Linkin tietojen mukaan siivoojan keskipalkka on alle 1800 euroa. Juuri tällaisiin siivoojiin EK:n, TT:n ja kaikkien Etelärannan järjestöjen mielenkiinto kohdistuu. Työtä pitäisi tehostaa, palkkaa laskea ja työaikaa ja –ikää pidentää. Eteläranta itse on näyttänyt mainiota esimerkkiä alkaen Mika Tiivolan vävyn laittamisesta käytännössä eläkkeelle alle 45-vuotiaana. Siivoojien tulisi myös ymmärtää johtajien erityistarpeet. Vehviläinen tartti asunnon ja Elopille tulee avioero. Siivoojalla ei liene varaa kumpaakaan?
Mitäpä jos syyllistyisin sellaiseen majesteettirikokseen, että arvioisin johtajien työtä samoin kriteerein kuin millä he arvioivat siivoojien työtä.
Työn tuottavuus
Nokialle tullessaan Elop haukkui Nokian tuotteet ja sitoi Nokian toiseen elefanttiin Microsoftiin. Nokian kurssi romahti. 2013 Nokian hallitus kokoontui 50 kertaa Microsoft-kaupan takia ja Elop lienee ollut asiasta sivussa. Mielestäni Elopin työt voidaan jakaa kahteen osaan. Ensin hän teki vahinkoa ja sitten ei mitään. Oliko työ 40 millin arvoista?
Lojaalisuus
Kuinka paljon me tavalliset ihmiset käytämme rahaa lojaalisuuden hankkimiseen? Annammeko me kehnon palvelun päätteeksi ravintolassa sata euroa juomarahaa, jotta tarjoilija seuraavalla kerralla olisi hiukan vähemmän tympeä? Uskommeko me siihen, että rahalla saamme ihmisten lojaalisuutta? Edes yritysmaailman kokemukset eivät asiaa tue. Enronin ainutlaatuisen suuret palkkiot kannustivat vain ainutlaatuisen suureen lisäahneuteen. Fortumilta lähtiessään Lilius puolestaan haukkui valtio-omistajan. Siinä oli kiitos 30 millin sitouttamisesta.
Monimutkaisuus
Eikö olisi, jumaliste, parempi maksaa palkka yhtenä könttinä vaikka sitten miljoona euroa sekunnilta, jos ei vähempi millään riitä. Kun palkkioista tehdään monimutkaisia perus-, kannustin- ja sitouttamiskokonaisuuksia, kaikki putoavat kärryiltä. Sitoutuminenkin tarkoitti alun perin osakkeiden ostamista oma-aloitteisesti johdon palkkarahoilla eikä suinkaan valmista osakepakettia. Luulisi Siilasmaallakin olevan parempaa tekemistä kuin Elopin sopimuskoukeroihin perehtyminen. Jos koukeroihin ei perehdy, tiedotus ontuu. Ja jos tiedotus ontuu, luottamus menee.
Työn vaativuus
Julkean jopa epäillä suuryrityksen johtamisen vaativuutta. Nimittäin jo tuhansia vuosia ennen käsitteen ”Business administration” syntymistä armeijassa ymmärrettiin, että suoria alaisia voi olla vain vähän. Sun Tzu kirjoitti: “Yleensä monien johtaminen on sama kuin harvojen johtaminen.”
Jos PK-yrityksen tuotantoa, markkinointia, tuotekehittelyä ja hallintoa johtavat Ville, Kalle, Pekka ja Olli, koko PK-yrityksen johtaminen voi mielestäni olla suunnilleen yhtä vaativaa kuin Nokian johtaminen – oikeastaan vaativampaakin, kun joka tukitehtävään ei ole spesialistia, vaan johdon pitää toimia monipuolisesti . Varmaan suunnilleen näin Jollakin on saatu käyntiin. Siten suuryrityksen johtoon voitaisiin värvätä paljon laajemmalta alueelta kuin vain muutaman kilpailijan johdosta.
Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että 1600-luvulla Ruotsia hallinneen kuningatar Kristiinan mielestä vain muutama kymmenen ylhäisaatelista kelpasi maan hallintoon. Kristiinan seuraajat huomasivat, että laajemmalla rekrytointipohjalla samat työt tulivat paremmin tehtyä paljon halvemmalla.
Lopuksi totean jälleen kerran tunteneeni raskasta myötähäpeää Erkki Sinkon möläyksille A-talkissa 26.9. Isot palkkiot ovat kuulemma peräisin ”Amerikasta”. No, USA:sta on oikeastaan lähtöisin myös roskaruoka ja ydinase. Oikeastaan USA:sta on jopa peräisin Grahamin kirja ”The Intelligent Investor”. Kirjasta noin 20 % käsittelee sijoittajien ja ammattijohtajien etujen ristiriitaisuutta. Samaa käsitellään tietysti julmetun monessa muussakin ”amerikkalaisessa” kirjassa, Grahamin kirja lienee kuitenkin kuuluisin. Sivumennen sanoen uskon, että ammattijohdon ja piensijoittajien intressiristiriidat ovat nykyään paljon tärkeämpiä kuin ”pääoman” ja ”proletariaatin” väliset ristiriidat. Koska tämä laajasti ymmärretään ja Marxin yli 150 vuotta sepustukset unohdetaan, on tietysti eri asia.
Miksi tätä keskustelua johdon palkkioitten kohtuullistamisesta sitten käydään vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen? Vastaus: Suomessakin on alan konsultteja, jotka julkisuudessa spämmäävät alansa puolesta. Alunperin mukana oli 4 linkin lista, mutta linkkien sijoittaminen oli ylivoimaista.