Suomalaisen ruokakeskustelun sameita pohjamutia satunnaisesti viran puolesta kahlaavana en ole täysin kyennyt välttämään elintarvikkeiden lisäainekeskustelua. On ollut mielenkiintoista todeta kuinka skutsissa suurin osa jengistä on, kun keskustelu kääntyy E-koodeihin. Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista haluaisi rajoittaa lailla sitä, kuinka montaa eri lisäainetta tuotteessa saa olla.
Euroopan unionissa elintarvikkeiden lisäaineiden käyttöä ja nimeämistä valvoo EFSA, Suomessa Evira. E-koodilla varustetut aineet on siis kahteen kertaan tarkastettuja. Suurin osa kamasta on täysin peruskauraa; kauhealta kuulostava E300 tarkoittaa askorbiinihappoa – tuttavallisemmin C-vitamiinia, E161b taas beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste, jota mm. porkkanassa on runsaasti. Hui vitun kamala! Eikö kukaan ajattele lapsia?
On melko lailla yksi hailee kuinka paljon stearyylitartraatteja tai butyylihydroksianisolia vakuumipakattuun valmisruokaan on tungettu, jos itse sapuska on sorkkien polttojätteistä ja lihanomaisista tuotteista koottu. Jos siis lähtökohtaisesti syö tai syöttää lapsilleen tuon tasoista paskaa, ei kannattaisi huolestua siitä, paukkuvatko ADI-arvot yli suositeltujen rajojen. Vähän sama asia, kuin olisi huolissaan siitä, ovatko ne leivinjauhot, joilla heroiini on leikattu, luomua vai ei.
Tupakoivana alkoholin suurkuluttajana syön kahdeksan E-koodin nallekarkkini ilman huolen häivää jatkossakin. Ruokatalojen valmispaskaa sen sijaan vältän kuin ruttoa.
6 kommenttia
Anonyymi
15.3.2011 15:56
Eikö peräti 42% lihaa ja lihankaltaisia tuotteita sisältä lihapulla olekaan terveellistä ruokaa?
Itse haikailen lähinnä hinnastoihin sitä että marinoitujen tuotteiden osalta lihan hinta olisi erikseen laskettuna kyltissä. Muuten ihmiset saavat valita itse mitä shaittia ostavat.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.3.2011 18:52
Taitaa Tuomaksenkin mielipiteet vielä muuttua, kunhan tietoisuus asioista lisääntyy :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.3.2011 20:18
Niin kauan kun poltan tupakkaa niin on aika lailla sama tuijottaa e-koodeja, mutta lihan syönnin lopetin (tai siirryn luomu- tai eettiseen lihaan)
Ja kas kummaa, olokin koheni.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.3.2011 11:12
Friikkiä, kuinka ruokahifistelijät semiylpeilee tupakoinnillaan. Maistatteko te edes sitä luomuriekkoanne?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
17.3.2011 11:50
En tiedä ylpeilystä, kunhan totesin faktan. Itse en ole mitään merkittävämpää makuaistin turtumista pidemmällä aikavälillä havainnut. Tietenkin, jos pumppaa puoli askia Norttia juuri ennen viinitastingia, on melko selvää, ettei maista kuin kessun.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.3.2011 21:14
ihan hyvä muistutus siitä, että on lisäaineita ja lisäaineita niiden koodien takana.
Vastaa kommenttiinEsim. punajuuriväriä käytetään aika yleisesti kerkeissakin (tai olen ainakin bongannut tälläisiä).
Lisäainevillitys saa toivottavasti ihmiset syömään yksinkertaisemmin, tekemään enemmän itse ja tajuamaan, miten erilaiselta teolllinen ja itsetehty/maustettu voivat maistua. Parhaimmillaan ruuanystävät hyötyvät, kun kauppakin ottaa kuluttajan toiveet tosissaan. Aika usein lisäaineita käytetään vain voiton maksimoimiseksi.
Vastaa kommenttiin