Ihmisen seksuaalisuus ja sukupuoli-identiteetit ilmenevät eri tavoin. Vaikka ihmiset voidaan lokeroida esimerkiksi biseksuaaleiksi, homoseksuaaleiksi, transseksuaaleiksi tai vaikkapa heteroseksuaaleiksi, miehiksi ja naisiksi on raja näiden lokeroiden välillä silti häilyvä. Seksuaali- tai sukupuoli-identiteetin määrittämiseen ei ole olemassa mitään tarkkaa standardia. Oleellista määrittämisessä on kunkin ihmisen henkilölohtainen kokemus omasta itsestään. Ihminen sisällään tuntee omat mielenkiinnonkohteensa ja tietää, mikä hänen viettejään tyydyttää.
Joskus olen kuullut puhuttavan eheyttämisestä. Eheyttäminen perustuu siihen, että Jumala voi joidenkin ihmisten käsityksen mukaan eheyttää eli suoristaa ihmisen seksuaalisuuden alueen vinoumiksi tulkittuja ominaisuuksia Siinä pyritään vaikuttamaan niin, että ihminen, jolla on homoseksuaalinen identiteetti, löytäisi itsestään heteroseksuaalisen identiteetin. Eheytymiskursseja on Suomessa järjestänyt Aslan ry, joka on herätyskristillinen järjestö. Tosin heidän kantansa on, ettei Aslanilla ole eheyttämistekniikkaa, jolla homoista käännytettäisiin heteroita. Jotkut Aslanin toimintaan osallistuneet kertovat, että sielunhoitoprosessin jälkeen heidän homoeroottiset reaktionsa ovat muuttuneet spontaanisti, eivät pakottamalla. Kurssien puolustajat vakuuttavat, että he pyrkivät eheyttämään vain niitä homoseksuaaleja, jotka haluavat eheytyä. Seksuaalista tasavertaisuutta ajava järjestö Seta on vaatinut eheyttämiskursseja lopetettaviksi.[Lähde: Wikipedia]
Kuitenkin sellainen sana kuin ehyt, kalskahtaa minun korvaani hieman eri tavalla. Näkisin asian niin, että ihminen on ehyt silloin kun hän on turvassa itsensä kanssa ja toteuttaa omaa identiteettiään. Kyse on siis rohkeudesta olla oma itsensä. Jotta jokainen voisi turvassa olla se miksi itsensä kokee, tarvitaan yhteiset pelisäännöt. Suomen eduskunta on säätänyt lakeja, joiden nojalla määritellään, miten ihminen saa itseään yhteiskunnassa toteuttaa.
Yhdenvertaisuuslain kahdeksannessa pykälässä lukee seuraavasti.
Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.[Lähde: Finlex]
Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.
YK ja Euroopan parlamentti ovat antaneet päätöslauselmat, joissa tuetaan ja hyväksytään transseksuaalisuus ja erilaiset seksuaali-identiteetit osaksi loukkaamattomia ihmisoikeuksia. Suomi on myös allekirjoittanut nämä päätöslauselmat.
Uskonnonvapauslain seitsemännessä pykälässä sanotaan.
Rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tarkoituksena on järjestää ja tukea uskonnon tunnustamiseen ja harjoittamiseen kuuluvaa yksilöllistä, yhteisöllistä ja julkista toimintaa, joka pohjautuu uskontunnustukseen, pyhinä pidettyihin kirjoituksiin tai muihin yksilöityihin pyhinä pidettyihin vakiintuneisiin toiminnan perusteisiin. Yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.[Lähde: Finlex]
Pitäisikö esimerkiksi Aslan ry:n harjoittama eheyttäminen siis nähdä uskonnonvapauslakiin perustuen hyväksyttävänä toimintana, joka pohjautuu uskontunnustukseen, pyhinä pidettyihin kirjoituksiin tai muihin yksilöityihin pyhinä pidettyihin vakiintuneisiin toiminnan perusteisiin. Vai pitäisikö tämänkaltainen eheyttäminen nähdä yhdenvertaisuuslakiin perustuen tuomittavana, sillä jokaisen, ei pelkästään heteroseksuaalin, pitää voida pelkäämättä ja rohkeasti olla oma itsensä.
Seksuaalioikeudet ovat kansainvälisten seksuaaliterveys- ja perhesuunnittelujärjestöjen tekemä laajennus ihmisoikeuksiin. Seksuaalioikeuksilla pyritään suojelemaan yksilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta sekä hyvinvointia. Keskeisinä tavoitteina seksuaalioikeuksien edistämisessä 2000-luvulla on nähty hoidosta riippuvaisten ihmisten seksuaalioikeuksien toteutuminen (esim. pitkäaikaissairaat, vammaiset, vanhukset, mielenterveyden ongelmista kärsivät), seksuaalivähemmistöjen sekä vaihtoehtoryhmien seksuaalioikeuksien toteutuminen (esim. homoseksuaalit, sadomasokistit, polyamorian kannattajat) sekä nuorten seksuaalioikeuksien parantuminen.[Lähde: Wikipedia]
Mielestäni ihmisen pitäisi voida toteuttaa itseään yhteiskunnassa millä tahansa tavalla, niin kauan kun se ei saata ketään vaaralle alttiiksi tai vahingoita kenenkään terveyttä.
Mitä sitten on terveys. Jokainen ymmärtää helposti fyysisen terveyden käsitteen, mutta mielenterveys ei olekaan yhtä yksiselitteinen asia. Suomen kielen sanakirja määrittelee sen psyykkiseksi hyvinvoinniksi ja riittäväksi sopeutumiseksi sosiaaliseen ja muuhun ympäristöön.
Erityisesti moraalin suhde terveyteen herättää eripuraa ihmisten välillä. Eheyttämiseen suhtaudutaan usein juuri moraaliin vedoten. Kuitenkin se mikä yhdelle on syntiä, voi toiselle olla tärkeä osa oman identiteetin toteuttamista. Linjanveto siihen, mikä on normaalia tai mikä perverssiä on vaikeaa, koska yksilöiden väliset erot moraaliin nähden ovat suhteessa siihen ympäristöön, jossa kukin elää ja perustuvat myös kokemukseen omasta itsestä. Miten voidaan määritellä mielenterveyteen kuuluva riittävä sopeutuminen sosiaaliseen ja muuhun ympäristöön, kun yhteiskunnassa on erimielisyyttä normeista?
Mahdollisuus toteuttaa itseään on myös mielenterveyttä edistävä asia. Se, että joutuu peittelemään omaa suuntautumistaan voi aiheuttaa ongelmia mielenterveydessä. Hyvinvointi on osaltaan myös onnellisuutta ja onnellisuuteen kuuluu turvallisuus, syrjimättömyys ja mahdollisuus elää omaa itseään kunnioittaen.
Maailman terveysjärjestön mukaan mielenterveys on psyykkistä terveyttä eli kykyä hyödyntää omia henkisiä voimavarojaan sekä emotionaalista terveyttä eli kykyä tunnistaa omia ja muiden tunnetiloja ketään vahingoittamatta. Emotionaaliseen terveyteen kuuluu siis omien ja toisten ihmisten tunteiden kunnioittaminen. Ihminen, joka tulee rakastetuksi, omaa hyvän emotionaalisen terveyden ja tämä on henkisten voimavarojen perusta. Mielenterveysongelmat kumpuavat syrjinnästä.
Yleiseen mielipiteeseen vedotaan puolin ja toisin, kun kiistellään esimerkiksi tasa-arvoisesta aviolittolaista. Yleinen mielipide vaihtelee sen mukaan kenen kanssa puhut. Lainsäädäntöön tosin voi vaikuttaa äänestämällä. Silloin on hyvä muistaa, että politiikkaakin tehdään osin vakaumuksen pohjalta ja äänestäminen vaaleissa voi ratkaista paljon.
Asiamies Heikki Krook
1 kommentti
Ihanainen88
19.11.2024 04:34
Jos oma seksuaalisuus mietityttää, niin tuohonhan on erilaisia testejä olemassa. Taitaa tuo Kleinen seksuaalisuustesti olla se kuuluisin. https://www.sweetkiss.fi/seksuaalisuustesti-testit-ja-itsetutkiskelu/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin