jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Näytetään kirjoitukset syyskuulta 2010.

Vapaapäivä  1

Kahvilla se alkoi ja kaljaan loppui. Hieno päivä. Kirjastosta löytyi kirja, joka käsittelee Japania. Maa kiehtoo minua suunnattomasti. Länsitaivaalta nousi niin tummia pilviä, että luikin kuin kettu kanalasta, kirja kainalossa, kahvilaan merenrantaan ja katselin kuinka sadeverho piiskautui kohti rantaa. Olin niin tyytyväinen kaikkeen, elämääni, koko maailmankaikkeuteen, että hymyilin ehkä liikaakin tarjoilijattarelle, sillä se taisi mennä vähän hämilleen.

Lähdin keskustaan ja leikkautin hiukseni. Tukkalaitteeni on niin jäykkää sorttia, ettei sille oikein koskaan taida löytyä sopivaa mallia mutta tänään parturi-kampaajatyttö ainakin yritti. Ja tulihan siitä ihan ok. Eikä sillä kai ole enää niin väliä, jos se harottaa sinne sun tänne. Pääasia, että on vielä jotenkin päänahassa kiinni.

Jätin rakennusten koristeiden katselun vähemmälle ja keskityin ihmisiin. Aamupäivisin on paljon iäkkäämpää kaupunkilaista liikkeellä. Kahvilan pöydästä seurasin vanhan miehen ja mahdollisesti hänen poikansa ostosten tekoa. Isä, joka oli pukeutunut sellaisiin pappavaatteisiin, jotka me miehet kaikki lopulta päälle puemme tai ne puetaan, halusi ehdottomasti maksaa mutta ei saanut takin taskua avattua. Poika tuli auttamaan mutta antoi isänsä kaivaa rahat lompsasta esiin. Katselin heitä sydän syrjällään. Mitä väliä sillä on, jos jonoa vähän kertyikin eikä asiointi sujunut normaalin napakasti. Äksyilemme nykyään muka menetettyjen minuuttiemme perään. En ymmärrä.

Pimeni. Tykkään istua oluella alkuillasta, vielä kun baari ei ole täynnä ja istumaankin pääsee. Löysin mukavan paikan, jossa oli nahkainen nojatuoli ja kirkas lamppu sen vieressä. Tein huomisen vakioveikkauksen valmiiksi ja join Guinnessin sekä kaksi pulloa Franziskaner Dunkelia. Saksa-Irlanti 2-1. Sitten lähdin tyytyväisenä ja hieman humalaisena kotiin. Hieno päivä.


Sinnikkyydestä (lisää mulle heti!)  3

Leo Tolstoi oli rehellinen kirjoittaessaan omasta sekä kollegoidensa motivaatiosta kirjoittamiseen. Laiskana lainaan taas englanniksi.

Horribly strange, but I now understand it all. Our genuine, sincere concern was over how to gain as much money and fame as possible. And the only thing we knew how to do in order to achieve this aim was to write books and journals.

Aloitin kesän päätyttyä työstämään omaa käsikirjoitustani argentiinalaisesta miehestä, joka matkustaa Sveitsiin tehtävänään palauttaa Jorge Luis Borgesin luut takaisin synnyinkaupunkiinsa Buenos Airesiin. Kirjoitin joskus blogimerkinnänkin, kuinka sain idean tarinaan. Tolstoihin palatakseni, en kirjoita rahan enkä kunnian toivossa. Kirja tuskin edes valmistuu koskaan. Tai jos saan sen kirjoitettua, kukaan ei sitä suostu julkaisemaan. Siinä tapauksessa painatan siitä omakustanteisesti yhden kappaleen ja lahjoitan sen ehkä lähikirjastolleni. Jos ei niille kelpaa, niin jätän sen kirjakiertoon. Tuollaisena ideana voisin motivoitua kirjoittamaan sen jopa valmiiksi :) Kasvoin jo aikuiseksikin hitaasti, joten ei varmaankaan haittaa, jos saatan yhden projektin verkkaisesti loppuun. Ehkä siihen menee koko elämäni tai aika loppuu kesken. Kuka tietää.

Kertomus alkaa Buenos Airesissa. Kirjailijayhdistys on kokoontunut väittelemään, kuka heistä olisi sopivin henkilö hoitamaan itse käytännön työn, eli noutamaan Borgesin luut Genevestä. Bruce Chatwin, joka luultavasti kuoli AIDSiin, mutta väitti saaneensa vaarallisen viruksen Kiinassa matkaillessaan lepakon puremasta, käytti tietyistä ihmisistä ranskankielistä termiä homme de bibliothèque. Siis ihmiset, jotka teoriassa tietävät asioista paljon, mutta käytännön tehtäviin heistä ei juurikaan ole. Ehkä vierastan kyseistä rotua itsekin, joten siksi suurin osa yhdistyksen kirjailijoista kuuluu tähän lajiin, myös osittain sankarimme E, jolle tehtävä lopulta lankeaa.

Borgesia viehättivät labyrintit, joten ajattelin E:n jo lentokentällä astuvan eräänlaiseen labyrinttiin, jota koko tehtävä ja Eurooppa hänelle edustaisi ja josta rakkaus naiseen (sveitsitär tai mahdollisesti maahanmuuttaja) hänet auttaisi ulos, ja niin ajattelin tarinan lopettaakin. Kirjailijayhdistyksen kassavarat (osa lahjoituksina) hupenisivat E:n saattamiseksi matkaan ja maailmalta takaisin, joten oikein jäsenille, että joutuisivat taas tosissaan paiskimaan hommia elantonsa eteen. Lisäksi E:llä on kaksi kissaa, Rigel ja Betelgeuze, enkä vielä tiedä minne ne sijoittaisin matkan ajaksi.

Ajattelin myös ottaa teemaksi historian ja kuinka erilailla esimerkiksi Espanjan sekä muidenkin eurooppalaisten maiden riistämät valtiot Etelä-Amerikassa opettavat asioita kouluissaan. Kaupunkina Buenos Aires on alkanut kiehtoa minua kovasti. Näyttää siltä, että on matkustettava sinne. Paul Theroux ainakin tapasi aikoinaan Borgesin siellä ja ehkä hän saattaisi vastata, jos yrittäisin kysäistä häneltä, kustantajansa kautta, Borgesista enemmän. Therouxin kanssa omistamme samanlaiset kaarnapurret. Tulisimme varmaan muutenkin hyvin toimeen. Tosin tuskin uskaltaudun kysymään häneltä mitään.

No, kaikki hyvin tähän asti (paitsi en tiedä tapahtumapaikoista mitään, nada!). Sitten jostain, enkä ymmärrä minkä tuulen tai paikallisbussin tuomana mukaan tuli E:n sisko A. Ja tämä vanhempi sisar on tunkemassa myös matkalle Eurooppaan. Kyseessä on jonkinlainen ympäristöaktivisti ja feministi, joka katosi maailmalle pikkuveljensä ollessa vielä vajaat 12-vuotias. Yritin estellä A:n tuloa mutta hän on puskemassa tarinaan väkisin. Ehkä siksi, että itselläni ei ole koskaan ollut siskoa ja olisin aina halunnut sellaisen. Vanhemmat ovat kuolleet ja nämä kaksi ovat aika vieraita toisilleen, joten siinä voisi olla yhdenlainen sivuteema myös. Vuodet muualla ovat ainakin pehmentäneet isosiskon.

Olen huomannut, että aikaiset aamut ovat hyvä aika kirjoittaa ja minulle ainakin tykkäämäni musiikki antaa lisäpotkua. Joten eipä muuta kuin persus aamulla penkkiin ja naputtelemaan.


Nurkka-ukko  1

Kaikki tuntuu suurenevan. Kaivelin kaapin perältä vanhan teemukini ja kuinka mitättömän pieneltä se näytti tämän nykyiseni rinnalla, joka kai vetää nestettä melkein puolisen litraa. Eipä ihme, että työmatkalla on kupla otsassa. Taitaa olla parasta, ohimennen vahingossa muka, keikauttaa se lattialle. Alkukodissani käydessäni join kahvit kaikkein vanhimmasta kupistani ja se vasta minimaalinen olikin. Kylpyammeelta tuntui silloin aikoinaan.

Kadun varressa oli parkissa uusi Toyota Yaris ja parin metrin päässä sen vanhempi malli. Uudempi pullisteli steroidisena. Sillä voisi uskaltautua jopa moottoritielle. Kuinka ihmeessä silloin aikoinaan mahduimme, isä, äiti ja 4 lasta, käpyiseen Opel Kadettiin. Jotkut ajelivat niillä 70-luvun pirsseillä pitkin Suomea ja helvetti, jopa ulkomaille asti! Kahvit keiteltiin kaasukeittimellä P-paikoilla. Omat eväät olivat mukana totta kai. Vielä nykyäänkin jos joku alkaa esimerkiksi junassa rapistelemaan eväspapereita ja se juusto- ja makkaraleipien tuoksu leviää lähipenkkeihin, muistuu mieleen oma lapsuus ja harmittaa, ettei itse tullut ottaneeksi eväitä matkaan.

Perheet tosin ovat pienentyneet mutta talot suurenevat. Vanhemmille ja kahdelle lapselle tarvitaan 200 neliön omakotitalo. Kesämökit kipuavat kahteen kerrokseen. Veneissä on melkein enemmän tilaa kuin entisajan mökissä.

Varma nurkka-ukkouden merkki lienee se, että ajattelee asioiden olleen paremmin entisaikoina. Ehkä ne olivatkin, mutta Afrikassa sanotaan; polut syntyvät kulkemalla niissä.

Edit: En keksinyt millään miten lopettaa koko lätinä, joten laitoin siihen tuon sananlaskun. En taida ymmärtää itsekään miten se tuohon sopii. No, väliäkö tuolla. Lähden merelle.


ABC kissa kävelee  1

Lähellä sinua, olet sitten missä tahansa päin maailmaa, on tappaja. Tappaja, jota et tunnista sellaiseksi. Saatat tuntea jonkun sen uhriksi joutuneen. Se ei juo viinaa kerrostalon kaksiossa eikä huuruissa tartu puukkoon sen vuoksi, että sai vain kipareen HK:n sinistä. Se ei istu autonratissa tai korporaation johtokunnan kokouksessa. Se ei ole näkymätön kuten virus tai bakteeri tai Adam Smithin käsi. Et edes ajattele sen uhkaavan itseäsi ja olet ehkä tuntenut sen koko elämäsi. Silti se tappaa esimerkiksi Britanniassa yli tuhat ihmistä vuodesta toiseen. Verrattuna liikenneonnettomuuksiin (kuljettajat, matkustajat, polkupyöräilijät, kävelijät, kaikki liikenteessä liikkuvat), joihin menehtyy Briteissä vuosittain vähemmän kuin 3000 henkeä, tappajamme niittää aika tehokkaasti.

Etkö arvaa?

Aivan, portaat. Tikapuut myös. Joten kun seuraavan kerran laitat jalkasi askelmalle, mieti että se saattaa tulla lähtö nyt.