jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Näytetään kirjoitukset kesäkuulta 2009.

The Raw, the Cooked and the Extinct  3

Mikä mahtava päivä! Jo aikaisin aamulla lähdin merelle kaarnapurrellani, kylvettyäni ensin 30 suojakertoimellisessa Niveassa, sillä kuten idolini Sir David Attenborough sanoo; aurinko, tuo turistin ystävä, on meidän tutkimusmatkailijoiden vihollinen! :p

Tein eväät ja keittelin sumpit termariin. Täytyypä panna muistiin, että eväitä ei voi olla koskaan mukana tarpeeksi. Lipittelin nimittäin kahvit ja söin voileivät jo ensimmäisellä taukopaikalla, pelkästään ulkona syömisen riemusta.

Meloin ihan uloimmille luodoille asti, toisella silmällä etsiskellen aarrekarttoja sekä varoen pesiviä merilintuja, ja katselin kuinka Tallinnan laivat lähenivät horisontista. Meri oli tyven. Seireeni lauloi jossain kaukana ulapalla, siellä missä on Viro, mutta käänsin kajakin nokan kuitenkin maata kohti ja meloin saareen makailemaan ja lukemaan. Siellä oli paljon pieniä perhosia. Ne lepäilivät hetken rantakallioilla ja suunnistivat sitten kilometrien pituisten vesiväylien yli, kohti toista saarta. Urheita pikkuotuksia. Kahvihammasta kolotti.

Mutta…mutta…mutta. Miten minusta tuntuu, että vesilinnut ovat vähentyneet. Meriharakat muuttavat ihmisten takapihoille, ulkoluodoilla niitä ei enää näe. Ovatko simpukat, joita ne käyttävät ravinnokseen, hävinneet näistä vesistä? Heinäsorsia oli muutamia. Yksinäinen naaras räpylöi taukopaikkani ohi, eikä urosta näkynyt missään. Silkkiuikkuja sukelteli siellä täällä. Tiirat ampaisivat edelleen veteen, joten kai siellä pikkukaloja sentään on. Haahkoja ei näkynyt missään. Ehkä ne ovat häipyneet sulkasadon ajaksi muualle. Isokoskeloa en nähnyt, en Lunnia enkä Isoruokkia eli siivetöntä ruokkia, mutta olenkin aika surkea lintubongari, mistä saattaa johtua koko pähkäilyni, ja toivottavasti kyse on kausittaisesta vaihtelusta, sillä ihan kotisatamani edustalla seisoskeli joutsenemo jaloissaan yksitoista karvapalleroa.

Silti, tämä oma mereni, ja muutkin maailman vesistöt ovat huonossa kunnossa. Mitä enemmän tietoa maailman merien tilasta lukee, sen enemmän alkaa vituttaa tämän yhden lajin, ravintoketjun ehdottoman ykkös-saalistajan, pohjaton ahneus. Kajakkini on valmistettu Vancouverissa Kanadassa ja sen rungossa on käytetty samoja metalleja kuin avaruusaluksissa. Sen “kannen” on ommellut kasaan Tasha-niminen nainen (luulisin) ja työn jälki on ensiluokkaista. Toivon, että Tasha menestyy ja hänen jälkeläisensä täyttävät maan. Melani on valmistettu Skotlannissa hiili- ja lasikuidusta. Sekin on yksinkertaisen kaunis ja toimiva esine. Mitä iloa niistä enää on, jos meri jolle ne on tarkoitettu, muuttuu erämaaksi meduusoineen ja levineen? Siinä tilanteessa tosin harrastevälineeni olisivat murheista pienimpiä.

Ehkä meidän pitäisi ruveta kalan ja katkarapujen sijaan kasvattamaan ostereita ja simpukoita. Helvettiin raha ja voitot. Ryhtyisin heti osterifarmariksi. Iltaisin soittaisin laiturinnokalla haitaria tai lukisin niille Aarresaarta ja ne, pikkuruiset sydämet pamppaillen, pumppaisivat merivettä lävitseen, samalla suodattaen ja puhdistaen sitä.

Olisin onnellinen mies.


Öljysade  1

Toisinaan, kun aikaa on ja saan turrutettua itseni alkoholilla, lueskelen ns. raskasta dataa, johon uppoaisin mielelläni, jos siitä minulle maksettaisiin.

Kuka tahansa saa ladattua netistä Yhdysvaltain hallinnon Kansainvälisen Energiakatsannon tälle vuodelle, ja jos sinni ja perslihakset kestävät, joku saanee sen luettua läpikin. Tunnustan, en jaksanut, mutta rivien välistä on luettavissa, että halvan öljyn aika on ohi. Karua tekstiä on myös ennuste hiilidioksidipäästöjen kehityskaaresta vuodelle 2030.

Toinen mielenkiintoinen tietopläjäys on Kansainvälisen energiajärjestön vuosiraportit. Vuoden 2008 katsauksessa järjestö ensimmäisen kerran varovaisesti laskeskeli helposti jalostettavan öljyn saatavuuden saavuttavan huippunsa noin vuonna 2020 ja taustana on 800 öljykentän läpikäyminen, maalla ja merellä. Tähän asti järjestö on esittänyt pelkkiä arvioita. Kukaan ei tiedä paljonko hiekkaöljyä (vaikeasti jalostettavaa) on Kanadassa tai Venezuelassa, mutta varmaa on, että sen jalostaminen nykytekniikalla maksaa helvetisti, päästöistä puhumattakaan. Öljyn hinnannousuun riittää pelkkä tieto summittaisesta ajankohdasta, milloin tämä huippu tai kuten nykyään sanotaan “plateau”, saattaa tapahtua. Meidän ei tarvitse elää kyseiseen hetkeen.

Meillä on siis vajaa 11 vuotta aikaa sopeutua tulevaan. Mitään korvaavia vaihtoehtoja ei ole samalla volyymilla näköpiirissä.

Näyttäisi siltä, että olemme kusessa. Meillä on niin paljon menetettävänä. Kaikki nämä kulutusyhteiskunnan ihanuudet. Halvat lennot (tunnustan syyllisyyteni) sinne sun tänne, elämää ja elektroniikkaa ja muuta turhaa paskaa, jonka kuluttamiseen meitä tönitään hyvinvoinnin nimissä.

Mitä kuuntelemme sitten, kun musiikki on ohi?


This Garden / The Levellers  1

I never thought I'd see the day
When you became what you've become
It's easy now just to look away
And leave your conscience on the run
Spend your time not looking for answers
Someone else's to blame
As long as you don't take the drop
to you it's all the same

Blood, sweat and tears
Really don't matter
Just the things that you do
In this garden

Some time I like to get away
Chase a thought and fly
The people here will never change
Too scared to look outside
Community spirit, neighbourhood watch
Curtains twitching all the time
Got to have a look at what next door's got
Cos your credit's on the line

Don't waste your time with your visions of the future and your party lines
When you're oh so blind to the people in the
Gutter who are fighting to survive

The other day I saw a fox
Running for his life
His eyes were wide but his mind was shut
To the redcoat's bugle calls
But when he got home his path was blocked
By some sportsman's clever guise
And if this how far your culture's got
Then I deny it