Suomen vankiloissa suurin osa vangeista on väkivaltarikollisia. Ensikertalaiset pääsevät usein ehdonalaisella, ellei tekoa määritellä todella törkeäksi. Ellei tekijää todeta syyntakeettomaksi, ei ymmärrä tekoaan, koska on kadottanut kyvyn hallita mieltään. Mielentila tutkitaan. Onko mitään tehtävissä, vai onko sairaus niin paha, että vain kuolema voi parantaa.
Mutta mikä saa ihmisen käyttäytymään väkivaltaisesti ja ymmärtämään tekonsa. Alkoholilla voi olla osuus asiassa, mutta se ei ole mikään selitys. Kun ihminen esimerkiksi on väsynyt, hän tahtoo levätä. Jos jokin tekijä häiritsee, alkaa ärsyttää. Juuri kun on pääsemässä uneen, jokin häiritsevä ääni rikkoo rauhan. Riippuu mikä ketäkin häiritsee. Ensin koettaa olla välittämättä ja nukahtaa uudelleen. Jos se ei onnistu, halutaan päästä äänestä eroon. Jos häiriö kuuluu samasta asunnosta, käydään sanomassa. Ensin ystävällisesti, sitten vähän topakammin, jos ei tehoa. Joskus häiriö tulee kauempaa, naapurista tai ulkoa määrittelemättömästä paikasta. Silloin pitkäpinnaisimmat eivät tee mitään, vaikka joutuisivat valvomaan koko yön. Lyhytpinnaiset menevät valittamaan tai lähettävät poliisin asialle.
Yrität tehdä töitä ja työkaveria kiinnostaa enemmän äänekäs paskan puhuminen. Hermot voivat olla lujilla. Et kuuntele ja työkaveri loukkaantuu, koska et puhu hänelle. Itkee pomolle häneen kohdistuneesta työpaikkakiusaamisesta. Pomo tulee luoksesi ja saat kuulla kunniasi siksi, että halusit keskittyä työntekoon ilman että sinua häiritään. Työssä jossa työn edistyminen vaatii rauhaa ja hiljaisuutta. Keskusteluja varten ovat tauot olemassa.
Jos naapuri häiriköi toistuvasti, työkaveri ei anna työrauhaa ja syntyy riitaa puolison tai kämppäkaverin kanssa, eikä puhuminen auta, alkaa ajan saatossa tulla mitta täyteen. Se aiheuttaa stressiä ja mielessä voi alkaa pyöriä pelottavia ajatuksia, miten saisi lopun tälle kaikelle. Alkoholin käyttö voi luonteesta riippuen karsia välistä kaikki itsehillinnän elementit ja siirtyä suoraan voiman käyttöön. Sama koskee mustasukkaisuutta.
Tietysti jos havaitsee itsessään, että yksittäinen ihminen käy omille hermoille liikaa, voi kieltäytyä hänen seurastaan. Mutta naapureita, työkavereita ja yhteisasujia ei aina voi valita. Silloin pitää pakottaa itsensä puhumaan toiselle tilanteesta. Että käytöksesi on viimeaikoina käynyt hermoilleni mielestäni liian usein. Jos toinen ei ymmärrä, olet voimaton. Olet antanut kaikkesi voidaksesi elää toisen vaikean luonteen kanssa ja hän ei ole valmis tulemaan itse vastaan. Norsun selkä ei enää kestä lisää ja hyväkin ihminen voi löytää itsestään pelottavan puolen.
Se ei tarkoita nyrkillä lyömistä, vaan laitetaan toinen voimalla maahan makaamaan ja puhutaan vielä kerran. Ratkaisuun päätyminen taatusti kaduttaa jälkeenpäin, mutta kaikki muu oli jo tehty.
Jos kaikki ympärillä ärsyttää ilman mitään syytä, on syytä katsoa peliin. Mutta yksittäistapauksessa voiman käyttöön päätyminen on tarkoin harkittua. Kannattaa siis kuunnella jos toisella on jotain sanottavaa. Ja ennen kaikkea uskaltaa puhua eikä pelätä leimautuvansa sekopääksi siksi, että pistää vihaksi. Ja kyllä ihmisellä on taipumus kuunnella ja ymmärtää. Muuttaa ajan kanssa käyttäytymistään toista kohtaan vähemmän häiritseväksi, ellei kysymyksessä ole narsisti.