Lähipäivinä julkaistava tutkimus osoittaa, että suuri osa seksityöntekijöistä Isossa-Britanniassa on työskennellyt aikaisemmin erilaisilla matalapalkka-aloilla. Esimerkkeinä näistä hoiva-ala, opetustehtävät ja järjestötyö. Briteissä seksin ostaminen ja sen myynti yksityishenkilöltä on sallittua.
Leedsin yliopiston Teela Sandersin tutkimus ei ole sopiva ottamaan kantaa vapaaehtoisesti seksialalla työskentelevien määrään suhteessa ihmiskaupan uhreihin. Tässä vahvistetaan faktoja siitä, miten seksiä myydään ihan tavallisten ihmisten toimesta. Siksi seksityö tarvitsee yhteiskunnan hyväksynnän ja suojelun.
Seksialalle siirtymisen syynä näillä ryhmillä vaikuttaa olevan matalasta palkasta johtuva köyhyys. Tutkimuksessa yksi noin viisikymppinen nainen kertoi saaneensa tarpeeksensa lähihoitajan työstä. Hän työskenteli kolmentoista tunnin vuoroissa viidenkymmenen punnan päiväpalkalla. Seksin myynnistä hän ansaitsi sata puntaa tunnissa.
Tutkimus ei maalaa ruusuista kuvaa työoloista, eikä väitä että seksityö olisi kaikille sopiva vaihtoehto. Pieni osa asiakkaista jättävät ikävän kuvan alasta. Stalkkerit ja erilaiset manipulatiiviset pipipäät haittaavat jo oletusarvoisesti henkisesti raskasta työtä.
Tutkijat eivät tämän korjaamiseksi ehdota ruotsalaista tai pohjoismaalaista mallia, jota kaikenlaiset annamajahenrikssonit ja päiviräsäset rummuttavat Suomeenkin. Ruotsissa on seksin ostaminen on kokonaan kielletty. Seksityön valinneita kohdellaan kuin häiriintyneitä, omaa parastaan ymmärtämättömiä sosiaalitapauksia. Heidän lapsensa otetaan säälittä huostaan ja he menettävät asuntojaan, koska kämpän vuokraaminen prostituoidulle lasketaan paritukseksi.
Yhdysvalloissa, missä seksin myynti on laitonta, kovakätistä politiikkaa on yritetty lieventää leimaamalla seksityöntekijät ihmiskaupan uhreiksi. Ihmiskaupan syytteitä tulee myös itsensä myymisestä. Briteissä Teela Sandersin tutkimusryhmä teki kuitenkin tärkeän havainnon. Seksiala on olemassa oleva osa brittiyhteiskuntaa ja defakto-työmarkkinoita. Tämän tien valinneiden elämän helpottamiseksi ehdotetaan muun muuassa yhdessä työskentelemisen laillistamista.