Ruokarunkkarin tunnustus

  • Tuomas Vimma

Ruokaporno-termillä tarkoitetaan yleensä kirjallisuutta, jossa kirjoittajan suhtautuminen ruokaan on siirtynyt sellaiselle asteelle, jota ei enää pidetä normaalina. Enkä nyt tarkoita sananmukaisesti kermavaahdossa kieriskelyä, vaan niin yli-intohimoista kymmenen muusan palvontaa.

Kokkikirjat ovat monelle kotikokille samanlaisten intohimojen kohteita kuin vanhat Jallut peräkammaripojalle. Hyllyyn kertyy helposti tuhansia ja tuhansia yhteenliimautuneita ja hiirenkorville rullautuneita sivuja, joissa päiväunien kohteet esittelevät sulojaan.

Kokkikirjat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan; huippukokkien kirjoihin ja muihin. Lukuisat Michelin-kokit julkaisevat tasaisella tahdilla kirjoja, joiden suurin viehätys kätkeytyy siihen, että ne huokuvat lupausta salaisuuksien paljastamisesta. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) uransa huipulla oleva chef saattaa julkaista useammankin kirjan vuodessa.

Jokainen kirjan joskus kirjoittanut (tai sellaista yrittänyt) tietää, kuinka paljon työtä ja vaivaa projektiin kätkeytyy. Sen takia onkin vaikea ymmärtää, millä helvetin ajalla ylityöllistetty huippukokki ehtii pusaamaan 600 sivua julkaisukelpoista tekstiä vuodessa.

Vastaus on tietenkin yksinkertainen; eivät huippukokit kirjoita omia kirjojaan. Käytännössä homma hoituu niin, että kokki valitsee kirjaa varten parhaat reseptinsä, kokkaa ne kuvaajalle, haamukirjoittaja tai freelanceruokatoimittaja istuu vieressä ja kirjoittaa parhaansa mukaan reseptit ylös. Lopuksi chef kirjoittaa esipuheen (jos sitäkään), osallistuu kirjan markkinointiin ja käy pokkaamassa mahdolliset palkinnot.

Sinänsä tässä ei ole mitään pahaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin huippukokin järjettömän kireä aikataulu, jonka takia kunnollinen oikoluku (kaiken kirjoittamisen A ja O) jää usein suorittamatta. Haamukirjailija tai toimittaja, joka ei ole kuitenkaan chefin tasoinen keittäjä, ei myöskään näe omassa tekstissään virheitä. Kustannustoimittajaraukasta puhumattakaan. Paska valuu lopulta alaspäin kuluttajalle, joka maksaa 40 euroa kirjasta, joka on täynnä puutteellisia (tai joissain tapauksissa jopa virheellisiä) reseptejä.

Laskin nopeasti keittiömme hyllyssä olevan 96 nidottua kokkikirjaa. Lehdet ja reseptivihkot ovat sitten erikseen. Jos jätetään laskuista ranskalaisen keittiön klassikot – Larousse gastronomique, l’Art culinaire moderne (vuodelta 1937 Curnonskyn esipuheella!), Maun fysiologia, Almanach perpétuel des gourmands, jne. – todella käyttökelpoisia näistä on ehkä tusinan verran. Ylivoimaisesti parhaat hankinnat ovat olleet A little taste of –sarjan pikkukirjaset.

Sorrun kuitenkin ruokapornoilun nimissä vähän väliä ostamaan nimekkäiden huippukeittäjien opuksia. Kun sitten muutamaa vuotta myöhemmin löydän hyllystämme kirjan, josta on kerran kokattu yksi annos – eikjä sekään kovin onnistunut – tunnen piston sydämessäni ja teen pyhän päätöksen olla ostamatta enää ainuttakaan kokkikirjaa. Päätös pitää ehkä kuukauden, sitten löydän itseni Hagelstamilta tai Akateemisesta lehteilemästä kirjaa, joka minun on pakko saada.

Nykyisin ymmärrän naisia, jotka omistavat sata paria kenkiä, joista yksikään ei sovi illaksi.

8 kommenttia

Anonyymi

2.3.2011 19:25

Koska tulee uusi kirja markkinoille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heini

3.3.2011 12:48

Vastaan TV:n puolesta: Vimman kirja tulee syksyllä. Luin hänen seuraavasta blogistaan.
Kysyn TV:ltä: Mikä on paras Michelin-tähti-kokin ruokakirja?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

3.3.2011 13:24

Meidän perheessä on dikkailtu Gordon Ramsayn kirjoista; ovat varsin hyvin kirjoitettuja ja oikoluettuja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.3.2011 14:20

Jamie Oliverin kirjoista olen tykännyt: ohjeet suht helppoja ja ruuat hyviä. Keittokirjojen suhteen olen vielä lapsenkengissä. Vaatimattomat 70 kirjaa vasta löytyy ;) Eniten käytössä on klassikko Kotiruoka. Mitä sieltä ei löydä, ei yleensä tarvitse. Spesiaalijutut ovat sitten erikseen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.3.2011 21:46

Blumenthalin kirja on aika hyvä innostuneelle. Kaikki reseptit eivät ole ajan väärti mikä niiden tekemiseen menee (helposti voi mennä 4 päivää yhden annoksen tekemiseen, ja rahaakin 100e). Mutta tekniikka kehittyy huomattavasti.

Toinen mistä olen pitänyt on Momofuku, kun en aiemmin ole tiennyt mitään korealaisesta keittiöstä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

15.3.2011 12:20

Mistä toi David Changin kirja on skorattu? Onnellisen Persikan kirja kiinnostaa heti! Tilasitko netistä vai löytyykö Akateemisesta?

Välimäki kertoi hauskan jutun Läskistä Ankasta, jonka labrassa se oli känyt. Kertoi olleensa pöyristynyt siitä, kuinka jengi veti arkivaatteissa ilman syndejä eikä edes pessyt käsiään ennen kokkausta. Hygienafriikkinäkin tunnetulle Hansille melkoinen sokki...

Ssäm on mun shortlistilla paikoista, joissa haluan käydä. Viime Nykin-reissulla en vain ehtinyt, Nyt yritän säätää pöytävarausta Nomaan uuden romaanin julkaisupäiväksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.3.2011 02:36

Ostin Momofukun Amazon.co.uk:sta, maksaa tällä hetkellä £15 + postitus joten ei edes ole tyyris. Sikaentusiasteille loistava kirja, vielä kun Suomesta saisi porsasta joka maistuisi jollekin. Se nuudeliliemi mikä kirjassa on isossa osassa on loistava. Vielä kun saisi kaverit arvostamaan tarpeaksi nuudelilientä mihin on pistänyt 10h aikaa ja laittanut 5kg lihaa ja luita saadakseen muutaman litran lientä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.3.2011 02:41

Loistava ruokablogi amatöörista joka kokkaa Big Fat Duck Cookbookin läpi: http://thebigfatundertaking.wordpress.com.

Momofukusta vastaava, tosin ei yhtä hyvä: http://momofukufor2.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi