Helmikuun alussa riemuitsin! Syy oli hallituksen päätös säilyttää subjektiivinen päivähoito-oikeus, yksi Suomen hienoimmista tasa-arvosaavutuksista. Mutta sitten jo kyllästytti. Miksi tuota oikeutta, joka tutkitusti tuottaa valtavasti yhteiskunnallista hyvää, yritetään aina uudelleen rajata?
Päivähoitokeskustelun jalkoihin jäi toinen suuri kysymys, vanhempainvapaiden jakaminen nykyistä tasa-arvoisemmin. Jos me oikeasti pyrimme sukupuolten tasa-arvoon, vanhempainvapaiden jakamisesta pitäisi näissä vaaleissa keskustella vilkkaasti.
Olemme tottuneet ajatukseen, että Suomi on tasa-arvon mallimaa. Mutta tilastojen valossa tasa-arvoon on meillä vielä huikea matka. Minut pysäytti pari viikkoa sitten tieto, että naisen keskimääräinen työeläke on vielä vähemmän kuin naisen euro suhteessa miehen euroon. Se on vain 65 prosenttia miesten eläkkeestä. Nainen saa keskimäärin 1088 euroa työeläkettä kuukaudessa, mies 1657. Miksi näin on?
Siksi, että Suomessa naisten ja miesten palkkaerot ovat OECD-maiden suurimpia. Palkkaero on Suomessa miesten hyväksi 19 prosenttia, kun se OECD:n kärkimaissa on kuusi prosenttia. Vaikka naiset elävät keskimäärin pidempään, miehillä on pidemmät työurat. Juuri vanhempainvapaiden kasautuminen äideille on suurin syy tähän vääristymään.
Tilanteen korjaisi 6+6+6 malli, jossa molemmille vanhemmille kuuluu kuusi kuukautta vanhempainvapaata, ja kolmannen jakson he voivat jakaa vapaasti. Malli pienentäisi miesten ja naisten välisiä palkkaeroja, naisten palkkakehitys olisi parempi ja myös alkupalkat nousisivat. Parempien palkkojen ja lyhyempien urakatkojen myötä naisten eläkkeet nousisivat. Samalla naiset saisivat paremman ansiosidonnaisen turvan esimerkiksi vanhempainvapaan, sairasloman tai työttömyyden aikana.
Ei ole mitään luonnonlakia, jonka mukaan hoivavastuu lapsista kuuluisi naisille. Moni isä haluaisi hoitaa lapsiaan nykyistä enemmän. 6+6+6-malli muuttaisi asenneilmapiiriä ja jakaisi vastuuta konkreettisesti. Tasa-arvo ei etene itsestään, vaan se vaatii määrätietoista työtä. Vanhempainvapaiden kiintiöintiä tarvitaan, koska nyt molemmille vanhemmille tarkoitettua vanhempainvapaata käyttävät lähes yksinomaan naiset.
Lain mukaan eduskunnan täytyy edistää tasa-arvoa. Vanhempainvapaiden jakaminen oikeudenmukaisemmin tekisi tämän harppauksella ja tuottaisi heti hyvinvointia kaikille –miehille, naisille ja lapsille.
Älkää kiitos tuoko ruusuja naistenpäivänä. Tuokaa tasa-arvoa joka päivä!
3 kommenttia
shiwan8
6.3.2015 18:51
Nyt taas pitäisi ensin mennä ottamaan selvää ennen kuin vetää herneen nenään. Suhteessa tehtyihin työtunteihin miehet saavat 10% vähemmän palkkaa keskimäärin kuin naiset. Jos tähän lasketaan työn tuottavuuslaskelma niiltä aloilta joilla sellainen on laskettavissa (eli siis ei esim. hoitoalalta) niin palkkaero sen kuin nousee. Ammatinvalintakysymyksiä. Itse olen matalapalkka-alalla eikä se ole kenenkään muun syytä sen enempää tai vähempää kuin naisten alavalintojen kohdalla.
Vastuu pitää säilyttää ihmisillä itsellään. Jos ei hae parempipalkkaista työtä niin on myös turha kitistä kun joku toinen saa suurempaa eläkettä. Jos ihmiset sopivat keskenään naisen jäävän lasten kanssa kotiin, naisen on vapaaehtoisesta päätöksestään turha syyttää miestä. Kaikki kiintiöt pitäisi purkaa välittömästi, niistä kun ei ole kuin haittaa. Samalla tämä vanhempainvapaan jako pitäisi vapauttaa täysin vanhempien keskenään sovittavaksi (mikäli se ei sitä ole jo).
Tasa-arvo ei ole sitä, että miehet pakotetaan muotteihin jotta naisten jo valmiiksi miesten kanssa yhtäläiset vapaudet valita kasvaisivat entisestään miesten valinnanvapauden kustannuksella. Jos ei tätä ymmärrä, niin kuin nyt ei näytä monikaan ymmärtävän, niin kannattaa tutustua tasa-arvon käsitteeseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
tumbii
12.3.2015 08:20
Nyt tulee puhdasta asiaa. Amen!
Henri K.
12.3.2015 16:00
"Ei ole mitään luonnonlakia, jonka mukaan hoivavastuu lapsista kuuluisi naisille."
No ainakin vauvavaiheessa sellainen luonnonlaki on, nimittäin imetys.
Tämä on biologiaa, älä Veronika pelästy.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin