Tieto niin sanotusta Keroputaan hoitomallista kantautui minulle ensiksi puskaradion kautta ja vuonna 2011 silmiini osui aiheesta kirjoitettu lehtiartikkeli. Pääsin tutustumaan malliin myös vuoden 2013 Mielenterveysmessuilla järjestetyssä seminaarissa, jossa hoitomallia kehittänyt Jyväskylän yliopiston psykoterapian professori Jaakko Seikkula toimi yhtenä pääpuhujana. Lisäksi kävimme vuoden 2016 talvella Mieletöntä valoa -mediahankkeen kanssa haastattelemassa professori Seikkulaa ja tutustumassa Keroputaan mallia toteuttavaan nuorisopoliklinikkaan Kemissä. Tässä kirjoituksessa nostan esiin mielestäni keskeisiä tekijöitä Keroputaan hoitomallista.
Apua nopeasti ja yhteisvoimin
Keroputaan sairaalassa aikuis- ja nuorisopuolen poliklinikalla toimii 24 h akuutti vastaanotto, johon voi soittaa apua tarvitseva itse tai joku hänen läheisensä. Autettavalle järjestetään hoito niin nopeasti kuin mahdollista eli heti ensimmäinen yhteydenotto toimii ikään kuin lähetteenä. Näin hoitoon pääsy on huomattavan nopeaa ja akuuteissa tilanteissa ensimmäinen hoitokokous järjestetään vuorokauden sisällä yhteydenotosta.
Avoimen dialogin hoitomallissa kaikki hoitokokoukset tapahtuvat hoidettavan läsnä ollessa. Näin ollen niin sanottu ”psykiatrinen auktoriteetti”, jossa psykiatrilla tai hoitohenkilökunnalla on viimeinen sana sanottavana hoidettavan henkilön hoidosta ei kuuluu avoimen dialogin hoitomalliin vaan hoitokokous on demokraattinen eli kaikilla ja varsinkin hoidetavalla itsellään on mahdollisuus ja oikeus esittää tuntemuksensa ja ajatuksesta hoidosta. Hoidettavalla itsellään on avoimen dialogin ajatusten mukaan avaimet omaan paranemisprosessiin, mutta hoitohenkilökunta toimiin niin sanotusti hoidettavan henkilön hoidon tienviitoittajana. Itse olen kokenut saman omassa paranemisprosessissani eli lopulta minä itse olen elämäni paras asiantuntija.
Keroputaan hoitomallissa minua yllätti ehkä eniten heidän poikkeuksellinen keinonsa hoitaa sekavassa mielentilassa olevaa asiakasta perinteiseen psykiatrian hoitomalliin verrattuna. Esimerkiksi jos hoidettava henkilö on psykoositilassa niin avoimen dialogin hoitomallissa ei asiakasta heti pumpata täyteen lääkkeitä vaan hänen psykoosikokemuksiaan oikeasti kuunnellaan ja yritetään ymmärtää, mistä on kyse, mikä on voinut johtaa tilanteeseen ja mikä olisi parhain hoitomuoto juuri hänelle. Hoidettavan hoito pyritään järjestämään omassa lähiympäristössä mieluiten kotihoitona ja perhe sekä hoidettavan lähiverkosto pyritään ottamaan mukaan, jotta ympäristö on mahdollisimman tuttu, turvallinen ja kodinomainen. Jos on kyse yksinäisestä ihmisestä, jolla vaikka perhettä ei ole, niin sitten käytetään kaikkea sitä verkostoa mitä on tai verkostoa ruvetaan järjestämään.
Tavanomaisesta psykiatrian hoidosta poikkeavaa Keroputaan mallissa on myös se, että hoitohenkilökunnalla on terve näkemys ihmisen inhimillisyydestä ja erehtyväisyydestä. Hoitohenkilökunta on valmis myöntämään, että hekin voivat olla avuttomia ja tehdä vääriä arvioita hoidon suhteen. Esimerkiksi jos hoidettavan hoito ei olekaan toteutunut toivotulla tavalla niin asia otetaan puheeksi hoitokokouksessa ja yhdessä yritetään löytää toisenlainen suunta hoidolle. Tällaista asennetta en itse ole kokenut omassa hoidossani. Olisin kaivannut juuri kuuntelevaa ja keskustelevaa otetta, enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan hoitooni ja maltillisempaa lääkkeiden määräämistä.
Muutoksen mahdollisuus
Keroputaan hoitomallin juuret ovat lähtöisin 1980-luvulta. Länsi-Pohjan alueella oli siihen aikaan Europpaan korkeimmat skitsofreniaa sairastavien luvut eli alueella oltiin pattitilanteessa ja tämä kriisi laittoi moottorit pyörimään. Keroputaan sairaalan henkilökunnan paneutumisen, kehittämisvalmiuden ja pitkäjänteisyyden tuloksena kehittyi nykyinen ja yksi maailman kuuluisimpia ja toimivimpia psykiatrian hoitomalleja.
Psykoterapian professori Jaakko Seikkula on ollut mukana kehittämässä Keroputaan hoitomallia alusta lähtien. Tekemässäni haastattelussa hän kuitenkin korostaa että avoin dialogi ei ole yksi ja ainut hoitomuoto vaan hän pääasiassa haluaa vaikuttaa nykyisin vallalla olevaan psykiatriseen hoitoon niin, että hoidot olisivat humaanimpia, ihmislähtöisiä ja kokonaisvaltaisia. Juuri näihin tavoitteisiin pyritään avoimella dialogilla, perheen ja muun sosiaalisen verkoston mukaan otolla ja psykoterapeuttisella otteella. Keroputaan hoitomalli on myös maailmalla kuuluisa ja ulkomailla avointointa dialogia on länsimaissa otettu käyttöön psykiatriseen hoitokäytäntöön. Jaakko Seikkula itse matkustaa melkein joka toinen viikko ulkomailla luennoimassa avoimesta dialogista. Suomessa hoitomallin periaatteita on sovellut ympäri Suomea kunnallisessa mielenterveyshoidossa.
Tutkimustuloksia Keroputaan hoitomallista on 20 vuoden ajalta ja noin 80% psykoosin saaneista paranee eikä heidän psykoosinsa uusiudu tai kroonistu, koska hoidettavien hoito aloitetaan heti. Vain noin 30 % Keroputaan hoitomallia saaneista käyttää pysyvästi neuroleptejä eli antipsykoottisia lääkkeitä. Pääasiassa neuroleptejä määrätään vain väliaikaisesti ja hoidettavan neuroleptien tarvetta seurataan kokoajan ja pyritään laskemaan annostusta sitä mukaan kun hoidettava kuntoutuu. Keroputaan hoitomalli on yksin halvimpia ja tehokkaimpia psykiatrisia hoitomuotoja, mitä tällä hetkellä on Suomessa ja mahdollisesti Euroopassa.
Vaikuttaisi siltä että Keroputaan hoitomallin toimivuuden salaisuus on yhteisöllisyys. Katsoin hiljattain dokumenttisarjan Sairauksiemme alkuperä, jossa käsiteltiin neljää sairautta, jotka tuottavat eniten sairaanhoitokuluja ja kuolemia maailmalaajuisesti. Yksi sairauksista on masennus ja yhdeksi hoitomuodoksi on ruvettu soveltamaan alkuperäiskansojen yhteisöllistä elämäntyyliä moderniin maailmaan sovitettuna ja hoitotulokset ovat olleet lupaavia. Keroputaanhoitomallista löytyy mielestäni juuri tätä yhteisön voimaan perustuvaa viisautta.
Tara
Kuuntele myös podcast Keroputaan mallista
https://soundcloud.com/mieletontavaloa/keroputaan-malli-hoitomuotona-avoin-dialogi
Lähteet:
prof. Jaakko Seikkulan haastattelu, Mieletöntä Valoa -hanke 7.12.2015
Muistiinpanot keskustelusta nuorosopoliklinikan henkilökunnan kanssa Kemissä 15.2.2016
Avoin dialogi: Vaihtoehtoinen näkökulma psykiatrisessa hoitojärjestelmässä. Seikkula ja Alakare. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2004;120(3):289-96, www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo94071.pdf
Avoin dialogi: Open dialogue https://www.youtube.com/watch?v=c4aKg7gZZrk
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/28/sairauksien-alkupera