Ravintolat

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2009.

Iloisen hymyn kera  6

Ajauduin taas eräänä iltana erään ystäväni kanssa analysoimaan muutaman (?) viinipullollisen jälkeen ravintoloiden palvelun merkitystä asiakkaiden illan onnistumisen kannalta. Tässä vaiheessa aamua olimme harvinaisen yksimielisiä siitä, että ravintolan tärkein työntekijä on tarjoilija, ei kokki.

Kokki on se taikuri, joka loihtii ruuat jossakin näkymättömissä keittiön uumenissa. Paremmissa paikoissa keittiömestari saattaa tehdä pienen pyörähdyksen salissa illan päätteeksi, mutta pääasiallisesti asioimme ainoastaan salihenkilökunnan kanssa. Siksipä salin toimintaan tulisi kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota kuin Suomessa on yleensä tapana. Ei riitä, että ruoka on maukasta, jos tarjoilija on epäystävällinen tai ammattitaidoton. Hyvästäkin ruuasta voi näet jäädä paha maku suuhun.

Mitä sitten on hyvä ja ystävällinen palvelu? Entä kohdellaanko eri ihmisiä eri tavalla ravintoloissa? On melko varmaa, että jos Jack Nicholson ja Bill Clinton saapuvat yhdessä pelatun 18 reiän jälkeen kostealle illalliselle, alkaa ravintolassa vipinä. Myös yksin istuva, ranskalaisittain englantia ääntävä viiksekäs pukumies, joka syö ja juo pitkän kaavan mukaan ja kysyy paljon vaikeita kysymyksiä, saa kylmän hien kihoamaan hovimestarin niskaan. Michelin-mieskö se siinä?

Vaikka jotkut ravintolakriitikot ovat tehneet tekoviiksistä ja väärillä nimillä suoritettavista pöytävarauksista suoranaisen taiteenlajin, totuus on se, ettei ravintolalla ole tuossa tilanteessa enää paljoa tehtävissä. Ravintolan sijainti on jo päätetty, sali sisustettu, henkilökunta palkattu, ruokalistat painettu ja liemet keitetty.

On melko absurdia kuvitella että ammattitaidoton henkilökunta pystyisi yhden pöydän osalta skarppaamaan yhdeksi illaksi, jos ystävällinen ja asiallinen palvelu ei ole sisäänrakennettua, tai että kokki pystyisi viime hetkessä säveltämään mestariteoksen keskinkertaisista aineksista.


Uppopaistettua voita kermakastikkeessa  4

New Yorkissa on viime vuoden alusta saakka ollut voimassa laki, joka määrää ketjuravintolat ilmoittamaan annostensa ja tuotteidensa kalorimäärät. Tällä lailla on tarkoitus taistella amerikkalaisten hanureiden jatkuvaa levenemistä vastaan. New Yorkin jälkeen sama laki on tullut voimaan mm. Kaliforniassa ja Seattlessa.

Laki on siis ollut voimassa jo muutaman vuoden, joskin sen tuloksista on ristiriitaisia arvioita. Toisten tutkijoiden mielestä selvästi esillä olevat kalorit ohjaavat jenkkien kulutustottumuksia selvästä kevyempään suuntaan, toisten mielestä taas tällä ei ole ollut käytännössä katsoen mitään merkitystä. Läski on ikuista.

Suomalaisista ketjupaikoista ainakin Mäkkäri ja Hese ilmoittavat ruokiensa energiasisällöt. Yleensä tarjottimen suojapaperin takapuolella. Tykeimmästä päästä on Hesburgerin Megahampurilainen, tuo yli tuhannen kilokalorin mörssäri. Muualla kuin pikaruokaloissa en ole Suomessa energiasisältöjä ruokalistoissa nähnyt. Jokainen ravintolan keittiössä vieraillut ymmärtää hyvin miksi. Samasta syystä kuin miksi jotkut ravintolaruoat usein maistuvat paremmalta kuin kotona tehdyt. Ruokaan käytetty voin ja muun rasvan määrä on usein niin tolkuton, että heikkopäisempää huimaa.

Nyt ei pidä ymmärtää väärin; voi ja kerma ovat parhaimpia ystäviäni (suolan ja alkoholin lisäksi). Mutta niin kuin kaikissa ystävyyssuhteissa, liika on vain liikaa. Ei vaadi kummoistakaan kokkia että ruuan saa maistumaan, jos annokseen jysäyttää 50 grammaa voita. Yltiöpäinen rasvankäyttö onkin helpoin ja halvin tapa tehdä keskinkertaisesta raaka-aineesta maistuvaa. Perhana, meikäläinen ainakin söisi vaikka FedExin pakkauslaatikkoa, jos se paistettaisiin reilussa voissa ja tarjoiltaisiin kermakastikkeen ja maustevoinapin kera.

Satunnaisissa rasvaorgioissa ei ole mitään pahaa, mutta jos viitenä päivänä viikossa kiskaisee aamukahvin kanssa croissantin ja lounastaa ravintolassa, alkavat verisuonet ja farkunnapit huutamaan melko pian hoosiannaa.

Uskoisitko, että sinun ravintolakäyttäytymisesi muuttuisi, jos ruokaravintolan listalla lukisi lihapullien ja perunamuusin vieressä 1400 kcal (n. ¾ normaalipainoisen naisen päivittäisestä energiatarpeesta)? Vai pitäisikö normaalilla elämänkokemuksella varustetun aikuisen ihmisen ymmärtää, ettei puolen kilon settiä voita tihkuvaa muusia ole hyvästä syödä päivittäin?


Prinsessatarina  1

Seuraan oikeastaan melko harvaa blogia. Aika ei vain yksinkertaisesti riitä. Ehdottomiin lemppareihini kuuluu kuitenkin Clotilde Dusoulierin Chocolate & Zucchini -niminen ravintola- ja ruokablogi.

Clotilde on kolmekybänen pariisitar, joka innostui ruuanlaitosta Yhdysvalloissa asuessaan. Tutustuin hänen blogiinsa jo alkuaikoina (2003), ja ihastuin mimmin tapaan kirjoittaa, kokata ja elää. Blogi keräsi enemmän ja enemmän käviljöitä, ja lopulta kävi niin kuin satukirjoissa usein käy -- suuri kansainvälinen kustantamo tarjosi daamille kirjadiiliä. Näinkin voi siis käydä.

Neidin blogi on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kirjoituksissaan Clotilde kertoo kokkaamisestaan sekä maailman eri huippuravintoloista, joihin hän vie poikaystäväänsä Maxenceä.

Sivu on myöskin englanniksi, joskin mielestäni ranskalainen teksti on hauskempaa.

http://chocolateandzucchini.com/


Minne tänä iltana syömään?  10

Melko helposti ymmärrettävistä syistä tuttavapiirini kääntyy puoleeni usein kysyäkseen suosituksiani helsinkiläisravintoloista. Milloin ollaan hankkimassa kavereille häälahjaksi lahjakorttia, milloin on vietävä tärkeä asiakas ulos syömään. Olen yrittänyt auttaa ystäviäni aina näissä tilanteissa, mutta helppoa se ei aina ole.

Viimeksi eilen minulta tentattiin mielipidettäni Sassosta. Jaa, vähän paha mennä sanomaan, sillä en ole siellä lukuisista hyvistä päätöksistä huolimatta ehtinyt käydä. Entä millainen maine sillä on? Ihan solidi, mitä olen kuullut, mutta on aika arveluttavaa jakaa kommentteja paikasta jossa ei ole edes tuulikaapissa piipahtanut.

Lista vain jatkuu; Fishmarket, hyvä maine muttei hajuakaan; Salutorget, kivalta näyttää kuvissa, mutten ole vielä ehtinyt. Helsingissä syntyy ja kuolee ravintoloita sellaisella tahdilla, ettei niiden perässä pysy vaikka tekisi sitä työkseen. Minulla on pitkä lista paikkoja, joissa minun olisi pitänyt käydä, mutta viikon päivät eivät yksinkertaisesti riitä. Ja jos ydinkeskusta tekee jo vaikeata, niin on aika selkeää, ettei lähiöitä ehdi todellakaan kahlata sellaisella tahdilla kun haluaisi. Meikäläisen metabolismilla varustettu kaveri pystyy kuitenkin syömään vain kaksi ravintola-ateriaa päivässä, joten suurin osa paikoista jää auttamatta ikuisiksi ajoiksi listalleni sijalle 27.

Mikä ravintola on viimeksi tehnyt sinuun vaikutuksen? Mihin ohjaisit kulinaristisesti valveutuneen ystäväsi treffeille? Mikä paikka sinun mielestäsi pitäisi arvostella City-lehdessä?