Miikka Anttonen

Helsinkiläinen journalisti, kirjailija, pokeriammattilainen ja maailmanmatkaaja, joka on henkiseltä iältään sakkolihaa. Nauttii salaa enemmän Roskapankin happy hourista kuin jatkobileistä Cannesissa.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on halloween.

Vegas-bileistä Connecticutin pöpelikköön

Tiistai 30.10.

Olemme rantautuneet Rioon seuraamaan WSOP:n pääturnauksen finaalipöytää heti sen alkaessa. Mukana on enää kolme pelaajaa, ja parhaissa asemissa on kaverimme Greg Merson. Olemme kaikki pukeutuneet identtisiin kannatuspaitoihin, jossa lukee isolla "#WENEEDIT!" Aina kun Greg voittaa potin, huudamme taustalta "We need it". Meteli kasvaa ekspontentiaalisesti sitä mukaa, kun haemme lisää ja lisää Budweiseria. Meitä on lavan takana reilut 30 Team Mersoniin kuuluvaa. Joukossa on pokerikavereita vuosien takaa, sijoittajia, perheenjäseniä. Ainakin neljällä ystävälläni on parin prosentin osuus Gregistä. Sen sai ostettua kolmellasadalla, ja se on nyt tuottamassa yli 160 000 dollaria takaisin. Ei hullumpi sijoitus. Kaikki olettavat Gregin harjaavan turnauksen nopeahkosti, sillä molemmat vastustajat ovat selvästi heikompia.

Greg kohtaa takaiskuja eikä voittaja ratkea. Haemme lisää Budia. Peli jatkuu ja jatkuu. Aamuneljältä on jo selvää, että kyseinen finaalipöytä on WSOP:n yli 40-vuotisen historian pisin. Lähemmäs parinkymmenen Budin jälkeen tunnelma katsomossa alkaa muuttua väsyneeksi. Päätämme lähteä hetkeksi estradilta ja mennä käymään kaverini Andyn huoneessa. Katselemme ESPN:n lähetystä finaalipöydästä, joka tulee 15 minuutin viiveellä. Näemme omat punertavat kasvomme hurraamassa. Näen, kuinka Andyn silmäluomet alkavat painua. 11 tuntia intensiivistä reilaamista ja vielä intensiivisempää Budweiserin litkimistä on tehnyt tehtävänsä. Andyn huoneen sohva tuntuu petollisen mukavalta.

Havahdun aamukymmeneltä siihen, että jättikokoisista ikkunoista sisään paistava aurinko grillaa ihoani. Minulla on uskomaton jano, mutta minibaarista on juotu kaikki ei-alkoholipitoinen. Syöksyn vessaan ja litkin juomakelvotonta vettä hanasta kuin koira kuumana kesäpäivänä. Olo hulppean illan ja lyhyiden yöunien jälkeen on varsin sekava. Katselen sängyllä retkottavaa Andyä ja ESPN:n jenkkifutisohjelmaa hetken. Sitten se iskeytyy tajuntaani - ai niin, se finaalipöytä! Kuka edes voitti?

Yritän soittaa kavereilleni, mutta puhelimeni ei toimi. Otan hissin aulaan ja yritän kysyä työntekijöiltä, mutta kukaan ei tiedä. En keksi muutakaan, joten otan taksin omalle hotellilleni ja tarkastan asian netistä. Uskollista fanitusta. Finaali on ratkennut Gregin eduksi vasta kahdeksalta aamulla. Koko porukka on nukkumassa ja juhlat siirretty seuraavalle illalle. Painan itsekin pään tyynyyn.

Keskiviikko 31.10.

Herään neljältä intoa täynnä. Tänään on ohjelmassa sekä juuri reilut 8 miljoonaa voittaneen kaverin voitonjuhlat että Halloween, yksi vuoden isoimpia iltoja Vegasissa.

Ilta alkaa Rion reilut 20 000 dollaria yöltä maksavasta Palazzo-sviitistä, joka annetaan aina kahdeksi päiväksi tuoreelle maailmanmestarille käyttöön. Tätä sviittiä ei voi varsinaisesti nimittää huoneeksi eikä edes huoneistoksi, vaan pikemminkin palatsiksi. Jacuzzeja ja yksityisiä uima-altaita nyt löytyy muistakin paikoista, mutta harvemmin hotellihuoneen kylkiäisenä tulee esimerkiksi omaa parturi-kampaamoa.

Voitonmaljat kilistellään pienehkön, 30-40 hengen seurueen voimin. Sviitissä ei tapahdu mitään kauhean ihmeellistä, sillä kaikki odottavat jo rantautumista Marquee-klubille ja Kaskaden Halloween-keikalle. Kuukausi sitten en ollut kuullutkaan koko Kaskadesta, mutta kämppisteni aivopesu elektronisen musiikin suuntaan on tehnyt tehtävänsä ja olen jopa hieman innoissani. Halloween on omiaan lisäämään innostustani, sillä jenkkitradition mukaisesti tytöt pukeutuvat Halloweenina mahdollisimman minimaalisiin vaatteisiin. Las Vegasissa tämä vielä korostuu. Ja meillä taas on Gregin varaamina pari $5000 illalta maksavaa vip-pöytää parhailta mahdollisilta paikoilta. Ilmassa on lupausta huikeasta illasta.

Avauduin muutama entry takaperin siitä, kuinka en ole baareissa tanssivaa tyyppiä ja kuinka naisten iskeminen baareista on siten vaikeaa. En tiedä, onko tähän tullut varsinaista muutosta, mutta tämä ilta on vähintään poikkeus säännössä. En ole koskaan tanssinut yhtä paljon, rohkeasti ja innokkaasti kuin juuri nyt, tai nauttinut yhtä paljon olostani yökerhossa. Ehkä asiaan liittyy jotenkin se, että kaikki yökerhon tytöt haluavat puskea aitioihimme joita normaalisti varailevat lähinnä Hollywood-tähdet, ja meitä myös kohdellaan samoin.

Las Vegasista sanotaan aina, että sinne on äärimmäisen helppo kadottaa itsensä. Olen nähnyt tätä paljon itsekin. Kaikkein eniten se purkautuu havaintojeni mukaan siten, että varatut miehet juoksevat vieraissa. Vaikka kukaan sitä tuskin etukäteen suunnittelee, Vegasissa on aivan liian helppo suistua väärille teille (sori jos pilasin jonkun pokeriystäväni mahdollisuudet päästä ensi kesän reissulle). En ole itse koskaan aiemmin ollut Vegasissa sinkkuna (ja olen aina ollut kiltisti, toim. huom), enkä ole oikein edes ennen tajunnut mistä olen jäänyt paitsi.

Kaiken tanssimisen, kirkkaanpunaisen huulipunan ja millimetrin etäisyydelle työntyvien tyttöjen keskellä ajattelen, kuinka mikään tässä ei ole millään tavalla minua. Minun elämääni ei ole aikoihin kuulunut painaa tonneja illassa baariin, tanssia neljä tuntia kestävän keikan alusta loppuun otsa hiessä tai vastata itseruskettavassa voiteessa kylpeneen barbin lähentely-yrityksiin. Mutta juuri nyt, tänä käsittämättömänä iltana tässä käsittämättömässä kaupungissa, kun olen pukeutunut järjettömään elektroniseen ja musiikin tahtiin sykkivään Halloween-asuun ja Kaskade soittaa neljättä tuntiaan strobovalojen välkkyessä, tähän kaikkeen hukuttautuminen tuntuu jollain tavalla oikealta. Katsoessani ympärilleni näen, kuinka jokaikisellä ystävistäni on tyttö kainalossa. Tuskin kukaan heistä tietää, että 90 prosenttia meistä on vain tavallisia pokerinpelaajia epätavallisissa bileissä. Suljen silmäni ja unohdan viimeisetkin estoni tanssimisen ja kaiken muunkin suhteen. Vegasiin voi kadottaa itsensä myös positiivisessa mielessä.

Torstai 1.11.

Luovin itseni takaisin hotellilleni hetkeä ennen check-outia. Valitettavasti se tarkoittaa myös sitä, että minun olisi pitänyt lähteä lentokentälle jo ajat sitten. Sen sijaan tulen tuntia ennen lennon lähtöä huoneeseen, jossa kaikki tavarat ovat hujan hajan enkä löydä edes passiani. Saan itseni taksiin 15 minuuttia myöhemmin, ja toivoa lennolle ehtimisestä on. Olen siis matkalla Connecticutiin pelaamaan $3500 sisäänoston World Poker Finalsia, joka alkaa seuraavana päivänä. Yritän ilmoittaa myöhästymisestäni matkaseurueelleni eli Bryanille ja Andylle, joista kumpikaan ei vastaa puhelimeen. "Varmaan turvatarkastuksessa", ajattelen itsekseni.

Ilokseni lento on myöhässä, koska Barack Obama on kaupungissa ja jumittanut koko lentokentän. Kun Air Force One on millä tahansa USA:n lentokentällä joko nousemassa tai laskeutumassa, koko muu lentoliikenne pysäytetään ja kiitoradat tyhjennetään. Nopeakin pysähdys saattaa myöhästyttää kymmeniä lentoja. En ole koskaan ollut näin tyytyväinen Obamaan. Äänestäisin pari päivää myöhemmin pidettävissä vaaleissa, jos voisin. Ehdin koneeseen lopulta helposti. Muistan vasta lähtöportilla, etten ole vieläkään saanut yhteyttä kavereihini. Yritän vielä kerran. Andy vastaa. "Heräsimme Bryanin kanssa juuri täältä Palazzosta", hän kertoo. Tajuan, että kumpikaan heistä ei ole ehtimässä lennolle. Kaiken piti olla järjestetty - Andyn siskon piti tulla hakemaan meidät kentältä ja ajaa meidät 150 kilometrin päähän Mashantucketiin, missä ikinä se sitten onkaan, ja meidän piti yöpyä Andyn vanhempien talossa lähellä kasinoa - eikä minulla siten ole minkäänlaista varasuunnitelmaa. Itse asiassa en edes tiedä, missä helvetissä Mashantucket tai Connecticut on. Astun kuitenkin koneeseen. Ikimuistoisen illan jälkeen elämä tuntuu hauskalta seikkailulta. Kun laskeudun viisi tuntia myöhemmin pimeään Hartfordiin, jossa on viisi astetta lämmintä eikä kukaan lentokentällä ole kuullut paikasta, johon olen menossa eikä minkäänlaisia busseja tai junia kulje hurrikaani Sandyn jäljiltä, seikkailu ei tunnu enää niin hauskalta.

Olen aivan kuolemanväsynyt. Kello on jo 23, eikä minulla ole kunnollista käsitystä olinpaikastani. Kylmyydestä päättelen, että nyt ollaan pohjoisessa. Ihmisten puutteesta voi taas vetää johtopäätöksen, että Bradley Airport ei liene minkään metropolin vieressä. Nämä asiat olisi toki voinut googlettaa etukäteen, mutta go with the flow ja niin edelleen. Otan taksin lähimpään hotelliin. Auto kurvaa aina vain pimeämmille kujille. Päädyn lopulta kammottavaan tienvarsimotelliin, jossa ei ole lisäkseni muita kuin outo respatyöntekijä. Missään ei ole ravintolaa, vaan iltapalavaihtoehtoni rajoittuvat automaatin suklaapatukoihin ja sipseihin. Kiroan sitä, miksen jäänyt Vegasiin kaverieni kanssa. Huoneessani haisee kuolema. Yritän selvittää, miten pääsisin sinne 150 kilometrin päähän huomiseksi keskipäiväksi, mutta netti ei toimi ja aivoni vielä vähemmän. Painan pään tyynyyn.

Nukahtamisesta ei kuitenkaan tule mitään. En ole erityisen säikky, mutta joku tässä motellissa saa niskavillani pystyyn. Paikka on iso ja autio, kuin suoraan Hohto-elokuvasta. Ilmastointiputkista kuuluu epäilyttäviä rapsahduksia. Kaikkein pelottavinta on kuin suoraan oveni takaa kuuluvaa äänekäs kolina, joka kuulostaa aivan siltä kuin oveni ulkopuolella raahattaisiin jonkinlaista luurankoa. Ääni tuntuu tulevan kymmenien senttien päästä, mutta kun katson ovisilmästä käytävässä ei näy ketään. En uskalla avata ovea. Ääni toistuu puolen tunnin välein, ja herään siihen joka ikinen kerta läpi yön. Sekavien painajaisten läpi se tuntuu joka kerta painostavammalta. En tiedä, nukkuisinko yhtään paremmin jos tietäisin sen paljastuvan aamulla jääpalakoneeksi. Luultavasti en, sillä sängyssäni on mustia karvoja ja huoneessa on yhtä kylmä kuin ulkona. Nyt ollaan aika kaukana Las Vegasin loisteesta.


Adios, Rosarito  1

Aamu Rosaritossa valkenee yhtä sumuisena kuin kaikki muutkin aamut. Ennen kymmentä herätessä ei näe nenäänsä pidemmälle. Puoli yhdentoista aikaan sumu on jo hieman hälventynyt. Yhdeltätoista aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

(kuvat otettu samasta paikasta noin puolen tunnin välein)

Vuokrasopimus Rosaritossa päättyy muutaman päivän päästä. Alunperin ajattelimme, että jäämme tänne loppuvuodeksi. Kuukauden asumisen jälkeen kaikki ovat kypsiä lähtemään. Syy ei ole ruokamyrkytystacoissa, ärsyttävissä kauppiaissa, pätkivässä netissä tai vihaisissa kulkukoirissa. Tai ehkä vähän niissäkin. Pääasiallinen syy on kuitenkin se, että Rosaritossa on niin hiton kuollutta.

Vajaa kuukausi täällä meni nopeasti ja pelitkin sujuivat hyvin. Neljän hengen huonekuntamme jäi kollektiivisesti noin 60 000 dollaria voitolle peleistä Rosaritossa. Itse louhin aika tarkkaan kolmasosan tuosta. Pelitunteja kertyi kolmeen viikkoon tilastointiohjelman mukaan 165, joten melko ahkerakin olin. Muun elämän kanssa olikin sitten vähän niin ja näin. Täällä aidatussa yksityisparatiisissa on kyllä ollut kiva chillailla. En ole varmasti koskaan elämässäni viettänyt niin paljon aikaa makuuasennossa kuin täällä. Kymmenen tunnin yöunet joka yö, löhöilyä altaalla, löhöilyä riippumatossa, löhöilyä sohvalla läppäri kädessä pelaten. Olo oli koko ajan varsin löysä.

Loputon laiskottelu ei kuitenkaan sovi minulle. Kaipaan vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa, ja kolme kämppistä vailla kosketusta ulkomaailmaan ei aina ihan riitä. Rosaritossa on vain se ongelma, että tekemistä tai ihmisiä ei kerta kaikkiaan ole. Minulle on vieläkin hieman epäselvää, mitä Rosaritolle on tapahtunut, mutta kovin hyvin tällä paikalla ei kyllä mene. Aidattu asuinpaikkamme tuntuu välillä enemmän vankilalta. Portista ei pysty menemään ulos, ellei 24 tuntia vuorokaudessa paikalla oleva vartija paina nappia. Heti portin ulkopuolella odottaa toisenlainen todellisuus. Roskia, joita kukaan ei kerää, ränsistyneitä hökkeleitä, käsittämättömiä savityökauppoja joissa ei käy ketään. Kirkkaasti suurimman diskon ulkopuolella on haalistuneita mainoksia vuoden 2006 kesäkonsertista.

Muurin takana asuinpaikkamme La Jolla Del Marin tornit.

Portti, jonka takana odottaa oikea Rosarito...

...kuten keramiikkakauppa, jonka katossa on reikä ja jossa kukaan ei käy.

Downtown.

Pääranta vailla turisteja.

Tarkoitukseni ei millään tavalla ole valittaa köyhyydestä. En ole niin naiivi, että kuvittelisin koko maailman olevan yhtä hyvinvointiyhteiskuntaa. Päinvastoin, sellaistahan minä tällä reissulla pakenen. Kaikki vain tuntuu jotenkin paljon musertavammalta, kun kaupungissa ei ole minkäänlaista yhteisöä tai elämää. Monesti vaikuttaa siltä, että kaikkien mukavien pikkukojujen toimeentulo on meidän harteillamme, koska ketään muita potentiaalisia asiakkaita ei koskaan tule vastaan. On vaikea nauttia olostaan, kun syyllisyydentunne seuraa kaikkialle.

