Hengissä ollaan, näköjään. Tulikohan kovinkin monelle muulle ihmiselle kyselyitä perjantai päivästä ja kuinka se on sujunutkaan...minulle ainakin tuli, useampiakin. En tosin lainkaan ihmettele...Tästä voikin jatkaa sitten!
Taikauskosta lienee monen monta käsitystä. Meidän kulttuurissamme yleisimmin se liitetään jollain tavalla vajaavaisiin yksilöihin, joko älylliseltä kapasiteetiltaan (tässä: rationaalisen ajattelun puutos) tai mentaalisesti sairaaksi (liitetään usein skitsofreniaan). Kuitenkin kaikilla mittaristoilla terveellä ihmisellä saattaa olla taikauskoisia ja/tai yliluonnollisia taipumuksia laajalla skaalalla ajateltuna. Esimerkiksi intuitiota ei voine pitää millään lailla rationaalisena ajattelutapana ja silti hyvin useat ihmiset ovat (edes joskus) tehneet esimerkiksi jonkin valinnan mutu-tuntumalla. Itse ihmettelen kuitenkin kaikista eniten sitä, miksei uskontoja pidetä automaattisesti ja yleisesti samaan kategoriaan kuuluvina ilmiöinä. Päin vastoin, uskontoa ja uskoa saatetaan käyttää helpostikin ainoana oikeana tapana elää ja hahmottaa maailmaa, jolloin suunnilleen kaikki muut ajatusmallit ovat auttamatta - no, skitsoja.
Kuitenkin psykologit ja myöskin biologit väittävät, että uskominen irrationaaliseen (yliluonnolliseen) on ihmiselle luonnollista jo syntymästä saakka vaistonvaraisena toimintana ja eläimille elintärkeää henkiin jäämisen kannalta. Biologien esimerkissä eläin ei voi varmasti tietää, heiluuko ruoho tuulesta vai heiluttaako sitä saalistaja - evoluution seurauksena eläin luottaa vaistoon, jota voisi kutsua myöskin taikauskoksi: juoksee ennemmin karkuun kun tulee syödyksi, vaikkei voi olla varma siitä, onko oikeassa. Fiksua, eikö totta? Eläimen ei toki tässä kohden tarvitse pelätä sitä, että muut eläimet pitäisivät sitä skitsona, vaikka paljastuisi tuulen heiluttaneen ruohoa...
Science is not formal logic-it needs the free play of the mind in as great a degree as any other creative art.- Max BornIhminen on kehittänyt muitakin "yliluonnollisia" kykyjä itselleen, kuten nähdä tai kuulla mielikuvituksellisia asioita. Tätä ilmiötä kutsutaan hienommin pareidoliaksi. Yleisimmin kyseessä on kasvojen näkeminen, vaikkapa kasvot kuussa ja Marsissa, yleisimmin kuitenkin nähdään ns. pyhiä ilmestyksiä, kuten Jeesus, Maria tai Äiti Teresa vaikkapa paahtoleivässä, kahvissa, talon seinässä jne. Näiden "pyhien" jatkuva ilmaantuminen ei selittäne yhteyttä uskonnollisuuteen, sillä samalla lailla nähdään piirtyvän pirun, alienin tms. kuvia eri paikkoihin. Ilmeisimmin vika on katsojan silmässä....Tosin tässä tapauksessa on myöskin selitetty, että ihmisellä on biologinen taipumus nähdä juurikin ihmiskasvoja. Mielikuvituksellisten asioiden kuuleminen voi liittyä tässä yhteydessä esim. siihen, että soittaessaan jotakin musiikkikappaletta takaperin, sieltä löytyy jokin salattu viesti. Yllättävää kyllä, nämä ovat hyvin usein saatanallisia säkeitä, poiketen edellä mainitusta yleisistä pyhien ilmaantumisista näkyville...Maanläheisempänä esimerkkinä mainittakoon puhelimen/ovikellon soimisesta kuuluva (kuviteltu) ääni, kun on juuri suihkussa tai muussa vastaavassa tilanteessa, jossa ei pääse vastaamaan.
