Olen itseopiskellut viimeaikoina kaikenlaista asiaa ja eilen luin mielenkiintoisen tekstin isän merkityksen tytön kasvukehityksessä.
"Isällä on suuri merkitys tyttärelle tämän elämän ensimmäisenä miehenä. Isän tulisi antaa lapselleen malli miehen turvallisesta sylistä ja vastakkaisen sukupuolen edustajana osoittaa hyväksyntää kasvavaa tytärtään kohtaan. Jos tytär ei kuule isältään positiivista kannustusta, hänen saattaa myöhemmin olla vaikea uskoa asiaa kenenkään muun miehen sanomana."
Olin jo itseasiassa ennen tuon tekstin lukemistakin miettinyt sitä, miten itseeni on vaikuttanut se, että oma isä on ollut suhteellisen etäinen meitä lapsia kohtaan. Itselläni kun on vaikeuksia ottaa juuri mitään kehuja varsinkaan vastakkaiselta sukupuolelta, joten tuo teksti havahdutti ajattelemaan asiaa ja toisaalta helpotti siinä mielessä, että ymmärtää paremmin omia reaktioita kehuihin yms.
Oikeastaan vain nuorimmaisen lapsen kanssa isä on touhunnut enemmän ja sitä paaponut ja sen harrastuksia tukenut, mutta ainakin itse koin lapsena jääväni paitsi isän rakkaudesta. Isä ei juurikaan kotona viihtynyt, oli mielummin naapureita auttamassa, kuin viettämässä aikaa perheensä kanssa. Meidät lapset on kasvattanut pääsääntöisesti meidän oma äiti. Onneksi äiti on sentään huomioinut meitä lapsia, ties mitä psykopaatteja meistä ois tullut muuten x) Nyt ollaan vaan vähän tunnevammaisia jossain määrin:D
Olin teini-ikään asti vakuuttunut siitä, etten koskaan haluaisi seurustella. Kai se oli jotenkin alitajuntaisesti sitä, ettei haluaisi samanlaiseen suhteeseen jossa oma äiti on ollut. Suhde, jossa toista osapuolta ei juurikaan kotona näy, puhumattakaan siitä että se auttaisi kotitöissä yms asioissa. Äiti on periaatteessa tehnyt kaiken itse, no okei okei, faija on auttanut lasten tekemisessä, mutta äiti on tehnyt kaiken muun. Hoitanut kodin, ostanut lapsille vaatteet, tehnyt ruuat, ostanut koulutarvikkeita yms yms ja isä on vain auttanut naapureita remonteissa, vaikka häntä olisi monesti tarvittu kotona auttamassa ja hänen olisi pitänyt olla se isällinen roolihahmo lapsilleen.
Eilen juttelin asiasta erään läheisen ihmisen kanssa ja siitä kerroin, että kaipa mulla on jossain määrin jonkinlainen luottamuspula miehiin, koska oma isä ei ole ollut mulle sitä luottamusta luomassa omalla esimerkillään. Tuo ongelma on lähinnä alitajunnassani, ja varmastikin korjattavissa varsinkin nyt, kun on paremmin selvillä mahdollisista syistä mikä moisen aiheuttaa.
En usko kuitenkaan siihen, että ne asiat jotka ovat lapsuudessa tapahtuneet, olisivat sellaisia asioita joiden yli en koskaan pääsisi. Pääsääntöisesti mulla on ollut ihan normaali lapsuus. Ainoastaan isän rooli on ollut surkea.
Kieltämättä tuota kirjaa lukiessa rupesin miettimään niiden lapsien tulevaisuutta, joiden äidit kasvattavat heidän yksinään. Minkälaisia ongelmia siitä tulee tulevaisuuden tyttärille, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista isällistä roolihahmoa saatavilla?
Vai onko se sitten parempi, että ei ole minkäänlaista isähahmoa, kuin että on mutta huono ja etäinen sellainen?
Kylläpäs lastenkasvatus on vaivalloista puuhaa, eihän tässä kohta uskalla enää edes miettiä perheen perustamista, kun niin moni asia voi mennä pieleen kasvatuksessa x)