Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Kun tietty ajanjakso loppuu, alkaa seuraava. Minua nämä katkokset ahdistavat, jos eivät suorastaan pelota!
Nuoruuteni meni oppikirjamallikkaasti. Kun ala-aste päättyi, siirryin yläasteelle ja niin taas seuraavassa välissä tuttuun lukioon. Kun voimisteluryhmän ikäraja alkoi paukkua, vaihdettiin seuraavaan ikäryhmään eikä kukaan jäänyt katsomaan taakseen. Vielä lukion jälkeenkin jonkinmoista muutosstressiä kärsineenä sain miellyttävän suunnan elämääni töiden merkeissä, joita jatkui seuraavan kolme vuotta. Sitten vintti pimeni, kuului viri-viri-tööt-tööt, kaikki muuttui. Sain uupumus- ja masennusdiagnoosit ja kadotin punaisen langan.
Kuitenkin, sopeuduin uuteen elämääni sairaana: tunnistin ahdistus- ja paniikkikohtaukset; luin mindfulnessia ja mietiskelin; söin lääkkeeni. Siihen turtuu. Ensin turruin tahaltaan, yritin elää tätä uutta elämää. Kohta huomasin turtuneeni huomaamattani, niin, etten enää yrittänytkään muuta. Onneksi elämääni on sattunut paljon hyviä ihmisiä niin viranomaispuolelta kuin perheeni ja extended-familyni merkeissä ja minut sysättiin sairaalakierteestä koulun penkille.
Koulu ahdisti, kaikki oli taas uutta. Piti pysytellä hereillä. Piti olla sosiaalinen. Piti herätä aikaisin. Kauheaa. Ensimmäinen puoli vuotta koulussa oli ihan turhaa. En pysynyt hereillä enkä puhunut kenellekään. Syömiseen liittyvät ongelmat alkoivat painaa mieltä ja käytin ruokatauot mieluummin nukkumiseen luokassa. Mutta kenties opettajani sinnikyydellä tai sitten tällä aikaisemmallakin turtumisella kesän jälkeen koulu alkoi maistua enemmän ja palasin kuin elävien kirjoihin, näin sanoakseni. Mulla oli taas jotain sanottavaa ja itse asiassa ihmisten seura alkoi sekin kiinnostaa!
Sain ensimmäisen kevään “zombeilun” seurauksena pidennetyn koulujakson, eli vielä yhden kevätlukukauden koulua, ja otin sen vastaan kiitollisena. Kun koulu alkoi päättyä olin hermorauniona, mitä tekisin nyt, mutta opettajani ansiosta sain haettua uuteen kouluun, ja sinne pääsinkin!
Uusi koulu oli taas uusi alku. Pelotti, kammotti. Teki mieli palata vanhoihin (huonoihin) tapoihin ja ahdistua ja panikoida. Onneksi koulun henkilökunta otti minut huomaansa ja alkujännitys helpotti vähitellen. Nyt kolme vuotta tämän koulun seinien sisällä on kohta ohi, ja taas uusi aikakausi alkaa.
Se pelottaa!
Toivon, että nykyisen kouluni kevätjuhlan jälkeen voin hurrata opettajille, että matkani opintiellä vielä jatkuu, korkeakoulututkintoon asti. Toivon, että voin sanoa, että työtilanne näyttää hyvältä. Toivon, että voin sanoa, että vietän elämäni kesää elämäni miehen kanssa, kunnes syksyllä aloitan toiminnan “x”. Toivon, että itse uskon, että hyvä on vielä edessäpäin. Uskon vakaasti, että näin on.
-Unilintu-
*Myös kiertotiet ovat matkan tekemistä*
Kävin jokin aika sitten tutustumassa Lyhtyyn. Lyhty ry on voittoatavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa palveluita kehitysvammaisille henkilöille. Lyhty järjestää erilaisia pajoja, kuten kulttuuri- , radio- ja mediapajat. Pajat ovat työpaikkoja vammaisille. Lyhdyssä toimii myös Lamppu, joka on kehitysvammaisille nuorille tarkoitettu itsenäiseen elämään ja työelämään valmentava koulutus.
