Muistatko nämä MM-kisojen tähdenlennot?

  • Tuomari

KYSYMYS: Kuka on näiden MM-kisojen tähdenlento?

VASTAUS: On vaikea nostaa esiin yhtäkään täysin puskista tullutta yksilöä, mutta Costa Rican joukkuetta ja ennakkoluulotonta pelitapaa tullaan muistelemaan pitkään. Mikäli Hollannin Klaas-Jan Huntelaarin peliaika on jatkossakin yhtä kortilla, on hänen roolinsa Meksikon kaatamisessa melkoinen sankarteko.


Mutta muistatko nämä “one-hit-wonderit” vuosien ja MM-turnausten varrelta?

Said al Owairan



Saudi-arabialainen Said al Owairan pelasi koko uransa Al-Shababin riveissä Riadissa. Hän teki maajoukkueelleen 24 maalia 50 maaottelussa, mutta hänen suuri vuotensa oli 1994. USA:n kisoissa al Owairan iski Belgian verkkoon upean soolomaalin, joka valittiin Fifan järjestämässä äänestyksessä viime vuosisadan kuudenneksi upeimmaksi maaliksi. Al Owairan valittiin 1994 myös Aasian vuoden futaajaksi.

Vuonna 1996 al Owairanin ura koki kolauksen, kun hän jäi poliisin haaviin Saudi-Arabiassa ulkomaalaisten naisten seurasta ja alkoholia veressään. Häntä pidettiin vangittuna puolisen vuotta, jonka jälkeen hän palasi vielä viideksi vuodeksi Al-Shababiin maaleja sylkemään.

Yordan Lechkov

Vaikka häntä pidetäänkin yhtenä Bulgarian historian parhaista pelaajista, Yordan Lechkov teki maalleen vain viisi maaottelumaalia. Yksi niistä oli sitäkin tärkeämpi.

Vuoden 1994 MM-kisojen puolivälierässä Lechkov kurotti kaljun päänsä Zlatko Jankovin keskityksen eteen. Upea pusku vei Bulgarian taas johtoon ja riitti tiputtamaan Saksan, puolustavan mestarin.

Bulgarian kultainen sukupolvi kuitenkin taipui välierässä Italiaa vastaan ja pronssiottelussa Ruotsi oli selvästi parempi. Lechkov näytti elon merkkejä vielä EM-kisoissa 1996, mutta sen jälkeen maalihanat alkoivat tyrehtyä sekä maa- että seurajoukkueissa.

Salvatore Schillaci


Italian Salvatore Schillaci oli vuoden 1990 MM-kisojen yllätystähti kuudella maalillaan.

Ensimmäisessä alkulohko-ottelussa Itävaltaa vastaan hän tuli vaihdosta kentälle ja iski voittomaalin. USA:ta vastaan vaihtomies ei osunut, mutta Tsekkoslovakiaa vastaan aloituskokoonpanoon päässyt “Totò” iski taas.

Jatkopeleissä Schillaci osui Uruguayta ja Irlantia vastaan. Välierässä Argentiinaa vastaan hän piti paikkansa avauksessa – Roberto Baggio sai väistyä Gianluca Viallin tieltä. Schillaci iski taas, mutta Argentiina eteni finaaliin.

Schillaci ratkaisi rankkarillaan vielä pronssimatsin. Turnauksen jälkeen hän pelasi pari rikkonaista kautta Juventuksessa, sitten Interissä, ja päätyi lopulta jäähdyttelemään Jubilo Iwatan joukkueeseen Japanin J-liigaan.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi