Kortsut jakoon! Ilmainen ehkäisy on yhdenvertaisuus- ja säästökysymys

  • Maria Ohisalo

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Väestöliitto patistavat kuntia tarjoamaan nuorille ilmaisen ehkäisyn. Nuoret ovat eri puolilla maata eriarvoisessa asemassa ehkäisyn suhteen, kun vain muutamissa kunnissa saa kondomeja tai e-pillereitä ilmaiseksi. Osassa kunnista ei saa edes kondomeja ilmaiseksi. Tällä hetkellä ehkäisy on ilmaista vain Raumalla, Forssassa ja Tervossa. Raumalla ilmaista ehkäisyä alettiin tarjota kuntalaisaloitteen innoittaman kokeilun kautta ja kokemukset ovat positiivisia.

Muun muassa Helsingin Vihreät nuoret ovat vaatineet myös helsinkiläisnuorille ilmaista ehkäisyä.

Seksi on edelleen monelle vaikea aihe, eikä kaikilla nuorilla ole kotona tai koulussa mahdollisuutta keskustella siitä, saati pyytää rahaa ehkäisyyn. Pahimmillaan kaupan kassa on kieltäytynyt myymästä liian nuoreksi arvioimalleen nuorelle kondomeja. Vaikeimmassa asemassa ovat esimerkiksi pienillä paikkakunnilla elävät homoseksuaalit nuoret, jotka eivät uskalla puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan. Kyse on yhdenvertaisuudesta, mutta myös taloudellisesta säästöstä. Raumalla raskauden keskeytykset ovat vähentyneet puolella ja taloudellinen säästö on ollut 60 000-100 000 euroa vuodessa. Nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat näkyvät myös seksuaalisessa käyttäytymisessä, usein huonovointisilla nuorilla on enemmän seksuaalista riskikäyttäytymistä. Ilmainen ehkäisy vähentää nuorten sukupuolitauteja sekä ei-toivottuja teiniraskauksia ja abortteja.

Nuorta ei voi kasvattaa tynnyrissä, nuoret harrastavat seksiä, vaikka heitä kuinka kontrolloitaisiin. Seksuaalisuus, myös nuorten seksuaalisuus on kuitenkin kivaa, luonnollista ja turvallista, kun nuori on saanut seksuaalikasvatusta ja aikuisten tukea. Vahinkoja voi sattua kenelle vaan, mutta niiltä suojaudutaan parhaiten kertomalla avoimesti seksistä ja ehkäisystä ja tarjoamalla välineitä ja oppeja turvalliseen seksiin.

6 kommenttia

Ohvelo

26.2.2015 13:23

Olin opiskeluaikoina harjoittelemassa ehkäisypoliklinikalla (Hki) ja aborttiosastolla. Useissa tapauksissa kävi ilmi, että nuoret eivät olleet käyttäneet mitään ehkäisyä, vaikka sellaista oli tarjolla. Usein papereihin merkittiin esim. että raskaus oli alkanut kondomista huolimatta. Tosiasiassa mitään ehkäisyä ei ollut käytetty. Asenteisiin pitää tulla muutos, ei auta vaikka mitä jaettaisiin ilmaiseksi. Raskaudenkaskeytysten määrä on pysynyt vuosia melko vakiona.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Ohisalo

26.2.2015 23:47

Hei "Ohvelo", eikö asenteisiin sitten vaikuteta suorilla toimilla? Se, että seksistä, ehkäisystä, seksuaaliterveydestä puhuminen olisi helpompaa ja välineitä olisi helpommin saatavilla, olisi mielestäni omiaan kasvattamaan vastuuta seksin suhteen.

Huolestunut nuori

26.2.2015 14:14

Rauman säästöt on ehdottomasti positiivinen asia, mutta artikkelikin toteaa että "huonovointisilla nuorilla on eniten seksuaalista riskikäyttäytymistä". On siis ihan pakko ottaa puheeksi se mihin asioihin niitä ennaltaehkäiseviä varoja kannattaa sijoittaa, kortsuihin vai nuorison kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?

"Nuorten seksi on kivaa, hauskaa ja turvallista kun on saanut seksuaalikasvatusta ja aikuisen tukea"?

Seksuaalikasvatus keskittyy raskauksien ja tautien ehkäisyyn. Sosiaaliset, psykologiset ja emotionaaliset elementit sivuutetaan pinnallisilla, ympäripyöreillä kommenteilla kuten "kun sinusta tuntuu että olet valmis" ja kaikki on hyvin kun muistetaan että "kenenkään ei tarvitse tehdä mitään mitä ei halua". Lopputulos: nuoret oppivat nopeasti esineellistämään toisiaan em. poliittisesti korrektien ilmausten varjolla ja liputtamaan kohtuuttomiin vedettyä länsimaista liberalismia toimivien ja tasapainoisten parisuhteiden kustannuksella.

Eikä ne aikuisetkaan osaa neuvoa sen paremmin kuin itse osaavat. On haaste toteuttaa hyvää ja kattavaa seksuaalikasvatusta kun aikuisten ohjaajienkin joukossa on kirjo käsityksiä toimivasta seksuaalisuudesta, fundamentalisti-pidättäytyjistä "kaikkea ja kaikkia kannattaa kokeilla ennen sitoutumista" -huuhailijoihin. Mitä muuta siinä voi sitten tehdä kuin tyytyä kliseisiin pinnallisiin peukalosääntöihin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Ohisalo

26.2.2015 23:45

Hei "Huolestunut nuori", jaan huolesi ja ymmärrän pointtisi. Nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen ja turvaamiseen liittyy osana seksuaaliterveydestä huolehtiminen. Lasten ja perheiden ongelmiin ja haasteisiin täytyy puuttua jo ajoissa ja tukea täytyy antaa niin toimeentuloon kuin mm. kasvatukseenkin liittyen. Ei ehkäisyvälineiden tarjoaminen sulje pois sitä, etteikö nuoria voisi tukea muutenkin, monien eri tuen tapojen täytyy kulkea käsikkäin.

