Tästä postauksesta tulee pitkä. Johtuen siitä, että miettiessäni yhtä asiaa huomasin monen muun asian vaikuttavan siihen. Sehän on luonnollista, eikö vaan. Pääasiassa postauksen pituuteen vaikutti se, etten voi ymmärtää ja käsittää joidenkin tieteilijöiden tapaa raamittaa oma tieteenalansa koskemaan vain yhtä asiaa, ainakaan jos haluaa sillä olevan merkitystä elämän kannalta. Varsinkin ihmiselämän, sillä ihminen on kokonaisuus ainoastaan yhdessä ympäristön, luonnon ja muiden ihmisten kanssa (Järvilehto 1994)
. Joka tapauksessa ajatuksen alku on uskomisessa (tai minun mielestäni usein myös tietämisessä, johon jotkut uskomiset sekoitetaan. Yleisimmin tätä kutsutaan intuitioksi). Tässä tapauksessa yliluonnolliseen uskomisessa, johon pohdintojen tuloksena saan liittymään ainakin uskontotieteitä ja filosofiaa (jumaluuden pohdinta), biologiaa, tähtitiedettä, psykologiaa, neurotieteitä sekä (kvantti)fysiikkaa. Olen joskus jo roiskaissut perusasioita aiheesta, niistä voi johdannoksi ja halutessaan lukea täältä.
TUTKIMUS YLILUONNOLLISUUTEEN USKOMISESTA
Luultavimmin vika oli kuitenkin itsessäni odottaessani Tapani Riekin uuden tutkimuksen yliluonnolliseen uskomisesta avaavan itselleni (tai muille) pandoran lippaan… Tutkimuksessa rinnastetaan niin paranormaaliin, yliluonnolliseen, magiikkaan kuin uskonnollisiin asioihin uskominen - johtuen luonnollisestikin näiden asioiden mahdottomuudesta tieteellisesti todentaa. Itse pullikoin kovasti sanaa usko vastaan, koskapa kokemuksestani olen huomannut, että tieto ratkaisee paljon enemmän sen, onko jokin asia ihmiselle totta vai ei. Tässä viittaan yksinkertaiseen kokemukseen asioista. Miten voisikaan edes uskoa sellaiseen, mistä ei edes tiedä mitään tai varsinkaan ei ole omalla kohdallaan kokenut.
Asiaa on toki tutkittu ennenkin (Taikauskon vetovoima, Marjaana Lindeman, 2006), jossa selvää selitystä uskomiselle ei löydetty, eikä esimerkiksi älykkyys, sukupuoli, koulutustaso, persoonallisuus tai kyky analyyttiseen ajatteluun ollut perusteena sille, uskooko vaiko ei. Pääasiallisena huomiona tutkimuksessa on se, että uskovat ajattelevat selvästi enemmän lapsenomaisemmin, intuitiivisemmin, ilman rationaalista järkeistämistä asioista. (Pidän hyvin paljon intuition määrittelystä “en tiedä, että tiedän.”) Tunnusomaista on myös uskojan eriytymättömät käsitykset todellisuudesta, jolloin sekoitetaan elottomien, elollisten ja mielellisten asioiden keskeiset olemukset.
Riekin tutkimuksessa otoksena oli kaksi ryhmää, skeptikot vs. yliluonnolliseen uskovat. Määrittely kumpaan ryhmään kuuluu, seulottiin Revised Paranormal Belief Scale -mittaristolla niin, että ääripäät otoksesta valittiin tutkimukseen. (Huomiona: Hauska mittari. Tietenkin tein sen myös itse, enkä yllättynyt tuloksesta, paitsi siitä että sain minimin taikauskosta (1) ja muutoin maksimin noituuteen uskomisesta (7) [kutsunhan itseäni noidaksi, tätä on meillä suvussa, don´t worry, kellään ei ole koskaan kuitenkaan vielä ollut paperia “hulluudesta” :D] ja muista tuloksen keskiarvoa lähempänä uskojaa 4.65 - 6.75)
Tässä tutkimuksessa päähuomioksi muodostui varsinkin ero tiedonkäsittelyssä, pelkästään faktuaalisen tiedon määrä tai laatu ei ollut mitenkään ratkaisevaa. Skeptikot ovat taitavampia soveltamaan kognitiivista inhibitiota eli kykyä soveltaa vain tarkoituksenmukaista tietoa alalta toiselle, keskittyä vain olennaiseen ja epäolennaisen tiedon hylkäämistä. Skeptikot pystyvät myös hyvin rajoittamaan intuitiivista ajatteluaan - intuitiivinen ajattelu on nopeaa, autonomista, riippumatonta työmuistista (= lyhytkestoinen muisti, tarkkaavaisuus) kun taas analyyttinen ajattelu hidasta, harkittua ja riippuvaista työmuistista. Siten sen päättäminen, mikä on mahdollista ja mikä ei, on vaikeampaa uskojilla. Kuitenkin tutkimusten mukaan ajattelussa käytetään aivojen tietoista järjestelmää 5-15% ja tiedostamatonta 85-95%. Ajatuksen kulkua ei voi aina perustella kielellisesti tai rationaalisesti (vrt. tajunnanvirta), siihen on vaikeaa vaikuttaa koulutuksella eikä sillä ole korrelaatiota älykkyyteen. Jos toisen todellisuuden olemus avautuu ihmiselle, hän ei voi sitä kielellisesti kuvata eikä rationaalisesti perustella. Silloin kaikki on mahdollista, “tietää”.
Erot selittyivät pitkälti myös aiempaa tutkimusta tukien uskojien suurempaan dualistiseen ajattelu tapaan, materian ja hengen erottamisesta. Uskojien mielestä mieli ei sijaitse aivoissa, jolloin selitetään elottomat esineet ja persoonattomat ilmiöt tunteviksi, tahtoviksi ja itsenään toimiviksi (animatismi). Mieli voi siten elää ja liikkua ilman fyysistä kehoa (esim. sielu, kuoleman jälkeinen elämä). Esimerkiksi saatetaan sanoa, että joessa oleva kivi tuntee virtaavan veden tai itse vesi haluaa virrata, tai että jollakin muulla luonnonilmiöllä on tahto (vrt. vihainen myrsky). Toisaalta, skeptikkokin saattaa suuttua ja esim. huutaa toimimattomalle tietokoneelle, vaikkei se tietenkään asiaan auta mitään. Luuleeko hän silloin, että koneella on mieli? Samoin yliluonnolliseen uskojilla huomataan olevan suurempi taipumus ydintiedon sekoittumiseen, kognitiiviseen ontologiaan. (Tästä myöhemmin lisää).
Riekin tutkimuksessa käytettiin erilaisten tehtävien mittauksissa myös EEK ja MRI mittauksia, jolloin havaittiin lisääntynyttä aktiivisuutta joissakin tehtävissä etuaivolohkossa, joka toimii aivojen kokoavana alueena eli yhdistää tietoa. Tarkemmin aktiivisuutta havaittiin mediaalisessa prefrontaali cordeksissa (mPFC) ja alimmassa otsalohkopoimussa (IFG). Skeptikoilla huomattiin lisääntyvää aktiivisuutta oikean puolen IFG:ssä , joka on aiemminkin liitetty kognitiiviseen inhibitioon (rajoittamiseen) ja tietoiseen riskiarvioon. Aktiivisuus lisääntyi tutkimukseen kuuluvassa kuvatehtävässä (kasvojen näkeminen kuvissa). Uskovilla taas lisääntyi aktiivisuus mPFC:ssä intentiota (aikomusta) mittaavassa tehtävässä. Aiemmissa tutkimuksissa on huomioitu saman alueen aktivoitumista emootion tunnistamista vaativissa tehtävissä sekä ns. Mielen teoria -tehtävissä. Siten yliluonnolliseen uskovilla ajatellaan olevan myös suurempi ymmärrys ja taito sosiaaliseen mieleen.
MIHIN SITTEN PITÄISI USKOA?
Kuten jo alussa mainitsin, en saanut tutkimuksesta itselleni mitään uutta. En edes ajatusta siitä, miksi yliluonnollista kutsutaan yliluonnolliseksi. Sehän on vain havainnointiero ihmisten kesken. Jonkun mielestä yliluonnollinen on luonnollisempaa kuin se, mitä normaalisti kutsumme luonnolliseksi. Vai voiko joku väittää, että esimerkiksi sodat, pahuus, nälänhätä on luonnollista? Voivat ne. Kun ei olla koskaan ajateltu outside the box (matrix). Ihmiset hyväksyvät tieteelliset ideat, koska heille sanotaan niiden olevan totta, sen sijaan, että he ymmärtäisivät ideoita todella (Lewis Wolpert). Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson kysyy aiheellisesti, miksi ihmistä pidetään niin ylivertaisena ja miksi helppoihin asioihin sotketaan turhaan politiikkaa, uskontoa yms? Ihmiset eivät ymmärrä ja samaan aikaan yrittävät selittää asiaa, jota eivät ymmärrä. Vertaus siihen mitä on usko ja tieto, ja ovatko ne todellakin aina toistensa vastakohtia vai toisiaan tukevia asioita, voidaan ajatella vaikkapa vertauksena työmatkaan bussilla. Seisot bussipysäkillä odottamassa bussia. Uskotko vai tiedätkö, että bussi tulee, koska se tuli eilenkin (ja sitä ennen ja sitä ennen jne.)? Et tietenkään tiedä. Uskot niin. Silti et ajattele olettamustasi uskona. Tyson peräänkuuluttaa ymmärrystä siitä, että ihmisen pitäisi oppia hylkäämään enemmän perusaistejaan ja ymmärtää, että kyse on ainoastaan mittakaavasta (vrt mikro/makrokosmos). Alla löytyvässä klipissä biologi Richard Dawkins kyseenalaistaa mielestäni hienosti esimerkiksi sen, miksi uskonto on ominut etiikan ja ihmisen luonnollisen ymmärryksen oikeasta ja väärästä.
You cannot see the universe before it existed. -Neil deGrasse TysonDIVINE SPYCAMERA IN THE SKY
No, koska jo edellä tunnustauduin yliluonnolliseen uskojaksi, liittyy siihen läheisesti tuo (tieteilijöiden perustelema) häiriö perinteisessä ontologisessa ajattelussa (lyhyesti ontologia = olevaisen perimmäistä olemusta tutkiva filosofian osa). Ilkka Pyysiäinen luonnehtii hienosti tällaisen hihhulin kykeneväksi olemaan piittaamatta ontologisista rajoista ja yhdistelemään asioita mielessään tavalla, jolla ei näytä olevan vastinetta todellisuudessa. Kuitenkin tässäkin asiassa tuntuu olevan jotakin logiikkaa, koska ihmiset eivät toimi kuitenkaan aina niin, että esimerkiksi kaikella on henki, vaan se liitetään usein jotenkin poikkeavaan (esineet, eläimet, ihmiset, tilanteet). Tällöin perustieto järjestyksestä, todennäköisyyksistä ja ontologioista on, mutta poikkeavuus pitää jollain lailla selittää. Kaikkea ei edes halua selittää, vaan asian pitää olla tarpeeksi tärkeä, jotta sen haluaa prosessoitavan ymmärrettävään muotoon. Ontologisessa intuitiossa nojataan pitkälle asian tarkoitukseen, esimerkiksi jalka on liikkumista (kävelyä) varten ja samaan hierarkiaan kuuluvat asiat mielletään automaattisesti kuuluvan samaan ontologiaan . Järkevän luokittelun eli taksomian avulla ihminen kuitenkin ymmärtää, että vaikka pöydälläkin on jalat, ei sen odoteta kuitenkaan kävelevän. Samoin voidaan ajatella onko kukka olemassa siksi, että se on kaunis vai siksi, että sillä on muukin tarkoitus (esim. pölytys). Pyysiäinen heittää ajatuksen Jumalasta, joka on ruumiiton, aineeton, syntymätön ja kuolematon, mutta silti voi nähdä, kuulla, tahtoa, tietää…
Olen ennenkin sanonut, että mielestäni “All is Mind”. Ja mitä enemmän tätä asiaa kaivan, sen varmemmaksi siitä tulen. Toimija, jolla on tietoinen mieli, mutta ei fyysistä olomuotoa rikkoo intuitiivista ontologiaa vastaan. Mutta mistä kaikki on voinut sitten alkaa ja mikä sitä pitää pystyssä? Miten tyhjä on voinut luoda tyhjästä universumin? Universumi voidaan mieltää koneeksi, se on mekaniikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Myös ihminen on molekyylinen kone. Joku on kuitenkin koneen tehnyt. Materia ei voi tyhjästä tehdä itse itseään vai voiko? Tehdäänkö rahaa summilla ja numeroilla? Vaatiiko oleminen syytä? Onko mitään ilman syytä?
Minun mielestäni jos on syy, on myös mieli. Syy ei ole materiaa, sattuma ei ole sattumaa vaan syyn todentumista (riittävän syyn periaate). Jo Aristoteles mietti kaiken syytä ja tätä kutsutaan teleologiaksi. Siksi innostuin törmätessäni myös älykkään suunnittelun teoriaan sekä siihen liittyvään pro gradu tutkielmaan (lopussa). Pääpaino teoriassa on kreationistinen luomisoppi, ja sen kehittäjien mukaan se perustuu totuuden etsintään ja tieteen kritiikkiin, pääasiassa evoluutioteorian kyseenalaistamiseen. Monet liittävät sen myös uskontotieteeseen, koskapa mitä kaiken kattava mieli ja äly voisi olla muuta kuin yliluonnollinen (jota kutsutaan muun muassa nimellä Jumala)? Jo Platon oli sitä mieltä, että oli olemassa demiurgi, olento, joka suunnitteli ja muovasi aineellisen maailman. Kriitikkojen mielestä älykäs suunnittelu on illuusio, jonka avulla pyritään luomaan ennusteita ja kontekstuaalisuutta ennustamattomassa maailmassa, eivätkä luonnolliset (tai yliluonnolliset, tässä tapauksessa tieteellisesti todistamattomat) ajattelutaipumukset tue tieteellistä päättelyä. Samainen Platon mietti kuitenkin teoksessaan Timaios, että järjestys kaikessa juuri saavutettiin jo maailmojen luomisessa, eikä epäjärjestystä enää ole. Miksi siis älykkään suunnittelun teoria saa vastaansa niin paljon vastustusta jäsentelystään?
Ehkäpä siksi, että “Ajatus yliluonnollisesta toimijasta eliökunnan alkuperän taustalla on pelkästään intuitiivinen ja monilta osin kansanomaista ajattelua ja päättelyä mukaileva” eli kansanomaista psykologiaa ja biologiaa, jolla ei ole mitään tieteellistä perustetta, vaan intuitiivista arkiajattelua toimijoista, päämäärähakuisesta toiminnasta (= intentionaalinen ajattelu) ) sekä toimijoiden vuorovaikutuksesta (tutkielmassa on paljon yhteyksiä edelliseen tutkimukseen yliluonnolliseen uskomisesta). Evoluutioteoriassa taas ei ole kysymys intentiosta, vaan lopputulos katsotaan syntyvän pelkästään ympäristövaikutuksista.
Teoriassa keskeistä on joka tapauksessa ajatus siitä, että elämän alkuperä on kaikkea johtava äly. Mikrokosmos on ratkaiseva, ei ympäristö. Luonnossa ilmenee asioita, jotka ovat liian monimutkaisia voidakseen olla kehittyneet evolutiivisen asteittaisen polveutumisprosessin seurauksena. Tästä esimerkkinä palautumaton monimutkaisuus, jossa minkä tahansa järjestelmään liittyvän osan poistaminen lopettaa järjestelmän toiminnan sekä täsmennetty monimutkaisuus, joka pohtii monimutkaisuutta tarkastelun kohteessa ja joka edellyttää älyllistä suunnittelua. Monimutkaisuus ja todennäköisyys ovat kääntäen verrannollisia: mitä suurempi monimutkaisuus sen pienempi todennäköisyys. Epätodennäköisyys on siis luonnollista ja tarkoituksenmukaista kehityksen kannalta. Teoriassa nojataan myös aika pitkälle punktualismiin eli evoluution jaksottaiseen kehitykseen.
ATOMI
(Tämän otsakkeen alla lukeva ei perustu mihinkään tieteelliseen teoriaan tai tutkimukseen [josta olisin tietoinen] vaan kyse on omasta ajatuksestani)
Jos siis on lopputulos, on myös syy eli mieli ja siten myös suunnittelija, joka on suunnitellut osien tarpeenmukaisuuden. Suunnittelun havaitseminen on kuitenkin kaikessa keskeistä. Havaitseminen on muutenkin hirvittävän jännä juttu, jos vaikkapa ajatellaan, että monikin asia koostuu siitä, mitä emme voi havaita.
Ajatellaan hetki uskonnollisesti ja nostetaan esiin uskonnollisen ajattelun Pyhä Kolminaisuus, eli Isä, Poika ja Pyhä Henki, jotka yhdessä ovat Jumala. Oikeasti asiassa ei ole mitään uskonnollista, vaan kyseessä on metafora (kuten asiaan perehtyneet tietävät, ovat uskonnolliset kirjoitukset täynnä kielikuvia). Miksi yksi pitää esittää kolmen kautta, kolmella ulottuvuudella? Tuleeko kolmesta yhteensä neljä vai yksi? Ehkä siksi, että kysymyksessä on elämän perusta, eli atomi. Atomi rakentuu protonista (isä), neutronista (poika) ja elektronista (pyhä henki), jotka kaikki yhdessä ovat elämä (jumala). Klassisia alkuaineita on neljä: Tuli (isä), maa (poika), ilma (pyhä henki) ja vesi (kaikkeus, jumala). Platonin kappaleet on tunnettu jo muinaisista ajoista saakka ja nekin voi yhdistää tähän samaan seuraavasti: Tetraedri (isä, tuli), heksaedri (poika, maa), oktaedri (pyhä henki, ilma) ja ikosaedri (kaikkeus, vesi). Aristoteles lisäsi alkuaineisiin eetterin, jota edustaa dodekaedri ja josta hän ajatteli taivaiden koostuvan ja jota Platon ajatteli Jumalan käyttäneen tähdistöjen luomisessa. Tämä olisi painovoima, joka pitää kaiken koossa.
No mutta. Jokainen kai tietää, ettei atomi ole enää pelkästään edellä luetellut, vaan protoni ja neutroni koostuvat vielä pienemmistä alkeishiukkasista, kvarkeista. Kvarkit taas muodostavat hadroneita (baryonit, puoliluku ja mesonit, kokonaisluku ja niiden alaluokat), jotka koostuvat kahdesta tai kolmesta yhdistelmästä spinin (sisäinen pyörimismäärä, “magnetismi“) ja/tai sähkövarauksen mukaan. Kvarkit vaikuttavat vahvan vuorovaikutuksen kautta. Baryoni koostuu kolmesta kvarkista: ylös eli u-kvarkki (isä), alas eli d-kvarkki (poika) ja outo eli s-.kvarkki (pyhä henki). Mesoni taas yhdestä kvarkista (poika) ja sen antikvarkista (pyhä henki). Mitäs tässä on tapahtunut, kolmesta (tai yhteensä neljästä/yhdestä) tuleekin vain kaksi! Jääkö isä (alkuperä, syy) pois, kun jäljelle jää poika (ihminen) ja pyhä henki (aikomus)? Jottei olisi helppoa, alkuperän poisjättäminen ja kahden vuorovaikutuksellisen muuttujan toimiessa vain keskenään, syntyy neljäs kvarkki c-kvarkki (ja edelleen b- ja t-kvarkki). Onko siis niin, että mielellä on vielä oma mielensä? Ja jos näin on, tarvitaanko enää alkuperäistä syytä, isää - kaikkihan on jo kertaalleen luotu eikä tuleen kannata jäädä makaamaan.
