Palasin juuri viiden päivän pikkukeikalta Lounais-Ranskasta. Olen viime viikot painanut duunia kuin piripäinen amish, joten reissu oli odotettu. Tukikohtanamme toimi palatsihotelli Biarritzissa, josta teimme hallittuja iskuja lähiseudulle. Baskimaa on minulle tuttu aikaisemmilta reissuilta lähinnä Espanjan puolelta, mutta Ranska ja varsinkin ranskalainen keittiö on aina ollut lähellä sydäntäni. Tällä kertaa jouduin ikäväkseni pettymään.
Ranskalaiset jakelevat Michelin-tähtiä omilleen paljon löyhemmällä kädellä kuin muihin maihin. Tähti Suomessa on jo todella kova suoritus, mutta se ei valitettavasti kerro vielä juuri mitään sammakkomaassa. Ruuan taso on ns. paremmissakin paikoissa valitettavasti toisinaan aivan luokantonta. Lähes epäuskon vallassa tuijotin muutaman kerran pääruokaani, joka olisi lähtenyt takaisin keittiöön jos en olisi halunnut olla loukkaamatta illan emäntää. Sama koskee myös viinejä. Lähes jokaisella kerralla kun saimme lasillisen hyvää eteemme, osoittautui että kysessä on espanjalainen viini...
Ranska on vaikea maa syödä hyvin. Minulla on käynyt tähän asti melko hyvä töhö (erästä 2 tähden pariisilaista kusiputkaa lukuunottamatta) Ranskassa, mutta tällä kertaa tuli lunta tupaan. Rakkauttani ranskalaista keittiötä kohtaan se ei vähennä, mutta tarkemmaksi ruokapaikkojeni suhteen kyllä.
Valitettava totuus on se, että mikäli Euroopassa mielii koko loman ajan syödä hyvin, kannattaa suunnata Italiaan. Tai sitten hankkia jokaiselle lounaalle ja illalliselle pöytävaraus varmasti hyväksi tietämäänsä paikkaan etukäteen. Ja mitä hauskaa siinä olisi? Suurimmat kiksit saan nimittäin ravintoloiden ovella kurkkimisesta ja ulkona olevien ruokalistojen selailusta.
7 kommenttia
Anonyymi
15.5.2010 10:10
Toisaalta Ranskassa saattaa kämäsestä pikkubistrosta löytyä elämän (toistaiseksi) paras ateria. Eiköhän ravintoloiden keskiarvo ole aina, noh, keskinkertainen. Vaikka sitten oltaisiinkin koko ravintolakulttuurin kehdossa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
16.5.2010 22:37
Vimma hei tee ite parempaa safkaa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.5.2010 12:10
http://100michelinstars1year.blogspot.com/
alas äijä urakoimaan;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
17.5.2010 12:12
"Vimma hei tee ite parempaa safkaa!"
Miks? On ihan fakta että ihan paska rafla ei saa tähteäkään mutta onko raflan tähdet linjassa hinnan ja laadun kanssa on jo toinen juttu.
Stadissakin on mestoja jossa näin ei oo. Ja oon ihan varma että misukan kotimaassa näin on *10.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
15.8.2010 15:05
Olisi mielenkiintoisempaa jos näillä hyvillä ja huonoilla paikoilla olisi nimetkin ettei tarvitsisi ampua puskasta, vai onko niin, ettei niissä ehkä ole kumminkaan käyty?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuomas Vimma
17.8.2010 15:31
Ei kai oikein vuo kutsua puskaksi ampumiseksi, jos nimen omaan ei mainitse paikkojen nimiä. Osan blogimerkinnöistäni on tarkoitus olla kevyttä läpänheittoa. En viitsi silloin alkaa nimeltä dissaamaan kenenkään elämäntyötä. Siihen nimittäin sisältyy aina vastuu, jonka otan melko vakavasti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
3.9.2010 02:41
Jos oikeasti on ruoasta jotain mieltä, niin vaikka olisikin T.Vimma isosta ja merkittävästä Helsingistä, niin ehkäpä ranskiskin osaa suhteuttaa sieltä saamaansa aiheellisen tai aiheettoman dissauksen ettei kenenkään tarvi menettää yöuniaan?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin