Vuonna 2007 Suomessa säädettiin hedelmöityshoitolaki, jossa kiellettiin sijaissynnytyksen järjestäminen. Sijaissynnyttämällä oli siihen mennessä syntynyt noin parikymmentä lasta, eikä ongelmia ollut ilmennyt. Yhdysvaltojen 15 000 sijaissynnytyksestä vain 60:ssä on ollut juridisia ongelmia ja niistäkin vain pieni osa on ollut sellaisia, joissa synnyttäjä ei olisi halunnut antaa lasta biologisille vanhemmille. Näin ollen usein vasta-argumenttina kuultu väite, että sijaissynnytykseen liittyy juridisia ongelmia on harhaa. Moraaliset ja eettiset ongelmat ovat toinen asia, mutta ne ovat tähän asti olleet lähinnä iljettävien mielipuolipoliitikoiden uskonnollista hölinää.
Silloin kun sijaissynnytys oli vielä laillista, sitä ei kuitenkaan sallittu muille kuin heteropareille. Oikeusministeriö on antanut lausunnon, jossa se lupaa pohtia tämän kevään aikana mahdollisuutta sijaissynnytyksen uudelleen laillistamiseen. Jos se laillistetaan, tulee mielestäni sijaissynnytyksen ehdottomasti olla mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pariskunnille. Samoin laki on aikaisemmin antanut oikeuden sijaissynnyttäjän käyttämiseen vain niille naisille, joilla ei ole kohtua. Mielestäni tässäkin kohtaa tulisi tulevaisuudessa olla sallivampia.
Kieltolait eivät ole tähänkään asti olleet ikinä toimivia ja ne muodostavat aina lisää ongelmia. Tälläkin hetkellä Suomessa jotkut pariskunnat lähtevät ulkomaille kalliiden sijaissynnytysjärjestelyjen perässä, joista ei ole mitään takeita tuleeko vauvaa perheeseen lopulta koskaan. Pahinta ulkomaisella kohdunvuokrausklinikalla huijatuksi tulemisessa on rahanmenon lisäksi se, että mistään ei voi tietää, onko vauva sittenkin syntynyt ja annettu vaikkapa adoptoitavaksi.
Minusta maksettu sijaissynnyttäminen pitäisi sallia. Hyvinvointivaltio on nykynuorten kannalta, koulutusjärjestelmääkin romuttavalla nykymenolla lähinnä pyramidihuijaus. Kahdenkymmenen vuoden jälkeisessä Suomessa on hyvin mahdollista, että sijaissynnyttäminen voisi olla tämän työn henkisen taakan jaksaville täysin pätevä ja itsenäinen tapa parantaa elintasoaan. Tosin mahdollisella sijaissynnyttäjällä tulisi olla vaikkapa vähintään kaksi lasta ennestään, niin hän tietää ainakin osittain mihin on ryhtymässä. Kalliin byrokratian sijaan pitäisi satsata neuvontaan, niin että sijaissynnyttämisestäkin voisi tulla täysin normaali tapa luoda väestöpyramidin kovasti kaipaamia, lähimmäisrakkautta pursuavia lapsiperheitä Suomeen.