Ruotsin mallin mukainen seksin ostokieltolaki ei toimi. Se on pääasiassa vaaraksi seksityöntekijöiden turvallisuudelle. Rikosoikeudellinen sekaantuminen seksikauppaan luo kannustimia, jotka satuttavat eniten seksiä myyviä. Anna-Maja Henriksson ja kumppanit eivät tunnetusti kiinnitä erityisen paljon huomiota seksityöntekijöiden oikeuksia ajavan PRO-tukipisteen seksin ostokieltoa vastustaviin lausuntoihin.
The Atlantic -aikakausilehden juttu sekä journalisti Laura Flandersin videoreportaasi kertoo jenkkiläisten seksityöntekijöiden tukalista oloista. Seksin myynti on laitonta kaikissa osavaltioissa, Nevadan tiettyjä alueita lukuun ottamatta. Tilannetta on yritetty parantaa muutamassa osavaltiossa, esimerkiksi Alaskassa, määrittelemällä seksityöntekijät ihmiskaupan uhreiksi.
Ihmiskauppapykäliä kohdistetaan sitten prostituoituihin, koska ”he myyvät itseään” tai jakavat turvahuoneita tai asiakastietoja toisten prostituoitujen kanssa. Alaskan uuden lain toimeenpanoa seuranneessa raportissa todetaan, ettei lakia kertaakaan vuoden 2012 jälkeen ole sovellettu auttamaan ihmiskaupan uhria.
Alaskan poliisikulttuuri ei ole muuttunut suuntaan eikä toiseen prostituoitujen fanaattisesta vainoamisesta. Tutkimukseen osallistuneiden seksityöntekiöiden keskuudessa yhteydenotto poliisiin johti kiinniottouhkauksiin kolmanneksen ajasta. Alle puolet rikosilmoituksista suostuttiin edes kirjaamaan.
Reilu neljäsosa prostituoiduista sanoivat joutuneensa poliisin seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Tutkimukseen osallistunut henkilö, jota poliisi epäili transsukupuoliseksi, tönäistiin autoa päin, jotta poliisi sai revittyä häneltä alushousut. Tönäisy aiheutti sormien, varpaiden ja leukaluun murtumisen.
Alaskalalaiset seksityöntekijät ja heidän edustajansa tarjoavat suoraa puhetta Laura Flandersin Youtube-pätkässä: Täkäläisen suurkaupungin Anchoragen poliisit "suorittavat valtion hiljaisella hyväksynnällä raiskauksia" ja sosiaalityöntekijät konfiskoivat seksityöntekijöiden rahoja, jotta niitä ei käytettäisi valheellisesti huumeisiin.
Poliisipäälikkö Kathy Lacey toteaa tumput suorina kameran edessä, että pidätykset ovat paras saatavilla oleva keino, jolla prostituoituja saadaan pois vaaratilanteista. Siis tilanteista, joissa he itse syyllistyvät omilla kehoillaan ihmiskauppaan. Laceyn sanoja lainaten: “Anytime a woman is selling her body for sex, it should be illegal. It's degrading and exploitive.”
Myös New Yorkin kaupungissa on erikoistuomioistuimilla yritetty päästä lähemmäs ajattelutapaa, jossa seksityöntekijät ovat enemmän uhreja kuin rikollisia. Tulokset ruohonjuuritasolla ovat laihat: kondomien kantaminen katsotaan olevan todiste prostituutiosta. Poliisit saattavat myös raiskata seksityöntekijöitä ennen säilöönottoa. Kommunikointi asiakkaiden kanssa turvallisuuden takaamiseksi tehdään riskialttiiksi, sillä poliisi tutkii kaiken viestinnän todistaakseen prostituution tapahtuneen.
Kuten Yhdysvaltojen sisäisen ihmiskaupan uhreja työkseen auttava nainen toteaa Laura Flandersin reportaasissa: Jos oikeasti haluaa vaikuttaa ihmiskauppaan, kannattaa ahkerasti vähentää sitä köyhyyttä, joka ajaa ihmisiä epätoivoisiin vaihtoehtoihin.
Kaikki muu on tyhjää kivapuhetta. Miksi harmaan talouden ja järjestäytyneen rikollisuuden tukeminen on niin houkuttelevaa politiikoille?
Kuvalähde.
Kirjoitettaessa soi Alesso - Heroes (we could be)
3 kommenttia
shiwan8
30.12.2014 18:14
Luulisi, ettei enää tänä päivänä rajoiteta sitä mitä ihmiset omalle kropalleen päättävät tehdä sikäli kun siitä ei ole vaaraa muille. Entä sitten jos joku myy itseään? Entä sitten jos joku ostaa seksiä? Jos hommasta tehtäisiin hyväksyttävää niin monen monituista sosiaalista ongelmaa saataisiin ratkaistua.
Tervepäistä miestä ei jaksa kiinnostaa yli 3 sekunnin ihmettelyn se, että joku on maksanut seksistä. Suurempaa ihmettelyä ei aiheudu sen myymisestäkään ellei kyseessä ole oma lapsi/sisko/kumppani eikä silloinkaan mitenkään välttämättä. Ensin pitäisi kuitenkin saada häpeäelementti pois touhusta, mikä on siis yksin naisista ja naisten asenteista kiinni. Pois lukien fetissin pauloissa pyörivät, prostituution asiakaskunta koostuu kuitenkin yksinomaan ihmisistä joita ei kiinnosta pariutumiseen vaadittava sosiaalinen pelaaminen...tai sitten ei ole kykyjä/aikaa sellaisen läpikäymiseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
dragonfly76
3.1.2015 22:28
Ja miten se olosuhteisiin puuttuminen vaikuttaisi esim. Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa vaikkapa opiskelijatytöt elättävät itsensä noilla hommilla. Opintotukeen kun ei oikein voi ihan äkkiä yksittäinen ihminen vaikuttaa. Ihmiskauppa on rikos, mutta kaikki prostituutio ei ole ihmiskauppaa. Siinä on vissi ero.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mietteliäs
7.1.2015 06:18
Seksinostokiellosta on vaikea muodostaa valistunutta mielipidettä. Varsinkin Ruotsin seksin ostamisen kieltävän lain toimivuudesta saa lukea täysin ristiriitaista infoa. Minustakin asiaa tulee kysyä nimenomaan seksityöläisiltä, mutta heidän haastatteluistaan raportoidaan toisensa kumoavia tuloksia. Esimerkiksi aihetta ympäri Eurooppaa tutkinut kanadalainen toimittaja Viktor Malarek kertoo kirjassaan Natashat haastattelemiensa ihmiskaupan uhrien toivovan seksinostokieltoa, koska se auttaisi heitä suojautumaan poliisin ja asiakkaiden mielivallalta (mm. poliisi ei voisi enää kiristää seksiä uhkailemalla syytteellä jms.) ja parittajien riistolta (niissä maissa, joissa poliisi toimii rehdimmin, se on helpompi puuttua tapahtumien kulkuun, kun näyttö pelkästä ostamisesta riittää - parittamista on vaikeampi todistaa). Eräs suomalainen prostituoitu taas kertoi muistelmissaan toivovansa ostokieltoa siksi, että jotkin asiakkaat kieltäytyvät maksamasta - silloin voisi uhata poliisilla, ellei asiakas muuten maksa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin