Rauhassa syominen

  • Tuomas Vimma

Viela pieni huomio eurooppalaisen ja amerikkalaisen ravintolakulttuurin eroavaisuuksista.

Jenkkilainen palvelukulttuuri, joka viehattaa pienissa maarin, alkaa tokkia jossain vaiheessa. Kun lounaalla kuudetta kertaa tarjoiljatar tulee kysymaan "Are you guys all rigtht? Can I get you guys anything?", tekee mieli vastata etta kaikki olisi hyvin, jos vain vittu antaisit meidan syoda rauhassa...

Muuten rakastan jenkkitarjoilijoiden tapaa ansaita tippinsa. Olimme eilen Backstage-nimisessa baarissa illalla juomassa 1800:aa aivan liian monta shottia, ja vaikka paikka ei ehka ollut aivan meikalaisen ykkospyssy, pelasti baarimimmi ainakin osaltani illan. Mika tahansa helsinkilainen baari olisi voinut ottaa oppia tasta ehka 20-v tsubusta, joka ei varmaankaan tuntenut kaikkia baarin valikoima ulkoa tai ollut kaynyt jokaisessa viskipanimossa henkilokohtaisesti, mutta ymmarsi minua 100-prosentisesti ja huolehti meista koko illan. Ja milla hinnalla? 9 dollarin (7e) tipilla heti kattelyssa...

Kalifornialainen tapa tipata 20% loppulaskusta (ellet ole todella vittuuntunut) toimii loistavasti. Palvelu toimii, paukut ovat jarkevan hintaisia ja kaikki ovat onnellisia. Taman nakisin mielellani myos Suomessa jollain tavalla toteutuvan, mutta PAM on varmaan kanssani tasta(kin) asiasta eri mielta...

12 kommenttia

Anonyymi

29.8.2010 14:12

Helsingissä on ihan turha odottaa tippiä, vaikka palvelisi miten hyvin. Se, että suomalainen jättää 5-10centtiä vaihtorahoista huudellen että "tossa on sulle vähän jotain" lähinnä v*tuttaa. Ulkomaalaiset ymmärtävät tippikulttuuria huomattavasti paremmin. Enkä tarkoita, että pitäisi tipata jos palvelu on p*skaa, mutta jos palveluun on tyytyväinen tai on tehnyt ison, aikaa vievän tilauksen, tai pyytänyt "jotain kivaa" ja saanut maistuvan drinkin, niin tippaamisen luulisi olevan suht automaattista.
Isoissa yökerhoissa asiakkaat tippaavat jotta baarimikko muistaisi naaman ja ottaisi jonon ohi. Toimii. Mutta yhtä lailla toimii jos jättää parikin euroa ja muistaa kiittää hyvästä palvelusta. Ei ole ihme että harvoin enää saa hyvää palvelua, kun niitä mukavia duunareita niin harvoin kiitellään hyvintehdystä työstään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.8.2010 15:19

On aina mukava (?) kuulla että ei tämä maailma ole niin kauheasti muuttunut. Maailmalle päästessään nuorempi sukupolvi huomioi samoja asioita yhtä suurella innolla kuin aikaisemmat.

Tsemppiä sinne amerikkaan!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.8.2010 11:29

ejn klöyta oke njappis aomei tsermuska naidis limatu zierra

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.9.2010 09:13

Anonyymi 29.8.2010 14:12

Tietenkin Helsingissä on turha odottaa tippiä. Siinä missä ulkomailla tarjoilijoiden tulot ovat riippuvaisia asiakkaiden suopeudesta, te saatte palkkaa. Eli kyllä ne teidän tipit on jo asiakkaiden selkänahasta hinnoissa revitty ja saatte ne kätevästi tilille joka kuukausi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.9.2010 14:47

Minä ainakin jätän tippiä sekä ravintolassa että baarissa. Jätän jättämättä (?!) vain jos saan paskaa palvelua. Ookoo palvelulla jää pieni tippi (no hei, ei mitään viittä senttiä kuitenkaan vaan ihan asiallinen prosentuaalinen määrä) ja jos poistun paikasta iloisella mielellä palvelun sujuvuuden johdosta, jää sitten enemmänkin. Ei tule pankrutti kympin parin tipeistä.

Tapa tarttunut mualimalta mukaan kai :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JasuT

1.9.2010 16:18

Valtaosa baarimikoista ei osaa hommaansa. Miksi siis heille antaisin tippiä?

Ruokapaikoissa, mikäli homma toimii ilman kämmejä, annan aina tippiä ja sitten vähän enemmän jos se toimii loistavasti ja pöperöt ovat hyviä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.9.2010 08:15

http://finnish.typeit.org/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.9.2010 11:22

^Varmaan jaksaa lomalla vääntää skandeja, kyllä me ymmärretään ihan ilman ääkkösiäkin.

Vimma tuottaa tekstiä, eikö se ole paaasia? ;)

T: Myös kielinatsi mutta tekee nyt poikkeuksen

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.9.2010 12:42

No voi voi, kun on taas mualimalla asiat hienommin kuin koto-Suomessa. Suomessa on ihmeen paljon näitä ruikuttajia, joille muiden maiden ja kansojen tavat ovat aina jotenkin omiamme hienompia. Jos tätä mieltä aidosti olette, niin Suomesta pääsee kyllä aina pois. Ei tarvi jäädä tänne ruikuttamaan.

Tästä tippiasiastahan on ainakin paria eri variaatiota:
1) "tippi" sisältyy kiinteään palvelumaksuun, joka on x % hinnasta. Yleensä niissä maissa, missä tätä käytetään on hinnat kuitenkin esitettynä ilman tuota palvelumaksua. Mielestäni suorastaan epärehellistä toimintaa, kun loppulaskussa hinta onkin eri kuin hinnastossa oli mainittu (okei on siellä jossain pienellä präntillä se palvelumaksu toki mainittu, muttei se asiaa miksikään muuta).
2) tippi on "maan tapa", jopa hyvin mielivaltainen asia. Jälleen sinulla ei ole palvelua tilatessasi selkeää hintaa asialliselle palvelulle (saat sitten syljet niskaasi kun et annakaan tarpeeksi tippiä)

Kyllä Suomen malli, jossa hinta on selvästi esillä ja kaikkien osapuolien tiedossa jo etukäteen, on kaikkein rehellisin ja asiakasystävällisin. Ei tarvitse suorittaa mitään prosenttilaskuja tai miettiä paljonkohan sitä pitäisi taas almuja antaa. Eikä tarvitse tarjoilijankaan laskea mitään epävarmojen tippien varaan.

Ja kaikkein parasta palvelua olen muuten saanut Suomessa. Kun ei itse ole naama norsunvitulla, vaan käyttäytyy asiallisesti myös kotimaisia "juntteja" kohtaan, niin kyllä täällä hommaa pelaa paremmin kuin missään muualla. Ja on sitä tullut muutakin kuin tahkoa kierrettyä, tämähän näihin on aina pakko loppurehvasteluksi heittää, vaikken ihan täysin hahmota mitä rehvastelun aihetta siinä oikein on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.9.2010 23:38

Tippaan jos se sopii tilanteeseen.
Ja jos saan hyvää palvelua.
Suomessa (ruoka ravintoloissa) keskimäärin täysin ammattitaidotonta henkilökuntaa. Viinisuosituksia ei kannata pahemmin kysellä, ellei ole jossain ökykalliissa mestassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.9.2010 11:56

En ole vieläkään, paljon reissanneena ja ulkomailla asuneena, kyennyt karistamaan lievää vastenmielisyyttä pakkotippejä kohtaan.
Ensinnäkin sisäinen sosialidemokraattini (joka Suomessa ei ole vahva) herää ja huutaa, kun tarjoilijan palkka on kiinni asiakkaan mielivallasta.
Toiseksi, vaikka "pakollinen" 15-20 % hinnanpäälle ei ole mikään ylitsepääsemättömän vaikea laskutoimitus, olisi kiva nähdä hinta valmiina ruokalistassa.
Kolmanneksi, tarjoilijoiden ystävällisyys tuntuu epäaidolta. he voivat oikeastikin olla ihania ihmisiä, mutta koska heidän tulotasonsa on riippuvainen tyytyväsiyydestäni, he ovat monesti yliystävällisiä, yli-innokkaita (kuten Tuomas tässä kertoi) tai jotenkin lipeviä. Suomessa palvelu, hyvä tai huono, on ainakin rehellistä. Jos saan hyvää palvelua Suomessa, tiedän, että sitä ei tehdä rahanahneudesta vaan ammattitaidosta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.9.2010 13:31

Vigenerelle: En ymmärrä mitä sulla voi olla ihmisiä vastaan jotka haluaa antaa tippiä vaikka ei ole pakko. Luulen että se ravintolan tarjoilija kuitenkin ilahtuu siitä vitosesta tai kympistä eikä jää analysoimaan että tuliko tämä nyt vain mualimalla opitun ansiosta vai oikeasti hyvästä palvelusta.

Ei kenenkään TARVITSE tipata, mutta saa jos haluaa toki? Vaikka Suomessa hinnat ovatkin transparantteja.

Ja tiedoksi - Suomen pölyt on karistettu jaloista jo liki 9 vuotta takaperin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi