Vastineeni nuorten seksirikollisten tekoja vähättelevälle ja Right to Choose -kampanjaa kritisoivalle Sami Sjöblomille julkaistiin tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.
Alkuperäiskirjoituksessaan Sjöblom väittää, että selkeästi raakaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa vastustava kampanja jotenkin alentaisi teinien kynnystä loukkaantua terveestä, rajoja kunnioittavasta kiinnostuksesta toisiinsa. Tämä on minusta absurdia.
Sjöblomin kirjoitus on mielestäni niin vajaa, että on mahdollista, että hän on jättänyt tutustumatta kritisoimansa kampanjan aineistoon ja perustaa näkemyksensä ainoastaan Helsingin Sanomien viimeviikkoiseen juttuun aiheesta. Lue alta vastineeni.
-----
Seksuaalinen väkivalta ja ahdistelu ovat aina peruuttamattomia tekoja uhrin mielenterveydelle. Tämä vaikuttaa jääneen epäselväksi Sami Sjöblomille (HS Mielipide 23. 8.).
Hän mainitsee rikosoikeudellisesti itsestään vastuussa olevien viisitoistavuotiaiden tekemät inhimilliset virheet esimerkkeinä teoista, joiden ei muka tulisi täyttää seksuaalirikosten tunnusmerkkejä.
Esimerkiksi toisen takapuolen puristelu ja rintojen tunnustelu väkisin seinää vasten ovat vahingollisia, toisen koskemattomuutta loukkaavia ja mahdollisesti jälkensä jättäviä tekoja, joita usein katsotaan läpi sormien esimerkiksi yläkoulujen käytävillä.
Pienet nihkeät epämukavuudet ovat monen naisen arkipäivää. Juuri tätä vääryyttä sisäministeriön hanke haluaa ehkäistä. Sjöblom vähättelee näitä, hänelle kenties näkymättömiä naisten kokemuksia.
Parisuhteessakin tehty seksuaalinen väkivalta on aina väärin riippumatta osapuolten iästä. Muistutuksena vielä, että avioliiton sisäinen raiskaus tunnustettiin sellaiseksi vasta vuonna 1994.
----
Lisäys: Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen kirjoitti blogissaan Sami Sjöblomin mielipidekirjoituksesta ja minun vastauksesta.
Paalanen huomioi paikkaansapitävästi, että Right to Choose -kampanjan aineisto suosii aggressiivista retoriikkaa. Huomasin saman itsekin, mutta tämä ei mahtunut Hesarin mielipidekirjoituksen merkkimäärärajoituksiin.
Kaikkia nyansseja ei myöskään välttämättä ole haluttu mahduttaa kompaktiksi tietopaketiksi tarkoitettuun kampanjasivustoon. Hienosävyistä keskustelua oman alastoman kehonsa dokumentoinnista pilvipalveluihin ja sosiaalisiin medioihin kytketyillä kameralaitteilla on varmasti haastavaa mahduttaa hätääntyneen yläkoululaisen ymmärtämään muotoon.
Ja vaikka anaaliseksi onkin monelle seksinautinnon huippua, Right to Choose nostaa sen esille mielestäni ihan oikeutetusti. Tuore brittitutkimus osoittaa joidenkin nuorten miesten toteuttavan pornofantasioitaan painostamalla anaaliseksiin, naisen hyvinvoinnista piittaamatta ja jopa tarkoituksellisesti kipua aiheuttaen.