Vaikka asioiden havainnointi näennäisesti mielikuvituksen voimin saadaan helpostikin vaikuttamaan irrealistiselta, on tätä keinoa käytetty jo pitkään psykologisissa määrittelyissä ja testauksissa. Rorschachin musteläiskätesti lienee näistä tunnetuin yleisesti. Samantapaisia visioitavia ja mielikuvitukseen perustuvia testejä ovat Holtzmanin inkblot testi HIT ja TAT, jossa pelkkä kuvien katselu ei riitä, vaan niitä pitää myös analysoida kertomalla kertomus kuvan tilanteesta. Hmh, määrittelyjä luonnollisesta ja "yliluonnollisesta" lienee useampia, samoin kuin niiden mittaristoja. Perinteinen "palikkatesti" ei onneksi nojaudu muuhun kuin väittämiin (esimerkiksi turhaudunko koskaan tai heittelenkö tavaroita vihaisena tai olenko koskaan pitänyt äitini mekkoa).
Hermann ja Brad
Taipumusta huomata erilaisia merkityksiä tai lainalaisuuksia/yhtäläisyyksiä siellä missä niitä ei ole kutsutaan (englanninkielisellä) termillä apophenia. Se taitaa nykyään olla miltei muoti-ilmiö, sillä tuollaisiin mielleyhtymiin tarrautuvat hyvin hanakasti salaliittoteorikot. Sitä, korreloiko apophenia mielenterveyden häiriöiden kanssa on myös tutkittu. Käytännössä vähemmän huomiota herättävä taipumus apopheniaan on esimerkiksi määrättyjen numeroiden näkeminen toistuvasti (kellonajat, tienviitat, muut numeroinnit yms.)
Nothing is so alien to the human mind as the ides of randomness. - John CohenTieteilijät ovat tutkineet moneenkin otteeseen ihmisen mieltymystä mallintamiseen, kontrolliin ja järjestykseen. Aivojen rationaalinen puolisko (vasen) toimii kuin tilastotieteilijä, joka käyttää nollahypoteesia asioiden pureskeluun eli selittämiseen loogisesti. Matematiikan Ramseyn lauseet esittävät, että täydellinen epäjärjestys on mahdotonta. Ns. Gambler´s Fallacy - teoria nojautuu asioiden ilmaantuvuuksiin ja toistoon nojautuen edellä lausuttuun. Tavanomaisin esimerkki tästä on kolikonheitto, jolloin toistuvuuteen voi yhtä hyvin käyttää logiikkaa kuin intuitiotakin arvatakseen oikein kruunan ja klaavan. Tällöin menneisyys (so kuinka monta kertaa peräkkäin "voi" tulla sama tulos) vaikuttaa tulevan oletukseen. Näinhän rationaalinen ihminen toimii elämässäänkin, käyttää hyväkseen oppimaansa. Kärjistäen voisi myös sanoa, että sattumat ovat tapahtumia, jotka poikkeavat epäjärjestyksen käsitteestä, jolloin niilläkin voi ajatella olevan kaavan. Täten ei olisi väärin assosioida intuition korreloivan sattuman kanssa.
Kun vasemman aivopuoliskon tehtäviin katsotaan looginen ajattelu ja analysointi sekä muisti, huolehtii oikea taas kokonaisuuksista, hahmotuksesta, tunteista yms. Aiemmassa tutkimuksessa (apophenia) huomattiin lisääntynyttä aktiivisuutta aivojen oikean puoliskon prefrontaalikordeksissa (dorsolateraalinen ja mediaalinen PFC). PFC toimii järkevässä päätöksenteossa ja emootioiden prosessoinnissa. Myös tunneäly, ns. vapaa tahto ja vaiston varassa toimiminen (“perstuntuma”) kuuluvat tämän aivojen osan työkenttään. Looginen ajattelu vaatii muidenkin aivoalueiden yhteistyötä. Aivojen korkea dopamiinitaso vaikuttaa myös apophenia -taipumukseen.
Lopuksi yksi mieliklipeistäni.
Onko logiikan ja rationalisuuden korostaminen kuitenkin liiallisuuteen mennyttä järkevyyttä ja missä on elämä? :)