Autioita ja kunnostamattomia katuja kävellessä tuntuu, kuin Rosarito olisi unohdettu kehittyvän maailman ulkopuolelle ja asukkaat kaikonneet naapuriin Tijuanaan. Jäljelle jäi vain autio ranta, viimeisiä turisteja loputtomasti ahdistelevat kauppiaat ja kämpän ulkopuolella päivittäin pyörivä sydäntäsärkevä kolmijalkainen kulkukoira. Monissa köyhissä maissa on tullut kierrettyä, ja usein ne aidoimmat ja onnellisimmat ihmiset ovat löytyneet kaikkein alhaisimman bruttokansantuotteen maista. En epäile, etteikö Meksikokin olisi pullollaan mainiota paikkoja. Enkä edes väitä, etteikö Rosaritokin voisi olla jollekin juuri se juttu. Mutta minulle se ei ollut, eikä kyllä kämppiksillenikään. Siispä on aika suunnata eteenpäin.

Joe The Pron vaimo Gloria tulee hakemaan SUV-mastuurillaan viideltä iltapäivällä. Päivä on kulunut kämppää siivoten ja pyykkiä pesten. Kun neljä nuorta miestä asuu isossa kämpässä pelaten päivät pitkät pokeria, on väistämätöntä että näky muistuttaa ennemmin tai myöhemmin kaatopaikkaa. Heräsimme kaikki myös yhtä myöhään eli pari tuntia ennen lähtöä tajuamaan, ettei kenelläkään ole puhtaita vaatteita. Pyykkikone ja kuivausrumpu lauloivat melkoisella teholla viimeiset tunnit.

Matkalla rajalle Tijuanaan Gloria kertoo itsestään ja elämästään. Hän on kotoisin Ohiosta, samasta kaupungista kuin Charles Manson. He ovat melkein samanikäisiäkin. Gloria ei kuitenkaan koskaan tavannut Mansonia, koska hän syntyi amish-yhteisöön. Tarina ei kerro yksityiskohtia, mutta jotenkin hän päätyi naimisiin meksikolaisen ex-nyrkkeilijän kanssa, joka tuomittiin vankilaan Kaliforniassa (käsittääkseni osallisuudesta paritusrenkaaseen, joskin tätä Gloria ei suoraan sano). Glorialla on monia hauskoja tarinoita visiiteistä vankilaan. Kun Joe vapautui, hänet potkittiin välittömästi pois Yhdysvalloista ilman paluulippua. Tämän takia kuskimme tänään on siis Gloria. Joen istuttua tuomionsa pariskunta muutti Rosaritoon, unohdettuun kaupunkiin, jossa Joe pyörittää taksi-imperiumia ja luultavasti jotain muutakin. Siitä en halua tietää, tein vain päätelmäni yläosattomista siivoojista joita Joelta kuulemma voi tilata.

Ajamme Tijuanan slummien läpi. "Täällä asuu lähinnä narkomaaneja", Gloria kertoo ja napsauttaa ovien lukitusnappia liikennevaloissa. Jono rajalla on pitkä ja loputon. Aurinko on jo laskenut. Pimenevässä illassa autojen välissä vaeltaa äitejä vauvat sylissä kerjäämässä rahaa. "Heidän miehensä juovat kaikki rahat, mitä äidit saavat kerättyä", Gloria valaisee. Katselen tummennettujen lasien takaa arviolta kahdeksanvuotiasta langanlaihaa pikkupoikaa, joka kerjää rahaa pahviseen kahvikuppiin. Vähän matkan päässä näkyy jalaton mies kerjäämässä. Kohtaamme jonossa epäilyttäviä vakuutusmyyjiä, suoraan laukusta Xanaxia ja Viagraa myyvän kulkukauppiaan ja väkisin ikkunat dollarin korvausta vastaan pesevän pikkupojan. Gloria kertoo, kuinka viimeksi yksin rajaa ylittäessään hän jonotti yli neljä tuntia. Tällaisia tukoksia varten paikalla pyörii yrittäjiä, jotka ajavat autoa eteenpäin vessakäynnin ajan pientä korvausta vastaan. Jostain pauhaa äänekästä musiikkia, tiellä on satoja jumissa olevia autoja ja vielä enemmän kaupustelijoita, ilma on täynnä saasteita ja pölyä.

Pääsemme rajan yli vajaassa parissa tunnissa. Kuulemma hyvin maanantai-illaksi. Gloria heittää meidät San Diegoon ja Enterprise-autovuokraamoon, kuittaa satasen palkkionsa ja kurvaa takaisin kohti Meksikoa. Ystäväni Bryan ja Shane vuokraavat auton, jolla he aikovat ajaa koko yön kohti Arizonaa ja jotain teknofestivaalia. Melkein lähden sinne itsekin, mutta päätän viime hetkellä ottaa sen sijaan huomisaamuksi lennon Las Vegasiin. Ehdin pelata siellä muutaman live-turnauksen viikonloppuna sillä aikaa, kun ystäväni bilettävät aavikolla. Työ ennen huvia. Minulla on iso betsi toisen suomalaisen pokerinpelaajan, Joni "unelmavävy" Jouhkimaisen kanssa vuosien 2012-2013 liveturnausrahastuksista, ja olen niin pahalla takamatkalla että on pakko alkaa painamaan liveäkin isolla volyymillä. Maanantaina kokoonnumme porukalla, kun World Series Of Pokerin finaalipöytä alkaa. Meillä on kaksi kaveria finaalipöydässä taistelemassa reilun 8 miljoonan ykköspalkinnosta. Toinen heistä, Greg Merson, voitti jo kesällä sivuturnauksen ja reilun miljoonan. Tuon jälkeen hänen peliensä rahoittaja käytti 25 000 dollaria bileisiin Tryst-yökerhossa Vegasissa. Tästä voi laskea, miten iso ilta tiistaina turnauksen päättyessä saattaa olla tulossa. Ja jos se ei riitä, niin keskiviikkona on Halloween, Kaskade, Avicii, deadmau5 ja täysin sekaisin oleva kaupunki. Melkoinen kontrasti edelliskuukauteen.

Koska suunnitteluni oli itselleni perinteiseen tapaan hieman vajavaista, kirjoitan tätä 30 taalan motellista moottoritien varresta jostain San Diegon ulkopuolelta. Minun pitää herätä neljän tunnin päästä lennolle, enkä kerta kaikkiaan raaskinut käyttää sataa taalaa oikeaan hotelliin näin lyhyttä visiittiä varten. Olen ollut samanlaisessa paikassa kerran ennenkin, vuoden 2009 kesällä Los Angelesissa. Tuolloin lähdin Vegasiin ja World Series of Pokeriin paksun lompakon kanssa täynnä unelmia. Turnaussarjan lopussa olin niin poikki, ettei ollut enää varaa kunnon hotelliin. Olin buukannut paluulennon Losista, kun lähtiessä ajattelin meneväni sinne pariksi yöksi hengailemaan ennen paluuta. Paikan päälle päästessäni ei sitten ollutkaan enää varaa edes taksiin, vaan piti kulkea pitkin moottoritietä nähdäkseen edes jotain. Nykyään taloudenhoitoni on sentään kehittynyt edes vähän noista ajoista, vaikka en näköjään vieläkään osaa päättää ennen kuin pari tuntia ennen määräaikaa mihin olen ylipäätään menossa.

PS. Innostuin ja buukkasin lennot sun muut seuraavan kuukauden taipaleelle. Las Vegasin jälkeen tiedossa on muun muassa visiitti keskellä metsää sijaitsevaan intiaanikasinoon pelamaan World Poker Finalsia, pari yötä Isossa Omenassa, pari viikkoa Playa Del Carmenissa ja kymmenen päivää hyisessä Montrealissa. Seuraavan kerran asetun pidemmäksi aikaa aloilleni joulukuussa Cabossa.