Keittiömestariesittelyjä jatkaa Tampereen Tiiliholvin Pietari Parkkonen. Tiiliholvilla on pitkät perinteet ja se on toiminut samassa paikassa jo vuodesta 1968 alkaen.
Kuka olet ja missä työskentelet?
Pietari Parkkonen, keittiömestari Ravintola Tiiliholvi
Milloin tajusit, että hitto, mustahan tulee kokki?
Vanhemmillani oli 90-luvun alussa monta ravintolaa ympäri Suomea. Perheenjäsenenä minut luonnollisesti pakotettiin osallistumaan ravintoloiden toimintaan. Kai siihen on kasvanut. Leikkasin salaattia ja kasviksia jo pikkupoikana ottaen vanhemmistani mallia. Kokin ammattiin hakeutuminen tuntui minulle luontevalta. Aloitin ravintola Tiiliholvissa vuonna 2010. Ensin työskentelin kokkina muutaman kuukauden, kunnes minut nostettiin kallan vuoropäälliköksi. Vuonna 2014 avautui keittiömestarin paikka ja sain pestin. Olen viihtynyt työssäni Tiiliholvissa kauan, koska täällä saan toteuttaa itseäni. Meillä on hyvä työyhteisö. Töissä kuitenkin vietän suurimman osan valveillaoloajastani, jonka takia on tärkeää, että on mukava tulla töihin.
Mitä tekisit, ellet olisi kokki?
Ellen olisi kokki, olisin luultavasti taidemaalari, muusikko tai lottovoittaja. Olen käynyt Steinerkoulun, joten luovuus on ollut vahvasti osana elämääni pienestä pitäen.
Isäni oli puuseppä, joten käsityöläisyys on tullut minulle verenperintönä. Kokin työssä yhdistyy luovuus ja käsillä tekeminen sopivassa suhteessa.
Mitä kotijääkaapistasi löytyy tällä hetkellä?
Mitäkö koti jääkaapistani löytyy? Valkoviiniä ja tuoretta perulaista parsaa, paljon kasviksia. Avovaimoni ei syö lihaa, joten lihaa et sieltä kovin usein löydä. Itsehän en kotona juurikaan kokkaa, saan tehdä sitä tarpeeksi töissä.
Paras ruokamuistosi?
Paras ruokamuistoni sijoittuu harjoitteluaikaani Hollannissa eräässä kahden Michelin-tähden ravintolassa. Teimme suureen tärkeään tilaisuuteen kellon ympäri töitä. Kun arvovaltaiset asiakkaat olivat lähteneet ja ravintola oli suljettu, jäimme henkilökunnan kesken syömään henksuruokaa ja juomaan. Pitkän ja rankan vuorokauden jälkeen itse tehty ruoka yhdisti koko henkilökunnan. Normaalisti ravintolassa vallitsi hierarkia, mutta tuolloin harjoittelija ja arvostettu keittiömestari istuivat saman pöydän ääressä.
Kokit kuuntelevat kuulemma keittiössä huonoa musaa. Mitä teidän ravintolanne keittiössä kuunnellaan?
Meillä ei kuunnella huonoa musiikkia. Yleensä valintavuoroa vaihdellaan. Fiiliksen mukaan, välillä kuunnellaan gangstaräppiä ja välillä Doorsia. Tänään esimerkiksi aamulla kuuntelimme Bobby Womackia, Billie Holidayta ja iltapäivällä vaihdoimme Ismo Alankoon.
Miten rentoudut vapaa-aikanasi?
Vapaa-aikani vietän perheeni kanssa. Kesäisin veneilen ja kalastelen Pyhäjärvellä. Kalaa ei kyllä juurikaan nouse, ehkä se ei ole se juttu. Onneksi meillä on Tiiliholvilla luotettava kalastaja, eikä saalis ole minun vastuullani.
TableOnline.fi – Löydä ravintola makusi mukaan – on online-pöytävarauspalvelu, joka on vahvasti mukana suomalaisen ravintolakulttuurin kehittämisessä. TableOnline perustettiin kesällä 2010 muutaman yrittäjähenkisen ystävyksen kesken ajatuksena tuoda tasokkaat ravintolat ja ulkona syöminen lähemmäksi suurta yleisöä, oppia uutta ja kasvaa Suomen suurimmaksi ravintoloiden näkyvyyden edistäjäksi. TableOnline.fi on osa City-lehden mediarypästä.