Tässä astuu esiin vuorovaikutus, kaiken liittyminen kaikkeen. Mielen syy voi vaihdella sen mukaan, mikä on vallitseva olotila. Älykäs suunnittelu vaatii toimijaa ja sen todentaminen havaitsijaa. Tällöin kvanttitietoisuus muuttaa syytä sen mukaan, miten havaitsijat sen laittavat käytäntöön - ajatus ei ole ainetta, mutta kvanttimekaniikassa ajatellaan ajatuksen pystyvän muuttavan todellisuutta. Ja sitä se todella tekee! Olisi jo korkea aika nähdä se, että “yliluonnollinen” on mitä suurimmassa määrin luonnollista ja raahata perseet pois joistain kivikautisista teorioista.
Onnittelen viimein, jos olet jaksanut tänne saakka! Oot sie vaan niin guru! Siitä kiittääkseni päätän mukavaan kevennykseen ja linkkaan ah, niin ihanaa Rob Dykeä taas. Koska onhan tämä kaikki tosiaan niin seriously strange. Enjoy!
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136509/neurocog.pdf?sequence=1
Neuro-cognitive factors contributing to paranolmal beliefs: core knowledge violations, cognitive inhibition, and the social brain. Tapani Riekki 2014.
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/19216/alykkaan.pdf?sequence=2
Älykkään suunnittelun teoria - tutkimus kansanomaisen psykologian ja biologian yhteydestä kreationistiseen ajatteluun. Pro gradu Elisa Järnefelt 2007.
https://www.youtube.com/watch?v=tzj8iXiVDT8
Unlocking the Mystery of life - Intelligent design (documentary)
https://www.youtube.com/watch?v=OJNMJef-gqU
Stephen Meyer Intelligent design
https://www.youtube.com/watch?v=R_wXEjQ1kdU
Richard Dawkins Now Praise Intelligent Design
Bonussektori:
Jill Bolte Taylor, Stroke of Insight
https://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU
Lue häntä, jos haluat tietää miten raahata perseet pois vanhasta.
Oma gurumme Tukkis <3 (aka dear Watson aka 3001Europa)
http://www.city.fi/blogit/2421
20 kommenttia
3001Europa
1.12.2014 22:25
Vau mikä kirjoitus! Tässähän on asiaa aivan valtavasti :) mikä tärkeintä tämä on hieno ekskursio siihen miten "yliluonnollinen" - kun se ymmärretään - muuttuu luonnolliseksi. Milloin esim. ydinvoimasta tuli "luonnollista"? Napoleon olisi varmaan pitänyt ydinvoimaa "yliluonnollisena" kun ei miehellä ollut tieteellistä tietoa asiasta. Nyt sen sijaan suurvaltojen johtajat pitävät ydinvoimaa niin luonnollisena, että siitä voidaan tehdä elämän tuhoavia aseita! Tämä samainen ydinvoima pitää atomin ytimen kasassa josta sinäkin kirjoitat. Eli se on aivan keskeinen tekijä elämän olemassaololle ja Sinä vertaat tätä atomin maailmaa ja voimia Pyhään kolmiyhteyteen. Aika upeeta! Sieltähän kaikki lähtee...Ydinaseiden suunnittelijat ja niiden käyttäjät käyttävät Luojan elämää antavaa voimaa elämän tuhoamiseen. Voiko suurempaa rikosta olla! Jatkaakseni atomeista vielä: on tosiaan kummallista, että kvarkkien maailmassa aine katoaa...ja se atomi on muutenkin tyhjää täynnä ja kuitenkin universumin suurimmat voimat ovat siellä!
Intelligent design on hätkähdyttävää ja erityisesti nuo molekyylikoneet. Aivan mielettömän hienosti suunniteltuja. Kuin insinööri olisi ne tehnyt...Tuo Dawkinskin on maininnut että joku olisi voinut suunnitella DNA:n mutta tämä suunnittelija olisi "alien intelligence" eli jokin alien species from another world...
Uusi tieto raivaa vanhaa tieltään mutta riittääkö aika - päätimme jo että riittää! Monessa suhteessa useat yhteiskunnat elävät vielä vanhassa ajassa ja se vanha aika ja sen luutuneet uskomukset rasittavat ihmiskuntaa ja luontoa järkyttävästi. Tärkein tekijä on ymmärtää mikä ihminen pohjimmiltaan on. Sinunkin blogisi avaa sitäkin verhoa ihanasti :)
Viikatemiehille kenkää...
Vastaa kommenttiin
Franny_Berry
2.12.2014 20:59
Kiitos paljon dear Watson! Olen hyvin iloinen, että pidit noin kokonaisvaltaisesti :)
Aivan niin, ydinvoima on hieno jatkumo tähän, kiitos! Ja jos jatkamme kehitystä - kun se aika siis riittää - tulee yliluonnollinen olemaan joskus aivan luonnollista; telepatia, aikamatkailu (wormhole), kvanttipotentiaalin ("pyhän hengen") ymmärtäminen jne. Enkä edes nostanut tähän kaikkea, mistä voisin puhua. Esimerkiiksi astromomian/astrologian tai alien species from another world... ;)
Olkaamme luottavaisia, että tietoisuus herää :)
3001Europa
3.12.2014 00:06
Kiitos tuosta Elisa Järnefeltin pro gradusta. Siinä on tehty hienoa työtä ja löysin sieltä Behen. Pitääpä katsoa tarkemmin jospa Järnefelt on vetänyt johtopäätöksiä älykkäästä suunnittelijasta...
Vastaa kommenttiin
3001Europa
3.12.2014 00:09
...ja vielä: eikö se tietoisuus ole jo herännyt...
Vastaa kommenttiin
Franny_Berry
4.12.2014 18:32
Niin kyllä, on tietenkin. Muttei ehkä siellä, missä sitä eniten tarvittaisiin (viittaan sinuun: "Monessa suhteessa useat yhteiskunnat elävät vielä vanhassa ajassa..."
Franny_Berry
5.12.2014 20:46
"Mind is one of the most beautiful mechanisms. Science has not yet been able to create anything parallel to mind. Mind still remains the masterpiece - so complicated, so tremendously powerful, with so many potentialities. Watch it! Enjoy it! And don't watch like an enemy, because if you look at the mind like an enemy, you cannot watch. You are already prejudiced; you are already against. You have already decided that something is wrong with the mind -- you have already concluded." -Osho <3
Kuinka ollakaan, huomasin eilen Teemalta tulevan dokkarin Tieteen pioneerejä. Katsoin, jotta saisin toista näkökulmaa asiaan :) Psykologin mukaan tieteilijäpersoonallisuus on hyvin kiinnostunut yksityiskohdista, kaavoista, on keräilijä luonne ja tekee mielellään kaikenlaisia kokeita. Tieteilijöillä on autisminkaltaisia piirteitä enemmän kuin keskiverrolla. Minusta yhtymäkohta "uskojiin" on uteliaisuus! Sehän se onkin kaiken edistyksen lähtökohta... :) Ja on pakko sanoa, että matemaatikko Richard Borcherds miltei varasti miun sydämen! Hän tutkii kaiken syytä ja maailmojen alkua, kvanttikenttäteoriaa...
1/3. Järjestyksen luojat. Hiukkasfyysikko Brian Cox jäljittää Britannian luonnontieteiden syntyvaiheita ja niiden kehitystä meidän päiviimme saakka. Kuinka kulkee jatkumo Newtonista CERNiin?
http://areena.yle.fi/tv/2243473
Vastaa kommenttiin
Franny_Berry
8.12.2014 22:04
Jahas, sitä ollaan oltu taas asian ytimessä. Kohtuullinen kuitenkin tuo juttu. Tästä pidin eniten: "Epätieteellinen tieto ei ole koskaan luovuttanut asemaansa tieteelle. Se on aina elänyt ja tulee aina elämään. Ihminen voi viime kädessä luottaa vain kokemukseensa ja toisaalta se kantaa itse kehonsa ja siten vastuun terveydestään." Sitähän sää kysyit :D
Eikä tämäkään huono ollut: "Objektiiviset totuudet maailmasta ovat kiistanalaisia ainoastaan niille ihmisille, jotka ovat sekä valistuneita ja halukkaita väittelemään niistä" - deGrasse Tyson
http://www.image.fi/image-lehti/jarki-vai-tunteet
Vastaa kommenttiin
3001Europa
8.12.2014 23:42
Mielenkiintoisia sitaatteja...varsinkin Tyson. Epätieteellinen tieto muuttuu usein tieteelliseksi mutta aika kovan seulan läpi sen pitää ensin mennä. Ajattele esim. Higgsin kenttää. Onks se huuhaata vai mitä :) tai Higgsin "jumalhiukkanen"...voi olla että joskus joku saattoi niin ajatella mutta ei enää.. Imagen jutusta nouse esiin mm. se, että ihminen on kokonaisuus missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tämä vaikuttaa olevan perinteiselle lääketieteelle ylivoimainen asia...saattaapi olla, että tässäkin on kysymys rahasta. Katsoin muuten muutama tunti sitten ohjelman kännyköiden säteilyvaikutuksista...siiinä taisi kaveri mainita, että aivot ovat "sähkölaite" (aika mielenkiintoinen vertaus) ja jos siihen viereen tuo kännykän niin kyllähän se säteily sähkölaitteeseen vaikuttaa...Tuli vaan mieleeni kun kirjoitit tuossa yllä "masterpiecestä" Sitähän se tosiaan on :) Universumin upein masterpiece :)
Franny_Berry
9.12.2014 22:33
Sitähän se kehitys on, muutosta. Pitännee siinä kuitenkin tapahtua ensin muutos ajattelussa (tai ideoissa tmv), ennen kuin mitään aletaan edes tutkimaan sen tarkemmin. Higginsin kenttä on oiva esimerkki ja mitä siitäkin vielä seuraakaan....Ei kai sitä millään ainakaan huuhaana voi pitää, sen verran pitkään ja paljon tuonkin löydön eteen on tehty tutkimusta. Eikös Einsteinkin sanonut, että mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto? ("Kaikki suuret saavutukset tieteessä lähtevät liikkeelle intuitiosta…")
Juuripa tuon kaiken vaikuttavuus kaikkeen olisi minun mielestäni se key factor mihin tahansa. Ihminen ei ole tästä poikkeus millään. Hauskinta on kuitenkin se, miten ihminen itse vaikuttaa itseensä, joko konkreettisilla, näkyvillä toimilla (kuten tuossa linkissä puhuttiin ravintoasioista) tai sitten sillä.... no menköön, vaikken sanasta pidäkään, "uskolla". Kuten jo sanoin usein, mielestäni se kokemus ratkaisee (ja silloinhan se ei ole enää uskoa). Tuli noista ravintojutuista mieleen systeemin (siis tämän rahan perässä juoksevan systeemin) parjaama Antti Heikkilä. Enpä ole huomannut hänen jutuissaan koskaan mitään ristiriitaa. Ei ole vain luultavaa, vaan faktaa, että lääketiede on kovasti sidoksissa rahaan. Ikävä kyllä.
Luin juuri Bruce H. Liptonin linkkaamaa juttua, kuinka geenejä manipuloitaisiin ajatuksen voimin. Siis labrassa, tieteellisesti. Niin, sitähän me kaikki tehdään jo nyt... :P ( http://www.collective-evolution.com/2014/12/05/see-how-scientists-are-controlling-genes-with-thoughts/ )
Ja samoin kuin juttua siitä, miten meditointi (mindfullness) tutkitusti lisää aivojen harmaata massaa ( http://www.feelguide.com/2014/11/19/harvard-unveils-mri-study-proving-meditation-literally-rebuilds-the-brains-gray-matter-in-8-weeks/ ). Ehkä tämä joskus ei ole niin huuhaata.
Ja muuten, pitää katsoa tämä klippi, kunhan kerkeää - luulen siinä olevan alkuperäiseen blogiin liittyviä asioita aika lailla! Science, Mind, Religion and Reality - Keith Ward (Full Interview)
https://www.youtube.com/watch?v=DRt7qCuwj20
ISO HALI! :)
3001Europa
13.12.2014 01:03
Kiitos tuo lämmitti mukavasti :) Pitää tsekata nuo klipit. Hyvin suurella todennäköisyydellä ei ainoastaan Higgsin kentän olemassaolo vaan myös kvanttimekaniikka koko laajuudessaan tulevat vaikuttamaan tulevaisuudessa ei ainoastaan yksilön käsitykseen omasta itsestä vaan myös yhteiskunnalliseen olemiseen. Yhteiskunnallinenkin oleminen on pohjimmiltaan kvanttimekaniikkaa...
Ja Bruce taitaa olla nero!
Vastaa kommenttiin
Franny_Berry
13.12.2014 13:52
Ole hyvä! Tsekkaa ihmeessä, tuli tuosta Wardin haastattelusta todella spooky olo... Asuuko toi ukko mun päässä?!! You know what I´m talking about, haha... :D
Kyllä. Kvanttimekaniikkaa on kaikki. Brucekin lienee nero ;)
Franny_Berry
13.12.2014 13:58
... Niin tai jospa me Wardin kanssa ollaankin sama sielu jakauduttuna eri ruumisiin... hmmm... ;)
Franny_Berry
17.12.2014 13:36
Lisään vielä lauseen, jonka löysin Bhagavad Gitasta ;) "Tieto tulee täydelliseksi kokemuksen ja kokemus tietämisen perusteella". Ei lisättävää!
Franny_Berry
17.12.2014 13:30
Okei. Jos menisi taas asiaan, eikä höpöttelisi :) Törmäsin projektiin, josta en aiemmin tiennyt eli Princetonin yliopiston Global Consciousness Project:iin. Hyvin mielenkiintoista!
http://earthweareone.com/have-scientists-discovered-a-way-of-peering-into-the-future/
“Very often paranormal phenomena evaporate if you study them for long enough,” says physicist Dick Bierman. “But this is not happening with the Global Consciousness Project. The effect is real. The only dispute is about what it means.”
http://noosphere.princeton.edu/
The Global Consciousness Project -Meaningful Correlations in Random Data
Rupert Sheldrake on myös saanut aikaan myrskyjä vesilasissa väittämällä vastaan (myös minun mielestäni) vanhahtavia tieteellisiä "tosiasioita" kohtaan. Mielenkiintoisia ajatuksia!
https://www.youtube.com/watch?v=mR1SLQwHDog
Rupert Sheldrake - The Science Delusion: Why Materialism is not the Answer
Vastaa kommenttiin
3001Europa
17.12.2014 18:21
Kyllä sä oot niin fiksu :) hienot klipit olet löytänyt. Globaali tietoisuus on hyvin ymmärrettävissä kvanttimekaniikan ilmiönä ja sehän on itse asiassa maailman luonnollisin asia. Mitä luulet, että tapahtuu kun ihmiset ymmärtävät että "we are all one"...
Franny_Berry
17.12.2014 21:56
Toin vain esiin asioita, joita on yleisesti löydettävissä - jos haluaa löytää. Eivätkös linkit tieteellisiin tutkimuksiin ole aina parempia kuin se, että vain kerron tietäväni/oman näkökantani asioihin...ettei tarvitse tulla kenenkään kiljumaan, että perustele! :D Mutta, paljon jää sanomatta, enkä edes ala tässä tärkeimpiä juttuja paljastelemaan.... Kiitos silti, tarkoittanet hyvällä :)
Mitä tapahtuu... Sitä minun pitää miettiä. Edelleen on pikkaisen spooky fiilis. Sanotaan vaikka, että joko seuraa se hyvä anarkia tai sitten paha ;)
3001Europa
17.12.2014 23:21
Hyvällä ilman muuta :) ja klipit ovat todella stimuloivia esim. Sheldrake, joka latoi pöytään varsin mielenkiintoiset pointit ja ihanan selkeällä englanninkielellä. Varsin mielenkiintoista on esim. se, että emme välttämättä tunnista "vierasta" tietoisuutta tai elämänmuotoa, vaikka se olisi läsnä jatkuvasti. Siten tiedemiehet ihmettelevät "missä kaikki muut vieraat tietoisuudet" ovat kun galaksin pitäisi siis olla täynnä elämää mutta emme näe sitä missään eli tämä pitäisi ilmeisesti lukea: emme tunnista sitä missään...(vrt. muuten mitä Sheldrake puhui auringosta ja tähdistä!). Meidäthän on tehty tähtien "tuhkasta" - star stuff pondering the stars...Mikä kaikki tässä olevaisessa on siis elävää ja tietoista ja millä tasolla...
Vastaa kommenttiin
Franny_Berry
18.12.2014 15:00
Kyllä, Sheldrakeen pitää tutustua enemmänkin! Tuo tunnistaminen liittynee siihen energiaan ja vibraatioon. Ja kuten tuolla blogissakin laitoin, mitään ei huomaa jos roikkuu kiinni perusaisteissa. Jännä oli esim. Sheldraken juttu näkemisestä (ja olenhan ennenkin sanonut, etten ymmärrä miksi visuaalisuuteen nojaudutaan niin paljon ja liikaa!) ja siitä, kun väitetään näkemisen tapahtuvan aivoissa... paremminkin se ajatus, että aivot olisivat ulkopuolella... Miksi niin ei voisi ihan yhtä hyvin ajatella? ;) Tunteminen olisi edelleen mielestäni se ratkaiseva juttu (vrt. klipissä se kun tuntee, että joku tuijottaa tms), jota ei täysin ymmärretä. Sillä ei ole mitään tekemistä muun kuin tietoisuuden kanssa...
Pidin hyvin paljon tuosta aurinko ja tähti -jutusta! Ihan niin! Kuka tai mikä on ollut muka se päättävä taho siihen, kenellä ja millä on tietoisuus... Kuten sanottu, jos ei voi todistaa, että tietoisuutta ei ole jossakin, on väite sen olemassa olosta joka paikassa yhtä validi.
Mie oon jo muuten aika pitkällä tässä asiassa... nyt on pohdiskelun kohteena hypnoosi! :D Sekin liittyy tähän jännällä tavalla...
Franny_Berry
19.12.2014 22:59
Katsoin erittäin hyvä leffan, jossa puhutaan näistä asioista - miten "Mind" vaikuttaa ihmiseen ja sen, miten sitä käyttää. Ja "uskooko" vai eikö, ajatuksista, miten käyttää vibraatioita ja energiaa. The Cure is... ( http://thecureismovie.com/ ). Joukossa tuttuja heppuja, mm. Braden ja Bruce H. Lipton. Ja aivan ihana Bernie Siegel ("When you focus in life and living, miracles happen") SUOSITTELEN!
http://vimeo.com/63721219 - tunnussana "transform" (yllättäen :D ) En tiedä, onko aina katsottavissa for free, mutta pitäisi olla ainakin lähi ajat. Enjoy! <3
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:31
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin