Juuri näin

  • Tuomas Vimma

Suomessa valitaan vuosittain 50 parasta ravintolaa. Lisäksi Suomen Gastronominen seura valitsee Vuoden ravintolan. Myös useat lehdet (City muiden muassa) valitsevat tai äänestyttävät lukijoillansa suosikkinsa. Yleensä listat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ravintola-alan asiantuntijoiden suosiessa fine dining –paikkoja, äänestävät asiakkaat yleensä Santa Fe – Papa Giovanni –linjalla.

Omasta lempipaikasta voi tietenkin olla montaa mieltä. Ulkomailla asuva ystäväni pirautti minulle eilen, kertoi olevansa Suomessa ja kutsui illalliselle. Hän oli jo varannut pöydän Juuresta kahdelle. Juuri on siis pikkuravintola Korkeavuorenkadulla, jota hehkuttelin edellisessä bloggauksessani yhdeksi lempipaikoistani. Muutin illan suunnitelmia ja painelin Korkkarille.

Ilta oli loistava. Alkupalana tarjotut sapakset, hevosen sisäfile pääruokana ja juustoplatteri toimivat juuri niin kuin pitikin. Palvelu oli alusta loppuun saakka moitteetonta, ja tarjoilijatar veti keikkansa loistavasti. Ystäväni, jolla ei ollut kummempia odotuksia paikan suhteen, totesi Stadin ravintolatarjonnan parantuneen dramaattisesti niiden kymmenen vuoden aikana, jotka hän on ulkomailla asunut.

Istahdin toimistolla koneelle pienessä darrassa ja selailin uutisia kahvikuppi kädessäni. Juuri on valittu muutama päivä sitten Vuoden ravintolaksi. Nyt minulle selvisi, kuinka ystäväni oli osannut valita illallispaikkamme. Netistä lukemalla tietenkin.

En tunne Juuren omistajia tai henkilökuntaa, mutta harvoin olen ollut mistään palkinnosta yhtä samaa mieltä. Juuri onnistuu siinä, mitä niin moni yrittää. Se on aidosti omaperäinen, laadukas ja järkevän hintainen. 25 euroa hevosen sisäfileestä ei oikeasti näinä päivinä ole mikään paha rasti, ja viinilistalta löytyy Hewitsonin harvinaisempia herkkuja.

6 kommenttia

Anonyymi

7.3.2010 17:41

KUINK A moni noista 50 kymmenestä on pääkaupunkiseudulla??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

8.3.2010 10:38

Kysessä on siis kaksi eri kilpailua. Suomen gartronominen seura valitsee vuosittain yhden ravintolan vuoden parhaaksi. Ravintola-alan ammattilaisten Viisi tähteä taas järjestää kilpailun, jossa (lähinnä) keittiömestarit ränkkäävät Suomen 50 parasta. Viime vuonna tässä jengissä oli 22 ravintolaa Helsingin ulkopuolelta, eli melkein puolet. Parhaiten Stadin ulkopuolelta pärjäsi Mami Turusta (8.).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.3.2010 14:02

ok thanks. muuten onks toi 50 parasta joku kansainvälinen franchising?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

8.3.2010 15:25

Ei. Maailman parhaat 50 valitsee S. Pellegrinon sponssaama 50 best restaurants of the World -raati. Suomen 50 parasta taas on Viisi tähteä -lehden juttu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

12.3.2010 10:52

Ettei 50 Parasta Ravintolaa -listaus jäisi ihan historiattomaksi, kerrottakoon, että aloitimme sen ravintola-alan ammattilaisten Viisi Tähteä -lehdessä vuonna 2006 - samana keväänä, kuin The World's 50 Best Restaurants alkoi, toisistamme tietämättä. 50 Best oli alunperin juuri perustetun brittiläisen Restaurant magazinen kisa. Meitä taasen ärsytti se, ettei Suomessa ollut mitään vastaava kuin Ruotsissa vaikuttanut 199 Bord -vuosikirja ja teimme tavallaan vastineen sille Viisi Tähteä -lehdessä. Yhteistyökumppanimme ovat nyt kaksi vuotta tehneet Eesti Parimat Restorani -äänestystä Virossa. City-lehdessähän lukijaäänestysperusteinen ravintolalistaus on ollut jo 1980-luvulta lähtien. Tiedän ja tunnen sen hyvin, koska itse sen aikanaan käynnistin. Vuonna 1988 ilmestyi 350 ravintolaa sisältänyt kirja City Ravintolaopas, joka perustui lukijoiden arviointeihin. Seuraavan vuoden oppaassa oli jo n. 450 kuppilaa n. 200 harrastaja-arvioitsijan teksteistä koottuna mosaiikkina. Nämä kirjat sekä City-lehden käynnistämä ravintolakritiikki, ja Uusi Suomi -sanomalehden Viiniklubi olivat pohja ravintolakritiikille, jota tänäkin päivänä lehdistä ja verkosta luemme. Ikävä kyllä kritiikki ja sen muoto eivät ole juurikaan niistä päivistä kehittyneet samaan aikaan kun ravintolat ja ruokakulttuuri ovat edenneet huimasti. Olisi jo aika räjäyttää 1980-luvulla vakiintunut arviointien muoto ja sisältö.
terv. Eeropekka Rislakki, Viisi Tähteä, päätoimittaja

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.3.2010 10:37

^
Mitä vittua, pitääkö edetä päätoimittajaksi että unohtaa muotoilut? Ei pystynyt lukemaan tätä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi