jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Näytetään kirjoitukset joulukuulta 2008.

Hiio-hoi  1

Ei hassumpi vuosi. Loppuukin näköjään hyvin, sillä saattaa olla, että ostin kaupungin viimeisen pullon Ron Zapaca Centenarios 23 años -rommia, jota aion illalla nauttia kera kuubalaisen sikarin Fidel Castron terveydeksi vaikka juoma onkin Guatemalasta. Merimiehenä minulla on varaa olla rommisnobi.

Tänä vuonna lopetin räkäposkellaverenmakusuussa-pyöräilyn. Kilometrit tippuivat roimasti mutta olen nähnyt enemmän pääkaupunkiseutua kuin koskaan aikaisemmin.
Tänä vuonna Operaatio Naaras osoittautui vuotavaksi veneeksi mutta hittoako tässä kiirehtimään.
Tänä vuonna istuin Buddha-pojan kanssa taloni katolla. Se taitteli ajatuksistani lennokkeja, reunaan kirjoitti nimensä ja heitti ne ilmaan.

¡salud!



Master i Margarita  6

Muutaman vuoden välein luen uudelleen Mihail Bulgakovin klassikon. Ymmärtää hyvin, miksi se on suomennettuna Saatana saapuu Moskovaan.

No, tämän sateisen sunnuntaipäivän vietin etsimällä kirjan tapahtumapaikkoja kartan ja Google Earthin avulla, osaksi siksi, koska pidän suunnattomasti kaikenlaisista kartoista ja muuten vain mielenkiinnosta Moskovaa kohtaan, jossa en ole koskaan käynyt. Jos jossain kirjassa puhutaan jonkin kaupungin kaduista tai osista, minulla on toisinaan tarve selvittää missä ne sijaitsevat.

Tämä oli oikein mukava tapa tehdä nojatuolimatka Moskovaan. Osaan jo ydinkeskustasta Patriarkkojen lammelle, josta kirjaa alkaa ja Varpuskukkulalle, johon se melkein päättyy. Kuvittelisin, jos seisoisin kukkulan korkeimmalla kohdalla ilta-auringossa ja hiukan varvistelisin, saattaisin nähdä aina Novodevichyn hautausmaalle asti, jonne Bulgakov on haudattu.


Mä olen mies,  1

jolle ei (onneksi) koskaan tapahdu mitään.

Roy Sullivania, puistonvartijaa Virginiasta, salama iski ensimmäisen kerran vuonna 1942, jolloin hän menetti isonvarpaansa kynnen. Seuraavat lähes kolmekymmentä vuotta menivät rauhallisesti, kunnes vuonna 1969 salama iski Sullivaniin uudelleen (kärähtäneet kulmakarvat), 1970 (olkapäähän palovammoja), 1972 (hiukset syttyivät tuleen), 1973 (hiukset tulessa taas), 1976 (nilkkavamma), 1977 (palovammoja vartalossa). Ihmisukkosenjohdatin kuoli omankäden kautta 1983, ilmeisesti koska nainen, jota hän tapaili, hylkäsi hänet.

22-vuotias irlantilaismies Bobby Finnegan oli ylittämässä vilkasliikenteistä Falls Roadia Belfastissa, kun jäi taksin yliajamaksi. Finnegan lensi auton katon kautta takaisin ajoradalle ja jäi makaamaan tielle. Taksi pakeni paikalta ja Finneganin makaessa puolitajuttomana maassa, toinen auto ajoi hänen päälleen ja heitti hänet tien poskeen. Tämäkin ajaja pakeni paikalta. Onnettomuuspaikalle riensi ihmisiä ja näiden auttaessa Finnegania, jakeluauto törmäsi väkijoukkoon, ruhjoen kolmea auttajaa, ja Bobby Finnegania. Neljännen auton lähestyessä, väkijoukko vahingosta viisastuneena hajaantui ja auto töytäisi ainoastaan yhtä ihmistä, Bobby Finnegania. Kahden minuutin sisällä Finnegan sai kallon-, lantion- ja jalanmurtuman sekä lisäksi useita pienempiä vammoja. Lähisairaalaan toimitetun Finneganin tiedotettiin onneksi kuitenkin toipuvan vammoistaan.

Napolissa voimakas myrskytuuli puhalsi 45-vuotiaan Vittorio Lursin auton läheiseen jokeen. Miehen onnistui vedessä rikkoa auton ikkuna, keplotella itsensä ulos ja uida rantaan. Joen törmällä uusi voimakas tuulenpuuska kaatoi puun miehen päälle surmaten hänet.

Aviopuolisonsa nalkutukseen kyllästyneenä unkarilaismies päätti lavastaa oman hirttäytymisensä vaimonsa ollessa ostoksilla. Kotiin palaava vaimo pyörtyi nähdessään tekohirttäytyneen miehensä. Mekkalasta häiriintyneenä, naapurin rouva tuli tutkimaan tilannetta ja nähdessään tiedottoman naisen ja hirttäytyneen miehen, päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ryövätä asunnon. Kädet täynnä tavaroita nainen aikoi palata kotiinsa kun suivaantunut “hirttäytynyt” mies karjaisi ja potkaisi naapuriaan selkään, joka säikähti niin, että sai sydänkohtauksen ja kuoli. Unkarilaismies vapautui tapposyytteestä ja avioliitto puhkesi uuteen kukoistukseen.

George Schwartz, tehtaanomistaja Providencessä, Rhode Islandilla, hädin tuskin selvisi
vakavilta vammoilta kun räjähdys tuhosi hänen tehtaansa niin, että rakennuksesta jäi pystyyn ainoastaan yksi seinä. Saatuaan ensiapua pikkunaarmuihin, mies palasi onnettomuuspaikalle kerätäkseen räjähdyksen pöllyttämän yrityksen kirjanpidon, kun pystyyn jäänyt seinä kaatui hänen päälleen tappaen miehen.


Look thy back on all things lovely  1

Yritin uudelleen etsiä sitä baaria kaupungin laitamilta, jossa äidillinen Surinamilainen tarjoilija luki kuluneen näköistä kirjaa, jonka nimeä en nähnyt vaikka aina kun hain lisää olutta, yritin kallistaa päätäni ja katsoa sen kantta. Tyttö kantoi jokaiseen pöytään niitä sellaisia aitoja maapähkinöitä, joita näkee vain Aku Ankoissa. Ihmiset heittelivät pähkinöiden kuoret lattialle, siellä ne ratisivat kengänpohjien alla ja pitkästä aikaa elämässäni ajattelin, että olen saapunut kotiin.
Myöhemmin kun tulin junalla Rotterdamista takaisin ja kesäyö alkoi laskeutua kaupungin ylle, ajattelin samoin. Amsterdamin asemalla katselin rakastuneesti ympärilleni, välttelin Damrakin ja kiersin sivukatuja pitkin, läpi Warmoesstraatin ja Rokinin, kantabaariini.

Aamuyöllä kun lähdin kohti majapaikkaani, nostin olematonta hattuani Rembrandtille ja Anatomian luennolle (Aris Kindt parka), mustarastaat lauloivat ja minun oli pysähdyttävä istumaan Amstelin viereen ja vain olla. Mitään vikaa en Amsterdamista löytänyt. Rakastan edelleen sitä kaupunkia


Ohi Lyyran rengassumun  1

Iltaisin olen uppoutunut Google Earthin Sky-ohjelmaan.

Olen katsellut, kuinka spiraaligalaksi biljoonine tähtineen, ja sen tähdistä noin 100 miljardia muistuttaa omaa aurinkoamme eliniältään ja lämpötilaltaan, kiertyy tähtisumun sisällä kuin kosminen tuulimylly.
Kuinka eteläisen tähtitaivaan Canopus, muinaisten merenkulkijoiden navigointitähti, katsoo minua takaisin.
Kuinka Bereniken hiuksissa kaksi supernovaa on räjähtänyt, toinen 50, toinen 100 mijardia kertaa kirkkaammin kuin aurinkomme.
Kuinka Kotkan tähdistössä tähtisumu hehkuu kuin Sauronin silmä räjähdettyään tuhansia vuosia sitten.

En taida uskoa jumalaan tai jumaliin. Varsinkin ajatus siitä, että Vanhan Testamentin paikallinen heimojumala kykenisi luomaan tämän kosmoksemme, on minusta aika pöhkö.

Ja oma linnunratamme. Aurinko. Maapallomme. Paratiisi. Ainoa sellainen mihin koskaan pääsemme. Henry Millerin sanoin, meidän täytyy ainoastaan muokata itsemme sopiviksi elämään sillä.

En tiedä, mitä tapahtuu kun kuolen. Toivon, että minä ja hiljainen maailmankaikkeus kietoudumme yhteen.