Outo ilmiö, miten näin on päässyt tapahtumaan?

Voi käsitellä mitä tahansa, mikä kattaa käsitteen, outo ilmiö yhteiskunnassa.

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2015.

Kolmas tekijä  2

Moni on varmasti kuullut lasten sadun jäniksen ja kilpikonnan välisestä kilpajuoksusta. Nopea jänis on voitostaan niin itsevarma, että päättää ottaa torkut kesken kaiken. Sillä aikaa hidas kilpikonna matelee itsensä maaliin kaikessa rauhassa ja voittaa. Jänis voi juosta yli 60 km tunnissa samalla kun kilpikonna etenee huikean kilometrin tunnissa. Satu ei kerro, kuinka pitkä kilpamatka oli, mutta rivien välistä se oli pitkä. Jos kuvitellaan että se olisi kymmenen kilometriä, jänis olisi päässyt puoliväliin viidessä minuutissa ja nukkunut kymmenen tuntia, jotta pystyi häviämään.

Entä jos jänis olisi juossut suoraan maaliin ja ottanut sitten kymmenen tunnin torkut odotellessaan kilpikonnaa. Kun konna viimein pääsisi maaliin, asiasta keskusteleminen olisi täysin turhaa. Nopea jänis voitti hitaan kilpikonnan, kuten ennen juoksua sanoi. Silti kilpikonna otti haasteen vastaan ja pääsi maaliin. Ei lopettanut kesken.

Jokainen meistä on varmasti nähnyt joskus kilpikonnia jänisten keskellä. Niitä jotka eivät tehdessään juoksuaskeleita liiemmin ota. Asiat etenevät omalla painollaan ja nopeammat ympärillä kiristelevät silmät kierossa hampaitaan kun toinen on niin hidas, että itse joutuu tekemään kaiken muun. Mutta miksi valittaa, jos kerran valmista tulee ajallaan. Vaikka apulainen teki yhden suhteessa kolmeen, se riitti. Koordinaatio toimi.

Mutta onko jäniksellä syytä olla ylpeä kilpikonnan voittamisesta? Entä jos jäniksen apuna häärisi toinen jänis? Onko se mahdollista? Toinen on aina mielestään toista nopeampi ja ahkerampi tekijä ja näkee avustajansa kilpikonnana. Katsoo miten toinen tekee työtään. Toteaa, että hitaampaakin on nähty, mutta voisi tuo nopeamminkin sujua. Puhu vähemmän, tee enemmän. Luota itseesi, kyllä sinä osaat. Itseluottamuksen puute voi tehdä jäniksestä kilpikonnan. Puhumisen ei tarvitse olla kiellettyä, mutta se on osattava koordinoida yhteen työn kanssa. Toisilla on taito puhua paljon ja tehdä samaan aikaan vähintään yhtä paljon, mutta ihminen ei ole kone. Kun keskittyy liian moneen asiaan yhtä aikaa, virheiden mahdollisuus kasvaa ja joskus niitä voi sattua. Taas tuli töitä kolmannelle.

Sama pätee kahteen kilpikonnaan. Toinen on toista nopeampi, mutta ei tee siitä numeroa. Ei kilpikonnalla ole aikaa surra että toinen liikkuu häntä nopeammin. Hän tekee töitä omalla tahdillaan, koska tietää saavansa ajoissa valmiiksi. Hän on kilpikonna, ei etana. Joskus jänikselle voi sattua liian pitkä pysähdys ja hän saa pitkän nenän. Kilpikonna sai työnsä valmiiksi ja teki siinä sivussa vähän jäniksen töitä. Taas tuli töitä kolmannelle. Kysymys kuuluu, oliko kolmas tekijä jänis vai kilpikonna? Ja kumpaa hän auttoi?


Syyslama  1

Koulutuksesta ja lomista aiotaan leikata. Tämä ei kuitenkaan koske koulujen lomia. Koululaisten kesäloma on lomista pisin. Kun syyslukukausi sitten alkaa, jo kahden kuukauden kuluttua jäädään syyslomalle viikoksi tai ainakin muutamaksi päiväksi. Varmasti monet lapsiopiskelijat ottavat kaiken ilon irti, ettei tarvitse käydä koulua, vaikka oltaisi vain kotona, mutta entäs vanhemmat. Vaikka lomaa ei ole, pitää lomasuunnitelma kuitenkin tehdä. Miten välttää lapset tylsäkuolemalta, kun tekemismahdollisuudet suhteessa kesälomapäiviin ovat kortilla. Ulkona on kylmä, vaikka koululaisten syysmuoti antaa ymmärtää jotain ihan muuta. Jos joku on löytänyt takin päälleen, se on auki ja alla vain yksi ohut paita. Heidän lomansa huippukohta on se, kun korkea kuume alkaa aiheuttamaan hallusinaatioita. Onpahan jotain kerrottavaa, kun opettaja kysyy.

Moni vanhempi varmaan ilahtuu vahingosta, jos lapsi on lomalla kipeä. Kun ei tarvitse käydä missään, ei mene rahaa mihinkään ylimääräiseen. Edes isovanhemmat eivät tahdo ottaa lapsia vastaan siinä pelossa missä media meitä elättää. Miten suuri lovi lompakkoon tulee leikkauksista, mitkä ne sitten tulevatkaan olemaan. Kätilöt saivat pääministerin pään jo kerran kääntymään. Mitä siitä seuraisikaan, jos kätilöt menisivät lakkoon. Joku perustaisi facebookiin ryhmän, jolla hakee vapaaehtoisia tekemään lakkoilijoiden työt.

Joillekin syyslomaviikko voi tuoda omaa lomaa siksi, että opiskelijoiden puuttuessa ei ole töitä tarjolla. Eihän siinä mitään, jos on ymmärtänyt asiat oikein. Vaikka sinulla olisi vakituinen työ, voi tarve olla edelleen kausiluontoista. Joskus töitä on enemmän, joskus vähemmän. Kun töitä on enemmän ja rahaa tulee, jätetään jotain säästöön niiden vähempien kausien varalle. Jos olet lähtökohtaisesti työtön, joka tekee tarpeen tullen työkeikkoja, voi kysynnän määrä vaihdella. Joskus sinulle tarjotaan niin paljon työvuoroja, että osasta pitää kieltäytyä. Joskus työvuoroja on tarjolla niin vähän, että pitää hakea toimeentulotukea. Ja elämässä voi aina tulla vastaan tilanteita, joissa rahaa kuluu yllättäen odotettua enemmän. Johtui se sitten työstä tai jostain muusta.