Nestearska ajattelee

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on reseptei.

Sunnuntain sötkötyssapuska  5

Laitetaan nyt tännekin muistiin. Alunperin ohjeenani oli tämä: http://www.hellapoliisi.fi/jauheliharuoat/tulinen-jauheliha-papumuhennos.php
mutta kuten yleensä, tuli muunneltua omien ainesten mukaan...

400 g jauhelihaa
1 sipuli silppuna
1 paprika kuutioina
1-2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pyöreä (arvioisin että pienehkö) kesäkurpitsa kuutioina
* mustapippuria
* yrttisuolaa
* chilijauhetta
* cayennepippuria (no jauhettuna tääkin)
* paprikajauhetta
n.2 kourallista keitettyjä härkäpapuja
1 keskikokoinen porkkana raastettuna
0,5-1 tetrallinen tomaattimurskaa
1 dl ruokakermaa (ei kyl ihan pakko oo)
juustoraastetta
öljyä paistamiseen

- Öljyä semmoiselle korkealaitaiselle pannulle (iso kasari, ehkä?) ja jauheliha paistukoot. Sen seuraksi pieneksi silputtu sipuli, paprika ja puristetut/hienonnetut valkosipulinkynnet. Saavat ihan hetkisen hautuilla.

- Kesäkurpitsa kokee yksinäisyyttä ja löytää tiensä pannulle myös. Sekoittele ja anna taas levätä mukavassa lämmössä hetki. (Mulla oli levy melkein koko ajan 3-4 asteikolla 1-6.)

- Seuraavaksi maustetaan. Eli kaikki tähdellä merkityt lisätään pannulle ja sekoitetaan taas. Kaikkia paitsi paprikajauhetta laitoin ehkä teelusikallisen, tuskin ainakaan enempää. Paprikajauhetta aika reilusti. Mausteiseen olotilaan päätynyt sötkötys saa hetken hengähdyksen...

- ...kunnes haluamme lisätä ennakkoon keitetyt härkäpavut sekaan. Myös porkkanaraasteen voi käännellä joukkoon, lopuksi tomaattimurskankin. Anna hautua (levy 1-2) sen aikaa, että keität sötkötyksen kaveriksi makaronia. Puolivälissä roonien keittymistä voit lorauttaa ruokakerman soosimuhennoksen sekaan, pehmentää mukavasti makuja.

Tarjoilu- ja muita huomioita (tässä kerrotaan se juustoraasteen käyttö, toim.huom.):

- En halunnut laittaa juustoa venymään ja vanumaan sötkötyksen sekaan, joten laitoin syvälle lautaselle ensin makaroneja, sitten kerroksen juustoraastetta ja lopuksi kauhoin soosia siihen. Suli mukavasti ja maistui hyvältä.

- Sötkötystä voisi varmaan syödä semmoisenaankin, makaroni (tai peruna tms.) ei ole pakollinen lisäke. Sen verran täyttävää tuo on. Ja ajattelin tehdä kokonaan kasvisversionkin tässä joku päivä, laittaa jauhelihan sijasta kukkakaalia ja parsakaalia. Noin niinkön esimerkiksi.

p.s.
Tuli hauskasti värikästä ruokaa :)


yet another piirakka  3

Hellapoliisin sivuilla on hirveästi reseptejä ja tää on niistä toinen, jota olen testannut. Tosin sovelsin jonkin verran, kun kaapissa ei taaskaan ollut ihan just täysin samoja kaikkia aineita. Alkuperäinen resepti löytyy sivustolta Marja-rahkatortun nimellä. Tässä on se mun sovellettu versio.

Pohja:

150 margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta

* Vaahdota rasva ja sokeri.
* Lisää muna joukkoon & sekoita.
* Sekoita kuivat aineet erikseen ja lisää taikinan joukkoon.
* Sotkettuasi taikinan tasaiseksi lätki taikina n. 24 cm halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle ja tasoita siten, että reunoillakin on vähän taikinaa. Taikina on sen verran tahmaista, että kannattaa ripotella jauhoja pinnalle ja sitten taputella käsin. (Lisäilin välillä vähän jauhoa, kun meinas silti tarttua sormiin.)
* Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia uunin alimmalla tasolla.

Täyte:

3-4 dl marjoja
(Jos käytät pakastettuja & sulatettuja marjoja, sekoita ennen levittämistä marjojen joukkoon reilu rkl perunajauhoja)

100 g rasvatonta rahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
0,75 dl sokeria
1 kananmuna

* Levitä marjat esipaistetun pohjan päälle. (Mulla se pohja kohosi älyttömästi, täytti melkein koko vuoan -> taputtelin lusikalla keskeltä litteämmäksi.)
* Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada marjojen päälle tasaisesti.
* Paista 200 asteessa ensin vaikka vartti alimmalla tasolla, sitten toinen vartti keskitasolla.

Muita huomioita:

* Veikkaan, että leivinjauhetta voisi laittaa vähän vähemmänkin.
* Todennäköisesti piirakkaa täytteineen voi paistaa suoraan siinä keskitasollakin. Alkuperäinen ohje ei mainitse tasosta siinä vaiheessa mitään, mutta se pohja kärähtää korpuksi, jos vaan alhaalla paisteleepi. (Joillekin toi oli ehkä itsestäänselvyys, mutta mulle ei :D)
* Maistui hetken jäähtyneenä tosi hyvältä, vähän enemmän jäähtyneenä todennäköisesti vielä paremmalta :P Täytyy joskus sitten rikkaana hetkenä hommata alkuperäiset aineet ja kokeilla muillakin marjoilla.


Parman pasta ja kaura-mustikka-lätyt  1

Samat tänne kun feispuukkiin.

Se Pasta:

Resepti on Maku-lehden numerossa 1/09. Ohjeesta tulee sen mukaan 2 annosta, mut ne on kyllä aika reiluja. Tai sitten me tehtiin vaan sitä itse pastaa sen verran enemmän että jäi toiseksikin päiväksi :D

1 rkl oliiviöljyä
4-5 herkkusientä viipaloituna
1 valkosipulinkynsi silputtuna
(tilkka valkoviiniä)
2,5 dl ruokakermaa
2,5 dl tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
4 (50 g) viipaletta parmankinkkua
300 g tagliatellepastaa

Lisäksi:
rosmariinia
parmesaania

Omia huomioita:
Käytettiin tuoreita herkkusieniä, jätettiin jalat pois kun oli muutenkin isoja.
Ilman valkosipuliakin tuli hyvää :P (Äiti ei voi syödä sitä, niin ei laitettu sitä.)
Rosmariinin voi korvata esimerkiksi tuoreella basilikalla.
...ja parmankinkun pekonilla (tosin se on aika suolaista, eli yleistä suolan määrää kannattaa pienentää).

1. Kuumenna pastan keittämistä varten vettä ISOssa kattilassa.

2. Kuumenna oliiviöljy paistokasarissa. Lisää pannulle herkkusienet. Kääntele, kunnes sienet ovat saaneet väriä ja enin kosteus on haihtunut.

3. Lisää sienien joukkoon valkosipuli. Lorauta sekaan halutessasi vähän valkoviiniä. Lisää kerma ja tomaattimurska. Mausta (suola, basilika/rosmariini, pippuri) ja anna porista hetken aikaa.

4. Paloittele parmankinkkuviipaleita pienemmiksi ja lisää pannuun. (Jos käyttää pekonia, siivut kannattaa paloitella, paistaa erikseen ja lisätä vasta pastan ja kastikkeen yhdistämisen jälkeen mukaan.)

5. Keitä nauhapasta väljässä, suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi.

6. Valuta pasta siivilässä ja kumoa se takaisin kattilaan. Kääntele kastike joukkoon. (Ja lisää pekoni...)

7. Koristele rosmariinilla/basilikalla. Raasta päälle parmesaania. (Me käytettiin sitä juustomurua, jota saa pussissakin. Pistettiin vasta lautaselle oman annoksen päälle.)

8. Syö hyvän vaalean leivän kanssa :)

p.s.
Veikkaan että toi soosi toimii ilman mitään kinkkujakin. Oli meinaan maistaessa Hy-Vää :P

************************

Ne Lätyt:

1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5-1 tl suolaa
5 dl maitoa
2 kananmunaa
1-1,5 dl mustikoita (muutkin marjat käy)
rasvaa paistamiseen

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Lisää maito ja sekoita.

3. Lisää kananmunat, sotke taas.

4. Lopuksi marjat joukkoon.

5. Laita pannulle nökäre rasvaa ja paista Hyvä Lättyjä :) Eivät välttämättä kaipaa mitään lisäkettä, mutta vaniljajäätelö tai kermavaahto sopii kaveriksi, jos näitä syö esim. jälkkärinä.


täysin munatonta touhua  2

Mustikka-valkosuklaa-muffinssit

Ohjeen lopputuloksena on 12-14 keskikokoista muhveroista (amerikanmuffinssivuokia käyttämällä siis).

3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 rkl leivontakaakaojauhetta (no sitä tummaa siis)
2 dl vettä (tai kasvismaitoa tai tavallista maitoa)
0,5 dl öljyä (tai vastaava määrä margariinia sulatettuna)

0,5 dl vehnä- tai perunajauhoja
1,5 dl jäisiä mustikoita
3 riviä valkosuklaata (Fazer lemon-lime leivontasuklaa esimerkiksi)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää vesi ja sekoita. Toimi öljyn (tahi sulatetun rasvan) kanssa samoin. Taikinan ei tarvi olla erityisen siloista. Liika vatkaaminen ei ole hyvästä.
3. Sekoita eri kulhossa puoli desiä jauhoja mustikoiden kanssa. Kippaa taikinan sekaan ja sekoita toki.
4. Rouhi suklaa veitsellä ja sotke taikinan joukkoon.
5. Jaa 12-14 vuokaan (mä sain riittämään kolmeentoista) vuokaan, mutta Ei Täyteen. Puolilleen on aika hyvä määrä, kun kuitenkin kohoavat. (Jos käytät niitä pikkupaperivuokia, pistä kaksi päällekkäin, että on tarpeeksi tukevia.)
6. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa n. 20 minuuttia. (Jäiset mustikat tekevät sisustasta paikoitellen vähän löllöhköä, mutta se nyt kuuluu asiaan.)

***

Kaivelin netistä kasvishenkilölle sopivaa ohjetta ja löysin ylläolevan prototyypin. Siihen ei tullut suklaata eikä mustikoita, jauhoja ja sokeria oli enemmän. Pistin perunajauhoja vähän vehnäisten tilalle, tuli kivan kuohkeita. Nettiversiossa sanottiin, että perustaikinaan voi laittaa esimerkiksi desin porkkanaraastetta, tai pähkinärouhetta. Tai justiinsa suklaarouhetta. Tai marianne-sellaista tms. Melkein mitä vaan.

Tuli hyviä :)


tumma suklaakakku  1

Yksi suosikkiohjeista, Monen Vuoden ajan jo. Suluissa mun omia huomioita, joihin suhtauduttakoon aiheen vaatimalla asenteella = hjyymör.

Aikaa kuluu lapun mukaan n. kolme varttia, joista puoli tuntia paistamiseen. (Taikinan tekoon voi mennä kyllä kauemminkin kuin vartti, jos rasva päättää mikrossa sulatettaessa hieman räjähtää ja sotkea paikat.) (Mutta ei siinä noin periaatteessa siis kauaa mene.)

8-10 palaa

125 g margariinia
1 dl gluteenitonta jauhoa (vehnäjauhot käy tietenkin myös)
2,5 dl sokeria
0,5 dl maizenajauhoa
2 tl vanilliinisokeria
0,25 tl suolaa
4 rkl kaakaojauhetta (huomiohuomio! sitä leivontaversiota = tummaa)
0,5 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa

Pinnalle: mantelirouhetta tai kookoshiutaleita (<- mä en koskaan laita)

* Aloita valmistelemalla halkaisijaltaan 25-senttinen irtopohjavuoka paistokuntoon. (Käy 20-senttinenkin, tulee vähän korkeampi leipomus vaan :)) Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pyöreä levy. (Mä laitan pohjan päälle leivinpaperiarkin, sitten reunat paikoilleen, lopuksi leikkaan saksilla ylimääräisen paperin ulkopuolelta pois.) Laita vuoan pohjalle ja voitele margariinilla. Voitele myös vuoan reunat huolellisesti. (No daa... Huolimattomastiko sitten? xD)

* Sulata rasva ja jäähdytä sitä hieman. (Siivoa odotellessa mikroaaltouuni.)

* Sekoita gluteeniton jauho, sokeri, maizenajauho, vanilliinisokeri, suola, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään kulhossa.

* Vatkaa munat kevyesti (ei tarvi vaahdottaa siis) ja sekoita rasvan kanssa kuiviin aineksiin. Vältä turhaa sekoittamista; riittää kun aineet sekoittuvat keskenään. (Selviää siis vispilällä, ei tarvi sotkea sähkövatkainta tai mitään yleiskonetta.)

* Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle mantelirouhetta tai kookoshiutaleita (tai ole ripottelematta).

* Paista kakkua uunin keskiosassa 175 asteessa n. 30 minuuttia. (Kokeile tikulla onko kypsää. Jos ei ihan, uunin lämmöt pois päältä ja kakku saa kypsyä jälkilämmössä vielä hetken.)

* Jäähdytä kakku vuoassa. Kumoa se ja poista leivinpaperilevy. (Tai irrota vuoan reunat, kun kerran kyseessä on irtopohjavuoka. Yleensä sen jälkeen nostan kakun leivinpaperilla vaan isolle lautaselle enkä kumoile sen kummemmin.) Käännä kakku oikeinpäin. (On muuten vähän lämpöisenä ihan törkeän hyvääääääää.)

* Tarjoa kermavaahdon (tai jäätelön) ja hyvän kahvin (no pahankos sitten???) (hmm... en tykkää kahvista, joten hyvän TEEN tai KAAKAON) kanssa jälkiruokana tai kahvipöydässä (tai TEEpöydässä).

Niin että olkaa hyvä :P


lööv is in ti eör  4

Broileripiiras (8-10 annosta)

Pohja:
100 g voita
1 muna
1 rkl kylmää vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa

Täyte:
1 rkl voita tai öljyä
1 rs (n. 450 g) broilerisuikaleita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 ps (300g) pakastettua paprikasekoitusta TAI
1 ps (450 g) wokvihanneksia
1 rkl yrttisekoitusta (esim. Herbes de Provence)
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
3 munaa
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl maitoa/ruokakermaa

HUOM. Eiliseen merkintään selvityksenä, että tuo tai-sana jäi multa näkemättä. Ilmankos täytettä meinas olla runsaasti *nauraa kippurassa*

Valmistus:
- Sekoita pehmeään voihin muna ja vesi (mä melkein sulatin voin, sekottui paremmin). Lisää jauhot ja suola. Taputtele taikina voideltuun, halkaisijaltaan n. 27 sentin piirasvuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
- Kuumenna rasva paistokasarissa ja ruskista broilerinpalat kevyesti.
- Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja lisää pannulle lihan joukkoon.
- Kaada pannulle vihannekset sekä mausteet ja jatka paistamista, kunnes vihannekset ovat lämmenneet. Levitä täyte vuokaan.
- Riko munat kulhoon ja lisää kermaviili sekä maito/ruokakerma. Sekoita tasaiseksi ja kaada täytteen päälle.
- Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniisti ruskistunut.

Sydämiä joka puolella ja halauksia ja pus-nus-mus ja kaikkee. Luin kolme korttia ja ihanan kirjeen :) Laitoin magneetin jääkaapin oveen. Lähettäjälle kiitos *rutistus*

Eikä tänään tullut yhtään laskua :D

Nyt työkuntoon laittautuminen ja töihin lähtö.