Eräs ihminen kertoi mulle pitävänsä chili-porkkanasämpylöistä. Ajattelin sitten yllättää hänet tekemällä mokomia. En ole ikinä ennen tehnyt niitä, joten tästä lähtee... Ja onnistui =) Tosin ensi kerralla taidan laittaa chiliä huomattavasti enemmän kuin allaolevassa itse räpeltämässäni ohjeessa. Yritin kirjoittaa ohjeet niin, että leivonta sujuisi ensikertalaiseltakin.
Ja koskapa tähän paisteluun viittasin Off-topic-ketju v.4.0:ssa. Eli terveisiä vaan Elinelle ja Mini72:lle, täältä pesee! =)
Chili-porkkanasäNpylät
Raaka-aineet
50 g hiivaa (yksi paketti)
5 dl kädenlämpöistä vettä
12 dl sämpyläjauhoa
1 dl grahamjauhoa
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
1 iso porkkana raastettuna
1 iso suippopaprika pieneksi silputtuna + 3 tl chilijauhetta
TAI
3-6 tuoretta chilipaprikaa pieneksi silputtuna
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Työkalut ja tarvikkeet
• iso taikinakulho (min. 4-5 l)
• kaksi uuninpeltiä ja niihin leivinpaperit
• kaksi puhdasta liinaa, joilla peittää taikina ja myöhemmin sämpylät
• mittausvälineet
• leikkuulauta ja terävä veitsi kuorimiseen ja silppuamiseen
• raastinrauta porkkanan raastamiseen (porkkanan voi pieniä myös veitsellä)
• voiveitsi tai vastaava taikinan paloitteluun
• vehnäjauhoa leipomiseen
• puhdas ja sileä työskentelypinta (pöytä) leivontaa varten
• pullasuti ja vesilasi kostuttamiseen
• uuni (mikroaaltouuni ei käy)
• uunikinnas tai patalappu
Ohjeet
• Kaikki taikinankäsittely ja sekoittaminen tapahtuu käsin, joten huolehdi hygieniasta, myös kynsien alta.
• Liuota hiiva lämpimään veteen. Jos käytät kuivahiivaa, vesi voi olla vähän kädenlämpöistä kuumempaa.
• Sekoita n. puolet jauhoista veteen.
• Sekoita joukkoon hunaja, suola, porkkanaraaste ja chili/paprika.
• Sekoita joukkoon loput jauhot vähän kerrallaan koko ajan vaivaten.
• Lisää öljy vasta tässä vaiheessa. Öljyn voi korvata myös vastaavalla määrällä voisulaa tai margariinia.
• Taikina on bueno, kun se hieman irtoilee kulhon reunoista. Taikina saa olla mieluummin hieman liian löysää kuin liian tukevaa. Lisää jauhoja tarpeen vaatiessa.
• Laita taikinakulho lämpimään ja vedottomaan paikkaan liinan alle. Taikina saa nousta n. kaksinkertaiseksi, suurin piirtein 1/2 h.
• Levitä pöydälle reilusti vehnäjauhoa vajaan uunipellillisen kokoiselle alueelle (riippuen käytettävistä olevasta tilasta). Varaa vehnäjauhoa myös pieneen kasaan pöydälle.
• Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle.
• Leivo taikinasta pötkö. Ripottele jauhokasasta tarvittaessa lisää jauhoa taikinan päälle, jos taikina on tarttua joko käsiisi tai pöytään. Pöydällekin täytyy levittää lisää jauhoa aika ajoin taikinan tarttumisen estämiseksi.
• Paloittele voiveitsellä pötkö n. 16-25 osaan makusi mukaan. Yksi helppo tapa mitata taikina on leikata pötkö ensin puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi, ja näin aikaansaadut palat vielä kaksi kertaa puoliksi; lopputuloksena automaattisesti 16 samankokoista palaa.
• Pyörittele paloista käsissäsi pyöreitä palloja. Ota käsiin tarvittaessa lisää jauhoa, ettei taikina tartu.
• Asettele taikinapallot uuninpellille (älä unohda leivinpaperia) tasaisin välimatkoin, puolet toiselle pellille ja puolet toiselle pellille. Voit halutessasi muotoilla sämpylöistä pyöreitä tai pitkulaisia, tai tehdä vaikka minipatonkeja.
• Pyöriteltyäsi sämpylät pellille laita puhdas liina molempien peltien päälle. Jos mahdollista, laita pellit vedottomaan paikkaan. Sämpylöiden on tarkoitus nousta vielä pellilläkin.
• Laita uuni lämpiämään 225°C (tai 200°C, jos kyseessä on kiertoilmauuni). Uunin lämpömerkeistä valitse sekä ylä- että alalämpö (merkki, jossa kaksi samanvahvuista vaakaviivaa).
• Kun uuni on lämmennyt oikeaan lämpötilaansa, voit aloittaa paistamisen.
• Ota liina pois toisen pellin päältä. Laita lasiin puhdasta vettä ja sudi pullasudin avulla vettä sämpylöiden päälle. Sämpylöitä ei tarvitse uittaa, riittää, että ovat kostuneet tasaisesti pinnaltaan.
• Laita pelti uuniin keskimmäiselle tasolle. Paistoaika on n. 10-15 minuuttia uunista riippuen.
• Kun sämpylöissä on tasaisen kaunis ja ruskea paistopinta, ota pelti ulos uunista. Käytä uunikinnasta tai patalappua nostamiseen, muutoin poltat kätesi.
• Laske pelti lieden päälle ja laita liina sämpylöiden suojaksi. Jos laitat muualle kuin lieden päälle, muista laittaa pellin alle pöydän suojaksi patalappuja tai pannunalusia.
• Toista toisen pellin kanssa sama (kostutus, paisto, liinan alle).
• Nauti!
• Voit viritellä sämpylöitä esim. lisäämällä taikinaan valkosipulimurskaa, kuorittuja auringonkukansiemeniä, jne. Mitä vain mieleen juolahtaa. Kokeile!
—c—