jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Näytetään kirjoitukset elokuulta 2009.

Omenapuu - uudelleen vierailulla  6

Aikaisin aamulla, kesän jo taituttua ja koko kaupungin tuoksuessa vienosti vanhalta viinalta, pakkasin Bundeswehrin kenttälapion reppuuni ja polkaisin maastopyörällä keskuspuistoon.

Paikka oli valittu jo viime syksynä. Ajattelisin, että olin ajatellut jo kaiken etukäteen valmiiksi; valoisuuden, vedensaannin, maan koostumuksen, pölytyksen ja suojaisuuden. Kuinka onnistuin, se selviää myöhemmin. Vieressä oli kaksi kuollutta pihlajaa mutta pidin sitä vain hyvänä merkkinä. Eivätpä ole puutani varjostamassa.

Kaivoin tarpeeksi suuren kuopan ja multa vaikutti hyvältä. Lähellä oli siirtolapuutarha ja parempaakin maata tarjolla (muheva lanttupelto), mutta tyydyin pihistämään heiltä vain muutaman litran vettä. Tuskin pahastuisivat, jos näkisivät. Se meni sitä paitsi hyvään tarkoitukseen. Kastelin kuopan ja edessä oli enää koko projektin tympein vaihe.

Taimiston tyttöä nauratti kun tungin taimen reppuuni, mutta tuli auttamaan kuitenkin. Ensimmäisen kerran elämässäni minua teititeltiin. Vanha mies jo, tai sitten piti hulluna.

Valitsin pilarimuotoisen yksilön, lähinnä kuljetusteknistä syistä, ja mahtoi se olla näky kun poljin takaisin omenapuu repussa tuulessa suhisten. Vastaantulijoitakin nauratti. Mukava saada ihmiset iloisiksi.

Loppu olikin helppoa. Puu kuoppaan, maata tiivisti ympärille, vettä lisää, kaniaita ympärille vielä viikolla ja siinäpä se. Sitä on tietenkin käytävä kastelemassa toisinaan, tai muuten vain ihailemassa.

Hyvä syy lähteä pyörällä maastoon.


Leikkaako joku Pjongjangissakin nurmikkoa?  4

Olen lueskellut tämän viikonlopun aikana Guy Delislen sarjakuvakirjaa Pjongjang, hitaasti nautiskellen, jotta siitä riittäisi iloa myös sunnuntai-illalle, ennen kuin on palattava ahertamaan Suuren johtajan hyväksi. (Oi Johtaja, kerro kuinka voisin palvella sinua vielä tehokkaammin!)

Sain kirjan lainaan työpaikkani siivoojalta ja sen väliin oli leikelty siististi, kuinkas muuten, lehtileikkeitä Pohjois-Koreasta ja diktatuureista yleensä sekä George Orwellista. Kirja on oiva tapa tutustua yhteen maailman suljetuimmista yhteiskunnista ja ihmetellä mihin kaikkiin outouksiin ihminen on taipuvainen ja taivutettavissa. Lopulta jäljelle jää ainoastaan sääli kansaa kohtaan, jotka nämä naurettavuudet joutuvat nielemään. Sikäli jos Delisle on ne rehellisesti kirjaansa kuvannut. Parhaan kuvan saisi tietysti omin silmin, mutta maahan on aika hankala päästä ja siltikin siellä saisi esiliinan seurakseen. Pohjois-Korea on muuten napannut osan länsimaisten yritysten alihankinta toimeksiantoja kiinalaisilta. Ilmeisesti kiinalaiset, jotka suostuvat raatamaan maapähkinöiden hinnalla, jäävät jalkoihin uutteralle työläisten armeijalle, joille riittää pähkinöiden kuoret.

Tämä siivoja, keski-ikäinen nainen, on matkustellut paljon ja matkustamisella tarkoitan nyt muuta kuin sitä, että lennetään paikasta A paikkaan B, kirjaudutaan hotelliin ja läpsytellään sitten sen ja rannan väliä. Hän käy töissä vain iltaisin ja on ainoa, jonka kanssa olen keskustellut työpaikallani diktatuureista, Orwellista ja muutenkin kaikenlaisista jutuista, jotka meitä näköjään kiinnostavat. Eikä siinä mitään. Ihmiset ovat kiinnostuneita erilaisista asioista ja jos ne eivät töissä kohtaa, siksi on olemassa ystäviä, puoliso, kumppani, sukulaisia, naapureita, toivottavasti kaikilla edes joku, jonka kanssa keskustella asioista maan ja taivaan välillä. Vaikka virtuaalisesti.

Tärkeintä on tutustua ihmisiin ennakkoluulottomasti, kuunnella, katsella ja puhua, mutta rehellisesti. Ihmisillä on joskus taipumus liioitella omaa arvoaan ja tekemisiään. Tympeimpiä ihmisiä ovat ne, jotka asuvat henkisessä Pohjois-Koreassa. Se maa, ja sen asukkaat, kannattaa kiertää kaukaa.


Some Riot / Elbow  1

A friend of mine grows his very own brambles
They twist all around him ‘til he can’t move
A beautiful quivering chivalrous shambles
What is my friend trying to prove

The booze turns a tall gentle boy to a terrible totem
And the kids gather round trying to see what’s inside
I think when he’s drinking he’s drowning some riot
What is my friend trying to hide

‘Cause it’s breaking my heart, it’s breaking my heart
And it’s breaking my heart to pour like the rain
Brother of mine don’t run with those fuckers
When will my friend start singing again

♬ ♩
.♪♫
.
.
.
.
Niin minunkin ystäväni.


Inferno, Purgatorio, Paradiso  1

Hautaan tämän merkintäni päivien taakse, koska ajattelin ennustaa tulevia eikä kukaan pidä ennustajaukoista tai -eukoista. Ei Dante heitä turhaan laittanut helvetissään kulkemaan pää vartalossa taaksepäin kiertyneenä, sillä elävinäkään he eivät eteensä nähneet. En vain voi vastustaa kiusausta, mutta eipä tätä kukaan taida lukea muutenkaan, joten aivan sama.

Kärsin myös edelleen krapulasta ja olen siksi melankolinen. Olin eilen kaupungilla, baarissa ja katsoin liian pitkään (se tuli lähelle) erään tummahiuksisen naisen silmiin. Ei siinä melussa mitään keskustelua olisi saanut nikkaroitua (olen muutenkin huono näissä iskuskenaarioissa) ja jostain syystä saunaillan jälkeen silmiä alkoi taksissa keskustaan kirvellä niin, että jouduin nyppäämään piilolinssit pois, enkä siten nähnyt terävästi enää muuta kuin tuoppini pohjan. Aivan sama sekin. Melkein.

No, asiaan. Muistan ajan, kun Berliinin muuri sortui. Kylmä sota loppui. Mahdollisuuksien ikkuna avautui. Asevarusteluun ei enää pumpattaisi miljardeja, ne rahat käytettäisiin ihmisten elinolojen parantamiseen; terveyden- ja vanhustenhuoltoon, ympäristönsuojeluun, kehitysmaiden avustamiseen ja muihin ihmiskuntaa hyödyttäviin toimintoihin. Nuorena sitä on idealisti ja hyvä niin. Ei kukaan jaksa läpeensä kyynisiä ihmisiä.

Ikkuna sulkeutui nopeasti. Sota syttyi Euroopan itälaidalla. Sen loputtua näin rauniot omin silmin. Palasiksi henkisesti hajonneita ihmisiäkin. Muutin Suomesta muualle. Jossain sisälläni alkoi nakertaa tyytymättömyys siihen, kuinka talouden ehdoilla näitä länsimaisia yhteiskuntia piiskataan eteenpäin. Pakkasin taas laukkuni ja matkustin yhä kauemmas Euroopasta. Ajattelin, että siellä olisi jotain muuta. Petyin, ei ollut. Saavuin takaisin Suomeen ja totuttelen vieläkin elämään tässä yhteiskunnassa, jota alkupäivinä melkein inhosin. Suomen luonto pelasti. Kuinka kaunis tämä maa on. Se sai pitämään minut täällä. Omissa asenteissanikin on toki ongelmia, paljonkin. Yritän tehdä työtä niiden oikaisemiseksi. Pitkä ja kivinen on tämä tie.

Tämä lama, taantuma, talouskriisi, miksi sitä nyt halutaan kutsuakin, on eräänlainen avoin ikkuna. Tiedän, että on paljonkin ihmisiä, jotka ponnistelevat luodakseen perustuksia finanssijärjestelmälle, joka olisi oikeudenmukaisempi ja tasapuolisempi. Maailmaan mahtuu paljon mahtavia tyyppejä, miehiä ja naisia, jotka ryhtyivät toimeen. Kunpa olisin itsekin yhtä rohkea.

Ehkä historian suurin varainriisto, talouteen pumpatut biljoonat, alkavat auttaa. Mitä sitten? Takaisin business as usual ajatteluun. Talousjärjestelmämme pelastuu mutta se ei olisi enää sama. Tilalle tulee entistä ilkeämpi versio. Kuinka se voisi muuta olla? Koska kuilu niiden ihmisten välillä joilla on ja niiden joilla ei ole, kasvaa entisestään ja voittajien on kovetettava sydämensä. Se on yleistä jo nyt. Sellaisessa yhteiskunnassako haluaisin asua? Kirjassaan Vital Lies, Simple Truths psykologi Daniel Goleman tarkasteli ihmisten kykyä itsepetokseen. Golemanin mukaan: (lainaan englanniksi, koska olen huono ja laiska kääntäjä!)

We build our version of reality around key frameworks of understanding, or "schemas", which we then protect from conflicting facts and ideas. The more important a schema is for our sense of identity and security, the less likely we are to accept evidence contradicting it.
Foremost among these shared, yet unspoken, schemas are those that designate what is worthy of attention, how it is to be attended to - and what we choose to ignore or deny... People in groups also learn together how not to see - how aspects of shared experience can be veiled by self-deceits held in common.

Ehkä petän itseäni.
Silti tuntuu jossain sisällä kuin tämä olisi miltei viimeinen mahdollisuus.