Kuulun siihen 70-luvulla syntyneiden joukkoon, jotka on kotona kasvatettu syömään kaikkea mitä eteen kannetaan. Ulkomailla matkustaessamme vanhempani kannustivat meitä kokeilemaan uusia makuja ja omituisiakin ruokia. Minulla ei ole myöskään mitään allergioita tai eettisiä rajoitteita, joten syön oikeastaan mitä tahansa. Maailmassa on ainoastaan kaksi ruokaa, josta en pidä; tofu ja kebap (kirjoitan sen p:llä turkkilaisittain aivan tietoisesti).
Tofu on niljakasta ja mautonta. Oikealla marinoinnilla ja mausteilla siitä voi saada syömäkelpoista, mutta olen aina pitänyt sitä lähinnä vegaaneille sopivana proteiininlähteenä, siis kehnona lihan korvikkeena. Useat tofun saloihin perehtyneet ystäväni ovat vuosien saatossa vakuuttaneet, että muutan mieleni maistettuani heidän tekemäänsä tofua. Olen maistanut, enkä ole muuttanut mieltäni.
Toinen protsku, jonka kanssa minulla on ollut ongelmia, on ollut kebap. Suomessa on kebapravintoloita joka kulmassa, ja olen vuosien saatossa maistanut yhden jos toisenkin viritelmän, kun en ole nälkäisessä seurueessa halunnut heittäytyä hankalaksi ruokapaikan valinnan suhteen. Tulos on joka kerta ollut sama; samaa paskaa eri paketissa.
Päädyin muutaman onnellisen sattuman kautta Istanbuliin kesällä. Vaikka en ollut aikaisemmin Turkissa käynytkään, olen aina rakastanut turkkilaista keittiötä, jonka rankkaan yhdeksi maailman parhaista. Istanbulissa on lukuisia hyviä ja hienoja ravintoloita, mutta paikallinen väestö syö lähes yksinomaan kebapia. Istanbulissa ei voi kävellä kahta metriäkään törmäämättä kebapkiskaan, jotka näyttävät melko lailla samanlaisilta kuin meillä Suomessa.
Päätin antaa kebbelle vielä yhden mahdollisuuden. Etsisin käsiini Istanbulin parhaan kebappaikan, maistaisin heidän tuotostaan, ja mikäli en siitä pitäisi, voisin lopullisesti jättää kebapin pois ravintoympyrästäni. Tuumasta toimeen, eikä aikaakaan, kun seisoin kiireisessä kadunkulmassa höyryävä kebbe kädessäni. Ensimmäinen puraisu – ja taivas aukesi. Kebap oli uskomattoman hyvää. Söin kolmen Istanbulissa viettämäni päivän aikana viisi tai kuusi kebapia.
Kotiin palattuani aloin selvittelemään saisiko mistään tästä maasta kunnollista kebbeä. Nopeasti törmäsin siihen tulokseen, että ei saa. Kebapasioissa valistunut ystävättäreni selitti, että suomalaisen kebben laaduttomuus johtuu lainsäädännöstä, joka estää ravintoloita tekemästä omaa kebapiaan, ja ovat näin ollen pakotettuja ostamaan lihansa valmiina tukusta. Tukussa myytävä kebbe koostuu ala-arvoisimmista lihapaloista mitä kuvitella saattaa. En tiedä, pitääkö selitys paikkansa, mutta puolen vuoden tutkimisella en ole onnistunut löytämään yhtä ainutta kunnollista kebappaikkaa Suomesta. Kebabille.com –sivustolla on arvosteltu yksinomaan Helsingistä 177 kebappaikkaa, joten toivoa vielä on.
Osaako kukaan kertoa, saako mistään tässä maassa kunnollista, ei teurasjätteistä valmistettua kebapia?
14 kommenttia
Anonyymi
16.1.2010 17:30
ei saa, koska nimenomaan täällä ei saa itsekasattua kepaptornia, lampaasta ja naudasta ja mausteista.
Vastaa kommenttiinpääosin se kartio tulee tammisaaresta, jauhelihamöykky jota sitten pyöritetään vartaassa, ja lisätään maku jälkikäteen.
joten valitan, voit jatkaa etsimistä, meneehään siinäkin aikaa...
Vastaa kommenttiin
Tero
18.1.2010 08:25
Eli se mitä meillä täällä syötetään EI olekaan kebbeä? Kusetusta, taas..
Vastaa kommenttiinOnneksi se ei ole täysin syömäkelvotonta.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
18.1.2010 12:59
Oon ollut lihajalostamolla joskus töissä, on totta että kebab on tosiaan sitä kaikkein huonointa lihaa, jossa on liikaa rasvaa! myös jauhelihaan..kone suoltaa jauhelihaan kelpaamattoman lihan kebablaariin, siihen lisätään mausteet ja pakataan tukkupakkauksiin valmiina lähtemään kohti kebap-pitseriaa..mut tykkään silti syödä kebapia myös Suomessa:)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.1.2010 13:55
http://www.webmoon.fi/elkarim/index.php?cmd=kebabit
Herra Kokki tekee itse karitsasta kebabin ja saa joskus kebabille.comista haukkuja omituisesta koostumuksesta. Paskat sanon minä! Tottakai kebab karitsasta on pehmeämpää eikä sellaista paskaa mitä muualla.
Kastikkeet hän tekee itse. Leivän hän tekee itse. Ja siinä kestää. Varaa aikaa minimi tunti, rahaa pari kymppiä, toinen tuoppi odotteluun ja toinen ruoan kanssa ja El Karim's kebab 10,50 €
Kebablihaa, salaattia, tomaattia, kurkkua, ranskalaisia perunoita, uunituore leipä, runsaasti Saksik-kastiketta.
Saa myös komboilla, riisi/ranskikset ja/tai vs-soosi, kunhan pyytää kauniisti.
Tulinen on sitten tulinen, minulle jo medium on aika paha.
Egyptiläiset ruoat ovat helvetin hyviä kanssa, samoin melkein kaikki muut listalta. Pizzoja en oo testannut. Ruukkuja on moni kehunut. Halutessasi saat pitkähkön esitelmän egyptiläisestä ruokakulttuurista, pihvin oikeaoppisesta paistamisesta tai vaikka kebabin teosta.
Riippuen Herra Kokin mielentilasta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
18.1.2010 14:02
The Order of the Stick! Suosittelit stikkistä! Mä arvasin, mä olen koko ajan tiennyt että säkin olet ropenörä, se loistaa susta! Onnittelut kaapista tulon johdosta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
19.1.2010 13:06
Suomesta saa muutamista eri paikoista itse tehtyä kebab- lihaa. Valitettavasti en voi itsekkäistä syistä kertoa niitä, koska muuten niistä tulee cityn wannabe lukijoiden vaelluskohteita. Kokemuksesta tiedän että itse lihan valmistamiseen liittyy aina urbaanit legendat rotista jne., mutta totuus on tarua karumpaa. Kumpia on helpompi saada rottia kilo vai jauhelihaa s-marketin tiskiltä 3,9 €/kg? No suu tietää kumpi on parempaa tukun tusina vai keittiön oma.
Vastaa kommenttiinSe miksi Suomessa myytävä liha on tällaista kun on, johtuu siitä että suomalaiset ovat tätä halunneet. Muutakin on ollut kaupan, mutta ei ole kauppa käynyt. Ulkomaillahan kebab on erilaista, niin kuin Turkin eri osissakin, joista kokit ovat lähtöisin.
Vastaa kommenttiin
Machinery
21.1.2010 16:09
Ihme väitteitä. Espoossakin ainakin RT-kebab ja Kilim Cuisine tekevät kebabvartaansa/lihansa itse. Jälkimmäinen vieläpä käytti lampaan fileetä kebabiinsa aikoinaan, en tiedä onko asiaan tullut muutos ravintolan muututtua huippusuosituksi. Kyllä kebablihansa saa lainsäädännön puolesta itse tehdä - totta hemmetissä saa. Kuka tahansa, joka miettii asiaa kolme sekuntia, pyrskähtää nauramaan jos joku muuta väittää. Ihan yhtä älykästä olisi väittää, ettei ravintolassa saa tehdä lihapullia itse.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.1.2010 21:25
Tuomas: http://www.kilim.fi/
Cityssä taisi olla artikkeli muutama vuosi sitten kyseisestä paikasta. Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa lounas buffét.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
22.1.2010 10:32
Kommentoisin vielä tuota kuulemaani väitettä siitä, miksi lainsäädäntö saattaa olla tiukempi kebapin suhteen kuin lihapullien. Lihapullat valmistetaan, paistetaan ja syödään saman päivän aikana. Vartaassa oleva kebap saattaa hiljaisemmassa paikassa seistä useita päiviä. Suomessa on aika tiukka lainsäädäntö sen suhteen, miten ruokaa ravintoloissa saa säilyttää. Itsetehty kebbe ei välttämättä säily terveysviranomaisten mukaan yhtä hyvin kuin säilöntäaineita täyteen pumpattu teollinen shittu.
Kuten aikaisemmin sanoin, tämä on vain arvailua. Toinen vaihtoehto saattaisi olla, että perinteisellä tavalla käsin tekeminen on yksinkertaisesti suurimman osasta kebbeyrittäjiä mielestä liian työlästä tai vaikeaa. En jaksa uskoa, että monikaan kebapyrittäjä on käynyt minkään valtakunnan kokkikouluja. Helpompaa ja halvempaa on hakea kebap Heinon tukusta.
Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on totuus tämän takana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Caduceus
22.1.2010 12:01
Vituttaa aina nuo: "Muutat kyllä mielesi, kunhan maistat....". Mä en tykkää silakasta missään muodossa. Silakan maku vain on mielestäni epämiellyttävä, ei voi mitään. Toinen juttu, jota en voi sietää, on sinappi. Maistan todella pienen määrän sinappia ruuassa. Se saa minussa aikaan yökkäysrefleksin. Sinnikkäästi olen koettanut opetella vuosien ajan. Mut ei. Kun ei niin ei.
Silti aina löytyy joku taliaivo, joka jaksaa jankuttaa: "Kunhan oot maistanut mun/sen ravintolan/niitä savustettuna/kunnon kotitekoista/ ruisjauhossa leivitettyjä/tuoreita/konjakilla maustettua/ jne jne niin varmasti tykkäät".
No kun en tykkää!!! ARGH!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
22.1.2010 12:17
Daduceus: I feel you.
Itse olen lopettanut omasta mielestäni herkkuruokien puoliväkisin tuputtamisen ystävilleni aikoja sitten. Jos joku ei pidä jostain ruuasta, on turha tehdä siitä mitään henkilökohtaista missiota.
Itse en ole mikään maksan suuri ystävä, mutta yritän opetella sitä. Koska tyttöystäväni rakastaa hyvin tehtyä maksaa, maistan joka kerta hänen annoksestaan. Pikku hiljaa olen alkanut erottaa hyvin paistetun maksan huonosta, vaikka en siitä rautaisesta mausta pidäkään.
Tofua tämä ei kuitenkaan koske. Se on iljetys.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.1.2010 14:19
Mäkään en pidä tofusta, mutta pystyn syömään kaikkea vaikka torakoita. Se on mulle jopa kunnia-asia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.3.2010 03:41
Tää on kyllä niin surullisen totta. Ei tartte mennä, ku saksaan ja kebapin saa ihan oikealla lihalla. Siellä sitä tulikin sit vedettyä aamupalaksikin.
Vastaa kommenttiinTutkin muuten joskus Heinon tukussa kebapjöötin valmistusaineita. Lähestyin kirjavaan, suht eksoottisen näköiseen pahvilaatikkoon pakattua pötköä lähes pelonsekaisin tuntein. Mitä jos siinä on pötsiä ja sisälmyksiä. Mursua ja histamiinia? Eihän sitä sitten voi enää syödä koskaan.. No ei ollut. Lenkkimakkaran sisällysluettelo on pelottavampi. Eläinkuntaa kebapissa oli vain naudanliha. Loput oli soijaa ja maissia. + tietty E-vitamiinit ja muut mausteet.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
12.10.2010 16:58
Miksi kaikki olettaa että etelästä saa hyvää ruokaa? Kajaanissa on hel***in hyvä kebap paikka nimeltään Mantan Grilli! Sieltä saa jos jonkinmoista annosta ja on kohtuullisen kokoinenkin. Ei mikään mättö vaan ihan oikea annos. Voin kokemuksesta sanoa, että kuopion alapuolelta alkaa sellainen alue, että noin 10% ruokapaikoista valmistaa kohtuullisen maukasta ruokaa, jota voi sanoa hyväksi, osaa jopa erinomaiseksi. Kokeilkaapa joskus käydä täällä Pohjois-Suomessa ja maistakaapa paikallisia erikoisuuksia, voin sanoa että yllätytte positiivisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin