Lähipäivinä julkaistava tutkimus osoittaa, että suuri osa seksityöntekijöistä Isossa-Britanniassa on työskennellyt aikaisemmin erilaisilla matalapalkka-aloilla. Esimerkkeinä näistä hoiva-ala, opetustehtävät ja järjestötyö. Briteissä seksin ostaminen ja sen myynti yksityishenkilöltä on sallittua.
Leedsin yliopiston Teela Sandersin tutkimus ei ole sopiva ottamaan kantaa vapaaehtoisesti seksialalla työskentelevien määrään suhteessa ihmiskaupan uhreihin. Tässä vahvistetaan faktoja siitä, miten seksiä myydään ihan tavallisten ihmisten toimesta. Siksi seksityö tarvitsee yhteiskunnan hyväksynnän ja suojelun.
Seksialalle siirtymisen syynä näillä ryhmillä vaikuttaa olevan matalasta palkasta johtuva köyhyys. Tutkimuksessa yksi noin viisikymppinen nainen kertoi saaneensa tarpeeksensa lähihoitajan työstä. Hän työskenteli kolmentoista tunnin vuoroissa viidenkymmenen punnan päiväpalkalla. Seksin myynnistä hän ansaitsi sata puntaa tunnissa.
Tutkimus ei maalaa ruusuista kuvaa työoloista, eikä väitä että seksityö olisi kaikille sopiva vaihtoehto. Pieni osa asiakkaista jättävät ikävän kuvan alasta. Stalkkerit ja erilaiset manipulatiiviset pipipäät haittaavat jo oletusarvoisesti henkisesti raskasta työtä.
Tutkijat eivät tämän korjaamiseksi ehdota ruotsalaista tai pohjoismaalaista mallia, jota kaikenlaiset annamajahenrikssonit ja päiviräsäset rummuttavat Suomeenkin. Ruotsissa on seksin ostaminen on kokonaan kielletty. Seksityön valinneita kohdellaan kuin häiriintyneitä, omaa parastaan ymmärtämättömiä sosiaalitapauksia. Heidän lapsensa otetaan säälittä huostaan ja he menettävät asuntojaan, koska kämpän vuokraaminen prostituoidulle lasketaan paritukseksi.
Yhdysvalloissa, missä seksin myynti on laitonta, kovakätistä politiikkaa on yritetty lieventää leimaamalla seksityöntekijät ihmiskaupan uhreiksi. Ihmiskaupan syytteitä tulee myös itsensä myymisestä. Briteissä Teela Sandersin tutkimusryhmä teki kuitenkin tärkeän havainnon. Seksiala on olemassa oleva osa brittiyhteiskuntaa ja defakto-työmarkkinoita. Tämän tien valinneiden elämän helpottamiseksi ehdotetaan muun muuassa yhdessä työskentelemisen laillistamista.
Kirjoitettaessa soi Florence + The Machine - What Kind Of Man
7 kommenttia
Puristi
3.3.2015 08:07
Saan keskimäärin huonompaa palkkaa (5 300 e/kk) kuin muut vastaavan kokemuksen ja koulutuksen omaavat (5 500 e/kk), tämä ajoi minut myymään persettä!
Yhteiskunta sucks!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lilsu
3.3.2015 10:42
Olis ny hiukan pätevämmän ja monipuolisemman artikkelin voinu ilmoille päästää. 2015 ja vieläkin feministeiksi itseään kutsuvat halventavat maailman vanhinta ammattia. Itselleni seksityöntekijä on unelma-ammatti jonka harjoutusta tällaiset kirjotukset ja asenteet haittaavat huomattavasti. Kaikki kunnioitus seksityöntekijöille!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
NOMAD_1
3.3.2015 11:36
Kolme naista - tytär, äiti ja isoäiti - oli pahassa pulassa: heidän asuntonsa vuokra erääntyy huomenna ja 300€ puuttui vielä. Vuokraisäntä oli säälimätön ja kaikki keinot sekä mahdolliset lainalähteet olivat osoittautuneet umpikujiksi. Lopulta ainoa keino oli turvautua siihen maailman vanhimpaan ammattiin. Kun vastuut jaettiin tasan, niin illalla tytär laittoi pöytään 100€:n setelin, äiti kaksi 50-kymppistä ja isoäiti viisa 20-kymppistä.
Tämä tarina havainnollistaa kiistämättömällä tavalla, mitä itsensä myyminen ajan kanssa tekee ihmisen omanarvontunnolle. Itse asiassa sama koskee pelkkää seksin harrastamista ihan nautinnon vuoksi ja sen vaihtamisena. Toki siitä voi mielihyvää saada, mutta sen ylläpitäminen edellyttää itsensä kadottamista. Joku voisi väittää, että tosiasioiden hyväksyminen riittää, mutta eikö ihminen luonteenomaisemmin halua vain enemmän/parempaa kuin tyydy edes samaan, saati sitten aikaisempaa vähempään? Eikö taloudellisen kasvun imperatiivi kumpua juuri tästä ihmisen perusluonnosta?
Mielestäni seksin myynnin laillistaminen ja ottaminen yhteiskunnan suojelukseen ei ole hyvä ratkaisu (sen enempää kuin kriminalisoiminen). Se, vaikea tie, jonka päästä ratkaisu löytyy, on yksinkertaisesti yhteiskunnan ja maailmanyhteisön muuttaminen. Kuka voisi kiistää, etteikö mahdollisuus kohtuulliseen toimeentuloon kohtuullisella vaivalla olisi mitä perustavin ihmisoikeus? Toisaalta se on myös jokaisen työkykyisen mitä perustavin ihmisvelvollisuus. Kuitenkin vaikka tämä toteutuisi, niin on edelleen ihmisiä, jotka haluavat 100£/tunti selällään maaten, mieluummin kuin kohtuullisen toimeentulon oikeasti työskennellen (en tässä väheksy seksityön raskautta, vaan pidän sen kokonaisseurauksia huonoina kaikille osapuolille - siis verrattuna jotain tarpeellista tuottavaan työhön, kuten esimerkiksi siivoukseen). Toisin sanoen meidän on myös muutettava ihmistä - siis niitä, joiden toimista yhteiskuntamme muodostuvat. Älkäämme siis ottako sitä helppoa tietä - ei edes päivitellen, kuinka käsittämättömän raskasta se on...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pjotrprkl
13.3.2015 09:39
Mikä se välimuoto on laillistamisen ja kriminalisoinnin välillä? Jeesustelu?
matalapalkkainen
4.3.2015 12:09
Jotain hyvää tässäkin uutisessa on, nimittäin se että naisille tämä on aina vaihtoehto.
Vastaa kommenttiinMiehille voi edelleenkin jatkaa surkean palkan maksamista matalapalkka-aloilla, koska miehillä ei todellakaan ole mitään muuta vaihtoehtoa. Tästä huolimatta jatkuu kuitenkin seksin myymisen tai ostamisen demonisointi, eikä ketään kiinnosta se että tätä vaihtoehtoa ei miehillä edes ole. Tasa-arvo kiinnostaa vain silloin kun ajetaan naisten asiaa, tälläkin kertaa.
Vastaa kommenttiin
mikseiolisi
24.9.2017 01:25
Kyllä miehilläkin on se vaihtoehto.
shiwan8
4.3.2015 15:59
Eihän prostituutiossa ole mitään pahaa. Sikäli sen salliminen olisi oikea ratkaisu. Vielä kun saataisiin tapettua se tämänhetkinen naurettava tuplastandardi jonka mukaan seksityöläinen on kaikken säälittäväksi päätynyt uhri ja seksin ostaja jonkin sortin superhylkiö, niin ehkä homma lähtisi nousuun.
Kuitenkaan "koska jossain muualla on jokin tilanne mitä ei ole Suomessa" ei ole mikään perustelu yhtään minkään asian sallimisen tai kieltämisen puolesta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin