Helsingin etnisiä ravintoloita on perinteisesti leimannut se, että maut on vesitetty pohjoiseen suuhun sopiviksi. Esimerkkinä toimii vaikkapa eurokinkki. Ei sillä riisin kanssa tarjoiltavalla seitsemän euron kanalimalla ole paljoakaan tekemistä sichuanilaisen keittiön kanssa, vaikka nimeksi laitettaisiinkin kung pao. Samoin on käynyt inkkarille ja nepelle ja varsinkin meksikolaiselle ruualle. Parhaiten lienee säilyttänyt alkuperäisyytensä japanilainen keittiö.
Aina välillä kaupunkiin putkahtaa kuitenkin pieniä ravintoloita, jotka eivät ole antaneet periksi, vaan tarjoavat aitoja ja autenttisia makuja. Innostuneena suuntaan näihin yleensä heti niistä kuultuani. Useimmiten – ei kuitenkaan aina – tuloksena on jonkinasteinen pettymys. Valitettavan usein ruoka on nimittäin pahaa.
On kenties raakaa mutta totuudenmukaista kirjoittaa, ettei kaikkien maiden ruokakulttuuri valitettavasti ole yhtä korkeatasoista kuin vaikkapa ranskalainen, italialainen, turkkilainen tai korealainen. Esimerkiksi kuubalainen ruoka muuttuu yleensä syömäkelpoiseksi vasta kun siitä tehdään ns. nakit ja muusi –versio. Jos minun pitää valita autenttisuuden ja maun väliltä, valitsen maun.
Syy, miksi nämä ravintolat eivät pitkään menesty, on usein se, että niiden perustajilla/omistajilla/kokeilla on jokin hellä suhde kyseiseen ruokakulttuuriin. Se, että on syntynyt Serbiassa tai viettänyt 20 kesää siellä, ei tee serbialaisesta ruuasta hyvää (mitä se ei muuten todellakaan ole). Rakkaus irlantilaiseen mieheen – oli se kuinka palavaa tahansa – ei tarkoita sitä, että irlantilaista ruokaa kannattaisi myydä ravintolassa Suomessa.
Vaikka pidänkin Suomesta maana melko paljon, ei se tarkoita sitä, että koskisin pitkällä tikullakaan kalakukkoon tai kotimaisiin marjaviineihin. Vaikka suomalaisessa ruokakulttuurissa on paljon hyvää, ei se tarkoita sitä, että puhtaasti suomalaista ruokaa tarjoilevaa ravintolaa kannattaisi avata Lontooseen. Sen sijaan parhaimpia suomalaisia raaka-aineita ja valmistustapoja hyödyntävä ravintola voisi menestyä. Kunhan siellä ei tarjoiltaisi kuopiolaisella reseptillä valmistettua kalakukkoa.
PS) Helsingin parhaan thaimaalaisen ravintolan metsästys alkaa lähetä loppuaan. Onko minulta jäänyt vielä joku helmi kokeilematta?
10 kommenttia
sporttiallu
9.2.2011 14:34
Kalakukkohan on yksi parhaimmista ruokalajeista maan päällä! Ja mikäs siinä ranskalaisessa keittiössä on niin autuaaksitekevää?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.2.2011 15:51
^daa. Jatka tutkimuksia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.2.2011 23:16
Tuktuk Vaasnakadulla?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
10.2.2011 10:07
Nyt etsitään siis kaupungin parasta thaikkua. Vastassa Maithai sekä Villa Thai. Pärjääkö TukTuk tässä skabassa?
Sporttiallu: jos ranskalaisen ja savolaisen keittiön laatuerot hämmästyttävät, kannattaa kierrellä vähän aikaa Ranskaa. Muutama viikkokin riittää. Sitten kannattaa matkustaa muutamaksi päiväksi Kuopioon.
Eiköhän se siitä...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.2.2011 10:15
Kruo Thai Mechelininkadulla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.2.2011 01:43
Good going Tumppi!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
12.2.2011 10:13
Lemon Grass
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.2.2011 12:14
Kruo Thai Mechelininkadulla on ehdottomasti Helsingin paras thaimaalainen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
15.2.2011 14:41
Jäi sen verran risomaan tuo kalakukkojuttu, kun en ollut muutamaan vuoteen maistanut, että maanantaina matkalta Tahkolta kotiin skorasin muikkukukon.
Ei vieläkään toimi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.2.2011 23:02
Meinasin oksentaa kun viimeinkin sain maistaa sitä kauan odottamaani kalakukkoa. Ja aitoa oli.
Silti pidän tosi paljon rukiista ja muikuista. Ja silavakin menee jossain possuruoan kylkiäisenä, mutta kukko - hyi s-tana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin