Huomio! Kuten varmaan jotkut jo huomasivat, täällä Cityssä blogini on nykyään nimeltään Muistiinpanot. Näppäilemällä selaimeen osoitteen muistiinpanot.fi pääset helposti ja nopeasti lukemaan blogiani. Sitten muihin hyviin uutisiin.
Aloitin viime viikon perjantaina Suomen ainoalla kaupallisella puheradiokanavalla Radio Ravulla oman radio-ohjelman. Rasiallinen käsittelee ihmissuhteita, seksiä ja seksuaalisuutta, kuten tämä blogikin. Seuraamalla Rasiallisen Facebook-sivua saat tiedon aina seuraavan jakson ajankohdasta (perjantaisin suora lähetys) ja sen vieraista sekä linkin podcastiin.
Ensimmäisen jakson vieraina olivat lakimies Jussi Kari ja kampaajayrittäjä Iida Ketola. Keskustelimme heidän kanssaan kaksi tuntia avioliitosta, lapsista ja vähän muistakin aiheista. Voit kuunnella jakson podcastina SoundCloudista.
Käsitys avioliitosta on muuttunut Suomessa melkoisesti. Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkysen blogissa kyseltiin noin kuukausi sitten, miten perinteistä avioliittoa sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajat oikein kannattavat. Perinteisen avioliiton kannattajat ovat erilaisia nyt kuin esimerkiksi sata vuotta sitten.
Kolmesataa vuotta sitten tytöt saivat mennä naimisiin jo 15-vuotiaina. Naiset tarvitsivat myös isänsä luvan naimisiinmenoon. Täysi-ikäiset naiset pääsivät naimisiin ilman naittajan eli isän tai isän poissaollessa muun sukulaisen lupaa vasta vuodesta 1864 lähtien.
Vuonna 1929 säädettiin ensimmäinen erillinen avioliittolaki. Siinä laissa rajoitettiin eri ihmisryhmien oikeutta mennä naimisiin. Vasta vuonna 1969 epileptikot ja kuuromykät saivat luvan mennä naimisiin. Mielenterveysongelmaisia ja eräitä kehitysvammaisia koskevista rajoituksista luovuttiin niinkin myöhään kuin 1988.
On syytä olettaa, että ihmisen pariutumis- ja perhemuodostamiskäytännöt ovat muuttuneet agraarikulttuurin myötä. Vasta maanviljelytaidon ja kaupunkien synnyn jälkeen omistaminen on tullut tärkeäksi. Yhtäkkiä maata ja luontoa pystyi omistamaan, joten tämän ajatellaan yleisesti synnyttäneen nykyisen yksiavioisuuden ihanteen. Tästä on kirjoitettu esimerkiksi Sex at Dawn-kirjassa.