Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on koripallo.
Seuraava

Susijengille toinenkin NBA-vahvistus?

KYSYMYS: Onko se Erik Murphy nyt mistään kotoisin? Eikö tällaisia kaksoiskansalaisia löytyisi lisää, niin saataisiin Suomi koriskartalle?

VASTAUS: Erik Murphy teki maajoukkuedebyyttinsä Koripalloliiton 75-vuotisjuhlamaaottelussa Suomen hävitessä Liettualle Helsingin jäähallissa 81–90. Murphyn otteet olivat lupaavia. Yhdeksän pinnaa ja viisi levaria olivat kelpo saldo, kun takana oli vain neljä treenikertaa Susijengin remmissä. Ameriikan Erikin pelipaikalle olisi tarjolle kova haastaja.

Washington Wizardsia tällä hetkellä edustava iso laitahyökkääjä Drew Gooden kertoo CBS Sportsin vuonna 2007 tekemässä haastattelussa mahdollisuudesta edustaa Suomea. CBS Sportsin jutun takana on Washington Postin toimittajan Jorge Castillon tuore twiitti. Kymmentä NBA-seuraa urallaan edustaneen Goodenin äiti on suomalainen. Tomi Tiilikainen ja muut suomalaiset koristietäjät ovat jo Twitterissä ottaneet kantaa aiheeseen.

8,3 pisteen ja 5,2 levypallon keskiarvolla viime kaudella NBA:ssa pelanneen 32-vuotiaan Goodenin pelivuodet alkavat käydä vähiin ja USA:n maajoukkueesta Goodenin on turha haaveilla. CBS Sportsin mukaan Gooden onkin tiensä kisoihin maksaneen Suomen alustavalla pelaajalistalla. Jenkkimedialla lienee käsissään ihan eri listat, mitä Henrik Dettman on esitellyt. Tuomarin on kuitenkin pakko puhaltaa pilliin ja huomauttaa, että nyt eletään NBA-uutisoinnin hiljaisinta aikaa.

Lisäksi Gooden kertoo haastattelussa, että Suomessa on paljon puita ja järviä.

EDIT: Ilta-Sanomat tavoitti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmanin, jolla ei ollut asiaan kommentoitavaa.


Kuinka monta Nokia-insinööriä saa NBA-joukkueen hinnalla?  1

Kuva: Kuva: timetravels.fi / Instagram

KYSYMYS: Microsoftin logo komeili eilen kentän lattiassa Susijengin pelissä. Korvaako Microsoft tässäkin Nokian?

VASTAUS: Kyllä näin on. Microsoft Devices ryhtyi Susijengin uudeksi pääyhteistyökumppaniksi toukokuun lopussa. Basket.fi kirjoittaa kuinka Koripalloliiton ja Microsoftin yhteistyö on “luonnollista jatkumoa” Nokian oltua pitkään nuorten maajoukkueiden sponsorina.

Tuttu kotimainen symboli vaihtuu tuttuun ulkomaiseen symboliin myös muualla kuin urheilukentillä. Ensi viikonloppuna vietettävän Flow-festivaalin yksi näyttävimmistä lavoista on ollut sininen Nokia-teltta. Tänä vuonna areena on nimeltään Lumia Tent ja katolla liehuu valloittajan eli Microsoftin lippu.

Suomalaiset tutustuivat Microsoft-johtaja Steve Ballmeriin viimeistään silloin, kun mies kävi kättelemässä suu virneessä Stephen Elopia Nokian ja Microsoftin diilin merkiksi. Ballmer rakastaa koripalloa. Ballmer on ilmoittanut jättävänsä Microsoftin hommat ja petailikin itselleen juuri jatkohommia rakastamansa lajin parista. Hänestä tulee LA Clippersin uusi omistaja. Asia varmistui, kun rasististen lausuntojen takia sivuun sysätty Donald Sterling hävisi oikeusjuttunsa ja joutuu nyt pakon edessä myymään seuran Ballmerille.

Ballmerin omaisuuden arvoksi on arvioitu 21 miljardia dollaria, joten kaksi miljardia korisjoukkueesta ei ole edes paljoa. Toisaalta, sillä maksaisi aika monen Nokian insinöörin vuoden palkat. (Jos insinöörin oletetaan tienaavan noin 50 000 vuodessa, saa kahdella miljardilla maksettua useamman kymmenen tuhannen palkat vuoden ajan.)


Korit takaisin helsinkiläiskoulujen pihoille!  3

KYSYMYS: Miksi etelähelsinkiläiskoulujen pihoista otetaan katukoriskorien raudat pois kesäksi?

VASTAUS: En todellakaan tiedä. Tilanne on pöyristyttävä. Yksi matalimman kynnyksen urheilulajeista, jossa on meneillään valtava kotimainen buumi yritetään torpata näiltä pihoilta kuvitellun ilkivallan pelossa.

Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola esitti saman kysymyksen hetki sitten Twitterissä. Keskusteluun ajautuneet urheilun puolustajat Aleksi Valavuori etunenässä lupasivat tehdä asialle jotain. Asiasta on käyty keskustelua jo aiemmin myös kaupungin suuntaan, mutta kaupunki ei ole reagoinut. Kaupungin pampuista Pekka Sauri otti osaa Veitolan Twitter-ketjuun ja lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Suomesta puuttuu kunnon katukoriskulttuuri. Tuomari tarjoaisi katukorista lääkkeeksi moneen vaivaan, esimerkiksi kansakuntaa ravisuttavassa syrjäytymiskysymyksessä.

Katsotaanpa katukoriksen mallia rapakon takaa. Ensin traileri elokuvasta, joka jokaisen korisfanin tulee katsoa. Doin’ it in the Park on loistava katselmus New Yorkin katukoriskentille ja niiden historiaan. Mukana meiningissä muun muassa legendaarinen donkkikone Julius "Dr. J" Erwing, joka päälliköi Nykin kentillä 1970-luvulla.

Toinen herkkupala katukorikseen liittyen kertoo siitä, millaisiin pelaajien arkkityyppeihin katukoriskentillä] törmää.


Näin fanit ratkaisevat otteluita – oikeasti!  1

KYSYMYS: Tunteeko historia tapauksia, joissa katsojat ovat vaikuttaneet ottelujen lopputuloksiin?


VASTAUS: Tässäpä pari tapausta, joissa päästään hyvin lähelle.



Vuonna 2003 Duken yliopisto voitti verivihollisensa Pohjois-Carolinan kolmella pisteellä koripallon yliopistosarjassa. Kaksi noista pisteistä voidaan laittaa Patrick Kingin nimiin.



Koripalloon kuuluu, että yleisö häiritsee vierasjoukkueen vapaaheittoja niin paljon kuin suinkin pystyy. Kun Pohjois-Carolinan Jackie Manuel asteli vapaaheittoviivalle, King onnistui siinä tavanomaista paremmin. Hän sai yleisön istuutumaan paikoilleen ja aloitti villin tanssinsa, vain speedoihin pukeutuneena.

Manuel missasi molemmat heittonsa ja myönsi, että oli hieman vaikea keskittyä.


Vaan tapahtui sitä ennenkin. Vuoden 1908 Lontoon olympialaisissa Etelä-Afrikan Charles Hefferon johti maratonia selvästi vain kolmisen kilometriä ennen maalia. Hefferon kuitenkin päätti napata reitin varrelta tarjotun mukin sisältöineen juodakseen. Kupposessa oli samppanjaa, jonka hän veti huiviinsa.



Reilu kilometri ennen maalia kupliva kuitenkin sai Hefferonin paikat kramppaamaan ja italialainen Dorando Pietri tuli rinnalle ja ohi. Pietri taas innostui liikaa mahdollisuudestaan ja sakkasi aivan loppumetreillä. Hän lähti stadionilla juoksemaan ensin väärään suuntaan, kaatuili ja autettiin lopulta maaliviivan yli. Tämä johti myöhemmin diskaamiseen. Jenkki Johnny Hayes on merkitty historiankirjoihin kultamitalistiksi.

Ja sitten baseballia. Vuosi 1996. New York Yankeesin ja Baltimore Oriolesien ensimmäinen välierämatsi. Kahdeksannen vuoroparin loppupuoli, Yankees jouksun tappiolla ja kaksi paloa alla. Supertähti Derek Jeter astelee lyömään. Hyvä osuma, pallo liitää kohti takakenttää. Mutta jää lyhyeksi. Baltimoren Tony Tarasco on valmiina ottamaan kopin.

12-vuotias Jeffrey Maier on eturivissä katsomassa peliä. Hän ojentaa kätensä Jeterin lyönnin tielle ja ohjaa pallon katsomon puolelle. Kunnari. Yankees tasoittaa, voittaa pelin, voittaa välieräsarjan otteluvoitoin 4–1 ja vie samana vuonna myös mestaruuden.





Lähde: Cracked


Unohda Luis Suarez – tässä ovat urheiluhistorian pahimmat ihmishirviöt

KYSYMYS: Mikä on epäurheilijamaisin teko urheilun historiassa?

VASTAUS: Ei Maradonan "jumalan käsi”. Ei Evander Holyfieldin irti haukattu korva tai Zidanen pusku.

Luis Suarezin puremiset, Patrice Evraa halventaneet kommentit tai käsipallo Ghanaa vastaan eivät pääse edes lähelle. Tuomarin epäurheilijamaisten tekojen kärkikolmikko tulee tässä:

Pronssia: Jack Tatum

Vuoden 1978 elokuussa takapuolustaja Jack Tatumin Oakland Raiders kohtasi treenimatsissa New England Patriotsin. Patsin hyökkäyksessä pelasi muuan Darryl Stingley, yksi NFL:n lupaavimmista laitahyökkääjistä. Erään epäonnistuneen heittopelin seurauksena Tatum taklasi pallotonta ja puolustuskyvytöntä Stingleytä valtavalla voimalla. Stingleyn kypärä osui Tatumin olkapäähän ja hänen kaularankansa murtui. Stingley eli loppuelämänsä neliraajahalvaantuneena.

Taklaus ei ollut NFL:n silloisten sääntöjen vastainen. Tatum ei kuitenkaan ikinä vaivautunut pyytämään Stingleyltä anteeksi tai edes vierailemaan hänen luonaan sairaalassa. Kerran kaksikon oli määrä tavata television keskusteluohjelmassa, mutta Stingley perui osallistumisensa kuultuaan, että Tatum aikoi promota tapaamisessa elämäkertaansa.

Hopeaa: Ron Artest / Metta World Peace

Marraskuun 19. 2004. Indiana Pacersin ja Detroit Pistonsin välistä NBA:n runkosarjamatsia oli jäljellä vajaa minuutti, kun Ron Artest, nykyisin Metta World Peace, rikkoi ikävästi takaapäin kotijoukkue Detroitin sentteri Ben Wallacea. Wallace kimpaantui ja tönäisi rajusti Artestia. Seuranneen joukkokärhämän jälkeen Artest jäi makaamaan selälleen toimitsijan pöydälle. Hänet tunnettiin äkkipikaisena kaverina – tämä oli ilmeisesti yritys hillitä sisäistä kuohuntaa.

Puolitoista minuuttia kahakan alkamisen jälkeen yleisöstä heitettiin muovinen juomakuppi Artestin rintaan. Ja siitähän se hulina vasta alkoi. Artest ja muutama muu joukkuekaveri kiipesivät katsomoon pitämään turpasaunaa, ja katsojia valui kentän puolelle tappelemaan. Viitisen minuuttia kestäneen kaaoksen seurauksena jaettiin yhteensä 146 ottelua pelikieltoa. Kupin heittänyt John Green sai 30 päivän vankilatuomion. Cantonan hyppypotkukin kalpenee Artestin moukarien rinnalla.

Kultaa: Tonya Harding

Maailmanhistorian epäurheilijamaisimman teon palkinto kuuluu ehdottomasti yhdysvaltalaiselle taitoluistelija–julkkisnyrkkeilijä Tonya Hardingille. Vuoden 1994 Yhdysvaltain mestaruuskisojen alla tämä rajatilapersoonallisuudesta kärsinyt valopää päätti varmistella saumojansa Lillehammerin olympiakisoja ajatellen. Hän palkkasi yhdessä silloisen aviomiehensä kanssa kaverin nimeltä Shane Stant, jonka jopi oli murtaa Hardingin pahimman kilpakumppanin Nancy Kerriganin oikea jalka ennen kansallisia mestaruuskilpailuja.

Stant teki työtä käskettyä ja iski harjoitusten jälkeen kaukalosta poistunutta Kerrigania teleskooppipampulla polven alapuolelle. Jalka ei murtunut, mutta esti silti Kerriganin osallistumisen Yhdysvaltain mestaruusskaboihin. Harding voitti, mutta myöhemmin tämä titteli otettiin häneltä oikeutetusti pois. Kerrigan ja Harding edustivat molemmat USA:ta olympialaisissa: Kerrigan oli toinen ja Harding kahdeksas. Hardingin luistelu-ura loppui samana vuonna, kun hän myönsi olevansa syyllinen Kerriganiin kohdistuneen hyökkäyksen suunnitteluun. Tuomari linjaa: hullu nainen.


Pelimiesten pojista tulee pelimiehiä

KYSYMYS: Tuleeko pelimiesten pojista pelimiehiä?

VASTAUS: Kyllä. Omena ei kauas puusta putoa. Lahjakkuus periytyy, mutta vielä suurempi merkitys voi olla niillä olosuhteilla, jotka lapsi saa urheiluperheeseen syntyessään.

