Kirjoitin jonkin aikaa sitten television MasterChef ja TopChef –ohjelmista. Tämä tapahtui ennen kuin kyseiset softat alkoivat pyöriä tösössä. Nyt kun molmmat ovat olleet ruudussa jo useamman jakson verran, niin niiden sisältöäkin uskaltaa kommentoida.
Ensinnäkin, koska jäin todella pahasti koukkuun Aussien MasterChefiin, odotin suomalaista versiota innolla. Nyt, väijyttyäni osittaisen kirjoitusvapaani vuoksi (kai?) kaikki jaksot, voin myöntää olevani pettynyt.
Ensinnäkin, tunnen syvää myötätuntoa ohjelman tuotantoyhtiötä kohtaan, mikäli nämä kilpailijat ovat todellakin parasta mitä maasta löytyy. Millaisella egolla täytyy ihmisen olla varustettu, jos hän ilmoittautuu television kokkausohjelmaan, eikä ole koskaan fileoinut kalaa? Suomessa? Olisiko kannattanut sijoittaa muutama kymppi, ostaa pari fisua ja harjoitella sitä ennen skabaa?
Toinen kohta, joka pisti silmään, oli se, kun erään osakilpailun voittajat pääsivät palkinnoksi ravintola Luomoon syömään. Osa kilpailijoista oli hysteerisen kohtauksen partaalla ajatuksesta, että pääsisivät Michelin-ravintolaan syömään. Mikäli kokkaaminen on elämäsi suurin intohimo ja sinut on valittu lukuisten hakijoiden joukosta kilpailuun mukaan, olisikohan kannattanut sijoittaa pikkuisen bussilippuun Helsinkiin ja käydä vaikkapa lounaalla Chez Dominiquessa (kolme ruokalajia, 29 euroa)? Mikäli joutuisin ottelemaan Amin Asikaista vastaan, kävisin varmaan katsomassa yhden nyrkkeilyottelun ennen matsia.
Sama homma työkalujen suhteen. Eräs kilpailija melkein itki saadessaan alussa laukullisen Macin veitsiä. Millä helvetillä se on kokannut ennen sitä? Fiskarsin sahalaitaisella leipäveitsellä? Macien hinnat alkavat kolmesta kympistä. Eivät ne mitään Patek Philippejä ole. Tieto pääsystä kilpailun karsintoihin on varmasti tullut hyvissä ajoin. Netistä voi katsoa ulkomaiden vanhoja tuotantokausia. Ehkä olisi kannattanut tutustua työvälineisiin hyvissä ajoin…
Summa summarum; MasterChefin suurin ongelma on se, ettei sinne ole oikeasti valkoituneet Suomen parhaimmat kotikokit, vaan keskinkertaisilla taidoilla varustettu lauma ihmisiä, joista on kivaa päästä telkkariin.
No, ammattilaisilta voi odottaa enemmän. Otetaan sitten TopChef. Aivan aluksi on sanottava, että yksi ohjelman heikkouksista on itse kilpailun pääpalkinto. Kustannussopimus Tammelle? Jos sinulla on hyvä käsikirjoitus, saat sen joka tapauksessa julkaistua. Jos et osaa kokkikirjaa tehdä, mitä lystiä on julkaista paskaa? Kymmpitonni maailman turuilla spräädättäväksi on ihan hauska palkinto. Sillä reissaa kaksi-kolme viikkoa ja pitää lystiä. Voisiko joku sen sijaan kertoa, että mitä vittua Samsungin kotiteatterijärjestelmällä on tekemistä TopChef –kilpailun kanssa? Ymmärrän, että ohjelman tuottajalla on vaikea kieltäytyä jos Samsungin kaltainen lafka haluaa sponsoriksi, mutta olisiko tätä voinut kehittää hiukan eteenpäin?
Sitten itse ohjelman sisältöön; näistä kahdesta nyt telkkarissa pyörivästä sarjasta olen nauttinut TopChefin katsomisesta huomattavasti sitä toista enemmän. Parasta ohjelmassa on luonnollisesti päätuomari Välimäki, jonka saaminen mukaan oli tuotantotiimille lottovoitto. Hansu on kuitenkin tämän maan kiistatta ylin asiantuntija mitä ammattimaiseen ravintolakeittämiseen tulee. Sen lisäksi hän on hauskalla tavalla vittumainen (tai vittumaisella tavalla hauska), mutta osaa myös antaa resseä silloin kun sitä on ansaittu. Yksin Välimäen persoona riittäisi kantamaan tätä ohjelmaa.
Vielä kilpailijoista; varsinaisista nimipaikoista oli vain kaksi edustettuina; Sunttu ja Välimäen on putka Domppa. Näidän jälkeen kun kahlaa Suomen 50 parhaan ravintolan listaa, ei ainutkaan halunnut osallistua. Ohjelma ei yksinkertaisesti kiinnostanut eikä sen mahdollinen voitto toisi näille paikoille mitään lisäarvoa. Tämä on sääli, sillä olisi ollut todella mielenkiintoista nähdä kuinka Mamin edustaja mittelisi Savoyn, Olon ja Hellan & Huoneen kanssa. Nyt tarjolla on Maija Silvennoinen, jonka ainoa tehtävä tuntuu ottaa Välimäeltä paskaa niskaan huonosta asenteesta.
Näin pitkän avautumisen taustalla on se, että istun kotona viimeistelemässä neljättä romaaniani, ja minulle iski pieni jumi. Olen oppinut, että näissä tilanteissa kannattaa kirjoittaa jotain muuta, ja toivoa että runosuoni taas pulppuaisi sitten varsinaisen aiheen parissa. Jos tämäkään ei auta, kannattaa lähteä baariin.
PS) Illalla TopChefin jakso, jossa kävin dumaroimassa.