Mietin taas tänään töissä omaa ammatinvalintaani ja mielenterveyttäni. Ei kai kukaan täysijärkinen vapaaehtoisesti kulje tuntikaupalla ns. sylin täydeltä vieraiden ihmisten lapsia (jotka huutavat pää punaisenaan äidin perään), yritä vastata puhelimeen ja avata ovea uusille itkukuoron jäsenille ja vielä ojennella muille lapsille vaatteita naulakosta jollain viidennellä ruumiinosalla (jota ei ole), kun kädet ja jalat on jo varattu. Eihän?!?
Toisaalta myös ihmetyttää ne "vieraat ihmiset", jotka tuovat jälkikasvunsa aivan liian pieninä hoitoon ja sen lisäksi teettävät näillä kääpiöillä jopa yli 8 tunnin hoitopäiviä. Ja kaiken huippuna jokainen vanhempi toivoo vähän vielä jotain ekstraa omalle lapselleen... Näiden "erityistoiveiden" toteuttaminenhan onkin erityisen helppoa parinkymmenen lapsen ryhmässä.
Ymmärrän toki, että kaikilla ei ole esim. taloudellisia mahdollisuuksia olla kotona lastensa kanssa vuosi kaupalla, mutta jotain rajaa sentään... Nykyaikana monilla kuitenkin on mahdollisuuus esim. tehdä lyhyempää työpäivää ja/tai olla lapsen kanssa kotona siihen asti kunnes lapsi täyttää kolme. En vaan pysty käsittämään, mikä kiire ihmisillä on takaisin töihin tekeään jumalattoman pitkiä työpäiviä heti kun lapsi on täyttänyt vuoden. Ja sitten vielä valitetaan, että ei ole aikaa eikä voimia olla lapsen kanssa. Miksi sitten edes tehdä lapsia, jos niiden kanssa ei kuitenkaan jaksa olla?
Monesti vedotaan siihen, että lapset tarvitsevat virikkeitä ja ikäistänsä seuraa, kun lapselle haetaan hoitopaikkaa. "Meidän lapsi on jo niin reipas ja tarvitsee kavereita..." Olen kuullut tämän saman liirumlaarunim ties kuinka monta kertaa. Ja varmasti se monesti on ihan tottakin mutta siitä huolimatta olen useimmite eri mieltä vanhempien kanssa. Lapsi voi saada virikkeitä ja kavereita ihan mistä vaan, ei siihen tarvita isoa hoitoryhmää ja kahdeksan tunnin hoitoaikoja. Tunti hiekkalaatikolla äidin kanssa saattaisi monesti olla paljon antoisampaa mutta valitettavan usein puolitoistavuotia tarvitsee vanhempien mielestä ympärilleen muutaman kymmentä täysin vierasta ihmistä täysin vieraassa paikassa ilman mitään tuttua ja turvallista. Mutta siinähän niitä sitten on... virikkeitä ja leikkikavereita. :/
En nyt halua syrjiä isejä enkä syyllistää äitejä mutta useimmiten juuri äitiä on isoin ikävä. Vaikka kaikille on tarjolla syliä ja lohdutusta, useimmiten se ei vaan riitä. Itku tulee silti. Tuntuu jokseenkin roistomaiselta ja väärältä sanoa lapselle, että äiti tulee ihan kohta, kun todellisuudessa äidin tuloon on lähemmäs kuusi tuntia aikaa.
Onneksi aina ei ole tällaista. Alku on hankala mutta aikaa myöten lasten arki helpottuu. Se ei vaan silti poista sitä tosiasiaa, että pienten lasten ei tarvitse saada jatkuvasti ympärilleen uusia virikkeitä ja leikkikavereita. Niitä ehtii saada varmasti vielä paljon myöhemminkin... esimerkiksi kolme vuotiaana. Paljon vähempikin riittäsi elämän ensimmäisille vuosille. Ihan vaan vaikka se hiekkalaatikko. Ja äiti.
6 kommenttia
Hippi-Ronda
4.8.2008 19:22
onneksi saan olla koti-äiti!
Vastaa kommenttiin
-Saphira-
4.8.2008 19:27
Good! Harvemmin se koti niin huono paikka on, että lasten olisi parempi jossain muualla.
Vastaa kommenttiin
Hippi-Ronda
4.8.2008 20:22
totta.oon ollu koti-äitinä yhteensä 9 vuotta.
Vastaa kommenttiin
Arica
4.8.2008 22:11
Oon aina ollut sitä mieltä, että paras hoitopaikka lapselle on oma koti. Aika helvetin hankalaa on ollut nyt myöntää, ettei mun, päivähoidon ammattilaisen, resurssit yksinkertaisesti riitä omien lasteni hoitamiseen. Että isompien lasten on parempi olla päivät muualla hoidossa, kuin äidin kanssa kotona. Että mielummin vaikka niitä "vieraita ihmisiä vieraassa paikassa" (tästä asiasta olen muuten oman päiväkotityökokemukseni perusteella eri mieltä!) kuin rättiväsynyt äiti, jolla pinna palaa turhankin helposti.
Kun aina tämä elämä ei mene kuin elokuvissa, aina lasten hoitoon vieminen ei johdu urahakuisuudesta. Joskus se äiti voi vaan oikeasti olla lopussa. Aina niiden lasten kanssa ei jaksa olla, vaikka haluaisikin. Olisiko siis pitänyt jättää lapset tekemättä? Ehkä. Kaikkia tapahtumia ei vaan voi tietää ennakolta. En mä tätä näin suunnitellut.
Näillä korteilla on kaikesta huolimatta nyt pelattava, parhaansa mukaan ja lapsia ajatellen.
Vastaa kommenttiin
-Saphira-
5.8.2008 15:48
Totta tämäkin. On aina helppo jeesustella niin kauan kun ei ole omia lapsia eikä oikeasti tiedä kuinka rankkaa äidin arki kotona saattaa olla.
Silloin kun omat voimat loppuvat lasten kanssa, on toki kaikkien parhaaksi viedä lapset kodin ulkopuolella hoitoon ja ottaa vähän aikaa itselleen. Varsin ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Toisaalta on myös joidenkin lasten etu, että lapsen elämään tulee joku "vieras", joka asettaa lapselle selkeät rajat, sillä toisinaan vanhemmat eivät osaa olla lapselle vanhempia vaan lapsi saa tehdä lähes mitä vaan ja pyöritää vanhempiaan oman mielensä mukaan.
Itse tarkoitin lähinnä jaksamiseen liittyvällä kommentilla sitä, että toisinaan vanhemmat eivät yksinkertaisesti viitsi/halua/osaa olla yhdessä oman lapsensa kanssa vaan lykkäävät lapsen kokonaan hoitohenkilökunnan vastuulle. Hoitopaikasta revitään kaikki irti kaikin mahdollisin tavoin, koska siihen on "oikeus". Onhan se sentään maksullista puuhaa, joten jotain vastinettakin pitäisi rahoille saada.
Olen lukenut blogiasi aina silloin tällöin, ja ollut ilahtunut elämänläheisestä tavastasi kuvata teidän perheen arkea. Kolmen lapsen kanssa on taatusti omat haasteensa, mutta kuten sanoit; parhaansa mukaan ja lapsia ajatellen. Ei kai äiti voi enempää tehdäkään?
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:57
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin