Blogi

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2006.

Mitä ajattelin tänään  1

Tänään ajatuksia herättää Kuolema. Ei niinkään mikään fyysinen tapahtuma kuin sellainen hengentasolla oleva, jatkuvasti läsnäoleva tarve vetäytyä rauhaan. Kuten herra Freudkin tietää sanoa, Thanatos on toinen johtavista vieteistä ihmisen (tai minkä tahansa orgaanisen olennon ehkä) kiusana roikkumassa. Hetken kun omaa elämäänsä miettii niin voi helposti löytää hetket jolloin omaa thanatos-prosessia on tuonut esiin/koska se on ollut tarpeellinen selviytymisen kannalta. Pientä ristiriitaa toki herättää ajatus elinvoimaisesta olennosta jolla on tarve kuolla, tai ei oikeastaan edes tarve vaan päämäärä? Siis se puoli minusta joka huokaa ja käpertyy omaan olemiseensa kunnes kuihtuu pois muista ihmisistä. Kuulostaa hirmuiselta synkistelyltä, mutta Minä löydän kuitenkin tästä äärimmäisen lohdutuksen. Suurin rikkaus on luultavasti elämän rajallisuus, sen tuskat ja kärsimykset, ilot ja naurut. Ilman valoa ei voi olla varjoa.

Olen aina ollut sitä mieltä että saattohoitoa tekevät ihmiset rakastavat (eivät kaikki, tiedän) enemmän ihmistä ja ihmisyyttä kuin ketään muun ammattikunnan jäsenistä. Arvokas kuolema merkitsee yhtä paljon kuin arvokas elämä.


Mitä ajattelin tänään  3

Omituista miten ihmisestä löytää ihan uusia puolia kun lopettaa seurustelun. Siis sellaisia puolia joita ehkä toisessa on ollut, mutta jotka on täysin "blokannut" pois. Ihminen on saattanut olla silmien edessä vihainen ja julma, säälimätön sekä hirveän kylmä muulle kuin omalle kärsimykselleen ja siiitä huolimatta "se toinen" on näyttäytynyt itselle jonain ihan muuna. Onkohan tässä kyseessä jonkinlainen jaettu psykoosi? Onko "rakkauden" yhteys mielenterveydellisiin ongelmiin sittenkin olemassa (eli siis onko rakkaus sairaus josta tulisi parantua)?

Itsepetos on kuin vanhan ihmisen lempeä loppu, se säästää Minua joltain pelottavalta, joltain lopulliselta. Mitä kun ihminen eräänä päivänä saakin tietää Totuuden, löytää Hänet (ja ei, en ole uskovainen)? Siitä se ikuinen onni sitten lähtee. Näinköhän.

Tänään täytyi taas muistuttaa itselleen että sääli on sairautta kun melkein itkin toisen ihmisen kipua. Tekopyhää moinen tietysti, omat mokani olen tehnyt. Siitä huolimatta.


Mitä ajattelin tänään.  3

Päivän kela liittyy sairauteen, ja siihen mitä se on. Tässä useita eri sairaaloita viimepäivinä kierrellessäni keikkahommissa olen ollu huomaavinani yhtäläisyyksiä sairaissa ihmisissä, riippumatta siitä onko vaiva neurologista, psyykkistä vai ihan somaattista elimellisellä tasolla. Ihmettelenkin nyt, onko sairaus inhimillinen piirre, eli onko sairaus sairaudettomuuden puutetta.

Miksi ihminen usein sairaalassa ollessaan regressoituu? Tai miksi ensimmäisenä "terveyden häiriössä" opitut normit unohtuvat ja ihminen palaa sellaiseen alkukaintaiseen ärsyke-reaktio tyyppiseen hedonistiseen tilaan jossa toimitaan vain "tyhjällä pohjalla" ilman mitään mahdollisuutta rakentavaan ajatteluun. Näitä ajattelin.