Esimerkkejä on useita. Sami Kapasen poika Kasperi Kapanen komeilee jälleen ykkösenä NHL-lupausten listalla. Listan kakkosena on myös suomalaisille tutun kaverin jälkikasvua, nimittäin naapurimaan legendan Michael Nylanderin poika William. Voihan tässä yhteydessä mainita Barkovitkin. Tai Jyväskylän Markkaset ja yhdysvaltalais-suomalaiset Murphyt.

Kansainvälisistä nimistä Tuomari on fiilistellyt NBA-takamies Stephen Currya ja hänen faijaansa Dell Currya sekä jäätävän cooleja Muhammed ja Laila Alia. Bobby Hull ja Brett Hull muodostavat myös aika kovan isä-poika-kaksikon.

Ilmiö näkyy myös katsomoissa. Suomen kovimmat korisfanin (heti yhden Tuomarin kaverin jälkeen), ovat myös isä-poika-parivaljakko. Suomen korismaajoukkueen ja Lahden Namikan kannattajayhdistysten puuhamiehet Risto ja Janne Virtanen.


Kumpi lyö kovempaa lentopalloa, Tero Pitkämäki vai LeBron James?

KYSYMYS: Kumpi lyö kovempaa lentopalloa, Tero Pitkämäki vai LeBron James?

VASTAUS: Jos puhutaan pelkästään lentopallon lyömisestä, sen voittaa Tero Pitkämäki ylivoimaisesti. Terohan treenaa yhden käden viskaisua päivittäin. MUTTA, jos peliin lisätään verkko, LeBron hurjan ponnistuksensa ansiosta löisi palloa kenttään kovempaa.

Jamesin blokki näyttää parhaimmillaan kuin lyötäisiin lentopalloa iskulyönnillä kenttään. Lisäksi LeBron James on monipuolisempi urheilija. Kouluaikana James oli lähes yhtä hyvä jenkkifutiksessa, missä hän tarvitsi räjähtävyyttä laitahyökkääjän tontilla. Teron juniorivuosien hiihtourasta ei ole juurikaan hyötyä lentopallon lyömiseen.

Ilman verkkoa kovemmin lyö Tero Pitkämäki ja verkon kanssa LeBron James!


Vieläkö ehtii Bilbaoon?  2

Tuomarin kysymys–vastaus-palsta on toteutettu yhteistyössä Casino Sports Barin kanssa.

KYSYMYS: Miten pääsen mahdollisimman helposti ja halvalla Bilbaoon katsomaan koriksen MM-kisoja? Onko se ylipäätään enää mahdollista? Vai joudunko tyytymään katsomaan pelejä Casinon Sports Barissa?

VASTAUS: Casino Sports Bar on juuri sopiva paikka MM-kisojen seuraamiseen. Jos kuitenkin tunnet sydämessäsi Bilbaon kutsun toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

Lennot: Lentoja välittävistä palveluista on saatavilla enää huonosti yhteyksiä Bilbaoon kisojen ajaksi, mutta se ei tarkoita, etteikö sinne vielä olisi mahdollista päästä suhteellisen järkevästi. Tilaat lipun joko Barcelonaan tai Madridiin ja erikseen Espanjan sisäisen lennon Bilbaoon (jostain syystä lentolippupalvelut eivät osaa tarjota näitä automaattisesti). Meno-paluu Madridiin kustantaa reilun pari sataa ja sisäinen meno-paluu siihen noin satasen päälle.

Majoitus: Majoituksen suhteen tilanne on kaikista hankalin. Hotellien hinnat nousivat vielä nopeammin kuin lentojen ja lohkoarvontapäivänä 50 euroa maksanut hotellihuone kustantaa tällä hetkellä jo yli 300 euroa. Jos haluat pitää matkan kustannukset minimissä, suosittelen tutustumaan esimerkiksi kämppiä vuokraavaan Airbnb-palveluun, josta voi bongata erittäin edullisesti joko huoneen tai vaikkapa surffimajoituksen meren rannalta. Eikä maksa paljoa.

Peliliput: Lippukauppa on käynyt huimalla tahdilla ja näyttäisi siltä, että Koripalloliiton alkuperäinen arvio 5 000 Bilbaoon suuntaavasta suomalaisfanista jää sekin alakanttiin. Ensimmäiset liput myytiin kansainvälisen koripalloliiton kautta jo ennen lohkoarvontaa ja Susijengin kannattajayhdistyksen liput vietiin käsistä alle tunnissa. Lippuja yksittäisiin peleihin on tulossa myyntiin vasta kesäkuun ensimmäinen päivä ja päivälippuja toukokuun viides päivä. Jos mielit päästä käsiksi näihin lippuihin, suosittelen kirjautumaan etukäteen Fiban lippupalveluun ja olemaan lippukassalla tasan sillä hetkellä, kun lipunmyynti avautuu.


Seuraava