruokavaliota, vaan jokaisen kannattaa testata mikä sopii kullekkin keholle. En suosittele ketään heittäytymään täysin raakaruokailijaksi yhdellä kertaa, vaan osittainen raakaruoan lisääminen päivittäiseen ruokavalioon lisää aterian ravintoarvoja ja edistää terveyttä. Hidas siirtyminen raakaravintoon on tärkeää, sillä useimpien suolisto ei välttämättä pysty sulattamaan heti raakaa ruokaa tottumattomuuden vuoksi. Kuuntele siis tässäkin kehoasi ja tee muutos pikkuhiljaa.
Kylästä löytyy kaksi orgaanista ravintolaa. Attico, joka tarjoilee ainakin orgaanisen aamiaisen sekä kaksi kuukautta sitten avattu orgaaninen raakaruokaravintola Esperanza. Esperanzaa pyörittää herttainen nuori pariskunta Lucy ja Joel. Heistä huokuu onnellisuus ja tyytyväisyys elämään ja ruoasta maistaa rakkauden. Pariskunta seikkaili maailmalla kolmisen vuotta rinkat selässä ja surffilaudat kainalossa, kunnes he saapuivat Meksikon Rivieralle, Sayulitaan ja tunsivat tulleensa kotiin. He sysäsivät entiset ammattinsa fysioterapeuttina ja huonekalumuotoilijana nurkkaan ja tekivät unelmistaan totta. Mitä siis opimme, unelmamme ohjaavat meitä halujemme polulle. Sillä, mitä saamme tai saavutamme elämässämme, ei ole minkäänlaisia rajoja. Universumi kyllä auttaa meitä siinä. Jos jotain haluat oikein kovasti, älä anna periksi. Älä unohda unelmiasi. Jos haluat, voit olla vapaa kuin tuuli ja loppujen lopuksi sinua ei estä kuin sinä itse. Unelmoi, koe ja nauti. Uskalla ottaa riskejä ja ennen kaikkea usko omiin unelmiisi, sillä jos sinä et sitä tee niin kuka sitten?
Olen saanut tältä matkalta ison nipun uusia ideoita keittiöön ja odotan jo sormet syyhyten, että pääsen kokeilemaan reseptejä myös kotona. Esperanzasta löytyi muuten myös Vitamineral Greeniä, jota kulauttelen Suomessa alas joka aamu. Suomessa Vitamineral Greeniä myy ainakin Naturazone. Jauhe voidaan sotkea veteen tai smoothien joukkoon.
2 hengelle
Quinoa-salaatti herkkusuille
2 dl mustia papuja (liotettuna ja keitettyinä)
½ paprika
tummaa salaattia
ituja
2 dl quinoaa
1 porkkana
½ kurkku
puolikas jicama (meksikolaisessa keittiössä käytetty juures, korvaa Suomessa vaikka lantulla vaihtoehtoisesti)
ituja
laatusuolaa
Keitä liotetut pavut miedolla lämmöllä, kunnes pavut ovat kypsiä. Siivilöi pavut ja siirrä ne kulhoon. Keitä quinoaa miedosti suolatussa vedessä n. 15 minuuttia, tai kunnes se on kypsää. Siivilöi quinoa ja anna hieman viilentyä ennen tarjoilemista. Pilko kasvikset ja levittele ne salaattipedille ohuiden jicama lohkojen päälle muiden ainesten kanssa. Lisää päälle rakkausvaahto sekä hurmaava pesto.
Rakkausvaahto
2 punajuurta
3 rkl oliiviöljyä
pari valkosipulinkynttä
puolikkaan limen mehu
ripaus mustapippuria
laatusuolaa
korianteria
Kuori ja keitä punajuuret. Soseuta kypsät punajuuret blenderissä oliiviöljyn kanssa. Lisää joukkoon murskattu valkosipuli ja limen mehu ja pyöräytä kertaalleen blenderissä pehmeäksi vaahdoksi. Mausta mustapippurilla ja korianterilla.
Hurmaava pesto
0,75 dl kookosöljyä
1,5 dl lime mehua
pari valkosipulinkynttä
laatusuolaa
kourallinen manteleita (liotettuna)
1 iso ruukku basilikaa
Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi blenderissä.