Ilokseni huomasin tarkastellessani seinäkalenteria (jotta pysyn päivissä mukana, lomalaisella ei ole niin väliä muutoin, missä päivässä ollaan), että ensi viikolla on kiva päivä, nimittäin
13. päivä perjantai
Ah, hieno päivä, kerrassaan! (Miksi kirjoitan tätä nyt, selvinnee myöhempänä). Pelkoa perjantaita 13. päivää kohtaan kutsutaan myös hienommalla nimellä paraskavedekatriafobia.
Ihan ensimmäisenä mieleeni piirtyi mielikuva siitä, kuinka olin vuosia sitten lähdössä Dublinista kotimatkalle ja B&B paikkani perhe olivat kaikki kauhuissaan asiasta. Ei siksi, että lähdin, vaan siksi, että oli perjantai 13. päivä. Varsinkin perheen äiti oli aidosti paniikissa: Et sinä voi lähteä minnekään ja varsinkaan lentää tänään! Itseäni se lähinnä huvitti (jo silloin) ja kuten hyvin näkee, olen hengissä. Edelleen.
Moniakin liikennevälineen tapaturmia on sattunut kyseisenä päivänä, viimeisimpänä suurempaa huomiota saanut Costa Concordian haaksirikko ja uppoaminen. Myös 70-luvulla tapahtunut matkustajakoneen tippuminen Andeille muistetaan hyvin - siitähän on tehty ainakin yksi elokuvakin, Elossa!, jonka olen nähnyt silloin tuoreeltaan leffateatterissa. Joku vuosi sitten Finnairin lento AY666 HELsinkiin Kööpenhaminasta pääsi kuin pääsikin perille, vaikka lensikin tuona pahamaineisena päivänä. Kone oli vieläpä täyteen buukattu...
Historiasta löytyy mainintoja tapahtumista, kuten 1300-luvulta Temppeliritareiden tuhoamisesta tai Saksan talouden romahduksesta 1927 (ns. musta perjantai), joka osaltaan vaikutti tulevaan historian kulkuun merkittävästi - A. Hitlerin kerrotaan olleen suunnilleen ainut onnistuja romahduksesta... Miltei yhtä suuri vaikutus historian kulkuun on heavymetal -musiikin synty, kun Black Sabbathin ensimmäinen albumi julkaistiin. (Ks alle, jos uskallat)
Myös muita päiviä pidetään joissakin maissa pahan onnen päivinä, esimerkiksi tiistaita 13. tai perjantaita 17. päivää ( http://en.wikipedia.org/wiki/Friday_the_13th )
13 pidetään yleisesti epäonnen lukuna ja taikauskoista pelkoa numeroa kohtaan kutsutaan hienommin triskaidekafobiaksi. Joissakin kulttuureissa päinvastoin lukua pidetään hyvänä (esim. mayat, atseekit, itäiset kulttuurit, muinaisessa egyptissä luku symboloi kuoleman jälkeistä elämää) ja varsinkin juutalaisille luku on onnen numero. Suurimpana syynä tähän uskomukseen pidetään sitä, että Jeesuksen viimeisellä aterialla oli 13 osanottajaa. Siksi nykyäänkin 13 hengen seuruetta ei hirvittävän mielellään kutsuta saman pöydän ääreen - tai jos vahinko on tapahtunut, pitää kaikkien ehdottomasti nousta pöydästä yhtä aikaa, koska uskomukseen liittyy ensimmäisen nousijan pikaisesti todentuva kuolema (Juudas). Myöskään viikingit eivät kerääntyneet syömään saman pöydän ääreen, jos osallistujia oli tämä luku. Maailmalla on yleistä, ettei lukua näe kerroksissa, kadun/talojen numeroissa, penkkiriveissä jne. Sinänsä harhaanjohtavaa, jos ajattelee luvun kuitenkin olevan olemassa - se penkkirivi, jossa on numero 14, onkin kolmastoista... Asiaan paneutuvat ihmiset välttelevät mielellään myös lukua 14 (ja jos ollaan tarkkoja, monia muitakin).
Ilokseni huomasin, että edellisessä blogissa mainitsemallani Charles Mansonilla on nimessään 13 kirjainta - jonkun lähteen mukaan se selvästi altistaa pahuudelle (kuten oli myös esim. Jack The Ripper/Viiltäjä-Jackilla). Samoin Amerikan lipussa on 13 raitaa ja 13 tähteä. En edes lähde spekuloimaan, mitä se edustaa... Magiikassa kerrotaan mustaan messuun osallistuvan aina 13 noitaa, jotka tulevana perjantaina uhraavat/pyhittävät rituaalinsa Freyjalle (ks tuonnempana).
Perjantaita on pidetty yksinäänkin epäonnen päivänä ja juuret ulottuvat taas Raamatun kertomuksiin, jonka mukaan perjantaina on sattunut ainakin suuri vedenpaisumus, syntiin lankeaminen ja Jeesuksen ristiinnaulitseminen. Muinaisen Rooman aikoihin yleinen teloituspäivä oli perjantai. Perjantaita on myös pidetty feminiininä päivänä (ja siten osin pahana itsessään) ja germaanisissa kielissä päivän nimitys tulee kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaresta Freyja tai Frigga (friday). Perjantai on myös astrologiassa planeetta Venuksen nimikkopäivä, joka myöskin tunnetaan rakkauden jumalattarena. Molempiin liitetään myös sodan ja taistelun jumalattaruus ja se usein unohdetaan. Immanuel Velikovsky väitti teoksessaan Worlds in collision, että Venuksen lähentyminen liian lähelle maata olisi aiheuttanut suurta tuhoa, josta mytologioissa puhutaan.
Jotta emme pääsisi näin vähällä kaikesta jännittävyydestä mitä liittyy ensi perjantaihin, on ehdottomasti lisättävä täysikuu. Ähhäh, kaikki luulivat pääsevänsä helpolla!
Myös kuuhun liitetään feminiinisyys vahvasti. Kuun kierto / vuosi on 13 x 28 eli täysikuita on vuoden aikana keskimäärin 13 (<- did´n see that coming!) Kuuhun liittyviä jumalattaria ovat mm. Diana, Isis, Selene, Luna. Carl Jungin mukaan kuu edustaa ihmisen alitajuntaa ja joskus sen vaikutuksen väitetään valvottavan ihmisiä (siis sekä kuun että alitajunnan). Monissa kultuureissa tai uskonnoissa, kuten buddhalaisuudessa, amerikan intiaanien, inuiittien tai kiinalaisten keskuudessa liitetään kuuhun eläin jänis. Mytologian mukaan myös jumalatar Diana ottaa halutessaan jäniksen hahmon.
Täysikuu vaikuttaa paitsi vuorovesiin, myös eläinten käytökseen. Merieläimet nousevat pinnalle tai jopa maalle, sudet ulvovat ja huuhkajat huhuilevat enemmän, sammakot kutevat. Myös ihmisten käytökseen täysikuu vaikuttaa, wikipedian mukaan "kuuhulluus on uskomuksissa fanaattinen tai innostunut tila tai jopa mielenhäiriö, jonka saa aikaan täysikuu. Kuuhullu voi seota väliaikaisesti tai lopullisesti. Monien taruolentojenkin uskotaan olevan aktiivisimmillaan juuri täydenkuun aikaan." Taruolentoihin kuulunnee täysikuun aikaan ilmaantuvat ihmissudet.
Väkivaltaisen käytöksen kerrotaan lisääntyvän, erityishuomiona intohimorikosten ja salamurhien yleistyminen. 1800-luvulla oli tavanomaista anoa pienempää tuomiota rikokseen, jos siihen oli syyllistynyt täysikuun aikaan. Samoin psyykkiset oireet, kuten mania, lisääntyvät - jo Hippokrateen kerrotaan syyttäneen täysikuuta hullluuden lisääntymisestä. Englannin kielen sana lunatic lienee kertovan juuri tästä ilmiöstä... Täydenkuun aikaan kerrotaan myös syntyvyyden lisääntyvän ja leikkauksia vältellään (lisääntynyt verenvuoto). Toisaalta täydenkuun aikaan pullotettu viini tai muu alkoholijuoma onnistuu normaalia paremmin.
Jotta saisimme kaikista parhaan hyödyn tulevasta Mansikkakuusta perjantaina 13. päivä, on otettava huomioon vielä yksi asia: Merkurius perääntyy (alkaen jo 7.6.)
Astrologiassa merkurius liitetään ennen kaikkea kommunikaatioon ja kaikenlaiseen viestintään, Merkurius oli mytologioissa jumalten sanansaattaja. Se edustaa myös älyllisyyttä, järkeä ja kykyä analysoida asioita. Tämän lisäksi se liitetään kaikenlaisiin (sähkö)laitteisiin, liikkumiseen ja matkustamiseen, kaupankäyntiin ja sopimuksiin. Perääntyvässä liikkeessä se hankaloittaa kaikkea mahdollista edellä listattua. Perääntyvän Merkuriuksen aikana ei voi missään nimessä hämmästyä myöhästymisistä, sopimusten raukeamisista, kuljetusvälineiden rikkoontumisista, puhelimien/tietokoneiden sekoamisista eikä varsinkaan kaikenlaisista väärinymmärryksistä tai ymmärtämättömyyksistä. Vain listatakseni joitakin mahdollisuuksia pieleen menosta.
Jos siis ensi perjantaina kaikki menee enemmän kuin huonosti, tässä syyt siihen. Jos taas mikään ei mene erikoisen huonosti tai päinvastoin hyvin, onnittelen! En minäkään näihin (orjallisesti) usko - hulluista on kylläkin kokemusta täydenkuun aikaan. Joka tapauksessa tilaisuudesta on otettava kaikki riemu irti, mitä vain saa - seuraava täysikuu perjantaina 13. päivä on vuonna 2049. Nyt lähden tekemään alttaria... :D
Disclaimer: Tekstin lähteenä on käytetty vapaasti google -hakuja. Mahdolliset valitukset osoitteeseen: Google Inc.1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043 USA, puhelin: +1 650 253 0000