Luin elokuun alussa todella ahdistavan kertomuksen siitä, kuinka nainen oli odottanut ensimmäistä seksikertaansa kumppaninsa kanssa avioliittoon asti.
Artikkelin nainen kertoo olleensa kymmenenvuotias, kun hän lupasi Jumallalle ja lähipiirillensä olevansa neitsyt aina avioliittoon asti. Siis oikeasti, kymmenen. Miten sen ikäinen voi edes tehdä noin suuria päätöksiä?
Hänelle neitsyydestä tuli suuri osa identiteettiä. Loppujen lopuksi kun pariskunta vihdoin pääsi hässimään hotellihuoneeseen, niin pettymys oli kova. Taivaalta ei laskeutunut enkelikuoroa ja valonsäteitä onnittelemaan tätä hyvää kristittyä, joka oli pitänyt vaativan lupauksensa Jumalalle.
Varsinkin häämatkan jälkeen ahdistus vain kasvoi, sillä kaikki tiesivät, että hän oli harrastanut sitä. Syntistä, likaista, tabua ja pelottavaa seksiä. Koko naisen pienen eliniän hänelle oli toitotettu sitä kuinka seksistä pitää kieltäytyä ja odotuttaa sitä raamatulliseen avioliittoon asti.
En jaksa millään uskoa, että avioliittoon “säästäminen” sopii yhtään kenellekään. Yllä mainitussa artikkelissa kerrotaan mielestäni hyvin todenmukainen ja luultavasti erittäin usein tapahtuva kuvio. Häpeä ja seksi eivät vain kuulu samaan lauseeseen.
Seksiä ei ole pakko harrastaa rietastellen sadan eri ihmisen kanssa, mutta kyllä siitä pitää ehdottomasti iloita. Jos lapsesta asti jankutetaan, että seksi on paha asia, niin miten sitten aikuisena edes pystyy ilman terapiaa asiaa purkamaan? Seksi on ihanaa ja kaunista, joskus eläimellistä sekä rivoa ja se on ihmismielelle erittäin terveellistä.
Vaikka itsekin olen kristitty, luen järkytyksellä näitä tarinoita tuolta isosta maailmasta, jossa pieniä lapsia manipuloidaan näin kauhistuttavilla tavoilla uskonnon varjolla. Artikkelin kirjoittaja antaa lopuksi elintärkeän neuvon. Mikäli oikeasti haluat säästää seksiä avioliittoon, varmista, että teet sen vain ja ainoastaan itsesi vuoksi. Seksuaalisuutesi ei kuulu kenellekään muulle kuin sinulle itsellesi.
Tuntuuko sinusta, että kumppanisi tekee jotain selkäsi takana? Haluaisitko varmuuden vuoksi pitää hänet lukkojen takana kotona ja lukea hänen kaikki Facebook-viestinsä? Nämä ovat merkkejä taudista nimeltä mustasukkaisuus.
1. Mustasukkaisuus on sinun tunteesi ja sinun päässäsi. Mustasukkaisuus ei ole koskaan toisen ihmisen syy.
2. Mustasukkaisuus on merkki epävarmuudesta. Mitä pidemmälle suhde etenee ja mitä enemmän oppii luottamaan toiseen, sitä vähemmän mustasukkaisuutta esiintyy.
3. Mustasukkaisuus on luonnollista, mutta siitä voi päästä eroon työstämällä omia ajatuksiaan ja tunteitaan.
Usein monisuhteisilta kysytään, eivätkö he ole mustasukkaisia toisista kumppaneista. Nopein vastaus tähän on, että emme tietenkään. Se ei vaan toimi meillä samalla tavalla. Monet joutuvat varmasti kamppailemaan asian kanssa, mutta siitä pääsee kyllä halutessaan eroon. En tiedä mistä johtuu, etten itse tunne mustasukkaisuutta lähes ollenkaan. Olen ihan aidosti iloinen, mikäli kumppanini ovat onnellisia jonkun toisenkin kanssa.
Voihan olla tietenkin, että olen päästäni vialla ja kuulun johonkin marginaaliryhmään, mutta minulle tämä on luonnollista. Eikö tässä ole juuri syvimmästä rakkaudesta kyse? Valtaosa väestöstä haluaa omistaa kumppaninsa tunnemonopolin lailla ja minusta se taas vasta onkin on epäluonnollista.
Eräs huono puoli polyamoriassa on se, että aika ei välttämättä riitä millään kahteen tai useampaan kumppaniin. Ajankäyttöä kumppaneiden kanssa voi järjestää, jos on aikatauluihin kykenevä ihminen, mutta se voi olla ajoittain haastavaa. Yleensä monisuhteilu on mielestäni kuitenkin ihanaa. Saan rakkautta monelta ihmiseltä samaan aikaan ja pystyn tyydyttämään henkisiä ja fyysisiä tarpeitani ihan eri tavalla kuin yhden ihmisen kanssa. Samalla ainoan kumppanin ei tarvitse ottaa paineita siitä, täyttääkö toisen tarpeet omiensa kustannuksella vai ei.
Usein minulta kysytään myös, rakastatko kumppaneitasi. Todellakin rakastan, enemmän kuin mitään muuta. Haluan naimisiin heidän kanssaan ja saada heidän kanssaan lapsia. Rakkaus ei katso lukumäärää, onhan meillä useita rakkaita ystäviäkin, niin miksei sitten kumppaneitakin.
Cityn Suhdeklinikka julkaisi laajan artikkelin pettämisestä. Aihe on jokaisen mielessä joskus ja jotkut valitettavasti joutuvat sen kohteeksi. Pettäminen johtuu usein pettäjän oman pään sisäisistä ongelmista, eikä syy olekaan niin usein kumppanissa kuten luullaan.
Minusta pettämisessä pahinta on valehtelu, ei suinkaan itse hikinen seksiakti. Pettäminen sanana jo tarkoittaa luottamuksen pettämistä, eli valehtelua. Valehtelu alkaa siitä missä on ollut ja kenen kanssa. Mitä on tehty ja mihin päädytty.
Minäkin olen pettänyt. Iän myötä olen ymmärtänyt, että oma pettämiseni johtui siitä, että en ymmärtänyt miksi pitää olla vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan. Minua ei ole luotu yksiavioiseksi. Tämän tajuttuani en ole edes yrittänyt alkaa monogamisiin suhteisiin, vaan kerron faktat heti alussa. Haluan katsella muita ja jopa panna heitä, yhtään vähempää kumppaniani rakastamatta.
Omaa käytöstäni tukee se, että harvoin pettäjä haluaa erota tai omassa suhteessa ei oikeastaan edes ole mitään vikaa. Fakta on, että usein useita vuosia kestävässä suhteessa jossain vaiheessa haluaa vaihtelua. Se on ihan normaalia minun mielestäni.
Kokemukseni mukaan se, että käyn naimassa jonkun muun kanssa, niin palaan entistä iloisempana oman kumppanin luokse rakastaen tätä yhä enemmän. Niinhän se menee pettäjilläkin, suhde alkaa yhtäkkiä kukoistamaan kun on maistettu hieman vierasta mettä. ¨
Ongelma on vain se, että ihmiset ovat yleensä kovin omistushaluisia, eivätkä voi antaa toisen mennä miten hän haluaa. Pahimmillaan rajoitetaan jopa yhteydenpitoa toisten kanssa tai luetaan yksityisiä Facebook-viestejä.
Lupasin viime kirjoituksessani vastata teitä askarruttaviin kysymyksiin liittyen polyamoriaan, eli monisuhteiluun. Polyamoria siis tarkoittaa sitä, että ollaan suhteessa, joka on avoin muille seksikumppaneille ja/tai siinä voi olla useampia seurustelukumppaneita kerrallaan.
Polyamorian yleisyydestä koko Suomessa minulla ei ole minkäänlaista tietoa. Minulla on monia ystäviä, jotka elävät avoimissa suhteissa tai seurustelevat useamman kuin yhden ihmisen kanssa. Minun näkökulmastani siis polyamoria on yleistä, mutta laajempaa näkökulmaa minulla ei valitettavasti ole.
Olen itse ollut poly oikeastaan aina, en ole koskaan kuvitellutkaan, että pystyisin seurustelemaan vain yhden kumppanin kanssa kerrallaan. Minulla on teini-iässä toki ollut monogamisia suhteita, mutta ne eivät tuntuneet oikealta valinnalta minulle. Eli en siis ole tullut niin sanotusti kaapista ulos. Perheenjäseneni tietävät asiasta ja ovat ottaneet asian hyvin. He haluavat vain, että olen onnellinen ja se on heille tärkeintä.
Käytännössä polyamoria toimii niin, että ollaan parisuhteessa jonkun henkilön kanssa ja tämän kanssa sovitaan pelisäännöt. Sääntöjä voi olla sellaisia vaikka, että suhteen ulkopuoliset seksikumppanit ovat ok, kunhan heitä ei tuoda yhteiseen kotiin. Tai sitten voi olla tilanne jossa pariskunta haluaa alkaa seurustella kolmannen henkilön kanssa ja näin syntyy kolmen ihmisen välinen suhde eli kolmiosuhde. V-muotoinen suhde taas on sellainen, jossa yksi ihminen seurustelee kahden eri ihmisen kanssa, mutta näillä kahdella muulla ei ole romanttista tai seksuaalista suhdetta keskenään. Toki miellyttävää ilmapiirille on, että nämäkin henkilöt tulevat toimeen keskenään ja heillä synkkaa edes jotenkin.
Esimerkiksi kahden naisen ja yhden miehen suhde, jossa kaikki osapuolet ovat heteroseksuaaleja toimii niin, että suhteen mies harrastaa seksiä molempien naisten kanssa erikseen. Jos tämä kolmikko asuu saman katon alla, käytännöllistä on olla omat makuuhuoneet. Näin mies sitten vaihtelee makuuhuonetta sen mukaan kun ajankäytöllisesti on sopivaa. Ihmiset saavat itse luoda omat aikataulunsa, jotkut tarvitsevat enemmän huomiota ja jotkut vähemmän, näin sitten sumplitaan arki toimivaksi kunkin tarpeiden mukaan.
Eräs lukijani oli huolissaan, että yksi mies ei jaksaisi tyydyttää kahta naista vuosia putkeen tai, että seksistä tulee mekaanista aikataulutettua suorittamista. Jos näin ikävästi pääsisi käymään, onhan aina se mahdollisuus, että suhteen naiset käyvät hakemassa lisää seksiä muualta, jos se vain suhteen kaikille osapuolille sopii.
Useasti nousee esiin huoli, että joku kumppaneista on suosikki ja vie enemmän tilaa toiselta tai kolmannelta. Jotkut haluavatkin tällaisen suhteen mutta useimmiten tasapuolisuus on tärkeää. Siihen täytyy pyrkiä ja jos näyttää siltä, että joku osapuoli ei saa tarpeeksi haluamaansa huomiota, täytyy tästä keskustella.
Lapsiasiat hoidetaan niin, että lapsia yritetään saada jos niitä halutaan. Mielestäni tässä ei ole mitään ihmeellistä, asioista täytyy vain keskustella. Kahden miehen ja yhden naisen tai kahden naisen ja yhden miehen kolmiosuhteessa täytyy vain päättää kenestä kahdesta tulee lapsen biologiset vanhemmat, lapsi kuitenkin kasvatetaan yhdessä. Ymmärrän, että tässäkin tulee mieleen se, että jotkut ovat etuasemassa toisiin nähden. Polysuhteeseen lähtiessä täytyy kuitenkin tuntea itsensä hyvin ja käsitellä kaikki tällaiset tunteet liittyen mustasukkaisuuteen ja osata toimia niissä tilanteissa.
Luonnostaan erittäin mustasukkaiselle ihmiselle en suosittele polyhommia ollenkaan, jos ei pääse yli näistä tunteista edes jollain tasolla. Itse en tunne minkäänlaista mustasukkaisuutta missään tilanteissa, ja tuntemistani polyista osa on samanlaisia. Mutta olen kuitenkin kuullut näin, että polysuhteissakin mustasukkaisuutta esiintyy. Toistan edelleen, näistä asioista täytyy keskustella. Mustasukkaisuuttaan ei tarvitse pelästyä vaan tärkeintä on tunnistaa tämä tunteet ja osata käyttäytyä fiksusti niiden myötä.
Eräs lukijani kysyy, kuinka rehellinen polyamorinen ihminen voi olla. Mielestäni täyteen rehellisyyteen tulee pyrkiä ja itse ainakin olen sataprosenttisen rehellinen parisuhteissani. Kerron kaikki ajatukseni ääneen enkä salaile mitään, tämän olen kokenut hyvin toimivaksi tavaksi. Jos olet suhteessa aikuisen, seurusteluun ylipäätänsä kykenevän ihmisen kanssa niin tämän luulisi osaavan suhtautua rehellisyyteen hyvin ja olla itsekin sitä. En näe mitään syytä, miksi kumppanisi ei voisi olla tietoinen kaikista ajatuksistasi tai tietää kaikkia salaisuuksiasi.
Jos polyamoria kiinnostaa sinua tai haluat tavata polyamoristeja niin klikkaa itsesi tästä linkistä Suomen Polyamoria-yhdistyksen nettisivuille. Sieltä löydät tietoa aiheesta sekä tapaamisten ajankohdat.
Facebook-feedini on täynnä kuvia lumisesta Suomesta! Huu, olen siis täällä Unkarissa Budapestissä turvassa lumelta ainakin vielä jonkin aikaa. Täällä on välillä ihan 15 astettakin lämmintä ja aurinko paistaa.
Mutta asiaan, tänään puhutaan monoista. Ei niistä suksien kanssa yhdistettävistä vaan monogamisista ihmisistä. Monogamia tarkoittaa siis yksiavioisuutta ja minä jaottelen ihmiset yleensä näin yksiavioisiin ja “monisuhteilijoihin” eli polyamorisiin. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Ihastun helposti ja en voisi koskaan kuvitella eläväni suhteessa vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan.
Täällä ollessani olen jutellut monien ihmisten kanssa parisuhteista ja siitä miten ne oikein toimivat kenelläkin. Olen huomannut eräänlaisen trendin täällä miesten keskuudessa. Monet miehet sanovat, että eivät usko monogamiaan. Tämä on tapahtunut siis toistuvasti, melkein jokaisen miehen kanssa, jonka kanssa olen keskustellut aiheesta. Eikö kuulostakin mahtavalta! Innostukseni on katossa, paljon ihmisiä, jotka eivät halua olla monogamisia! Tulevaisuus on täällä! Ihminenhän siis ei ole biologisesti yksiavioinen, vaan tällainen kahden ihmisen välinen eksklusiivinen suhde on varsin uusi keksintö.
Mutta tästä kun keskustelu jatkuu minua lähinnä surettaa. Lauseet jatkuvat yleensä sillä tavalla, että juu olen minä polyamorian kannalla ja harjoitankin sitä, kumppanini ei vain tiedä siitä. Siis täh, tällähän ei ole mitään tekemistä polyamorian kanssa, tällainen toiminta on valehtelua. Sitä minä en hyväksy. Polyamorian yhdeksi peruspilariksi voisi sanoa rehellisyyden.
Jotkut ihmiset kokevat, että polyamoria ja avoin suhde tarkoittavat eri asiaa. Tavallaan ne tarkoittavatkin, sillä jotkut polyamorikot elävät vaikkapa kolmistaan, eivätkä harrasta seksiä muiden kanssa. Tällaista suhdetta kutsutaan silloin suljetuksi. Kutsui sitten suhdettaan miksi tahansa, rehellisyys on kaiken a ja o. Rehellisyydestä ei voi tinkiä missään tilanteessa. Jos sinun tekee mieli paneskella ympäriinsä ja aiot niin tehdä, kerro siitä kumppanillesi.
Jos sinulla on jotakin kysyttävää polyamoriasta tai avoimista suhteista niin nyt saa antaa palaa! Täytä kommenttikenttä sinua askarruttavilla asioilla liittyen monisuhteisiin, niin vastaan niihin parhaani mukaan erillisessä postauksessa.