Lyhdyn kautta sain haastatelavakseni Jessican(18) ja Anteron(33). Jessica opiskelee Lampussa ja Antero puolestaan on töissä Lato -työpajassa, jossa hoidetaan puutarhaa ja tehdään ulkotöitä. Sekä Jessica, että Antero olivat tyytyväisiä elämäänsä. Oli melkein hämmentävää jutella heidän kanssansa, koska harva tapaamani ihminen on niin välittömällä tavalla onnellinen.
Vammainen ei ole sairas, eikä vammaton terve. Näitä asioita ei voi verrata toisiinsa. Vammaisuus ei ole mikään sairaus ja suurinosa vammaisista on ihan terveitä. Meillä kaikilla on rajoja, joiden puitteissa joudumme elämään. Yhteiskunta muokkaa ihmistä sellaiseen rooliin, mihin hän parhaiten sopii. Yhteiskunta piirtää viivat, joiden sisällä ihminen joutuu elämään.
Minullakin on rajani, jotka ovat muokkautuneet ympäröivän maailman mukaan. Minä en juurikaan harrasta liikuntaa, koska olen siinä huono. Ala-asteella saatu kutonen tappoi yrittämisen. En saa palloa kiinni, en jaksa juosta, en osaa luistella. Sen sijaan piirsin, ja minua kiitettiin siitä. Niin minä piirsin enemmän ja harrastin liikuntaa vähemmän.
Minun isosetäni maalaa. Hän ei ole hyvä siinä, mutta silti hän maalaa. Hän tekee sen siksi, että hän nauttii siitä. Minä en mene sanomaan hänelle, että hänen perspektiivinsä on ihan hukassa. Tiedän, että tuollaiset kommentit vain tappavat luovuuden. Sellaisiin kommentteihin väistämättä törmää, jos yrittää tehdä jotakin, jota ei osaa. Minulle on sanottu riittävän monta kertaa, että en osaa laulaa. Minä en siis laula. En edes veisaa virsiä kirkossa.
Minä en siis sovi Sibelius akatemiaaan. Sen sijaan minä olen hyvä piirtämään, minun täytyy pyrkiä Taikiin, eli nykyiseen Aalto-yliopistoon. Lyhdyn toiminnassa ei kohdisteta yksilöön samanlaista arvottelua. Ihmiset saavat tehdä asioita, joista pitävät, eikä heidän suoritustaan millään tavalla numeroida tai arvostella.
Melkein kadehdin Lyhdyn asiakkaita. Tuntuu, että heillä on aivan erilainen vapaus olla ja tehdä mitä haluaa ilman oletuksia, kritiikkiä ja normeja. He ovat yhteiskunnan kannalta jo syntyessään menetettyjä tapauksia. Silti Lyhdyn ja Lampun toiminnassa heihin uskotaan. He eivät ole vammaisia. He ovat ihmisiä ja yksilöitä, joille Lyhty antaa mahdollisuuden. Kun kukaan ei painosta suorituksiin, voi toteuttaa itseään ilman rajoja. Anterolla oli bändi ja hän räppäsi. Kysyin häneltä, että tuleeko heistä kuuluisia. Antero hämmentyi, ja ymmärsin, että hän ei ollut juurikaan miettinyt asiaa. Hän teki musiikkia omaksi ilokseen.
Ehkä onni on sitä, että saa olla oma itsensä. Ehkä onni on sitä, että kukaan ei sano, mitä sinun pitäisi olla. Koko Lyhdyn ilmapiiri on kannustava ja positiivinen. Ehkä onni tarttuu asiakkaista henkilökuntaan tai sitten toisinpäin. Ehkä me valtaväestö olemmekin niitä rajoitteisia. Ainakin välittömyydessä meillä on oppimista.
Lääkekannabis on lääkinnällisissä tarkoituksissa käytettyä, hamppukasvista saatavaa ainetta. Hamppukasveja on olemassa useita eri lajikkeita, osa niistä on kuitukasveja, joista tehdään muunmuassa kankaita ja köysiä. Hamppukasveista kolme lajia eli Cannabis sativa, Cannabis indica ja Cannabis ruderalis sukuihin kuuluvat kasvit sisältävät eniten kannabinoideja. Kannabiksen hoitava vaikutus perustuukin siinä oleviin kannabinoideihin, joita on löydetty kasvista ainakin 85 kappaletta, sekä terpeeneihin, joita on löydetty kasvista yli 200 kappaletta. Suullinen perimätieto yhdistää kasveihin eri ominaisuuksia. Esimerkiksi indican uskotaan rentouttavan ja rauhoittavan ja sativan piristävän.
Kannabiksen käyttö päihtymistarkoituksessa on Suomen rikoslaissa säädetty rangaistavaksi teoksi. Jos lääkekannabista otetaan esimerkiksi sumutteena suuhun, kannabinoidien määrä veressä pysyy matalana ja niitä on veressä kauemmin. Siksi lääkekannabis vaikuttaa tasaisesti eikä päihdytä. Kun kannabista poltetaan, kannabinoidien pitoisuus nousee nopeasti ja korkeammalle. Sen vuoksi vaikutuskin on voimakkaampi. Se on lääkekannabiksen ja päihteenä käytettävän poltettavan kannabiksen tärkein ero. Lääkekannabiksen käyttö päihteenä on epätodennäköistä, koska lääkekannabiksen päihdyttävät vaikutukset ovat harvinaisia. Kannabis lisättiin Suomen lääkeainelistaan 1. lokakuuta 2008.
Hampun kasvattaminen huumausainekäyttöön, samoin kuin kannabiksen hallussapito, maahantuonti, myynti, levitys ja käyttö on kiellettyä rikoslain 50. luvun 1. §:n mukaan. Huumausaineen käyttörikokseen syyllistyy se, joka laittomasti käyttää taikka omaa käyttöä varten pitää hallussaan tai yrittää hankkia vähäisen määrän huumausainetta. Huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Hampun viljely on kuitenkin rangaistavaa vain, jos tarkoituksena on ollut aineen käyttö huumausaineena. Lähde: http://ahj-law.fi/index.php?page=huumausainerikokset
Apua monenlaisiin sairauksiin ja oireisiin
Kannabiksen kipua lievittävät vaikutukset on tunnettu jo tuhansia vuosia. Kannabinoidien ja kivun moderni tieteellinen tutkiminen alkoi 1971 Russel Noyes Jr:n tutkimuksesta, jossa huomattiin että useat eri tyyppiset kiputilat ovat hoidettavissa kannabiksen avulla. Alankomaat hyväksyi kannabiksen käytön reseptilääkkeenä ensimmäisenä maailmassa syyskuussa 2003 syöpäkivun, HIV:n ja MS-taudin jäykkyyden hoitoon. Nykyään varsinkin Yhdysvallat, Britannia, Alankomaat, Kanada, Israel ja Australia tekevät lääkekannabistutkimusta. Yhdysvalloissa lääkekannabis on sallittu 22 osavaltiossa.
Kannabista on tutkittu myös korvaushoitomuotona alkoholismiin ja huumeriippuvuuteen. Kannabiksen eduiksi katsottiin käytöstä aiheutuvat vähäisemmät sivuvaikutukset, oireiden parempi hallittavuus ja pienempi vieroitusoirepotentiaali. Vaikka aihe onkin kiistanalainen, joukko lääkäreitä on sitä mieltä, että kannabis voi auttaa masennuksen, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, ahdistuksen ja vastaavien sairauksien tai tunnetilojen hoidossa. Kannabiksen vaikuttavien ainesosien vaikutuksia on tutkittu myös skitsofrenian hoidossa.
Mielenterveysongelmissa kannabiksen käytön riskit voivat kuitenkin olla suuria kertoo ylilääkäri Timo Seppälä THL:stä. Seppälän mukaan itse viljelty kannabis eroaa vaikutuksiltaan ja laadultaan vakioiduista lääkekannabisvalmisteista. Siksi se ei sovellu itsehoitolääkkeeksi missään olosuhteissa.Lähde: http://www.iltalehti.fi/terveys/2014101418743850_tr.shtml
Eräässä tutkimuksessa kannabiksen vaikuttavan aineen tetrahydrokannabinolin todettiin vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin sekä hidastavan taudin etenemistä tehokkaammin kuin perinteiset lääkkeet. ADHD-oireisiin lääkekannabis saattaa olla varteenotettava vaihtoehto. Glaukooman eli silmänpainetaudin hoidosta on julkaistu tapausselostuksia, joissa kannabis on laskenut silmänsisäistä painetta, kun muut hoitotoimenpiteet ovat olleet tehottomia.
Espanjalaiset tutkijat totesivat Nature medicine -nimisessä lehdessä, että tetrahydrokannabinoli toimisi keuhko- ja aivosyöpälääkkeenä. Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöä kannabinoidien syöpäsoluja tuhoavasta vaikutuksesta ja mahdollisesti normaaleja soluja tervehdyttävästä vaikutuksesta. Kannabidiolin on havaittu laboratorio- ja eläinkokeissa sammuttavan monien syöpälajien etenemisestä vastuussa olevan ID1-geenin.
Lääkekannabis Suomessa
Suomessa on käytössä viisi lääkekannabisvalmistetta. Sativex-kannabislääkevalmiste sai myyntiluvan Suomessa vuonna 2012. Tämä tarkoittaa ettei Sativexille tarvita erityislupaa vaan neurologian erikoislääkärin tai neurologian alan sairaalayksikön lääkärin kirjoittama resepti riittää.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean erityisluvalla voi saada valmisteita, jotka sisältävät kuivattua kannabiskasvin kukintoa. Lupa myönnetään vuodeksi kerrallaan.
Erityisluvan ehdoissa ei rajoiteta aiheita, johon kannabista voi määrätä. Erillaiset reumasairaudet, polyneuropatia, migreeni, nivelkivut, eri syöpiin liityvät kivut sekä monet muut diagnoosit ovat olleet aihe hyväksyttyyn erityislupaan. Lähtökohtana on potilaan hoitovasteen parantaminen.
Erityisluvan edellytykset ovat lyhyesti seuraavat:
– Potilaalla on toteutettu perinteisiä hoitokeinoja, joista ei ole ollut riittävää vastetta. Kun potilasta on yritetty hoitaa erityyppisten kipulääkeiden, rentoutushoitojen, mahdollisen ENMG-sähkö hoitojen jne. avulla eivätkä ne ole tehonneet voidaan siirtyä kannabislääkitykseen. Viimekädessä ratkaisun tästä tekee hoitava lääkäri. Fimean rooli on valvoa yleisen käytännön noudattamista potilaskohtaisen tarpeen mukaan.
– Hoitava lääkäri allekirjoittaessaan hakemuksen luettelee viimeisimmät hoitomuodot ja toteaa niiden vasteen olleen heikko.
– Uusinta reseptiin ja erityislupahakemukseen voi hoitava lääkäri todeta hoidon toimineen toiveiden mukaisesti ja näin suosittaa lääkityksen jatkamista.
Suomessa kannabiksen KELA-korvattavuuden myöntämiseksi on tehty ensimmäinen askel.25.02.2015 Lääkeidenhintalautakunnalle on jätetty hakemus Bedrocan lääkkeen tukkuhinnan vahvistamiseksi. Tämä on ensi askel siihen että KELA voi myöntää 35% peruskorvattavuuden Bedrocanille. Kun päätös tukkuhinnasta saadaan viedään asia välittömästi KELAn käsiteltäväksi.
26.03.2015 Hintalautakunnasta on kerrottu että käsittelyaika on noin 6kk. Lähde: http://laakekannabis.fi/kannabiksen-kela-korvaus/
Asiamies
Lisää lääkekannbiksesta Mielettömän valon radiolähetyksessä Helsingin Lähiradiossa 100,3 MHz 23.2 klo 10-14.