Velliperseiset valmisruokavanhemmat

  • Tuomas Vimma

The River Cafén keittiöstä BBCn kuvausryhmän aikoinaan blokkaama Jamie Oliver on tehnyt melko mainion uran suuren suunsa ja kohtalaisten keittotaitojensa avulla. Jamiehan kuuluu samaan ryhmään kuin muutama suomalainenkin julkkiskokki, jotka ovat lähinnä tulleet tunnetuiksi ulkonäkönsä tai muiden keittiön ulkopuolisten ominaisuuksiensa avulla. Jamien kohdalla puhutaan lähinnä ulkonäöstä, läpänheittotaidosta ja liikemiesvaistosta.

Kirjoja Jamie-poika on vääntänyt reilun tusinan verran. Omasta hyllystänikin löytyy jokunen. Itse en ole koskaan arvostanut niitä kovinkaan korkealle, mutta moni kotikokki pitää niitä raamattuinaan. Hyvä juttu Jamielle, joka on tehnyt varmaan aika mukavasti hilloa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Jamie tienasi sympatiapisteitä silmissäni oikeastaan vasta aloittaessaan taistelunsa paremman kouluruuan puolesta. Jokainen, joka on tsiigaillut paksuperseisiä brittiteinejä on samaa mieltä Jamien kanssa siitä, että sipsidieetistä voisi siirtyä vaikkapa vain piirun verran terveellisempään suuntaan.

Huomasin Kauppalehden kolumnissa Hans Välimäen jutun kotimaiseen ruokaan tungetuista lisäaineista. Vaikka kahden misukan Välimäki on keittäjänä aivan eri sarjaa kuin Oliver, on heissä jotain yhteistä. Kyky heittää hyvää läpää nyt ainakin. Ja kyky toisinaan nostaa tärkeitä aiheita pinnalle.

Kun jonkin aikaa sitten lehdistössä käsiteltiin lihatiskien kondista, tuntui koko keskustelu aika hassulta. Suurin osa populaatiosta shopauttaa protskunsa kuitenkin Saarioisen, HKScanin ja Atrian valmiiksi prosessoimissa ja vakuumiin pakkaamissa paketeissa. Suurin osa siitä kamasta, jota syömme ja lapsillemme syötämme on niin kuvottavaa paskaa, ettei sellaista pitäisi antaa edes eläimille. Entä miksi ihmiset suostuvat sitä syömään? Siksi, että perunan keittäminen, sellerin kuutoiminen tai kalvojen poistaminen lihasta tuntuu niin helvetin vaivalloiselta ja nielee käytössä olevaa aikaa väijyä boksista Kuorosotaa.

Ruokavaliolla on todella merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Jos kiskoo lapsesta saakka pelkästään muunnettua maissitärkkelystä, stabilointiaine E 450:ä, soijaproteiinihydrolysaattia ja lihaan verrattavia valmistusaineita, niin tuleeko yllätyksenä jos kolmekymppisenä tuottaa ongelmia jaksaa kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen käyttää 15 minuuttia siihen, että tekee jälkikasvulle lihapyörykät itse?

11 kommenttia

Antsu

17.4.2010 03:18

Aa-vitun-men!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.4.2010 07:26

Aromivahventeet pitäisi kieltää lailla! Erityisesti lounasruokaloissa ja ravintoloissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.4.2010 12:24

Lasten syöttämisestä samaa mieltä. Jotkut kersat on niin tottunu eineksiin/ kouluruokaan, ettei oikea ruoka enää maistu oikealta. Luulen kuitenkin, että nimenomaan monessa lapsiperheessä syödään enemmän itse tehtyä ruokaa kuin esim. sinkkutalouksissa. Perheillä ei edes ole rahaa eikä aikaa mikroruokiin (5x3min bling, kuhafileet tulee nopeammin isolla pannulla).

Jamie ulkonäöllä telkkariin? Haloo, onhan se pullanaama ihan söpö ja poikamainen, mutta että millä ihmeen ulkonäöllä? Jamie on rento, nopea ja taitava ja Jamie tekee tuoretta hyvää yksinkertaista ruokaa ja sillä on oikeasti välillä ovelia ideoita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

19.4.2010 09:09

Siksipä syönkin suurimmaksi osaksi itse ampumaani riistaa, poronlihaa ja lampaanlihaa. Poron ja lampaan ostan ruhona ja paloittelen itse. Tiedän, miten liha on käsitelty, mitä vaikkapa jauhelihassa on (jauhan siis itse sen), enkä mätä lisäaineita kitusiini. En toki syyllistä niitä, jotka eivät näin tee, koska ei kaikilla ole mahdollisuutta tällaiseen, mutta itse en omaa kehoani marinoiduilla broilerinsuikaleilla myrkytä. Piste.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

19.4.2010 09:14

Meillä on kanssa tapana tilata puolikas poro pohjoisesta pakkaseen. Lappalaiset leikkaavat tosin sen moottorisahalla, joten tarkemman fileoinnin joutuu tekemään itse.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

19.4.2010 09:39

Kansa saa mitä kansa haluaa. Ikävä kyllä.

Kuka marinadipaskaa sitten ostaa on mulle täysi mysteeri. En minä ainakaan. Kato jotain hunajamarinoitua broileria sehän näyttää räkävelliltä.

Toisen Välimäen, Teresan mainostama Fond Du Chef on ihan loistava lisäaineeton liemikuutio tai siis fondi.

Täyden kympin blogi ja tästä nyt ei voi paasata muutenkaan tarpeeksi. Kouluruokaan lisää fyrkkaa ja lisäaineet pois valmisruoista ja mausteista (mm. lihaliemikuutioista), marinadit pois ruoasta ymsyms.

Niin ja oma ykkösinhokkini ovat tuotteet joiden pakkauksessa lukee jotain ihan muuta kuin mitä siinä oikeasti on. Esim. kinkku jossa on lihaa 53% ei todellakaan ole "kinkkua". Tai valmispizzan "juustonkaltainen" valmiste, wtf?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

19.4.2010 15:48

Ainoita oikeasti hyvänmakuisia valmisruokia ovat hernekeitto sekä jotkut virolaiset tuotteet (pelmenit, seljanka, jne), joita saa nykyisin jopa Bulevardin S-Marketista. Tosin niiden virolaisten sisällyksiä en ole tarkemmin tutkinut, kun lähinnä rempparuokana on mennyt. Hernekeitto taas on itse tehtynä aivan eri ruoka kuin purkista. Kenties parempaa, mutta erilaista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Caduceus

19.4.2010 20:54

Mulla on Lapissa luottoporomies. Joka syksy Lapissa käydessäni ostan häneltä sen poron ja hän jo tietää, että sitä mun poroa ei sitten paloitella. Ekat kaksi vuotta sain kyllä tosissani vääntää aiheesta, sen verran kovasti syyhysi Jounin kädet poroa kappaleiksi jyystämään. Lammasta ostan työkaverin naapurilta joka on luomulampuri. Kaupan jauhelihaa ostan vain koirilleni.

Vermithrax, mites ne valmiit kinkkusuikaleet, ne kirkkaan pinkit, huokoiset?? Yökyökyök!!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.4.2010 10:29

Ei ne ole kinkkua;)

Jos kinkkua haluaa pizzaan, niin suosittelen kokeilemaan kinkun raastamista raastinraudan karkeimmalla terällä. Jotain kunnollista lihatiskin palvikinkkua.

Päälle kuumalla pannulla pikaisesti paistettuja tuoreita sieniä ja mustapippuria myllystä.

Nousee kynnys lähipizzerian pizzakinkku/purkkiherkkusienen syömiseen aika korkeaksi tämän jälkeen;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

20.4.2010 11:54

Ystävättäreni suku on pohjoisen poromiehiä, ja siellä on ollut perinteisesti tapana vetää moottorisahalla elukka puoliksi. Keskeltä. Tästä on väännetty kättä aika monta vuotta. Mulla on tälläkin hetkellä pakkasessa 35 kiloa poroa. Kiekkoina.

Kaupan jauhelihan paras käyttö on koiranruuaksi. Mulla on saksanpaimekoira, joka syö todella innolla Snellmannin paistijauhelihaa.Itse haen omat lihani Roslundilta, Lihakonttorista, Wotkinsilta tai Halal-lihasta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

20.4.2010 11:56

Vinkki: Korkeavuorenkadun Juuri ja Porvoon Anton&Anton ovat myös molemmat oivia kauppoja, joskin sikahintaisia. Juuressa myydään Reinin lihaa + Korkeavuorenkatulisä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi