Hyviä pullia, kädettömätkin osaa tehdä! Kirjoitin niiden tekemisestä tämän pitkän pitkän ohjeen. Miksi kirjoittaa lyhyesti, kun voi kerran hölpöttääkin?-)
Löysin netistä SantaMarian sivuilta inkivääri-kookospullan ohjeet, joita soveltamalla sävelsin oman versioni. Tämä on siitä hauska ohje, että tästä saa myös maidottoman ja/tai munattoman version - täysin vegaanisenkin, siis. Mauton tämä ei taatusti ole ;-)
Munaton versio: itse taikina on jo munaton, ainoastaan voitelussa on munaa, ja senkin voi korvata vedellä tms.
Laktoositon/maidoton versio: käytä laktoositonta voita tai tee siitä maidoton korvaamalla maito kasvisöljyllä (mieluusti kylmäpuristetulla)
Vegaaniversio: korvaa voi taikinassa kasvisöljyllä (mieluusti kylmäpuristetulla) - täytteessä voin korviketta en sitten osaakaan heti keksiä, enkä googlettamalla löytänyt, ehkä edelleenkin se kasvisöljy?
INKIVÄÄRI-KOOKOS-ANANASCHUTNEYPULLA
Lopputulos:
18 - 36 pullaa leikkuutavasta riippuen
Aikaa mennöö puolestatoista tunnista kahteen, enemmänkin siihen voi pistää
Taikina:
150 g voita tai paistamiseen sopivaa margariinia (se 25-volttinen leivänpäällyste ei käy, mokoma vain palaa)
4 dl (1 tölkki) kookosmaitoa
50 g (1 paketti) hiivaa (tai kuivahiivaa vastaava määrä paketissa olevan ohjeen mukaisesti)
1/2 tl suolaa
1½ - 2 dl sokeria
2 tl jauhettua inkivääriä (tämän voisi varmaankin korvata 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä)
12 - 14 dl vehnäjauhoja
Täyte:
noin 100 g pehmeää (huoneenlämpöistä) voita
1/2 - 1 dl ananaschutney
4 tl jauhettua inkivääriä (taaskin voisi korvata raastetulla inkiväärillä)
1/2 dl sokeria
Voitelu:
1 kananmuna
ruskeaa karkeata ruokosokeria (tai raesokeria tai kookoshiutaleita tms. tykkäämisen mukaan)
Tästä lähtee, ou jee!
Sulata voi ja sotkota kookosmaidon kanssa yhteen. Lämmitä koko hoito kädenlämpöiseksi (älä mestaa hiivaa liian kuumalla äläkä vaivuta hypotermiaan liian kylmällä) ja liota hiiva joukkoon. Voit kaataa tilkan lämmitettyä nestettä lasiin ja sekoittaa hiivan siinä, jos se tuntuu helpommalta. Kuivahiivan tapauksessa nesteen pitää olla lämpimämpää, 42-asteista.
Sekoita liemeen mausteet. Kun ne on sekoitettu, ala lisäämään jauhoja pari-kolme desiä kerrallaan. Voit sotkottaa vaikkapa puuhaarukalla tai voiveitsellä ensin alkuun. Älä heitä kaikkea jauhoa kerralla joukkoon, sillä sitten saatat joutua lisäämään nestettäkin. Ohjeen jauhomäärä on siis suuntaa-antava, ei ehdoton.
Kun taikina alkaa olla tukuisaa, ala vaivaamaan yhdellä kädellä (ja pese ne kädet etukäteen, kröhöm - sormuksetkin voi ottaa pois ;) Liian kosteaan taikinaan voi lisätä jauhoja. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa alkaa irtoilemaan kulhon reunoilta. Oikein kunnolla pitää irrota sen taikinan, ei siis silleen että siellä on riekaleita joka puolella... *vinks vonks*
Kun taikina on mielettömän loistavassa kunnossa, laita se keittiön lämpimään nurkkaan ja puhdas (!) keittiöliina päälle. Voit myös laskea kuumaa vettä altaaseen ja laittaa taikinakulhon sinne nousemaan.
Anna nousta kaksinkertaiseksi, ehkä noin puoli tuntia.
Nyt leivotaan!
Puhdista leivonta-alusta tai pöytä, mitä ikinä alustana käytätkin. Kippaa noin puoli desiä jauhoja pöydälle ja levitä siitä osa kädellä tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Näin näpsärästi estät taikinan kiinnitarttumisen.
Kippaa kohonnut taikina pöydälle ja levitä sitä käsin. Sitten jauhota kaulin (jeps, juurikin se Justiinan lähitaisteluase). Kaulitse noin 30 - 40 cm leveäksi toiselta kantilta ja 40-50 cm leveäksi toiselta kantilta. Lopputuloksen pitäisi muistuttaa ainakin suurinpiirtein suorakulmiota. Jos se näyttää pyöreltä pitsalta, kerää hela hoito kasaan ja aloita uudestaan.
Nyt alkaa hauskin vaihe, täytteiden levittäminen. Pohjalle levitetään ohut kerros voita, tasaisesti aivan joka puolelle. Sitten levitellään ananaschutneytä esimerkiksi isolla lusikalla tasaiseksi kerrokseksi. Toiselta pitkältä syrjältä voi jättää reilun 10 cm kaistaleen ilman chutneytä, se nimittäin tursuaa myöhemmin sinnekin. Hela hoidon päälle ripotellaan inkivääriä tasaisesti joka puolelle. Voit laittaa enemmänkin inkivääriä, jos haluat. Samoin tehdään sokerille, ohut kerros kaikkialle.
Seuraavaksi vuorossa on motorisesti vaativin osuus, nimittäin rullaaminen. Aloita rullaamaan taikinaa rullaksi jommasta kummasta reunasta alkaen. Etene kuin konekirjoituskone reunasta reunaan ja käännä vähän kerrallaan enemmän ja enemmän. Pyri pitämään kääntöreuna tasaisena. Jos taikina on jauhotuksesta huolimatta takertunut pöytään, voit irroitella sitä vähän kerrallaan varovaisesti veitsenreunalla.
Kun olet suoriutunut rullauksesta, sinulla pitäisi olla edessäsi taikinakäärme. Nyt tarvitaan julma päätös siitä, miten paloitella tämä käärme suupaloiksi. Voit joko leikata vastakkaisiksi kolmioiksi (jätä taikinaa teräväänkin kärkeen) tai vaihtoehtoisesti parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kolmioista syntyy niitä äidin tekemiä korvapuusteja, viipaleista taas kaupan pullia.
Nostele leikkaamasi palat leivinpaperin päälle pellille. Jätä pullien ympärille muutama sentti tyhjää tilaa. Tyypillisesti yhteen pellilliseen mahtuu noin 9 pullaa, ellet sitten tehnyt todella pieniä pullia. Viipaleiksi leikatut laitetaan normaalisti tasaisesti, kolmiot taas käännetään ja nostetaan leveämpi kanta alaspäin ja painetaan sormella kolmion kärjestä reilusti linttaan.
Pullat peitetään puhtailla keittiöliinoilla ja jätetään nousemaan.
Uuni päälle!
Tyhjennä uuni tavaroista ja laita se päälle lämpiämään 225°C, normaalisti ylä- ja alalämpö päällä (EI grillivastusta päälle, sillä poltat pullasi!) Jos sinulla on kiertoilmauuni, eli siellä hyrisee tuuletin, 200°C riittää.
Paistaa, paistaa!
Kun uuni on melkein lämmennyt (15 - 20 minuuttia), ota muna käteesi. Älä ole ollenkaan hellä, vaan rusauta se rikki! Mieluusti jonkin astian, esimerkiksi lasin päällä... Kun olet saanut ongittua kuorenpalat pois lasiin valutetusta munasta, sekoita sitä vaikkapa haarukalla.
Tätä sekoitettua munaa on sitten tarkoitus lilluttaa pullien päälle. Ota pullasuti (nyt tiedät, mistä se nimi tulee) ja levitä sillä huolellisesti munaa pullien päälle. Voitele vain yksi pellillinen, anna niiden muitten pullien olla rauhassa liinojensa alla. Ripottele voideltujen pullien päälle raesokeria, kookoshiutaleita tai muuta haluamaasi koristetta - jos kohta merisuola ei ehkä sovi tähän.
Sitten voit laittaa tämän ensimmäisen pellillisen pullia uuniin suurinpiirtein keskimmälle tasolle. Väännä munakellosta, kännykästäsi tai vaikka vekkarista 8 minuuttia. Kun mainittu ajanjakso on vierähtänyt, ÄLÄ avaa uuninluukkua. Katso siitä läpi, siksi siinä on ikkuna ja uunissa valo. Jos näyttää kovasti vaalealta, jätä uuni rauhaan yhdeksi minuutiksi ja tarkista tilanne sitten uudestaan.
Ota kypsät pullat - reilun ruskeaksi paistuneita, ei kuitenkaan vähäkään tummanruskeaa mustasta puhumattakaan! - uunista. Suosittelen patakinnasta tai patalappua, se on meinaan kuuma se pelti. Laita pelti pöydän reunalle (sellaisen pöydän, joka kestää mainitun kuuman pellin) ja vedä toisella kädellä leivinpaperin avulla pullat pöydälle. Laastaroi tarvittaessa palanut sormesi ja poimi lattialta tippuneet pullat. Levitä puhdas keittiöliina tuoreitten pullien päälle ja jätä ne rauhaan vähäksi aikaa.
Seuraavaksi käsittelet seuraavan pellillisen pullia: voitelu, koristelu, uuniin, paisto, tarkistus, ulos, liinan alle. Ja taas sama seuraavalle satsille, jos pullia vielä piisaa.
Valmista!
Nyt pitäisi olla liinojen alla valmiina kauhea läjä tuoreita pullia. Syö!