1984 Jyväskylästä kotoisin ollut ilmailua harrastanut ja sotahistoriaan erikoistunut proffa vei opiskelijajoukon tutustumaan plv:n Tikkakosken laitoksiin. Hän sanoi pyytäneensä pääsyä myöskin SIIHEN luolastoon, mutta oli tullut torjutuksi. Sanoin ko. luolaston olevan Suomen sotilastiedustelun keskus, minkä tiedon proffa torjui. Hänen mukaansa sieltä vain johdetaan ilmavoimia.
Minulla oli aikoinaan PE:n lupa tutustua siviilinä silloin salaiseen aineistoon. Eräistä aivan muunlaisista asioista epäilin, että aivan julkisen tiedon julkistaminen (siis julkisesta arkistosta löytämäni) olisi voinut viedä minut 1980-luvulla vankilaan. Näin ainakin Norjassa tehtiin vastaavassa tilanteessa, siis julkisen tiedon julkinen yhdistely ja järjestäminen uudelleen johti vankeustuomioon. Tikkakosken luolaston tausta on se, että organisaatiolla ja byrokratialla on kovin suuri jatkuvuus (ja hengissä pysymisen taito, sen puoleen).
1944 perustettiin ilmavoimien viestitiedustelupataljoona. Sodan jälkeen henkilöstöä lerppahattupuolelle saatiin upseerikomennuksilla, jolloin tosiasiallinen organisaatio ei näkynyt muodollisissa vahvuuksissa. Ja koska tutkat näkivät kaikkea mielenkiintoista satoja kilometrejä Suomen rajojen ulkopuolellakin, oli luonnollista nivoa viestihavainnot tutkahavaintoihin.
Paljon 1984 jälkeen HS kysyi PE:ltä, onko olemassa viestikoeasema /-laitos /-keskus –niminen organisaatio. PE kielsi. Ongelmaksi muodostui se, että ko. paikan johtajat halusivat kadettiupseerimatrikkeliin maininnan siitä, etteivät ole olleet vuosikymmeniä työttöminä, joten paikan nimi tuli siten julkisuuteen virallisesti. Luullakseni sen kanssa on ollut tekemisissä hyvinkin moni viestiupseeri.
Muistaakseni jo 1990-luvulla HS julkaisi kattavan kuvauksen paikasta ilman sen suurempia julkisia mutinoita.
Ainoa erikoisuus lienee se, että puolustusvoimat julkaisi 2000-luvulla ilmavoimia käsittelevän kirjan, jossa suomeksi sanottiin ”Viestikoelaitoksen hoitavan sille kuuluvia tehtäviä niillä välineillä, jotka sillä on” yms. potaskaa. Kirja oli kaksikielinen ja englanniksi luki vastaavassa kohdassa ”military intelligence”. Asia haluttiin siis salata enintään vain suomea osaavilta.
En alkuunkaan ymmärrä, mistä nyt kahkotaan. Itsenäisillä mailla on armeija ja armeijaan liittyy sotilastiedustelu. Verkkotiedustelussa Suomi on valitettavasti jäänyt 1944 poteroihin, mutta muut maat vakoilevat Suomessa Suomenkin edestä.
Enintään nyt on paljastunut sellainen asia, että Suomi on vähemmän kiinnostunut Uudesta Seelannista ja enemmän kiinnostunut eräästä lähempänä olevasta valtiosta. Kyllä KGB:n upseeri Putin nyt varmaan on ”niin kauhia hämmästyny ettei ittekkä ollenkas tierä kui hämmästyny on”.