Lapsen oikeuksien päivänä kirjoitin näin: http://mariaohisalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180385-annetaan-lapselle-oikeus-olla-lapsi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huolestunut nuori

27.2.2015 09:34

Kiitos vastauksestasi Maria. Olen samaa mieltä siitä että ideaalitapauksessa lapset saavat yhtäaikaa useampaa erilaista tarvittavaa tukea, etenkin jos valtiolla on varaa niitä kaikkia tarjota.

Linkkaamassasi puheenvuorossa listasit lupaavalta vaikuttavia toimenpiteitä lasten aseman parantamiseksi, vaikka en ymmärtänytkään miten kaikki niistä lopulta vaikuttaisivat käytännössä.

NOMAD_1

27.2.2015 09:06

TÄSSÄ TAAS MUUTAMA RIVI (joita harva lukee ja kukaan ei uskalla kommentoida)

Mielestäni ihmiset - niin lapset kuin aikuiset - pitäisi kasvattaa ymmärtämään ero seksin ja läheisyyden välillä. Näistä pelkkä seksi on eläimellistä touhua, mikä ei tietenkään estä sen tuottamaa fysikaalista nautintoa. Seksuaalisuuden ydin on kuitenkin läheisyydessä eli siinä, että on hyvä olla toisen lähellä. Ja kun on hyvä olla, niin ei ole kiire pelkkään seksiin, eikä fysikaalisen nautinnon saamisen jälkeen ole kiire pois. Näin seksistä voi tulla harrastuksen sijaan osoitus itsen ja toisen rakastamisesta. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, mutta koska olisimme oikeasti arvostaneet sitä, minkä helposti saamme?

Seksin harrastaminen on maailman yleisin fetissi. Minulle fetissin ydin ei ole siinä, mihin huomio kiinnittyy eli, mikä kiihottaa, vaan kaiken muun poissulkemisesta. Keskeistä tässä on olla näkemättä itseään. Juuri siksi miesten kiireisen liioiteltu kiinnostus kohdistuu vaginaan (mutta myös rintoihin ja takapuoleen, koska ne ovat riittävän erilaisia). Näillä on kaikkein helpoin unohtaa itsensä, koska ei sellaisia omaa. Edelleen juuri sukuelimissä on ne selkeimmin fysikaalista nautintoa tuottavat hermonpäät. Näin ihmiset pakenevat itseään seksin nautintoon ja tarve pakoon syttyy heti kun nautinnon liekki on siltä kerralta poltettu loppuun.

Ongelman ydin on siinä, että ihmiset ovat kadottaneet itsensä yksisilmäistä tehokkuutta ylikorostavassa maailmassa: kun määräävä periaate on mahdollisimman suuri hyöty mahdollisimman pienellä vaivalla, niin miten voisi hyvillä mielin katsoa tämän tavoitteen saavuttamiseksi käyttämiään keinoja? Juuri tästä syystä huomio kiinnitetään hyötyyn eli hyväksytään kapitalismin arvoviitekehys: ainoa todellinen arvo on se, mitä joku on valmis jostain maksamaan. Ja kun ei ole taetta muiden toiminnasta, niin suurimman ulkoisen voiton kerää suurimmat vääryydet kiinnijäämättä tekevä (tämä on käsitteellinen ja sellaisena kiistämätön totuus, koska ulkoiset hyvät ovat rajallisia: yhden voitto on muiden tappio).

Ihmisten minäkuvan maalaus on päivä päivältä selvemmin Dorian Grayn koulukuntaa. Meillä ei kuitenkaan ole lumottua maalausta, joten joudumme tekemään sopimuksen kaltaistemme peilien kanssa: minä en näe sinussa huonoa tai ainakaan paljasta tätä, jos et sinäkään. Näin keskitymme toisissamme siihen, mikä tuottaa hyötyä eli mielihyvää/nautintoa. Toisekseen edellinen sopimus käy kaikille mitä parhaiten, koska miksi toisen huonoudesta kertoa, jos sitä voi myös käyttää hyväkseen? Voi kuinka tosia ovatkaan Platonin sanat: "kuin susi lammasta, ihminen rakastettuansa lempii."

Toki ongelman seurauksia ja kustannuksia voidaan lieventää jakamalla ilmaista ehkäisyä. Tosin on hyvä kysyä, missä määrin edesautamme sitä, miten nuoret kadottavat itsensä? Kukaan ei toivo vahinkoraskauksia tai sukupuolitauteja, mutta ne ovat vähintään potentiaalisesti tilanteita, joissa ihminen joutuu kohtaamaan oman toimintansa seuraukset. Tässä moralisointi ei auta, mutta kukaan ei voi kiistää, etteikö vastuuttoman seksin seurauksissa olisi kyse siihen osallistuneiden epäonnistumisesta. Edelleen emme saa jättää nuoria tai aikuisiakaan pulaan, mutta valmistelemme lähinnä seuraavaa epäonnistumista, jos emme laita heitä kohtaamaan omien valintojensa seurauksia. Toki on hyvä tehdä myös ennaltaehkäisevää valistusta, vaikka tietyssä mielessä ihmisten keskuudessa on joko kantapään kautta oppimista tai oppimisen teeskentelyä. Valistus ei niinkään estä erehdyksiä, mutta helpottaa niistä oppimista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi