A77uros

Näytetään kirjoitukset maaliskuulta 2021.

Rinteen vappusatanen ja Orpon kommentit  1

Tämä on vähän vanhempi asia, mutta mielestäni ansaitsee tulla kerratuksi. Ennen viime eduskuntavaaleja sdp:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan korottaa takuueläkettä sadalla eurolla kuukaudessa, siis parantaa kansaneläkkeen varassa olevien tai muuten heikosti toimeentulevien tilannetta. No, Rinne pääsi hetkeksi valtaan, mutta sai lopulta nostettua takuueläkettä vain 50 eurolla kuussa luvatun satasen sijaan.

Kokoomuksen Petteri Orpo tarttui tähän hanakasti ja julisti suureen ääneen, että Rinne on pettänyt lupauksensa ja että tämän pitäisi hävetä. Tämä Orpon ulostulo asettuu kylläkin varsin mielenkiintoiseen valoon, kun katsotaan hänen omia tekojaan. Orpohan oli keskustalaisen Juha Sipilän hallituksessa mukana jäädyttämässä kansan- ja takuueläkkeen indeksikorotukset, eli ko. eläkkeet eivät enää nousseet edes elinkustannusten nousun (inflaation) mukana. Ja tämän jälkeen Orpo kehtaa vielä valittaa petetyistä lupauksista, kun takuueläke nousi vain 50 euroa kuussa Rinteen lupaaman satasen sijaan.

Jos tästä tekee johtopäätöksiä, niin Orpon mielestä eläkkeiden indeksijäädytys oli siis oikeudenmukaisempi toimi kuin takuueläkkeen korotus vain puolella luvatusta määrästä. Eli, ei Orpo edes halua takuueläkkeen nousevan eikä häntä kiinnosta takuueläkettä saavien asiat. Pintaa hieman rapsuttamalla siis paljastuu, että Orpolla on varsin oikeistolaiset hyväosaisia suosivat arvot. Kannattaa muistaa, kun äänestää seuraavan kerran.


Kiinan Xi Jinping, ylpistynyt vai ei?  1

Olen kiinnittänyt huomiota, että kaikissa mahdollisissa kuvissa Kiinan presidentti Xi Jinping näyttää aina siltä, kuin olisi tukehtumassa ylpeyteensä. Tämä herättää minussa kysymyksiä, joihin en osaa vastata. Mutta muutamia arvailuja ja vaihtoehtoja pystyn esittämään.

1) länsimainen lehdistö valitsee tahallaan Xistä kuvia, joissa hän näyttää mahdollisimman ylpistyneeltä ja itseään täynnä olevalta
2) tyypillisissä itämaisissa kasvonpiirteissä etenkin Xillä on jotain sellaista, minkä länsimaalaisena tulkitsen virheellisesti ylpeydeksi
3) asema on oikeasti kihahtanut Xin hattuun ja hän on tukehtua ylpeyteensä suurena Kiinan johtajana
4) inhoni Kiinan johtoa kohtaan saa minut katsomaan värittyneiden lasien läpi, enkä ole puolueeton

Lista syistä, jotka lisäävät inhoani Kiinan johtoa kohtaan, on pitkä, tässä niistä merkittävimmät: omien kansalaisten sairaalloinen valvominen, toisinajattelijoiden vainoaminen, tiibetiläisten ja muiden vähemmistöjen sortaminen (esim. Kiina pitää rauhaa rakastavaa dalai lamaa terroristina), uiguurien sortaminen ja sulkeminen pakkotyöleireille, Taiwanin väittäminen Kiinan maakunnaksi (kansainvälisesti ajateltuna itsenäinen Taiwan ei ole Kiina, eikä Taiwan kuulu Kiinaan), Hongkongille luvatun 50 vuoden autonomian purkaminen alle 25 vuoden jälkeen (kansainvälisen Hongkongin luovutussopimuksen rikkominen), perusteettomat aluevaatimukset ja -valtaukset Etelä-Kiinan merellä, sananvapauden estäminen ja sensuuri (esim. Tiananmenin aukion vuoden 1989 tapahtumien kieltäminen), kansainvälisten patenttien ja tavaramerkkioikeuksien rikkominen ja piraattituotteet... Kiinan johto tuntuu haluavan kaiken, mutta käytöksensä takia se ei kyllä ansaitsisi mitään.

Tätä listaa katsoessa kohta 4) taitaa nousta hallitsevaksi, joten en taida olla oikea henkilö arvioimaan, onko Xi Jinping ylpistynyt vai mistä on kyse.


Opiskelijoiden välivuodet ja armeija/siviilipalvelus  1

Lehtien palstoilla esiintyy säännöllisin väliajoin paheksuntaa siihen, että opiskelijat pitävät liikaa välivuosia. Tällöin jatko-opintojen ja työuran alkaminen viivästyvät. Kukaan välivuosista valittava ei kuitenkaan sanallakaan mainitse armeijan tai siviilipalveluksen suorittamista, ja se hiljaisuus herättää heti kysymyksiä. Inhottava fakta on se, että lähes kaikki ikävuoden miehet joutuvat käymään armeijan tai siviilipalveluksen, lisäksi joukko naisia käy vapaaehtoisen asepalveluksen. Lyhin palvelusaika on puoli vuotta, mutta käytännössä valtaosa kansalaisvelvoitettaan suorittavista on vuoden poissa opinnoista tai työelämästä.

Kysymys kuuluukin, mitä armeijan tai siviilipalveluksen suorittaminen teknisesti ottaen on? Välivuosi? Pakollinen hyväksyttävä poissaolo, jota ei lasketa välivuodeksi? Jotain muuta, mitä?

Jos armeijan tai siviilipalveluksen suorittaminen lasketaan välivuodeksi, ollaan mielenkiintoisilla vesillä: silloin opiskelijoiden välivuosista valittavat valittavat myös sitä, että nuori aikuinen ei pakoile lakia vaan suorittaa kansalaisvelvoitteensa. Siis: laki velvoittaa palvelukseen, mutta älä tuhlaa palvelukseen aikaasi? Pitäisikö opiskelijoiden hankkia aikakone, jotta armeijan/siviilipalveluksen suorittamisen jälkeen voi siirtyä takaisin toisen asteen opintojen valmistujaisiin ja jatkaa siitä jatko-opintoihin tai työuralle ilman välivuosia? Vai miten välivuosien välttäminen sitten käytännössä tapahtuu?

Seuraavan kerran kun joku purnaa opiskelijoiden välivuosista, hän voisi täsmentää suhtautumisensa armeijaan/siviilipalvelukseen, sillä muuten kirjoitus voidaan tulkita niin, että kirjoittaja ei hallitse aihettaan ja vaatii opiskelijoilta mahdottomia.